|
Keltatörmänkukka näemmä kukkii jo ensimmäisenä kesänään. |
Välillä tuntuu, että saa tehdä jo ihan tosissaan töitä, jotta saisi pidettyä mielen syksyn sijaan loppukesässä. Keskiviikkona tänne sattui taas rankka ja hyvin paikallinen kuurosade. Mittariin oli kertynyt vajaan parin tunnin aikana 24mm vettä, mikä sai monta kasvia nyykähtämään pitkin pituuttaan. Mitään ei kuitenkaan katkeillut poikki, joten vähällä selvittiin. Öisin on välillä ollut niin kylmää, että avomaan kurkku luovutti harsoista huolimatta. Suojaamatta jääneet kesäkurpitsa ja pavut sen sijaan ovat vielä hengissä. Tomaatit ja paprikat onneksi kestävät kylmempääkin, joten niillä ei ollut mitään hätää harsojen suojissa. Saisi kuitenkin tulla vähän lämpimämpää ja aurinkoisempaa säätä, jotta kaikki raakileet kypsyisivät ennen kuin on liian kylmää.
|
Gladiolukset kukkivat. Osan leikkasin maljakkoon pois retkottamasta. |
Istutin keväällä osan gladioluksista maahan ja osan ruukkuun patiolle. Tässä vaiheessa kesää on täysin selvää, että jatkossa kaikki gladiolukset kannattaa istuttaa maahan. Ruukussa kasvavat ovat vasta alkaneet työntää nuppujaan esiin eivätkä ole muutenkaan niin komean näköisiä kuin maassa kasvavat kaverinsa, vaikka ovat saaneet lannoitusta pitkin kesää muiden kesäkukkien tapaan. Maassa kasvaville laitoin vain kanankakkaa istutusvaiheessa ja sen jälkeen ovat saaneet pärjätä omillaan. Sekoituspussista tähän mennessä neljä yksilöä on kukkinut punaisena ja kuusi valkoisena. Merkkasin jo valkoisia narulla, jotta osaan kerätä oikeat mukulat syksymmällä talvetusta varten pois. Kaikkea ei vain ole mahdollista säilyttää, kun vapaat kukkapenkitkin vähenevät koko ajan. Jos vanhat vaaleanpunaiset ovat kasvattaneet kunnon mukuloita, otan niistä myös muutaman talteen.
|
Salkoruusu 'Nigra' kurottelee koko ajan korkeammalle. Korkein latva hipoo kuvan yläreunaa. |
Ei voi kuin ällistellä salkoruusu 'Nigran' kasvuhaluja. Uusia kukkavarsia nousee koko ajan lisää ja entiset kasvavat kohti taivasta. Yllä olevassa kuvassa loistokärhö 'Voluceau' ja syyshortensia 'Prim White' jäävät selvästi salkoruusua matalammaksi. Joskus ajattelin, että salkoruusu olisi varmaan hyvä leikkokukkana, mutta nyt kun olen tuon yhden kasvuvoimaa ihmetellyt, leikkokukka-ajatus on täysin hylätty. Ainakaan minulla ei ole niin kookasta maljakkoa, että puolitoistametrinen kukkavarsi ensinnäkin pysyisi pystyssä ja toisekseen näyttäisi sopusuhtaiselta. Ja mihinkä pöydälle sellaisen monsterikimpun edes laittaisi?
|
Maksaruohot ovat vielä pieniä mutta lopputulos on jo kuviteltavissa. |
Viime syksynä hankittu violettilehtinen maksaruoho 'Jose Aubergine' poiki ajatuksen hävittää jalopähkämöt kärhökaaripenkistä. Syksyllä istutettu emotaimi selvisi hyvin talvesta, joten pääsin keväällä jakamaan sen neljään osaan ja poistamaan kaikki jalopähkämöt kerralla. Kovin komeiksi maksaruohot eivät kesän aikana ehtineet kasvaa, mutta sen verran kuitenkin, että pääsin toteamaan hetken mielijohteena syntyneen idean onnistuneeksi. Jospa ne ensi kesänä kasvaisivat vähän lähemmäksi luvattua 40cm:n korkeutta, kun saavat olla koko kasvukauden rauhassa. Heti maksaruohojen takana on tänä vuonna siemenestä kasvatettuja punahatun taimia, joista osa pitää siirtää keväällä muualle, jos sattuvat selviämään talvesta. Kaksi vanhempaa 'Magnusta' on viihtynyt ja kukkii nyt, joten ainakin paikka on punahatuille sopiva. Toivottavasti ensi talvi on suotuisa, sillä uudet taimet ovat siemenkirjeen satoa ja todennäköisesti kukiltaan eri näköiset kuin nuo ennestään minulla olleet kasvit. Siemenet on kerätty 'Delicious Candy' -lajikkeen kukista ja olisipa muuten mukava, jos edes joku taimista olisi emokasvinsa kaltainen.
|
Komeamaksaruoho 'Jose Aubergine'. |
|
Palloesikko teki syysyllätyksen. Tätä vastapäätä polun toisella puolella jouluruusu puskee nuppuja. |
Omistetaanpa postauksen loppuosa kärhökaaripenkin kaunottarille. Tarhaviinikärhö 'Krakowiak' ei vielä viime kesänä ehtinyt tehdä kuin pari kukkaa, jotka nekin kärsivät heti auettuaan syyshalloista. Tänä vuonna kukinta alkoi selvästi aiemmin, vaikkakin edelleen aika niukkana. Kukkia kuitenkin on jonkun verran aivan kärhön latvassa ja nuppujakin näyttäisi olevan, joten olen tyytyväinen. 'Krakowiak' ei kuulu ihan lempikärhöihini, sillä sen kukat ovat minimaalisen pienet loistokärhöihin verrattuna, mutta väriltään se on nätti. Sen kaverina on loistokärhö 'Omoshiro', jonka valtavankokoiset kukat korostuvat entisestään pienten kukkien keskellä, jos kärhöt vain suostuisivat kukkimaan yhtä aikaa. 'Omoshiro' kukki ainakin tänä vuonna selvästi aikaisemmin ja on nyt käytännössä lopettanut kukinnan kokonaan. Nuori kärhö on sekin, joten kukinta-aika todennäköisesti pitenee tulevaisuudessa.
|
Tarhaviinikärhö 'Krakowiak' kukkii harmaata taivasta vasten. |
|
Kärhöportissa on nyt kukkia kummallakin puolella. 'Krakowiak' näkyy taustalla portin oikealla puolella. |
|
Loistokärhö 'Piilu' vasemmalla, tarhaviinikärhö' Justa' ja pari tarhalyhtykärhö PRINCESS KATEN kukkaa seassa. |
|
Loistokärhö 'Jan Pawel II' kukkii taas aivan portin huipulla. |
Kärhöjen kukissa on valtavia kokoeroja. Esimerkiksi mantsuriankärhö tekee vain parin sentin kokoisia, siroja kukkia ja moni tarhaviinikärhö 5-8-senttisiä kukkia. Loistokärhöjä ei suotta sanota isokukkaisiksi kärhöiksi, sillä niiden kukat ovat järjestään yli kymmensenttisiä halkaisijaltaan. Muutama komistus puskee tuosta vain jopa lähes ruokalautasen kokoisia kukkia. Yksi sellaisista on 'Jan Pawel II', joka valitettavasti tykkää kiivetä kärhöportin huipulle ja aukoo upeat kukkansa siellä. Sen kukinta-aikaan pitäisikin tuoda tikapuut kärhön viereen, jotta voisi aina halutessaan helposti kiivetä ihastelemaan yläilmoissa keikkuvia kukkia. Tänä vuonna 'Jan Pawel II' teki hyvin selvät pinkit raidat terälehtiinsä, mikä johtuu varmaan viileistä öistä ja osin päivistäkin. Tosin raitojen häviämiseen ei mene kuin päivä-pari ja sen jälkeen kukat ovat vitivalkoisia kukinnan loppuun saakka.
|
Päivän kärhökomistus on 'Jan Pawel II'. |
Toivottavasti viikonloppuna on hyvä sää, sillä marjankeruun ja mehustuksen lisäksi tekisi mieli vähän puuhailla kukkapenkeissäkin.
Vielä löytyy kaunista kukintaa, otetaan niistä ilo irti ja osa maljakkoon :) Huikeissa mitoissa kaartelee salkoruusut.
VastaaPoistaNäin juuri! Korkein salkoruusun latva taitaa olla jo yli kolmemetrinen. Viimeksi kun mittasin, se oli 270cm ja on venynyt siitä huomattavasti pituutta.
PoistaOnpa hyvä, kun kerroit kokemuksiasi gladioluksista. Minulla ovat kaikki kasvamassa ruukuissa, eikä kukan kukkaa ole vielä näkyvissä. Ensi kesänä istutan minäkin kyllä suosiolla kaikki penkkiin.
VastaaPoistaIhanasti kukkivia kärhöjä ja tuo kärhöportti on todella kaunista katseltavaa. Minunkin ’Jan Pawel II’ näyttää tekevän mielellään kukkiaan korkeuksiin.
Mukavaa viikonloppua ja elokuun jatkoa.
Minulla oli ensimmäistä kertaa gladioluksia ruukussa ja nekin vain siitä syystä kun en keksinyt niille muutakaan paikkaa. Sai jäädä kertaluontoiseksi kokeiluksi.
PoistaKiitos! 'Jan Pawel II' näyttää olevan voimakaskasvuinen. Melkein pitäisi istuttaa se johonkin rinteeseen pääkatselusuunnan alapuolelle, niin pääsisi ihastelemaan kukintaa yläpuolelta.
Mukavaa elokuun loppua!
Ei mene sateet tasan, täällä maa on edelleen pölisevän kuivaa. Kasvimaaltakin saa kaivaa puhtaita perunoita. Yksi suurempi sade saatiin mutta mihin lie vesi haihtui tai hulahti syvälle maahan. Kärhöportti on upea. Sekin on toisaalta kiva, että portin yläosaankin tulee kukkia. Minä tykkään myös pienikukkaisista kärhöistä, niissä on omanlaista herkkyyttä.
VastaaPoistaNo höh! Meillä oli aika monta päivää poutaista mutta ei se riittänyt kuivattamaan maata kunnolla. Yökastetta on tähän aikaan vuodesta jo sen verran paljon, että sekin kostuttaa maata.
PoistaIlman muuta on hyvä, että myös kärhöportin yläosassa on kukkia. Mieluusti kuitenkin näkisin tuollaisia isompia kukkia myös silmien korkeudella. Pienikukkaiset kärhöt sopivat tuomaan vastapainoa isompikukkaisille kärhöille.
Palloesikkosi erehtyi selvästi nyt vuodenajasta. Sitä on näköjään liikkeellä koska yksi omista esikoistani päätti myös tehdä uuden kukinnan syksyksi.
VastaaPoistaToivotaan punahattujen siementaimista sinulla jotain kivaa yllätystä. Omat kasvatukseni ovat alkaneet kukkia eivätkä harmi vain ole napanneet kukkien muodoista Delicious Candyn geenejä mutta kirkkaampaa pinkkiä sävyä hieman on sentään osa saanut.
Aika usein esikot kukkivat pienesti syksyllä uudelleen mutta ensimmäistä kertaa palloesikko innostui meillä loppukesän kukintaan. Eipä se haittaa minua lainkaan, tuskin sinuakaan häiritsee löytää esikonkukkia tähän aikaan.
PoistaSinä olet ilmiselvästi hoitanut punahattujasi paremmin kuin minä, jos ne innostuivat jo ensimmäisenä kesänään kukintaan :D Se on toisaalta oikein hyvä, niin ei tarvitse odottaa seuraavaan syksyyn, millaisia kukkia on tulossa. Osa taimista kun saattaa vielä menehtyä ensimmäisenä talvenaan, niin kukan väri ja malli jää arvoitukseksi.
Omat punahattujen siemenet kylvin siis viime vuonna joten samaa erää eivät ole vaikka samasta kasvista kerättykin. Toivotaan että omasi ovat saaneet vähän eri geenit vaikka nättejä ovat nuo minunkin nyt kukkivat.
PoistaAa, no se selittää paljon. Mutta siltikin ne ovat kasvaneet sinulla paremmin kuin minulla, sillä ensimmäiset talvista selvinneet punahatun taimet kukkivat vasta kolmantena kesänään. Tämän kesän taimista osa on kuitenkin selvästi kookkaampia kuin ne, joten ehkäpä pääsen ensi kesänä tutkimaan niiden kukkia.
PoistaEi voi kun ihmetellä sateiden jakautumista. Meillä ei ole tullut kuin ihan pikku ripsuja ja kohta täytyy taas uusia tänä vuonna istutettuja kasveja kastella, jos ennustetut sateet eivät toteudu.
VastaaPoistaMahtaviin mittoihin kurkottelee salkoruusu, eipä tuota oikein voi laittaa maljakkoon, jos ei ole korkeaa lattialla pidettävää vankkaa astiaa maljakoksi ;).
Hortensiat ja kärhön runsas kukinta vierekkäin näyttää ihastuttavalla. Samoin kärhöportti kaikkine kärhöineen. Olen oman Omoshironi kanssa todennut, että kukinta alkaa loistokärhöistä ensimmäisenä ja varhain, mutta loppuu myös ensimmäisenä. Minullakin on Omoshirossa nyt kauniit kultaiset siemensykkyrät koristeena.
Toivottavasti saat viikonloppuna tehtyä suunnitellut tehtävät ilman sadetta!
Johan on kumma taas noiden sateiden kanssa! Onneksi täälläkään ei ole satanut vähän väliä. Soisin kuitenkin, että seuraavat sateet menisivät teille.
PoistaKiitos! 'Voluceau' alkaa jo rähjääntyä, vaikka nuppuja on vielä runsaasti jäljellä. Niistäkin tosin suurin osa on juuri kärhön toisella puolella, sillä tuulet käänsivät jossain vaiheessa kaikki latvat patiota kohti. 'Omoshiro' on toisaalta ihana juuri sen vuoksi, että se aloittaa kärhökauden.
Nyt näyttää sää ihanan aurinkoiselta. Kunhan vähän vielä lämpenee ja enimmät yökasteet kuivahtavat, lähden ulos.
Meillä on siirrytty alkukesän kuivuudesta jatkuviin sateisiin. Ja kun vettä tulee, sitä tuleekin sitten paljon ja voimalla. Puutarha kiittää ja oikeastaan kiitän itsekin. Koitan nähdä asian valoisat puolet. Pääasia, että välissä on poutaisia jaksoja ja lämmintäkin täällä on etupäässä ollut. Jospa kärhötkin kukkivat ensi vuonna komeammin, kun saavat nyt tarpeeksi kastelua.
VastaaPoistaNigra taitaa olla kohta parimetrinen. Jos sopiva maljakko löytyisikin, se pitäisi asettaa lattialle. Täällä kotilot ovat syöneet salkoruusujen lehdet kammottaviksi reikäversioiksi. Ja osa nupuista mädäntyy kosteudessa.
Hyvä tietää, että gladiolukset pärjäävät paremmin maassa. Olen kasvattanut sitä parina kesänä isossa ruukussa, jolloin kukat ovat tulleet aivan kesän loppumetreillä. Jos silloinkaan.
Kärhöporttisi on ihanan kutsuvan näköinen. Sinusta on vauhdilla kehittymässä kärhömestari!
Ei ole hyvä sekään ääripää. Teillä tosin vesi tulee tarpeeseen pitkän kuivan kesän jälkeen. Moni kasvi talvehtii paremmin kun saa syksyllä riittävästi kosteutta.
Poista'Nigran' korkein varsi oli jo monta päivää sitten 270-senttinen ja on venynyt sen jälkeen vielä lisää pituutta. Nuo lyhyemmätkin varret ovat varmasti jo yli parimetrisiä. Ihme, etteivät ne taipuneet pitkin pituuttaan keskiviikon rankkasateessa. Kotilot eivät ole vielä löytäneet meillä kunnolla minkään puutarhakasvin kimppuun. Parissa kuunliljassa vaikuttaisi olevan vähän turhan paljon reikiä mutta osa voi olla toukkien aikaansaannoksia. Pieniä ja isompiakin vihreitä toukkia on nimittäin löytynyt pitkin kesää monesta eri kasvista. Olen käynyt silloin tällöin ripottelemassa ferramolia mahdollisiin kotilopaikkoihin ja välillä ihan tarkoituksella etsinyt kotiloita kukkapenkeistä. Löysin tänään kitkiessäni yhden pienehkön kotilon ja lapset toivat päivän mittaan viisi näytille, mutta ei niitä selvästi vielä laumoittain meillä ole.
Ruukkukasvatus ei selvästi sovi gladioluksille, kun muillakin on ollut samanlaisia kokemuksia siitä.
Kiitos! Tuskinpa koskaan saan kärhöjäni kasvamaan sellaisiin mittoihin kuin Kruunuvuokolla mutta olen tyytyväinen siihen, jos kaikki selviävät hengissä ja kukkivat riittävän runsaasti. Täällä on kuitenkin vähän lyhyempi kasvukausi kuin Etelä-Suomessa, mikä voi näkyä pituuskasvussa.
Onpas korkiiks salkoruusut kasvaneet, ei oikein pöytäkukaksi sovellu. Kaunis on kärhöportti kukkien valtoomana. Meillä ei tuo 'Jan Pawel II' noussu nyt ollenkaan, toivottavasti vielä tulevaisuudessa nähhään sen kukkivan. Gladiolukset ovat kauniita loppukesän kukkijia ja miulla on nyt vaaleanpunaista ja tummoo, melekein mustoo kukkimassa. Tuuliainen kun ei vuan kaatais, kun en tukenu niitä.
VastaaPoistaMitäs se 'Jan Pawel II' sinulla oikein kiukkuilee? Toivottavasti nousee ensi vuonna entistä ehompana. Minä laitoin viikonloppuna vähän keppejä ja narua noiden loppujen gladiolusten ympärille, mutta nyt tuulee niin paljon, että kannattaisi varmaan hakea kukat maljakkoon turvaan. Ihmeen kovan myräkän nyt nostikin.
Poista