torstai 23. elokuuta 2018

Perennojen siemensatoa

Pihan vuosi -blogista on lähdössä pian perennansiemenkirje kiertoon ja olenkin kerännyt joistain kasveista siemeniä siihen laitettavaksi. Kovin kummoisia aarteita minulta ei löydy, mutta ehkä joku on näistäkin kiinnostunut.
Siemensaalis odottamassa pussittamista.
Bellis (eli kaunokainen eli tuhatkauno) on saanut kylväytyä minulla melko vapaasti. Tämä näyttää olevan hyvin talvenkestävää kantaa ja värejä löytyy puhtaan valkoisesta melko tummaan pinkkiin. On yksinkertaista ja hyvinkin kerrottua. Keräsin siemeniä mielestäni kauneimmista, mutta näistähän voi tulla ihan mitä vain. Siementaimet alkavat kukkia parin kuukauden kuluttua kylvöstä, joten ne ehtii kylvää myös ensi keväänä. Tai sitten vain ripotella maahan jo syksyllä.
Vain pieni osa kaunokaisistani.
Vaaleanpunaisen myskimalvan, tarhakylmänkukan sekä nyppykurjenpolven siemenet on kerätty äitini puutarhasta. Tarhakylmänkukan siemenet on kerätty sinisistä kukista, mutta niistä on vuosia sitten kylväytynyt itsekseen myös tummanpunainen versio. Kylvin niitä tuoreeltaan ruukkuun ja ovat itäneet ihan hyvin. Nyppykurjenpolven siementen itämiskyvystä en tiedä, sillä oma ruukkukokeiluni ei vielä viherrä. Laitoin joitakin päiviä sitten siemeniä kylmäkäsittelyyn ihan vain testatakseni itävyyttä. Vielä ei ole elonmerkkejä, mutta katsotaan miten käy.
Myskimalvat kukkivat komeasti kiven kupeessa köyhässä maassa aurinkoisella paikalla.
Tarhakylmänkukka
Nyppykurjenpolvella on paksuhkot ja röpelöiset lehdet.
Isotähtiputken siemeniä keräsin myös. Itävät vähän turhankin hyvin, ainakin jos saavat vapaasti kylväytyä. Karpaattienkelloja minulla on nyt tarpeeksi, joten loput siemenet pääsevät kirjeeseen muiden iloksi.
Isotähtiputki.
Karpaattienkello.
Saksankirvelin siemenet herättivät hetken aikaa ihmetystä, sillä en ollut varma, ovatko mustat mötikät kuihtuneiden kukkien tilalla siemeniä vai siemenkotia. Pienen tutkimisen ja googlettelun tuloksena päädyin siihen johtopäätökseen, että ne ovat siemeniä.
Saksankirvelin siemenet taitavat olla isoimmasta päästä.
Saksankirveli kukkii toukokuun lopulla. Monikäyttöinen hyötykasvi ja vielä koristeellinenkin.
Valkea varjolilja on tehnyt pulleat siemenkodat, mutta eivät taida ehtiä kypsiksi vielä ensimmäiselle kierrokselle. Aion olla mukana seuraavallakin kierroksella, joten laitan siemenet sitten siihen.
Varjoliljan siemenkotia.
Ukkolaukan ('Purple Sensation') siemeniäkin löytyisi, mutta viitsiikö kukaan kasvattaa niitä siemenestä asti, kun melko edullisesti saa kuitenkin jo heti seuraavana vuonna kukkivia sipuleita? Hihkaise, jos olet kiinnostunut, niin laitan niitäkin siemenkirjeeseen mukaan.
Ukkolaukat ehtivät jo karistaa osan siemenistään maahan, mutta on tässä vielä jokunen.
Tällaisia minulta löytyy.

16 kommenttia:

 1. Siementen kerääminen on tosi innostavaa - etenkin tänä vuonna olen jo ajatuksissani uusien kasvien kylvössä ja ensi kesän kukoistuksen suunnittelussa. Sinulla on monipuolinen siemenvalikoima valmiina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla tämä oli vasta ensimmäinen kerta, kun tarkoituksella jätän perennat kypsyttelemään siemeniä ja kerään niitä.

   Poista
 2. Ainakin bellis ja nyppykurjenpolvi kiinnostavat, karpaattienkello myös. Sitä minulla oli joskus edellisessä elämässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sekalaisesta setistäni löytyy kiinnostaviakin siemeniä. Jännittää, ovatko nyppykurjenpolven siemenet itämiskykyisiä. Ainakin ne ovat kovia ja pulleita. Bellikset ovat ihania, samoin karpaattienkello.

   Poista
 3. Minulla on malva kylvänyt siemeniään mökkipihassa melko ahkeraan. Annan niiden kasvaa, koska tykkään malvasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Malvalla tuntuu olevan sellainen tapa :D Onhan se kyllä kauniskin ja sopii myös leikoksi.

   Poista
 4. Sullahan on runsas kattaus kerättyjä siämeniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun ei ole erikoisuuksia, niin korvataan ne määrällä! :D Tietysti, jos joku ehtii laittaa kirjeeseen jo samoja siemeniä, niin en sitten pistä toista settiä turhaan paksuntamaan kirjettä.

   Poista
 5. Oikein hyviä valintoja. Nyppykurjenkukkakin on oikein kaunis. Tykkään sen terälehtien värityksestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin pidän nyppykurjenpolven kukan värityksestä.

   Poista
 6. Onpas mahtava määrä siemeniä. Itse en ole kovin paljon siementen keräämista harrastanut. Joinakin vuosina innostusta riittää. Tänä kesänä kuivuuden vuoksi kukinta on ollut vähäisempää ja niinpä siemeniäkin on paljon vähemmän.
  Varjoliljojen siementen suhteen teen nyt kokeilun. Osan siemenkodista annan kuivua sellaisenaan kasvissaan, osan siemenkodista olen leikannut maljakkoon. En tiedä, onko tällaisella vertailulla mitään virkaa, kunhan testaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin, että parempi kerätä hieman liikaa kuin liian vähän. Menkööt tämä ensimmäisen kerran innostuksen piikkiin :D Olisi mielenkiintoista kuulla sitten testailusi tuloksia. Itse en ole uskaltanut kerätä kuin kypsiä siemeniä, kun en ole ollut varma, ovatko raakana kerätyt itämiskykyisiä. Helpottaisi kummasti, jos siemenkodat voisi huoletta käydä leikkelemässä sisälle kypsymään eikä siemeniä ehtisi myöskään karista maahan.

   Poista
 7. Hyvä määrä siemeniä. Siemenkirjeestä tulee varmasti taas kerran yllätyksellinen ja hauska kokemus.
  Isotähtiputkesi on upea! En ole onnistunut kasvattamaan isotähtiputkea omista siemenistä, mutta ehkä kokeilen kokemuksestasi rohkaistuneena vielä uudemman kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä siemenkiertokirjeet ovat loistava keksintö. Ja ihana, että niihin laitetaan myös vähän harvinaisempien kasvien siemeniä, joita ei ihan joka kaupassa vastaan tule. Minä huomasin tänä keväänä, että siinä mihin viime kesänä silppusin kuihtuneita isotähiputken kukintoja, kasvaa kymmeniä pikkutaimia :D Onneksi ovat helppoja nyppäistä pieninä pois.

   Poista
 8. Kovasti oot keränny siemeniä. Taitaa tulla paksu siemenkirje!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempi paksu kirje kuin pari ohutta pussia kirjekuoressa, niin on kaikille valinnanvaraa :) Katson sitten kun kirje tänne asti tulee, miten paljon mitäkin sorttia uskaltaa pistää mukaan, että on muillakin varaa lisätä siemeniä ilman että kirje paisuu paketiksi.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!