maanantai 4. kesäkuuta 2018

Se on menoa nyt!

Tänään tapahtui pihallamme suuria muutoksia: kaivuri tuli ja "nurmikko" lähti. Tai ainakin osa siitä.
Pienelle pihalle tuli pikkukaivuri ja sen kauhakuormaajakaveri.
Etupihan laatoitus saatiin purettua viime viikon aikana ja iloinen yllätys oli se, että niiden alla oli paksulti hiekkaa eikä multaa. Helpottui uuden kiveyksen pohjatyöt huomattavasti. Pensasryhmän kohdalta kaivetut hiekat hyödynnämme sitten sivupihan pation pohjina. Meillä oli talon seinustalla tyhjän panttina noin 1*1,5-metrinen tasapintainen kivi, joka siirrettiin uudelle kiveykselle. Lisäksi liiterin edustalta siirrettiin sinne myös melkein saman kokoinen liuskekivi. Tasapintaisia kiviä löytyi sen verran paljon, että ne käytetään uuden kiveyksen tekemisessä. Vanhat betonilaatat hyödynnetään luonnonkivien seassa ja tavoite on, että lopputuloksesta tulee hyvä. Joka tapauksessa siitä tulee entistä parempi.
Ennen kaivurin tuloa näytti tältä. Isoille kiville on hieman lapiolla kaivettu paikkaa malliksi.
Ensimmäinen kivi siirtymässä uudelle paikalleen.
Molemmat kivet paikoillaan ja pari pienempää talteen otettuina. Pensasryhmän monttu vielä kesken.
Etupihalle kaivettiin myös paikka kakkosautolle. Pensasryhmän ja rapun välistä nurmi kaivetaan vielä pois ja keksitään jotain.
Maahan oli haudattu (yllätys!) isompiakin kivenjärkäleitä. Yksi pilkisti kasvimaan luona nurmikolta ikävästi ja ajattelimme, josko sen saisi kaivurilla sieltä ylös hyötykäyttöön. Voisi sanoa, että nurmikosta pilkisti jäävuoren huippu, joka leveni ja leveni, mitä syvemmältä kaivuri penkoi. Eikä muuten liikahtanut mihinkään. Se oli pakko jättää sinne, mutta monta komeaa järkälettä sieltä saatiin esille ja isoimmat suoraan paikoilleenkin.
Sivupiha ennen kaivurin tuloa.
Sivupiha illalla. Etualan kiviä asetellaan varmasti vielä monta kertaa rautakangen avulla paremmin. Ajattelin tehdä tuohon jonkinlaisen kivikkoryhmän.
Talon päätyyn tulee reilunkokoinen patio ja liiterin sekä grillikatoksen eteen pensasryhmä ja mahdollisesti jotain perennaa. Kivikkoryhmän ja pation väliin istutan mahdollisesti kärhöjä jonkinlaiseen tukeen. Ehkä seinämäksi rajaamaan näkymiä... Patio kivetään vasta ensi vuonna, sillä työtä riittää tälle kesälle ihan tarpeeksi etupihan laitossakin. Ehditäänpähän suunnitella kaikki kuntoon. Liiterin edustalla nurmikossa ei ollut pahis-rikkaruohoja, joten turpeet päätettiin haudata siltä alueelta pensasryhmän pohjaksi. Ne ehtivät maatua hyvin ensi kesään mennessä. Etupihan pensasryhmälle tilattiin kunnon multaa.
Liiterin ja grillikatoksen välistä kuvattuna. Grillin luokse löytyi kolmenistuttava kivi. Kuvan etualalle tulee pensaita.
Sää on tänään vaihdellut aurinkoisesta vesi- ja jopa raekuuroihin. Koko päivän on myös tuullut navakasti. Talomme ikkunat ovatkin ulkopuolelta mukavasti hiekalla päällystetyt, kun tuulenpuuskat pöllyttelivät rutikuivaa hiekkaa ympäriinsä. Sadevettä sain tuulen takia talteen neljästä rännistä yhteensä vain 15 litraa. Onhan se tyhjää parempi, mutta kunnon sade ilman tuulta tekisi ihan hyvää.
Tontin laidalle tuli kasat multaa ja hiekkaa. Hieman tuuleksii... Vielä ei ole puut lähteneet lentoon, mutta lähellä on.
Huomasitteko muuten äskeisestä kuvasta, että kasvimaan laidalta puuttuu jättiläismäinen punakarviainen? Sille löytyi uusi koti. Pensas pääsi suoraan kaivurin kauhasta peräkärryn kyytiin ja kuulemma parin tunnin päästä oli jo istutettu ja hyvin kasteltu. Toivotan sille oikein satoisaa tulevaisuutta!

Lopuksi vielä tämän hetken kukintaa. Laukat, kurjenmiekat, bellikset ja ihana 'Illusia'-atsalea kukkivat. Kevään hempeys on vaihtunut tummempaan suuntaan, sillä myös pihaesikko ja 'Queen of Night' -tulppaanit (ei kuvaa tässä postauksessa) ovat edelleen kukassa.
Varjopenkin laukat näkyvät olohuoneen ikkunasta. Muutama esikko vielä kukkii kuunliljojen takana.
Aurinkopenkissä bellikset ja saksankurjenmiekat ovat hauska pari.
Saksankurjenmiekka toimii kauniisti myös 'Illusian' taustana.
Laukat kukkivat myös aurinkopenkissä.
Pihaesikon samettisen tummat kukat.
Meillä lysti jatkuu huomenna, sillä pihaan pitäisi tulla kuormat multaa ja sepeliä. Jos tuulikin hieman tyyntyisi, niin pääsisin vihdoin istuttamaan kaikki ruukuissa ja valeistutuksessa olevat pensaat paikoilleen. Hyvää alkanutta viikkoa kaikille! Myös kaivurikuskille, joka kiltisti käänteli kiviä miten päin vain rouva tahtoi ;)

16 kommenttia:

 1. Ei ihan pieni piharemontti olekaan! Sitten on kiva tunne, kun on valmista. Esittelet sen varmaan myös?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottahan toki esittelen :) Etupihan jo tänä kesänä. Sivupihan kamssa pitää odottaa ensi vuoteen, jos ei jotain ihmettä tapahdu.

   Poista
 2. Ohhoh, siellä on tapahtunut suuria! Ihanan tehokas tuollainen kaivuri. Olen tehnyt nurmikonpoistoa paljain käsin, mutta toki pienemmässä mittakaavassa. Tsemppiä teille rakennustöihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsipelillä täälläkin on muuten hommat tehty, mutta nyt oli sen verran paljon kaivamista, että ajateltiin paremmaksi tilata kaivuri. Lisäksi nuo pari kivenjärkälettä piti saada siirrettyä ja eihän niitä ilman konevoimaa olisi saanut liikahtamaankaan. Maa-ainesten kottikärräämisessä ja kiveyksessä riittääkin sitten tekemistä varmaan koko loppukesälle :D

   Poista
 3. Tämän mittakaavan muutokset ovat kiinnostavia - nurmikko muuttuu kieveykseksi ja siitä eteenpäin uusia juttuja. Alussa tuntuu suurelta urakalta, mutta kun pääsee vauhtiin, kaikki sujuu. Mielenkiinnolla odotellaan, minkälainen lopputulos on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä lopputulosta odotellaan mielenkiinnolla täälläkin :D Etupihalla on melkolailla selvät sävelet, mutta sivupihan suunnitelmat varmasti vielä vuoden aikana muuttuvat moneen kertaan.

   Poista
 4. Siellä teillä on laitettu tuulemaan oikein kunnolla. Odotan mielenkiinnolla jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulemaan kirjaimellisesti :D Jatkoa on tulossa, tosin ilman konevoimia.

   Poista
 5. Iso apu kaivurista. Hyvä jakkoo töitä ussiimmalle vuodelle. Kiva seurata mitä tulloo minnekkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Konevoima oli tuossa tosiaan tarpeen. Kaivurilla meni tuossa kuutisen tuntia, lapiolla ja kottikärryillä olisi varmasti mennyt ikä ja terveys eikä oltaisi saatu isoja kiviä siirrettyä. Nyt on vielä vuosi aikaa testata, toimivatko suunnitellut kulkuväylät vai tarvitseeko tehdä muutoksia.

   Poista
 6. Isoja muutoksia tulossa ja aivan mahtavia kiviä kaivamisen myötä löytyi, vau! Kaivuri oli varmasti tarpeen. Kyllähän sitä lapiollakin kaivaa, mutta siinä menee aikaa tovi jos toinenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri. Tiesimme kyllä, että kiviä varmasti löytyy, mutta yllättävän paljon löytyi hyvän muotoisia. Toivottavasti puhdistuessaan paljastuvat myös kauniin värisiksi. Kaikille löytyy kuitenkin paikka ihan näkösältäkin :)

   Poista
 7. Ihanat mullistukset teillä pihassa. Uusia unelmia on ihana toteuttaa, varsinkin kun kiviä löytyi ihan omalta tontilta. Ne on usein niin väheksyttyjä jätteitä - noh toisten aarteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä toteutetaan samalla uusia unelmia ja korjataan edellisen asukkaan jälkeensä jättämiä epäkäytännöllisyyksiä. Kivet ovat todellakin aarteita! En ymmärrä, miksi jotkut haluavat ne tontiltaan pois ja pelkkää nurmikkoa tilalle.

   Poista
 8. Siellä on pistetty tuulemaan! Nyt odotellaan miltä lopputulos näyttää :)

  VastaaPoista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!