sunnuntai 11. heinäkuuta 2021

Siipiveikkoja puutarhassa

Tämä kesä on ollut tähän saakka oikein kunnon perhoskesä ja paranee vain koko ajan kun komeita päivämuuttajia alkaa saapua tänne. Helteiden ja aurinkoisten, tyynien päivien myötä perhosia saa parhaimmillaan väistellä. Lapsista on tavattoman hauskaa kun perhonen laskeutuu hetkeksi paidalle tai jalan päälle. Erityisesti kuopus on toiminut useasti nokkosperhosen laskeutumisalustana. Kamera ei ole ollut harmillisesti kertaakaan valmiina perhosen laskeutuessa lasten kyytiin, mutta muuten siivekkäistä kaunottarista on tullut räpsittyä otos jos toinenkin.

Ohdakeperhonen on vaeltaja. Niitä saapuu Suomeen toukokuusta alkaen pitkin kesää ja loppukesällä lentävien perhosten joukossa voi olla myös keväällä munineiden perhosten jälkeläisiä.
Kookas ja komea haapaperhonen ilahdutti meitä jo kesäkuun lopulla laskeutumalla kompostorien luo kivituhkalle.
Paras perhosmagneetti tällä hetkellä on lumenkasauspaikkana toimiva kivikkorinteen pääty, johon olen ripotellut mm. oreganon, myskimalvan ja karpaattienkellon siemeniä. Siellä kukkii nyt myös tarhakeijunkukka 'Hansia' ja isotähtiputkea. Teen alueesta oman postauksensa syksymmällä mutta laitan nyt muutaman kuvan sinne muodostuneesta perhosniitystä.
Myskimalvoja etualalla, kaikkea muuta sekaisin ja perhosia niin paljon, että kuhina käy.
Merkkasin kuvaan nuolilla yhdeksän nokkosperhosta. Lisäksi siellä näkyy ainakin yksi kimalainen. Hauskasti joukkoon on eksynyt pari valkoista oreganoa, vaikka alkuperäinen yksilö oli liila.
Neljä nokkosperhosta. Johtuneeko sitten helteestä vai kirkkaasta auringonpaisteesta, mutta perhoset ovat suurimman osan ajasta siivet supussa.
Välillä onnistuu saamaan kuvan avonaisista siivistä, jos sattuu olemaan todella nopea. Oikeaan reunaan eksyi lanttuperhonenkin (tai joku sen sukuinen).
Tässä kuvassa on ainakin viisi nokkosperhosta.
Toinen hyvä perhostenbongauspaikka on kivikkorinteen alkupään ja aurinkopenkin rajamailla, jossa kukkii nyt 'Hansia', nukkapähkämöä ja kaksi isohkoa aluetta kaukasianmaksaruohoa.
Kaukasianmaksaruohoilla viihtyi metsänokiperhonen.
Loistosalvian nupulla huilaili aika pelottavan näköinen otus. Ilmeisesti joku kimalaiskärpänen... Hyönteisekspertit hoi!
Satuin myös kreivin aikaan kaivelemaan maata. Huomasin nimittäin kotelostaan kuoriutuvan perhosen. Lasten kanssa seurasimme sen puuhia siihen saakka kun se sai viimein siivet levälleen ja lähti lentoon. Tai ei se ihan heti päässyt lentoon, vaan räpytteli pitkin maata aikamoisen tovin. Pienen levähdystauon jälkeen lento onnistui jo paremmin ja perhonen hävisi omille teilleen. Lajia en ole tälle vielä ehtinyt etsiä. Joku tietäjä saa kernaasti valistaa tämänkin kohdalla.
1. kuvassa perhonen oli vasta päässyt kotelosta ulos. Katsokaa, kuinka pienet sen siivet vielä ovat. 2. ja 3. kuvissa perhonen on löytänyt mieleisensä lehden, jossa se odotteli siipien suoristumista. 4. kuvassa oli ensimmäinen lentoharjoitus.
Päivän kärhökuvaksi valitsin tämän kesän uuden hankinnan. Kruunukärhö 'Purple Dream' päätti aukaista vielä yhden kukan ilokseni. Ihana hörhelö!
Helteistä sunnuntaita!

24 kommenttia:

  1. Oi, kun hienoa päästä seuraamaan perhosen kuoriutumista. Hyvin lentelee sielläkin perhoset. Tänään perhonen törmäsi lentäessään suoraan naamaani. Satuin kai lentoreitille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä kun pääsisi seuraamaan jonkun kookkaan päiväperhosen kuoriutumista. Oi oi, lennonjohtotornissa ei taidettu olla hereillä kun päästettiin kaksi liikkujaa samaan ilmatilaan :D

      Poista
  2. Joo, oikia perhooskesä. Ainaki nokkoosperhosia on ollu ennennäkemättömän palio. Mulla parahimmasta päästä perhoosmagneettina toimii tällä hetkellä mirrinminttu.
    Oon jo muutamasta taimistosta, joiren luetteloos tua kärhö esiintyy, kyselly. Eioota ovat myynehet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisi olla suotuisan talven ansiota tämäkin perhospaljous. Saa nähdä, mikä siipien vilske käy loppukesällä. Jospa vielä löydät tuon kärhön jostain. Se on aika hieno.

      Poista
  3. Vau. Onpas siellä perhosia!
    Upeita kärhöjä tuolla edellisessä postauksessa. Minullakin tuo 'Voluceau' on komeimmassa kukassa.
    Harmillinen etanainvaasio kasvimaalla🙁 mutta hauskasti kirjoitettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jatkuva lepatus käy tuolla parhaimmilla paikoilla. 'Voluceau' on todella kaunis kärhö. Kiitos! Etanat ovat ehkä jo vähenemään päin. Parina iltana tunnin keräysmäärä on jäänyt jo selvästi alle sataan.

      Poista
  4. Nokkosperhosia on meilläkin paljon. Ja sitten joitain tummia jonka siivissä on pilkkuja, en tiedä nimeänsä.

    VastaaPoista
  5. Onpa onenlaisia perhosia! Haapaperhonen ja metsänokiperhonen ihan outoja minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Metsänokiperhonen on ihan yleinen laji eikä haapaperhonenkaan mikään harvinaisuus ole. Haapaperhosta vain pääsee näkemään harvemmin. Tänään metsänokiperhosia oli peräti neljä yhtäaikaa kivikkotörmäkukalla.

      Poista
  6. Hieno tilaisuus päästä seuraamaan perhosen kuoriutumista. Sellaista ei kovin usein osu kohdalle, jollei ole himoharrastaja.
    Metsänokiperhosta en ole koskaan nähnyt, tai en ainakaan muista.
    Nyt on kunnon perhoskesä. Nokkosperhosia on valtavasti. Jostain syystä ne pyrkivät jatkuvasti pihaovesta sisälle. Niinpä pidän ohutta verhoa oviaukon edessä. Lasten jäljiltä on kookas haavi, jonka toin terassille. Sillä olen siirtänyt takaisin ulos 10 nokkosperhosta. Tänään seisoin vartin pergolan vieressä onnistuakseni kuvaamaan isokokoisen verkkoperhosen. Taisi tykätä kukkamekostani, kun laskeutui olalleni ennen siirtymistä takaisin Daran kukalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo oli ensimmäinen kerta minulle päästä seuraamaan perhosen kuoriutumista, vaikka olen luonnossa liikkunut koko ikäni. Metsänokiperhonen on koko Suomessa yleinen perhonen. Luulen, että sinäkin olet sellaisen nähnyt, mutta ei ole vain jäänyt mieleen. Sen kehitys munasta perhoseksi kestää kaksi vuotta, minkä vuoksi niitä on joka toinen vuosi runsaammin. Etelä-Suomessa niitä on parittomina vuosina enemmän, Pohjois-Suomessa päinvastoin. Pidähän siis tänä vuonna silmät auki tummien perhosten varalta; jospa metsänokiperhosia eksyy sinunkin puutarhaasi. Meillä ne ovat viihtyneet parhaiten apiloilla, maksaruohoilla ja kivikkotörmäkukalla.
      Meillä ei ole tullut perhosia sisälle. Pidämme päivisin ulko-ovet kiinni, jotta ilmalämpöpumpun jäähdyttämä ilma ei karkaa pihalle. Verkkoperhonen onkin komea ilmestys. Hauskaa, kun perhoset käyvät välillä tekemässä lähempää tuttavuutta.

      Poista
    2. Eipä ollutkaan verkkoperhonen, vaan keisarinviitta. Niitä näkyy jonain kesänä yksi tai kaksi, useampina ei yhtään. Nyt monta keisarinviittaa yhdellä katsomalla.
      Saattaa hyvinkin olla, että olen metsänokiperhosen nähnyt. Vaikka luonto ennen intohimoista puutarhaelämää kiinnosti, ei ympäristöä kuitenkaan tullut tarkkailtua samalla tavoin, kuin nykyään.

      Poista
    3. Keisariviitta onkin vielä komeampi ilmestys kuin verkkoperhonen. Minäkin ihastelin eilen kahta keisarinviittaa samalla kukalla mutta eivät ne enää silloin paikalla olleet kun kameran sain haettua.

      Poista
  7. Nokkosperhosia onkin nyt ollut todella paljon. Minäkin olen saanut tehdä jo monta pelastusoperaatiota, kun perhoset lentävät avonaisesta kasvihuoneen ovesta sisään eivätkä sitten löydä tietään takaisin auttamatta ulos.
    Vallan ihana kruunukärhö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvi oli suotuisa talvehtiville perhosille. Mikähän perhosia houkuttaa avoimissa ovissa? 'Purple Dream' on minustakin kaunis.

      Poista
  8. Sait hienot kuvat. Minä ihastelin juuri eilen mirrinmintuissa olevaa monipäistä valkoisten ja keltaisten perhosten määrää - näyttivät tosi kauniilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Perhoset ovat kauniita. Kiva, että niitä on tänä kesänä runsaasti.

      Poista
  9. Ihania nämä sinun perhoskuvat. Ja niin käsittämättömän ihania kärhöjä

    VastaaPoista
  10. Minäkin ihastelin perhosasiaa isännälle viime viikolla 🤩 bongasin yhden päivän aikana miltein 10 erilaista ja totesin, että onpas niitä liikkeellä. Itse en ole saanut kuviin niitä ikuistettua. Sinulla sen sijaan on tosi hyviä kuvia noista kauniista lepattelijoista 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perhosten kuvaaminen vaatii nopeutta ja tuuria. Laitan kameraan usein sarjakuvauksen päälle, jos perhoset ovat kuvaushetkellä liian vilkkaita. 10 erilaista perhosta yhden päivän aikana on jo aika hyvin. Meillä ei ehkä ole näkynyt vielä ihan niin montaa erilaista samana päivänä.

      Poista
  11. Upeita kuvia perhosista! Pitääpä itsekin yrittää bongailla perhosia ja muita ötököitä puutarhasta.

    VastaaPoista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!