tiistai 29. elokuuta 2023

Pientä muutosta

Karo aamulenkin jälkeen. Nyt olisi kiire aamupalalle.
Viikonloppuna puutarhatyövuorossa oli penkkien etureunojen kitkentää. Nurmikolta pölisee aina kesällä voikukansiemeniä kukkapenkin puolelle ja niistä itäneet taimet ovat tähän aikaan sen verran häiritsevän kokoisia, että pieni kitkentä siistii yleisilmettä kummasti. Aloitin aurinkopenkistä ja jatkoin siitä kärhökaaripenkin päähän, jota kitkiessäni tuli taas mieleen myskimalvojen hurja siementuotto. Pari kärhöäkin olisi odottelemassa sopivaa paikkaa. Niin ja mihinkäs sitä sen tummapärskäjuuren taimenkin laittaisi? Tai yhden siemenestä kasvatetun siperiankurjenmiekan? Mitähän kaikkea myskimalvojen tilalle sopisikaan?
Kyllähän tuo reuna jo vähän kitkemistä kaipasi... Kuunlilja on lajiketta 'Halcyon'.
Paljon parempi. Jätin osan belliksistä kuunliljojen väliin tuomaan keväälle vihreyttä ja kukintaa.
Puutarhaessun taskussa oli sopivasti muistivihko ja kynä, joten aloin sommitella uutta järjestystä. Suoraan en kuitenkaan hyökännyt kaivuupuuhiin, vaan jatkoin kitkemistä ja päätin jättää asian hautumaan seuraavaan päivään. Kovin paljoa en ehtinyt enää kitkeä, kun piti lähteä valmistelemaan lettutaikinaa iltapäivän ystäväperheen vierailua varten. Sää oli niin mainio, että kahvipöytään päätettiin paistella 1,5 litran annos muurikkalettuja.
Vieraat toivat komean orkidean tuomisiksi.
Yön yli uutta suunnitelmaa pohdiskeltuani päätin ryhtyä tuumasta toimeen. Myskimalvat pois ja muutaman jaloangervon siirto, niin johan tulee tilaa riittämiin kaikille. Paitsi että työn edetessä kävi selväksi, etteivät kaikki jaloangervot mahdu millään. Kasvit ovat menneet aina nopeasti torissa kaupaksi, joten otin yhdestä kuvan ja laitoin kolme isoa tainta myyntiin. Ehdin juuri laittaa hanskat takaisin käteen ja kaivaa siirrettävät angervot ylös, kun kuulin jonkun alkavan nakuttaa puun runkoa takanani metsässä. Aurinko paistoi juuri sieltä päin, joten en nähnyt, mikä otus puussa oli. Käpytikkoja on näkynyt joka päivä, joten arvelin yhden olevan taas kaivelemassa syötävää kuoren alta. Tosin oravakin voisi ehkä saada vastaavaa ääntä aikaiseksi jotain rouskuttaessaan. Käännyin takaisin kukkapenkkiin jatkamaan hommiani, kun huomasin isokokoisen varjon vilahtavan ohi ja kuulin epämääräisen rääkäisyn. Pyörähdin samantien ympäri ja ehdin huomata, kun haukka kieppui siivet levällään maata kohti aivan yhden männyn rungon vieressä.
Auringon kohdalla olevan männyn kupeessa taisteltiin muutama sekunti elämästä ja kuolemasta.
Kiskaisin puutarhahanskat pois kädestäni ja lähdin kännykkää taskusta kaivellen kulkemaan lähemmäs, kun haukka ilmestyi metsästä suoraan minua kohti ja lensi herukkapensaan latvaa hipoen naapurin tontin kautta metsän taakse. Kaikki tapahtui niin nopeasti, etten ehtinyt saada kuvaa, vaikka olinkin jo saanut kännykän pikanäppäimellä kameran esiin. Sen verran kookas ja raskastekoinen lintu minusta oli, että 80% varmuudella arvelen sitä kanahaukaksi. Aiemmin näkemäni varpushaukat ovat minusta olleet jotenkin siromman oloisia. Luontoportti.fi-sivuston kuvista löytyi myös muutama takaa päin otettu kuva, jotka vahvistivat epäilyjäni. Itselleni kun jäi mieleen parhaiten linnun selkäpuolen väritys. Sitä en nähnyt, oliko haukalla saalista kynsissä vai pääsikö aiottu lounas tällä kertaa karkuun. En löytänyt metsästäkään irronneita sulkia tai muita merkkejä saaliin nappaamisesta, joten selvittämättä jäi se luontomysteeri.
Haukka ilmestyi tuolta puiden keskeltä ja jatkoi matkaansa oikealle. Seisoin juuri tässä samassa kohdassa silloin.
Takaisin kukkapenkkiä kohti rämpiessäni kännykkä kilahti. Jaloangervojen myynti-ilmoitus oli vasta julkaistu torissa ja heti tuli ensimmäinen viesti. Siitä ei mennyt tuntiakaan, kun kaikki kolme puskaa oli haettu uuteen kotiin. Se kävi nopeasti! Aika pian sain itsekin projektini valmiiksi. Voi olla, että ensi kesänä kaivan vielä pari jaloangervoa pois, mutta tällä erää ne saavat jäädä paikoilleen. Istutan kärhöt vasta keväällä paikoilleen mutta kaivoin niiden kohdalle jo valmiiksi kunnon annoksen pikakompostorin edellisestä tyhjennyksestä tullutta multaa. Se oli ehtinyt tekeytyä parisen viikkoa puutarhakompostin valmiimmalla puolella mutta saa nyt maatua loppuun kärhömontun pohjalla. Pienemmät annokset samaa tavaraa hautasin tummapärskäjuuren ja siperiankurjenmiekan taimien alle, jotta ne saavat sitten aikanaan vähän lisäpuhtia kasvuunsa. En tiedä, tuleeko tuo kohta olemaan siperiankurjenmiekalle "se lopullinen" paikka mutta kasvakoot siinä kokoa ja näyttäkööt ainakin ensimmäisen kukkansa ennen seuraavaa siirtoa.
Yksi leveähkö lehti vasemmalla on tummapärskäjuuri, kurjenmiekka tuli ylemmäs. Niiden välissä heti jaloangervojen edessä on sammalleimulla täytetty paikka kärhöille.
Penkin reunalla oli sekalainen kasvusto sammalleimua, josta oli tarkoitus erottaa eri värit toisistaan ja levittää niitä koko reunan alueelle. Tässä vaiheessa kesää ei kukan väreistä ole tietoakaan, joten jaoin mättäitä vain pienemmiksi aluiksi ja levittelin harvempaan. Jospa ne eivät olisi enää niin pahasti sekaisin. Istutin kaikki ylimääräisiksi jääneet taimet ja irtonaiset versonpätkät kärhöjä odottavaan keskiosaan kasvattamaan juuriaan, jotta saan niistä ensi keväänä vahvat taimet kivikkorinteen juurelle. Sieltä kun oli tarkoitus hiljalleen vähentää nurmikkoa ja korvata sitä matalilla, satunnaista tallausta kestävillä maanpeitekasveilla. Pienen sammalleimupläntin lisäksi siellä on jo pikkuisen ketoneilikkaa, keto-orvokkia, hopeahärkkiä ja siankärsämöä. Ensi keväänä sammalleimujen osuus lisääntyy reilusti, jos vain kaikki jakopalat lähtevät talven jälkeen kasvuun.
Maksaruoho 'Red Cauli' on nyt heti kuunliljojen takana.
Penkin etuosaan jäi vielä iso aukko, sillä en halunnut jakaa keväällä saksalaiskaupasta ostettua isomaksaruoho 'Red Caulia' tähän aikaan. Kukkikoon nyt ja valmistautukoon samalla rauhassa talven tuloon. Ensi keväänä siitä saa paljon isommat jakopalat täyttämään tyhjää tilaa. En halunnut myöskään myllätä liikaa maksaruohon ympärillä, sillä istutin siihen alkukesällä kellarissa viime talven yli olleet hollanninkurjenmiekat. Niiden talvehtimisesta ei ole mitään varmuutta mutta enpähän ainakaan pilaa vähäisiä mahdollisuuksia sillä, että vetäisisin mukulat vahingossa lapiolla halki.
Välikevennys: Karo löysi itselleen hyvän pesän lasten osittain tyhjentyneestä Ryhmä Hau -majasta.
Alkusyksyn aikataulut ja rutiinit eivät ole vielä oikein asettuneet uomiinsa, mikä on syönyt someaikaa selvästi. Lisäksi marjojen kerääminen ja muu sadonkorjuu lohkaisee oman osansa vapaa-ajasta. Kunhan tässä saadaan rutiinit taas toimimaan ja puutarhan kiireet helpottamaan, löytyy blogien tutkimisellekin varmasti oma aikansa. Ja tässä vaiheessa huomasin kirjoittaneeni kappaleen alkuun sanan 'alkusyksy'. Olen yrittänyt pitää elokuuta vielä loppukesänä, mutta näemmä se ei ole onnistunut kovin hyvin. Eipä se kyllä ole ihmekään, kun katsoo ikkunasta ulos. Pilvet roikkuvat alhaalla, tuulee ja välillä ripsauttaa vettä. Koivut ovat pysyneet kostean kesän ansiosta vihreinä mutta naapurin syreenissä ja muutamassa pihlajassa alkaa näkyä jo merkkejä ruskasta. Kai se on siis jo luovutettava ja alettava asennoitua alkusyksymoodiin.
Päivän kärhö on tänään 'Piilu'.
Aurinkoisia elokuun viimeisiä päiviä!

14 kommenttia:

  1. Voikukkia saa kitkeä täälläkin. Kummasti yleisilme aina kohenee, kun jaksaa siistiä penkkejä. Ihan varmasti isoilla juurakoilla on kysyntää, kasvu ensi vuonna on paljon nopeampaa kuin taimikaupan hyllyllä myytävissä taimissa.
    Kato näyttää niin suloiselta ”pesässään”. Täällä paistoi koko eilisen aurinko ja vielä nyt aamullakin, mutta illaksi on luvattu sadetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jo pelkkä reunojen siistiminen kohentaa yleisilmettä paljon. Melkeinpä kaikki kasvit, joita olen laittanut myyntiin, ovat menneet kaupaksi. Toisaalta enpä ole kovin kummoista hintaakaan niille pitänyt. Olen tyytyväinen kun kasvit päätyvät uusiin koteihin kompostin sijaan ja tosiaan jakopalat tai kokonaiset kasvit lähtevät paljon varmemmin keväällä kasvuun kuin taimiston pikkutaimet.
      Täällä aurinko lähinnä vain vilahtelee hetkittäin näkyville mutta muuten on kovin harmaata. Onneksi ei kuitenkaan ole satanut kaatamalla muutamaan päivään.

      Poista
  2. Kyllä istutusalueeren reunojen siistimine tuaa kummasti ryhtiä puutarhahan. Mullon samaa hommaa eres, kuhan pääsen marijahommista erohon. Pikkuusen piti jo aloottaa.....vaihtelua päivihin. Täälä, kaukana korves, ei varmasti kannata mitää toris myyrä. Kukaa halua pitkiä matkoja ajella. Hyvä ku siälä menöö kaupaksi, saa eres jotaki takaasinki. Kummasti tuli tyhyjää istutustilaa. Meillon kans takatarhalla pyäriny joku haukka. Höyhenkasoja löytyy siältä täältä.
    Ihania nua sun kärhöpostaukset. Hianosti kärhöt ryäppyäävät nuasta isäs tekemistä tuista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Marjahommia on minullakin vielä vähän jäljellä, vaikka suurin osa onkin jo kerätty. Pari rasiallista herukoita saisi kuitenkin varmasti vielä pakastimeen. Välillä on kuitenkin kiva tehdä jotain muuta.
      Älähän sano, kyllä sielläkin saattaa joku innokas puutarhaharrastaja olla. Olen itse laittanut välillä ilmoituksiin, että kasvit (tai tavarat, mitä nyt olen milloinkin myymässä) kulkeutuvat omien menojen mukaan naapuripaikkakunnalle tai välillä, jos on tiedossa sukulaisreissua tms. niin kauemmaksikin. Pikkurahoja nuo kasvien myynnistä tulevat roposet ovat, mutta saapahan niillä ostettua vaikka pussillisen kukkasipuleita.
      Haukat ovat minusta ihan mukavia puutarhavieraita. Pitävät räksät loitolla marjapensaista :D Kanahaukka saattaa napata jäniksiäkin ja varpushaukka myyriä, joten kummankin toivotan tervetulleeksi tekemään täsmäiskuja.
      Kiitos! Kärhöjä ja niiden tukia on aina ilo esitellä.

      Poista
  3. Usein pienetkin viilaukset saavat paljon aikaan. Meillä sade on nyt torpannut suunnitelmissa olleet projektit.
    Ihana Karo ja niin mainio kuva. Ihanasti kukkii myös jalokärhö ’ Piilu’.
    Mukavaa alkavaa syyskuuta. 😊 Toivotaan, että siitä tulisi säiden puolesta mahdollisimman hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Alkoi jo ärsyttää myskimalvojen siementuotto ja retkottaminen kukinnan jälkeen. Nyt on iso ala vähemmän siistittävää ensi kesänä.
      Kiitos! Mukavaa ja toivottavasti oikein aurinkoista syyskuuta!

      Poista
  4. Rikkaruohojen kitkeminen ja nurmikon leikkuu ovat toimenpiteitä, joilla saa kohtuullisen näppärästi yleisilmeen siistiksi. Jos näistä kaatosateista positiivisia puolia etsii, niin ainakin voikukkien kitkeminen on tavallista helpompaa. Eilen kiskaisin yhden ison voikukan paljain käsin ja sain sen nousemaan pitkän juuren katkeamatta. Kivien välistä homma onkin jo huomattavasti vaikeampaa. Yhden kuunliljan keskellä kasvaa voikukka. Luultavasti minun on nostettava koko kuunlilja saadakseni voikukan pois. Muuten se kasvaa kerta toisensa jälkeen uudelleen, kun osa juuresta jää maahan.
    Uskon sammalleimujesi juurtuvan. Ne ovat yllättävän sinnikkäitä nousemaan vaikka pienestäkin palasta.
    Sinulla on ollut draamaa kotipihassa. Meillä vieraili varpushaukka muutama vuosi sitten pihassa samoissa aikeissa. Pikkulintu ehti ajoissa suojaan. Haukka-sanasta mieleen nousee aina iso lintu, mutta varpushaukka on yllättävän pienikokoinen.
    Hauska kuva Karosta. Kuvaa voisi käyttää jossain kisassa teemalla "etsi kuvasta virhe". Nopeasti vilkaisemalla ei välttämättä heti tajua, että kyseessä on elävä koira sarjakuvien keskellä.
    Väkisinkin kai tässä on vaihdettava syysmoodiin, kun joka päivä sataa kaatamalla (paitsi ilokseni eilen). Upeasti kukkiva Piilu ilahduttaa ja luo toivoa lämpimistä syyspäivistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voikukat todella lähtevät nyt helposti, kun maa on syvälle saakka kosteaa. Tosin nuo tämän kesän siementaimet lähtisivät vähän kuivemmallakin säällä. Vanha, isojuurinen voikukka on hirmuisen sitkeä pelkästään lehdet nyppimällä näännytettäväksi. Varmasti onkin viisainta nostaa koko puska ylös, jotta saa voikukan poistettua. Kivipoluilta olen joutunut vain näännyttämään voikukkia ja kyllä ne hiljalleen näyttävät vähän hitaammin aina nousevan. Ei kuitenkaan riitä kesä tai edes kaksikaan niiden voittamiseksi.
      Koko haukka olisi varmaan jäänyt huomaamatta, jos aurinko ei olisi paistanut. En olisi välttämättä reagoinut pelkkään rääkäisyyn, joten olisin ollut selin myös silloin kun haukka lennähti pois metsästä. On hienoa aina päästä näkemään harvemmin näyttäytyviä luonnoneläimiä puutarhassa. Varpushaukka on tosiaan melko pieni, vaikka on sekin läheltä katsottuna ja normaaleihin puutarhassa kierteleviin pikkulintuihin verrattuna isokokoinen.
      Minäkin uskon, että ainakin suurin osa sammalleimuista juurtuu hyvin. Kosteuden puutteesta se ei ainakaan tule jäämään kiinni.
      Eiköhän tässä vielä jokunen lämmin päivä ole ennen talven tuloa. Tänäänkin oli yllättävän lämmintä, vaikka taivas oli pilvessä ja välillä satoi.

      Poista
  5. Kyllä kitkeminen vaan kannattaa vaikka ei omaa lempipuuhaa puutarhassa olekaan ja Piilu kukkii upeasti edelleen. Kyllähän Karo on kaikista ihastuttavin näky silti on pienessä pesässään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kitkeminen on minusta ihan okei silloin kun rikkaruohot lähtevät helposti eivätkä ole menneet pahasti muiden kasvien juurten kanssa sekaisin. Voikukkien kitkeminen on oikeastaan aika palkitsevaakin, sillä ne lähtevät yleensä aika helposti ja jo parin isolehtisen yksilön poistaminen näkyy selvästi.
      Karossa on vähän kissamaisia piirteitä, kun tunkee itsensä kaikenmaailman laatikoihin ja kolosiin. Hauskoja kuvia niistä päähänpistoista kuitenkin saa.

      Poista
  6. Voikukat kasvavat silmissä, pitäisi tehdä kitkentää täälläkin ennen juuren kasvamista liian suureksi. Samoin katselin, että osa siitä kamalasta määrästä koivun siemeniä on jo itänyt, riittää haralla työtä. Nyt on vaan luvassa sellaisia sateita, että taitaa puutarhatyöt jäädä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä vaiheessa voikukilla on vielä suhteellisen lyhyet juuret verrattuna lehtien kokoon. Ison lehtituppaan alla saattaa olla vain viiden sentin mittainen juuri, joten kitkeminen on helppoa ja nopeaa. Täälläkin on alkanut itää kiveyksien saumoissa ja kukkapenkkien laidoilla tiheä koivumatto. Olen haraillut niitä huomatessani ja toivon, että koivuntaimet eivät juurru uudelleen yhtä helposti kuin muut rikkaruohot. Minulta jää puutarhatyöt ihan vain töiden takia taas monelta päivältä väliin mutta eipä tänään olisi pystynyt sateen takia tekemään niitä muutenkaan.

      Poista
  7. Eipä ole minullakaan ollut aikaa juuri blogeille. Onneksi asia aina joskus korjaantuu. Nopeasti monet rikat kyllä kasvavat. Kaunis on päivän kärhösi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi tosiaan aina ei ole yhtä kiireistä. Rikkaruohojen kasvu tuntuu oikein kiihtyvän syksyä kohti. Varmaan runsas kosteus ja sopiva lämpötila vauhdittaa niitäkin.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!