|
'Madame Julia Correvon' suvaitsee vihdoin aukoa ensimmäisiä nuppujaan.
|
Tulihan se kesä vihdoin tännekin! Jo sunnuntai oli helteinen mutta maanantai tuntui suorastaan trooppiselta, kun ilmankosteus ulkona huiteli yli 80 prosentissa ja lämpötila lähenteli 30 astetta. Näitä harvoja päiviä kelpaa muistella talven kylmyydessä, tosin en panisi pahakseni, vaikka samanlaista säätä kestäisi vähän pidempäänkin. Tai ainakin sitä lämpöä, ilmankosteutta saa olla vähemmänkin. Tänäänkin on mukavan lämmintä mutta navakka tuuli lennättää koivunsiemeniä silmät ja suun täyteen. Miten niitä onkin tänä vuonna niin paljon? Patio on harjattu jo moneen kertaan mutta heti kun selkänsä kääntää, se on taas keltaisenaan siemenistä.
|
Nokkosperhonen punahatulla. |
Perhosia alkaa taas näkyä runsaammin, kun suuret päiväperhoset saapuvat paikalle. Keisarinviittoja näkyy joka päivä vähintään kaksi yksilöä mutta eilen näin kolme eri yksilöä. Yksi oli helppo erottaa muista, sillä sen siivet olivat rähjääntyneet joko muuttomatkalla tai sitten jonkun saalistajan kynsissä. Kaksi muuta näin yhtä aikaa. Joka päivä löytyy useampia nokkosperhosia, lanttuperhosia (ja ehkä myös nauris- tai kaaliperhosia) sekä sekalainen lajitelma erilaisia pikkuperhosia, juuri äsken näin ensimmäisen neitoperhosenkin. Olen yrittänyt saada kuvattua joka ikisen perhosen, jotta voisin jälkikäteen etsiä netistä nimen kullekin. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty varsinkin tuulisena päivänä. Jos perhonen malttaakin pysyä paikoillaan sen hetken, että kameran kanssa pääsee tarpeeksi lähelle, niin tuuli liikuttelee perhosen alla olevaa kukkaa. Yritä siinä sitten kuvata. Onneksi joka päivä edes pari otosta onnistuu.
|
Ilmeisesti tämä söpöliini on pikkukultasiipi. Ensimmäinen tällainen tuli vastaan. |
|
Kimalaisiakin olen kuvannut. Niitä on nyt runsaasti, kun seassa on työläisten lisäksi myös koiraita. |
Maksaruohot (lukuunottamatta kesä-heinäkuussa kukkivia kelta-, valko- ja lyydianmaksaruohoja) kukkivat nyt komeimmillaan. Niistä pitäisi ihan tehdä oma postauksensa, sillä olen kärhöjen lisäksi tainnut hurahtaa maksaruohoihin. Ja niihinhän on vallan helppo hurahtaa, sillä ne eivät tunnu pettävän koskaan. Erityisesti punalehtinen ja vaaleanpuna-valkokirjavakukkainen 'Strawberries and Cream' kuuluu suosikkeihini. Yllä olevassa kimalaiskuvassa näkyykin sen kukat lähikuvassa ja alla kasvustoa vähän kauempaa. Purppurapunalatvan vieressä tarhaviinikärhö 'Etoile Violette' kukkii jo runsaasti mutta 'Pernille' antaa vielä odottaa itseään. Joku kasvi pitäisi vielä keksiä kärhöjen eteen. Siinä oli värililjaa 'Lollypop' mutta ne ovat melkein henkensä heittäneet.
|
Maksaruohon kukkien väri toistuu taaempana purppurapunalatvassa. |
Edellisessä postauksessa mainitsin, että aurinkopenkin keskeneräiselle keskialueelle on tulossa jollain aikataululla pionia. No se asia hoitui nopeasti, sillä istutin sinne jakopalan isäni mummon lapsuudenkodin pihalla kasvaneesta pionista. Sen lajike saattaa olla 'Madame Calot' mutta siitä ei ole täyttä varmuutta. Pioni on nimittäin kukkinut vain kerran siellä mistä se minulle kulkeutui. Nyt minulla on sitten pioni kummankin vanhempani suvusta. Toivotaan, että tämä viihtyy meillä yhtä hyvin kuin muutkin pionit. Aurinkopenkkiin jäi tilaa vielä ainakin yhdelle pionille, jos kaivaa ensin jonkun kurjenmiekoista, ranskantulikukista tai isotähtiputkista pois tieltä. Nyt saa olla taas alelaareilla tarkkana, jos sattuu tulemaan erikoisen hieno löytö vastaan.
|
Uusi pioni odottamassa istuttamista.
|
|
Virkeitä silmuja oli jo monta tulossa.
|
|
Aurinkopenkissä kukkivat myös ensimmäiset leijonankidat. |
Viime kesänä ihmettelin sitä, miksi osa 'Potomac Lavender' -leijonankidoista on selvästi keltaisia ja osa yllä olevan kuvan kaltaisia ihanuuksia. Tänä kesänä kolmesta toistaiseksi kukassa olevasta yksilöstä kaksi on väärän näköisiä. Onneksi eivät kuitenkaan ihan yhtä räikeitä kuin viime kesänä. Olen joskus talvettanut leijonankitaa ja nyt melkein tekisi mieli kaivaa oikeanvärinen yksilö ruukkuun ja kerätä siitä ensi kesänä uusi siemensato. Vanhoja siemeniäkin on vielä paljon jäljellä mutta eiväthän nekään ikuisuuksia säilytä itämiskykyään. Saisi niistä kuitenkin ehkä muutamia taimia, jos talvetus ei onnistukaan. Talvetetuissa yksilöissä on sekin hyvä puoli, että ne alkavat kukkia jo heti alkukesästä eivätkä panttaa kukkiensa kanssa tänne elokuulle saakka. Ja jos vihdoin kahden supermärän ja parin normaalisateisen kesän jälkeen tänne tulisi kuiva kesä, niin jo valmiiksi isojuurinen talvetettu leijonankita selviäisi siitäkin heittämällä toisin kuin saman kevään pienet siementaimet. Kuulostaa jo suunnitelmalta, eikö?
|
Tiukukärhö 'Arabellan' tuki petti ja koko puska levisi. |
Toisin kuin suurin osa muista kärhöistä, 'Arabella' ei kierry lehtiruodeillaan tukeen kiinni. Jos ei halua, että se retkottaa maata myöten, sen ympärille pitää joko kiertää metalliverkosta lieriö tai sitten sitoa versot kiinni johonkin muuhun tukeen. Itse olen tökkinyt haaraisia oksia 'Arabellan' tyvialueen ympärille niin, että ne muodostavat suunnilleen polvenkorkuisen harvahkon puolipallon kärhön päälle. Kun kärhön versot ohjaa "pallon" rei'istä läpi, ne taipuvat pituutta kasvaessaan sirosti sivuille ja muodostavat kukinnan alkaessa soman kukkamättään. Tänä vuonna oikaisin ja laitoin viime vuoden risujen seuraksi vain yhden tuoreemman oksan. Siinäpä sitten kävi niin, että jossain rankkasateessa painoa tuli liikaa ja risut napsahtelivat kärhön painosta poikki. Koko kasvusto levisi laajemmalle kuin oli tarkoitus eikä tyvialueen kohdalla ole lainkaan kukkia. Latvat kuitenkin muodostavat runsaita kukkakimppuja vähän joka suuntaan ja kun kukkia riittää, minä olen tyytyväinen.
|
Päivän kärhökuvaksi valitsin yhden 'Arabellan' kukkakimpuista. |
Miltä näyttää sää muualla Suomessa? Onko hellettä vai myrskyääkö?
Eilee oli hellettä, tänää myrskyä. Ihan kovimpia tuulia, miton koskaa ollu. Eiline helle oli pikkuusen liikaa, joten saat sä ne. Yhyren päivän sitä kestää, mutta ei kiitos lisää. Mullei Julia viälä kuki. Olin kyllä näkevinäni nuppuja. Perhosia lenteli pyhänä tääläki ihan kivasti. Muutamista otin kans kuvia. Maksaruahot o hyvä keräyskohoret. Jos eläävät, tyytyyvät vähään. Multon muutamia kokeeluja hävinny samantiä. Kiva, että sait toiseltaki suvulta pioonin. Toivottavasti kukkii pikimmiten. Arabella on yks luattokärhööstä.
VastaaPoistaVai oli teillä niin rajua puhuria. Täällä tuuli hetkittäin navakasti mutta en sanoisi, että olisi ollut lähellekään myrskylukemissa. Hattukin pysyi pitämättä päässä.
PoistaMinulta on hävinnyt maksaruohoista ainoastaan valkokirjava komeamaksaruoho 'Stardust' ja sekin erityisen huonona talvena. Ei sekään olisi välttämättä kuollut, jos ei olisi ollut myöhään syksyllä istutettu mutta mitenkäs sitä syksyllä tietää, millainen tappotalvi eteen tulee.
Voi olla, että uusi pioni ei kuki vielä ensi kesänä mutta saahan sitä toivoa. Silmuja oli kyllä oikein hyvä määrä mutta juurakko muuten melko pieni. Nyt sillä on kuitenkin vielä muutama kuukausi aikaa juurtua uuteen kotiinsa.
Minä nautin hellepäivästä, vaikka se olikin ensimmäinen työpäivä loman jälkeen. Ei noita lämpimiä aamuja ja iltoja ollut tänä kesänä. Myrsky ei meille juurikaan osunut, puuskainen tuuli kaatoi omalta pihaltani yhden kärhötornin, kun heinäseipäät olivat jo ehtineet alkukesän liota märässä mullassa ja vanhuuttaan lahonneet. Kärhö kyllä selvisi, mutta uusi tilapäinen tukiviritys ei ole mitenkään kaunis. Ihanaa, että sait perinnepionin! Nyt todellakin alkaa perhosten aika, kun punahatut kukkivat!
VastaaPoistaEipä ole täälläkään hellevaatteissa tarennut iltaa istuskella, vaan aina on pitänyt vetäistä jotain pitkähihaista tai -lahkeista päälle. Ei ollut taaskaan oikein kunnon hellekesä. Tuli sentään pari hellepäivää ja ehkä elokuun aikana on vielä joku lämmin päivä ennen kuin syksy kylmenee.
PoistaHyvä, ettei teille osunut myrsky kunnolla. Nythän saat sitten uuden kärhötuen!
Aika hellettä piti eilen. Illalla en paljoa tehnyt puutarhassa mitään, keräsin marjoja kevyesti ja silti hiki virtasi selässä. En valita, tykkään lämmöstä. Hyvä määrä silmuja pionissa, eiköhän se vielä joskus kuki.
VastaaPoistaMinä vain luuhasin ympäriinsä ja nautin lämmöstä. Kyllä tuntui hyvältä, kun kerrankin jopa itselleni tuli ihan vain varjossa istuskellessa lämmin.
PoistaIhan varmasti pioni vielä joskus kukkii, ellei jopa ensi kesänä. Voi kyllä olla, että se keskittyy vielä ensi kesän vahvistamaan juurakkoaan, mikä olisikin ihan hyvä asia.
Maanantaina oli tosi trooppista. Koko ajan hiki tuntui nahassa, vaikka ei edes kovin raskaita töitä tehnyt. Jotenkin tuntui, ettei ollut Suomessa vaan etelän maissa. Maksaruohot ovat hyvä valinta moneen paikkaan. Sait hienon pionin, toivottavasti se kotiutuu ja kukki hyvin.
VastaaPoistaSama täällä. Oli ihan kiva vaihteeksi kokea kunnon lämmin kesäkeli eikä vain jotakin vajaata pariakymmentä astetta. Minäkin toivon, että pioni viihtyy hyvin.
PoistaMeillä mittari kohosi eilen + 31 asteeseen varjossa ja tuuli oli todella navakkaa. Toi hieman helpotusta helteiseen olotilaan.
VastaaPoistaArabellaa onkin hieman hankala saada tuettua kauniisti. Minulla se on verkkolieriössä, mutta ei oikein näytä siinä hyvältä.
Onpa onnistunut ja hyvin kaunis perhoskuva.
Teillä olikin sitten todella lämmintä. Meillä taisi jäädä alle 30 asteeseen varjossa. Jos ei olisi yhtään tuullut, niin olisipa ollut melkoisen tukalat oltavat. 'Arabellan' tukeminen on kieltämättä haastavaa. Menisihän se ihan maanpeitekasvinakin mutta itse en tykkää siitä, että kärhön tyvialue jää näkyville. Silloin tällöin olen onnistunut tukemaan sen niin, että se näyttää matalahkolta pensaalta mutta tänä vuonna epäonnistui. Olisi myös kiva, että itse tuki jäisi kokonaan piiloon.
PoistaKiitos!
On kyllä kaunis 'Arabella'! Toivon, että omani joskus kukkii - se on aika varjossa ja kuivassa maassa, mutta nousee kumminkin joka vuosi. Luotan siihen, että se kasvattelee juuristoaan ja joskus vielä kukkiikin. Sen on tarkoitus kasvaa pihajasmikkeen ja hollanninlumimarjan välistä itsekseen kukkimaan niiden päälle, sillä kumpikin puska on risuinen luonteeltaan. Tämä mainintasi siitä, että se ei tartu itse, sai kyllä miettimään, onko fiksu taktiikka. Tässä yhtenä päivänä tungin väkivalloin Arabellan pitkän sivulle sojottavan verson puskien oksien lomaan ja onnistuin varmaan vain taittamaan sen pahasti.
VastaaPoistaIhanan lämmintä oli tosiaan maanantaina, kun lähes koko heinäkuu meni viileissä säissä. Tänään pudottiinkin sitten 16 asteeseen kovan tuulen ja eilisillan ukkosen siivittämänä. Ja sähköttömään elämään pitkän katkoksen myötä.
Ihana 'Strawberries and Cream'! Löysin viimein oman viime syksynä, kauan sitä olinkin hakenut, kun mm. sinun blogissasi siihen ihastuin.
On ihan huippuhienoa, että sinulla on tuollaisia perintökasveja kuin nuo pionit!
Kyllä se sinunkin 'Arabellasi' vielä joskus kukkii. Vaikka 'Arabella' ei tartu itse tukeen, niin kyllä se juuri jonkun sopivasti haaraisen oksiston läpi kasvaessaan kiipeilee korkeammalle. Sen lehtiruodit ja lehdet itsessäänkin ovat sen verran jäykät, että ne kun jäävät oksien sekaan, niin tavallaan lukitsevat verson sinne. Ehkä voit ohjata alkukesällä sen versoja sopivaan suuntaan, ovat taipuisampia silloin.
PoistaHeinäkuu oli kyllä aika kolea. Täälläkin tipahdettiin nyt hellelukemista alle kahteenkymmeneen asteeseen. Yöllä oli ollut vain 13 astetta. Vai tuli siellä sähkökatkoskin. Höh.
Minä ainakin olen hehkuttanut tuota maksaruohoa joka kesä. Kiva, että joku muukin hurahti :D
Maanantain helle oli tosi painostavaa. Ilmeisesti korkean kosteusprosentin vuoksi. Hölmöyksissäni menin jatkamaan kanttausurakkaani, enkä kyllä tyhmempää hommaa maanantaille olisi voinut keksiä. Tiistaina tuuli ujelsi koko päivän ja iltapäivällä puut olivat vaakatasossa. Yksi syreeni romahti tyvestä, joten se oli sahattava pois. Se on tottunut länsituuleen ja nyt tuuli poikkeuksellisesti ja kovaa kaakosta. Mitään kummempia vahinkoja ei onneksi tullut. Sähkökään ei katkennut, mikä on jo huomionarvoista.
VastaaPoistaIhana Arabella. Se toimisi varmaan hyvin esimerkiksi jonkun muurin päällä. Hieno on myös maksaruoho 'Strawberries and Cream'. Siinä on kasviryhmä, joka ei pienistä hätkähdä, kukkivat takuuvarmasti joka vuosi. Yllättävän hyvin ne myös pysyvät pystyssä, vaikka varsille tulee korkeutta reippaasti.
Vau, miten ihania perhosia. Täällä ei niitä pahemmin ole näkynyt. Jospa punahattujen ja purppuralatvojen kukinta houkuttelisi lentäviä. Ehkä jokapäiväiset tuulet pitävät perhoset poissa? Tiedä häntä.
No huh, olitpa viitseliäs! Minulle ei tullut edes mieleen kaivella mitään. Harmi syreeniäsi.
Poista'Arabella' toimisi tosiaan hyvin myös muurin päällä. Tai sitten aidan viereen istutettuna niin, että sitoisi sen aitaan kiinni ja antaisi latvojen kääntyä aidan yli toiselle puolelle. Pitäisi varmaan istuttaa silloin aidan pohjoispuolelle, niin latvat ohjautuisivat automaattisesti etelään ja tukeutuisivat hyvin aitaan.
Tuulisella säällä ei oikein perhosia näe. Ainoastaan vahvimmat lentäjät jaksavat uhmata kohtalaista tuulta. Jospa tuulet pian tyyntyisivät, niin pääsisi ihastelemaan perhosiakin.
Meillä taisi maanantain lukemat jäädä juuri alle 30 asteen, tuuli oli puuskissa aika navakka. Ainut tuho taisi olla jo lähes kukkineiden ritarinkannusten katkeaminen. Käytin koko illan terassin riipputuolissa istumiseen:)
VastaaPoistaMeillä Àrabella`kiipeää avustettuna kirsikkapuussa. Sidon sitä siis naruilla vähän kiinni kirsikkapuun runkoon ja alaoksiin.
Riipputuolissa löhöily olikin varmasti juuri sopivaa ajanvietettä hellepäivään. Hyvä, ettei tullut tuulituhoja teilläkään. Kirsikka näyttää varmasti kauniilta 'Arabellan' kukittamana.
Poista