perjantai 11. kesäkuuta 2021

Alppikärhöjen aikaan

Moni voisi olla sitä mieltä, että aloitin kärhöjen keräilyn "väärästä päästä" kun hankin ensin loistokärhöjä, seuraavaksi viinikärhöjä ja vasta viimeisimpänä helpoiksi luokiteltuja alppikärhöjä. Niitä olen istuttanut puutarhaani vasta parin viimeisen kesän aikana. Olen vähän karsastanut alppikärhöjä sen vuoksi, että mielessä on vanhempieni kuistia vasten kasvava vanha sininen alppikärhö. Se on pitänyt leikata alas jo monta kertaa sen vuoksi, ettei valtaa koko taloa alleen. Ja alasleikkaaminen on vasta se helpoin osio; on aikamoinen homma pyörittää leikkuujätteistä syntynyttä puolentoista metrin korkuista alppikärhöpalloa äidin kukkapenkkien yli juhannuskokkotarpeiksi. Mihin minä täällä pienellä kaupunkitontilla sellaisen määrän alppikärhöä piilottaisin, jos joutuisin joskus leikkaamaan liian isoksi kasvaneen pöheikön alas? Joka tapauksessa olen nyt laajentanut kärhökokoelmaani tähänkin suuntaan, olivatpa seuraukset mitä hyvänsä.

Tämän piti olla sinisen alppikärhön siementaimi, mutta eihän tämä ole sinistä nähnytkään!
Tarha-alppikärhö 'Pink Flamingon' tarina alkoi kesällä 2018, jolloin sain äidiltäni pari pistokasta. Ne juurtuivat hyvin ja talvetuskin onnistui. Seuraavana kesänä istutin ne varjokujalle johtavan portin pieleen, mutta muksut talloivat taimet myöhemmin tyveltä poikki eivätkä ne siitä sitten enää lähteneet versomaan. Minulla on vahva muistikuva siitä, että olisin lykännyt viime kesänä juurakon viereen äidiltä saamani sinisen alppikärhön siementaimen ja sen olin myös merkinnyt puutarhakansiooni. Blogista en kuitenkaan löytänyt asiasta minkäänlaista mainintaa. Joka tapauksessa olin tänä keväänä hyvilläni siitä, että viime kesän taimi lähti hyvin kasvuun ja lykkäsi peräti neljä kukkanuppuakin. Vähän ihmettelin nuppujen vaaleaa väriä, mutta enpä silti uskonut, että kukat aukeaisivat vaaleanpunaisina. Muistanko asiat todella näin väärin vai oliko saamani siementaimi sinisen kärhön sijaan sittenkin 'Pink Flamingon' jälkeläinen? Kukkien väri on minusta ihmeen haalea, mutta sehän voi varmaan johtua helteestäkin. Kukan muodossa on kuitenkin selvästi 'Pink Flamingoa'. Sanoisin, että tämä oli kevään jännittävin yllätys.
Kukat ovat melko pienet, mutta eiköhän se ole sallittua alle puolimetriselle taimelle. Hyvää kasvua vain kaunottarelle!
Nytpä onkin mielenkiintoista seurata, minkälaiset kukat kolme muuta äidiltäni tullutta alppikärhön siementainta tekevät. Ne eivät valitettavasti vielä tänä keväänä innostuneet nuppuilemaan, mutta ovat sentään tukevasti hengissä. Kolmas alkukesän kaunotar löytyy kärhökaaripenkin takaa puutarhakompostoria peittävästä seinäkkeestä. Siellä kukkii hienosti viime kesänä istutettu tarha-alppikärhö 'Albina Plena'.
Tässä osa noin kolmestakymmenestä kukasta. Hankala kuvata kärhöä, joka on jakanut kukkansa seinäkkeen molemmin puolin ja piilottanut loput jaloangervojen sekaan.

Yksittäisten kukkien kuvaaminen vaatii vielä toistaiseksi vähän kyykistelyä. Ensi vuonna toivottavasti näitä söpöläisiä saa kuvata seisaaltaan.
Seinäkkeen edessä alppiruusu 'Mikkeli' aloittelee kukintaa.

Vähän näyttää siltä, että kumpikin alppiruusuista jättää osan nupuistaan avaamatta. Onneksi kukintoja tulee kuitenkin taas muutama enemmän kuin viime kesänä. Vilkaistaanpa, mitä tulppaanirintamalle kuuluu. Suurin osa tulppaaneista on jo kukintansa päättänyt, mutta kärhökaaripenkkiin on valikoitunut myöhäisiä tulppaaneita, jotka puolivarjoisan paikan ansiosta kukkivat myös todella pitkään.
Vanhat 'Queen of Night' -tulppaanit jaksoivat vielä tänäkin vuonna tehdä parikymmentä kukkaa. Pinkit hörselöt ovat 'Finolaa', johon olen totaalisen ihastunut. Ukkolaukatkin ovat aloittelemassa.

Tässä lähempää. Viime syksynä istutetut sipulit tekivät muhkean kokoiset kukat, toissasyksyiset hieman pienempiä. Todella kauniita kuitenkin kaikki.

Hauskasti osa "yönkuningattarista" keikkuu hirmuisen pitkässä varressa ja toiset alle polvenkorkeudella. Taustalla pihlaja on vielä komeasti kukassa.
Pienemmistä tulppaaneista toukokuussa kukkinut 'Persian Pearl' ehti laittaa aina kukkansa suppuun ennen kuin ehdin kameran kanssa paikalle. Onneksi ehdin sentään itse näkemään ne muutaman kerran avonaisinakin, vaikka sateet meinasivat pilata senkin mahdollisuuden. Nyt hyvin samannäköinen tulppaani 'Little Beauty' on kukassa. Sen kanssakin sain tosissani vahdata oikeaa hetkeä, sillä pikkuiset söpöliinithän keksivät pistää kukkansa suppuun myös silloin kun aurinko oli liian pitkään porottanut niiden hienolle hipiälle. Ja tietenkin kukat olivat saman tien kiinni myös silloin kun varjot hiipivät päälle. Eipä jäänyt päivään montaa hetkeä käydä niitä kuvailemassa! Vaikka näiden kuvaaminen olikin työn ja tuskan takana, kuuluu tämä lajike silti suosikkeihini. Sillä on nimittäin uskomaton lisääntymiskyky: 2018 istutetuista 15 sipulista on tänä keväänä noussut noin 60 kukkaa. Istutin ensin sipulit kuunliljojen sekaan, mutta eiväthän ne sieltä myöhäisinä kukkijoina näkyneet mihinkään. Viime syksynä kaivelin metsänreunapenkkiin kaikki sipulit, mitkä vain kuuliljojen seasta löysin.

Puistoatsalea 'Tarleenan' ympärillä tulppaaneita on noin viisikymmentä kappaletta, lisää löytyi kuunliljojen keskeltä entisestä paikasta.

Vähän meinasin olla myöhässä näidenkin kuvaamisessa. Kukat ovat alkaneet paahteen takia mennä suppuun ja oikeastaan koko kukintakin on jo ehtoopuolella.

Punaisesta siniseen: pikkuampiaisyrtit ja vanha saksankurjenmiekka kukkivat täsmälleen yhtä aikaa. Kurjenmiekat kukkivat vähän vaisummin tänä vuonna, sillä jaoin niitä syksyllä.
Ihmettelin tänään, miksi västäräkki alkaa mekkaloida heti kun etupihalla yrittää puuhailla kukkapenkeissä tai kuvata kasveja. Syy selvisi, kun satuin tulemaan nurkan takaa samaan aikaan kun emolintu oli mennyt pesälle. Sirkutuksesta paljastui, että pesä on kuistin katon alla ja kulkureitti pesälle menee harjatiilen kolosesta. Västäräkki oli keksinyt pesäpaikan, josta ainakaan harakat eivät pääse rosvoamaan munia. Eri asia on sitten se, onko pesäpaikan valinta talon varsinaisten asukkaiden mielestä täysin onnistunut. Kesän työlistalla on rakentaa tiaisille ja kirjosiepoille pesäpönttöjä. Listaan lisätäänkin nyt myös västäräkin pönttö.
Västäräkkiemo yritti kääntää huomioni pesästä itseensä (tolpan nokassa oleva läntti on muuten todennäköisesti räkätistä lähtöisin). Helppo oli saada linnusta kuva kun parin metrin päähän tuli keikistelemään.
Seuraavan postauksen aiheena saattaakin hyvin todennäköisesti olla viime päivien lapionheilutuksen ja kottikärryrallin tulos. Muutoksia on taas tullut, mutta enpä paljasta tämän enempää, missä nyt on kaivettu. Siihen saakka, näkemiin!

24 kommenttia:

  1. Minäkin kuulun väärästä päästä aloittajiin. Viime vuonna istutettu Alpina Plena ei ehkä nouse lainkaan tänä vuonna, ei ainakaan mitään merkkejä ole siitä. Nyt koitin arboretumiin uuden yrityksen. Kiva, että sinun Alpina Plena kukkii joka tapauksessa noin monen kukan voimin, vaikka matala vielä onkin. Aika jännittävä yllätys tosiaan tuo haalea kaunotar.
    Tulppaaniyhdistelmä näyttää varsin kauniilta, 'Queen of Night' ja 'Finola' ovat hyvä yhdistelmä, pitää muistaa laittaa niitä syksyllä (minulla oli vähän taantumista havaittavissa).
    Tuo pieni innokkaasti lisääntyvä tulppaani olisi erinomainen hankinta, jos huomaisin syksyllä sitä hankkia, sopisi hyvin Ruusupuiston aidanteen mullokseen.
    Meillä on tänään tyttären järjestämänä koirien Nose Work -koetilaisuus eli kilpailu. Puutarhassa vähän erilainen päivä siis, katsotaan miten tämä miljöö taipuu tähän tehtävään - 'sisäetsinnät' ovat hevostallissa. Osallistujia tulee yllättävän pitkistä matkoista monen sadan kilometrin takaa. Meikäläinen vastaa ruokahuollosta ja kanttiinista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti sinäkin saat alppikärhösi vielä menestymään. Tuossa minun kärhössäni oli jo istuttaessa iso juuripaakku ja paljon versoja, mikä varmasti selittää kukkien määrää. Aika hyvin se on lähtenyt levittäytymään joka suuntaan, joten pian se varmasti täyttää tehtävänsä puutarhakompostin peittäjänä.
      Laitahan 'Little Beauty' syksyn hankintalistalle. Minä taidan laittaa listalle täydennystä 'Queen of Nightiin'.
      Teillä on hauska päivä tiedossa, sinulla ehkä vähän työläskin :D

      Poista
  2. Meillä on kaks tarha-alppikärhöä ja molemmat on selevinny talavesta. Kauniita ovat kukkiessaan ja varmempia säilymään millon minkäkinlaisten talavien koettelemuksista. Kaunis väriltään tuo siementaimi. Muuten on meillä monta menetystä kärhöissä ja elättelen toiveita jospa ne vielä nousisivat. Mukava pikkutulppaani tuo 'Persian Pearl'.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ovat nousseet kaikki muut kärhöt paitsi mantsuriankärhö. Toivottavasti sinunkin kärhösi pian heräävät. Nätti on minustakin tuo siementaimi tai 'Pink Flamingo'. Ehkä joskus on viileä alkukesä jolloin pääsee näkemään, tummuuko kukka vai säilyykö se silloinkin tuollaisena vaaleana. Sitten jos majapenkin alppikärhöt kukkivat myös samanvärisinä, niin aika varmasti on kyse siementaimesta.

      Poista
  3. Minulla jänikset pitivät viime talvena huolen alppikärhöjen perkaamisesta. Kaikki syötiin alhaalta poikki. Ei tarvinnut itse huolehtia leikkuusta ja menetin monta upeaa kärhön kukintaa tältä kesältä. Istutin Pink Flamingon viime kesänä ja nyt siitä ei näy jälkeäkään. Ehkä siinä oli vikaa alunperin sillä kasvoi heikosti ja ötökätkin kiusasivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun postauksesi keväällä luettuani aloin pelätä, ovatko jänöt syöneet minunkin alppikärhöni. Onneksi olivat jättäneet ne rauhaan. Pitää muistaa jatkossa suojata nekin. Harmi kun sinulta meni alppikärhöjen kukinta tältä alkukesältä ohi. Ehkä ne kukkivat syksymmällä uusilla versoilla.

      Poista
  4. Onpa upeasti lisääntynyt Little Beauty sinulla. Kärhöjen kanssa minäkin olen mennyt miten sattuu ja myös istuttaminen ei ole ollut oppien mukaista. Osalla kärhöistä on liian niukka maa ja liian varjoinen paikka. Eivät jaksa siis ponnistaa kovin korkeiksi. Elossa silti ovat olleet kauan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Little Beauty' on ollut todella hyvä lisääntymään ja kukkii ilmeisesti aika pienilläkin sipuleilla. Kärhöt ovat yllättävän sitkeitä ja onneksi maan parannusta pystyy tekemään myös jälkikäteen.

      Poista
  5. Upeita alppikärhöjen kukkia! Ja onpahan todella upeasti lisääntynyt tuo Little Beaty!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Aikamoinen saavutus tulppaanille lisääntyä parissa vuodessa 15 kukasta kuuteenkymmeneen.

      Poista
  6. Alppikärhöt ovat sitkeitä ja varmoja, lisäksi myös kauniita. Ompas hauska väri sun kärhössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Muuten kyllä pidän enemmän loistokärhöistä, mutta alppikärhöt tuovat kukintaa ja vehreyttä jo alkukesään. Molemmille on paikkansa. Eikö olekin aika hempukka :)

      Poista
  7. Ihanan hempeän värinen tuo alppikärhö 😊 Meinasin kolmannen kärhötuen myötä hommata siihen alppikärhöjä, kun ne ovat kestävämpiä ja toibeena olisi kestävä ja hyvä varjostusseinä toisen puolennkukkijoille 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on! Tänään oli auennut kolmas kukka ja melkein piti mennä makuulleen niitä ihastelemaan kun ihan maanrajassa kukkivat :D Alppikärhöistä saakin hyvän varjostusseinän.

      Poista
  8. Kauniisti kukkiva 'Alpina Plena'. Minulla se on kasvanut vuosi kaudet aivan liian varjoisassa paikassa ja odottaa siirtoa parempaan paikkaan. Huitelee melko korkealla, mutta ei kuki. Pink Flamingo on todella sievä kukaltaan.
    Hyvää viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo minunkin kärhöni kasvaa aika varjossa, mutta ilmeisesti metsän läpi siivilöityvä valo riittää sille kun kerta näin hyvin kukkii jo nyt. Olen aivan ihastunut tuohon hempeän vaaleanpunaiseen kukkaan. Kiitos! Hyvää viikonloppua!

      Poista
  9. Mullon kuus alakukesällä kukkivaa kärhyä ja liuta siämentaimia. Tänä kesänä niistä moni kukkii ja färiskaala on ihan maharoton. 'Finolaa' olisin ittekki syksyllä halunnu, mutta myähästyyn. Ens syksynä pitää olla aijoos asialla. Son hiano kukkija!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla onkin sitten paljon kärhönkukkia nyt. Pitää käydä vilkaisemassa, oletko jo laittanut niistä kuvia blogiisi. 'Finola' on todella kaunis ja kerrannaisena sen kukat kestävät hyvinä pikkuisen pidempään kuin yksinkertaisilla tulppaaneilla.

      Poista
  10. Queen of Night ja Finola muodostavat upean parin. Pitääpä laittaa "korvan taakse".
    Ei kai kärhöjen hankinnassa mitään tiettyä kaavaa ole. Kukin tehköön mieleisellään tavalla. Alppikärhöt ovat ehkä helpoin tapa aloittaa, kun ne ovat kestäviä ja varmoja. Leikkasin oman alppikärhöni toissasyksynä, kun se alkoi olla alaosastaan kovin risuinen. Mitään hirvittävän suurta risupalloa siitä ei tullut juhannuskokkoon laitettavaksi. Pilkoin sitä tuesta irrottaessani saman tien pätkiksi, jotka myöhemmin työnsin oksasilppuriin.
    Alpina Plena on kukkiessaan hieno valontuoja metsää vasten.
    Ilman muuta sinun pitää västäräkillekin pönttö laittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne kukkivat sopivasti samaan aikaan ja sopivat väreiltään kauniisti yhteen. Kameralla ei tosin saa vangittua 'Queen of Nightin' tummanpuhuvaa hehkua, mutta voin vakuuttaa, että yhdistelmä on luonnossa vielä kauniimpi kuin kuvissa.
      Sinun alppikärhösi ei varmaan ollut viiden metrin korkuinen ja parin metrin levyinen alhaalta ylös? Meillä olisi ollut äidin kanssa kummallakin rasitusvammat käsissä, jos olisimme edes yrittäneet silputa sitä pätkiksi. Köyttä vain ympäri muutama kierros, kunnon kiristys ja pallo alamäkeä kohti pioneja mahdollisimman hyvin väistellen. Traktorilla sitten loppumatka.
      Voin jo kuvitella, kuinka 'Albina Plena' valaisee varjoisan kukkapenkin takaosan peittäen samalla puutarhakompostit kokonaan näkyvistä.

      Poista
  11. Minä en osaa näihin kärhö asioihin sanoa juurikaan mitään. Mutta ihailla voin aina kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin ihailen sujuvasti kasveja, joita ei omalla pihalla kasva :)

      Poista
  12. Vaikea kuvitella sitä valtavaa juhannuskokkotarpeeksi kelpaavaa kärhöä. Omani saisivat kasvaa reippaamminkin. Minäkin mietin, että västäräkille voisi tehdä avopöntön. En tiedä missä meidän pihan västäräkin pesä oli, mutta hirmu huolestunut se oli jonkin aikaa meidän kulkemisista autotallin lähistöllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli aikamoinen pöheikkö. Alppikärhöstäkin voi aikaa myöten kasvaa valtava köynnös, joka nielaisee puolet talosta alleen, jos vain kiipeilytukea riittää. Olisiko teilläkin västäräkki keksinyt tehdä pesänsä autotallin kattorakenteisiin? Toivottavasti pönttö kelpaa ensi keväänä asumukseksi västäräkille.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!