maanantai 4. toukokuuta 2020

Ryhmäpoks ja tuholaisia

Kevätkukkakisan voittajakolmikko selvisi loppujen lopuksi helposti, mutta milläs otat selvän seuraavaksi tulleiden järjestyksestä? Olisi pitänyt varmaan juosta pihaa ympäri, jotta olisi voinut selvittää tarkasti, kuka seuraavista tuli neljänneksi. Koska sellaiseen ei ollut mahdollisuutta, julistan neljännen sijan tasapeliksi 2.5. ensimmäisellä kuvauskierroksella kolmen kukassa olleen kasvin kesken.
Etupihalla krookus 'Golden Yellow' oli yhtä aikaa auki kuin...
... varjokujan ensimmäinen avonainen posliinihyasintin kukka.
Takapihalla metsänreunapenkissä rusakoilta säästynyt krookus 'Vanguard' tuurasi kisassa pahoinpideltyjä lajitovereitansa ja ehti myös juuri ja juuri jakamaan neljättä sijaa.
Kolmanneksi tullut krookus 'Jeanne d'Arc' hurraa seuraavana maaliin tulleille kisailijoille.
Pihaprojektit olivat toissapäivänä muutaman tunnin tauolla, sillä tuli inspiraatio öljytä puutarhakalusteet. Viime kesänä patiolla olleiden kalusteiden öljyämisessä ei nyt ihmeellisempää ollut, mutta päätimme vihdoin tehdä jotain grillikatoksessa ympäri vuoden olleelle pöydälle. Ostimme sen 7-8 vuotta sitten parvekkeellemme eikä sille ole tehty sen jälkeen mitään. Ja oli se sen näköinenkin!
Tässä kuvassa on vasta enimmät roskat puhallettu pois. Perusteellinen pesu ei varmaan tekisi pahaa.
Pöytään imeytyneitä grilliöljyjen jäänteitä ei millään saanut kaikkia pois, mutta aika hyvä pöydästä silti tuli.
Illalla kun kävin nostelemassa ulkoilevia taimia eteiseen, tulin vilkaisseeksi varjokujan suuntaan. Ihmettelin, miksi kukkivaa posliinihyasinttia ei enää näykään. Hetki meni, ennen kuin tajusin, että sehän on sukeltanut maan sisään. Luulin jommankumman lapsista tehneen tihutöitä ja "istuttaneen" vahingossa katkenneen kukan takaisin. Kukasta vetämällä lähtikin koko sipuli mukana ja jäljelle jäi ammottava monttu. Nappasin käteeni järeän oksankarahkan ja aloin tutkia. Löysin reilun metrin mittaisen käytävän, joka kulki noin kymmenen sentin syvyydessä. Mitään multakasoja ei näkynyt, eikä myöskään ulostuloaukkoja kummastakaan päästä onkaloa.
Mitä ihmettä?
Onko tutunnäköistä tunnelia (punaisella merkitty)? Mikä myyrä tätä tekee? Onko puutarhaani eksynyt vesimyyrä?!
Varjokujalta löytyi myös ensimmäinen auennut esikon kukka.
Ehdin myös siirtää lasten leikkipaikalta kasvulaatikon uudelle kasvimaalle autotallin seinustalle. Laatikko piti ensin tyhjentää viimevuotisista mullista ja tomaatinjuurista. Tyhjennysoperaatiota aloitellessani piti ihan hieraista silmiä ja varmistaa, näinkö oikein. Kyllä, jäniksenpapanat nököttivät edelleen keskellä laatikkoa. Tiesin, että kissat voivat käyttää kukkapenkkejä käymälänään, mutta että rusakotkin!
Olisin halunnut saada kuvan tomaattilaatikossa kykkivästä rusakosta!
Näitä pullukoita ei taida edes hävettää. Siinä ne kyttäävät tilaisuutta tulla krookustarjoiluja katsastamaan.
Ilmaus "juosta kuin päättömät kanat" päivittyi puutarhassamme aivan uuteen uskoon, kun isäntä antoi rusakoille lähdöt. Yläkuvan vasemmanpuoleinen reagoi nopeammin kuin toinen sillä seurauksella, että törmäsi pakoon sännätessään kaverinsa kylkeen. Kun rusakot olivat pomppineet naapurin pihan kautta kauas metsään, lähdin varmuuden vuoksi tuhlaamaan valkosipulijauhetta.
Kukkaset taas hetkeksi pelastettu! Olen aivan ihastunut näihin kevätkurjenmiekkoihin, sillä niiden kukat pysyvät auki myös pilvisellä säällä ja vesisateessa toisin kuin krookukset.
Harmi, kun eilen oli sateinen päivä eikä puutarhassa edistynyt oikein mikään. Tai jospa siellä edes routa suli. Illalla saimme kuitenkin iloisen yllätyksen, sillä karvainen perheenjäsenemme harrasti taas vakioiltapuuhiaan sohvalla. Kyseessä on niinkin viatonta puuhastelua kuin ikkunasta ulos katselu. Aina kun Karo pomppaa ylös ja alkaa hyöriä ikkunan ääressä, tiedämme, että takapihalla on jotain tavallisuudesta poikkeavaa. Valmistauduin jo häätämään rusakon tiehensä, mutta nurmikolla kipittelikin siili. Kerrankin otus, joka ei tuhoa kasvejani! Karo sai tietenkin kehut hienosta havainnosta.

28 kommenttia:

  1. Eilen satoi täälläkin. Sateesta huolimatta ha ehkäpä juuri siksi levittelin lunta. Hyvin lumi suli, mutta lammikoitui. Routainen maa ei ime vettä.
    Tuosta pöydästä tuli tosi hyvä! On nuo rusakot melkoisia veitikoita. Niinkuin ei luonto olisi muutoin syötävää täynnään kuin kukkapenkissä. Meillä on kukkapenkki paksun lumen alla, eipä pitkäkorvat pääse popsimaan enkä minä kukkien kasvua ihastelemaan.
    Aurinkoisia toukokuun päiviä sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli tuo sama ongelma, että vesi ei imeytynyt routaiseen maahan. Ja öisin kun oli pakkasta, niin piha jäätyi entisestään. Sitten kun maa alkoi olla viidestä kymmeneen sentin syvyydeltä jo sulanut, niin vedet alkoivat hävitä. Pöytä veti pesun jälkeen terassiöljyä kuin sieni, mutta ulkonäkö parani kyllä huimasti. Rusakoita saa olla koko ajan hätistelemässä pois pihalta. Söisivät edes voikukkia ja vuohenputkia! Kiitos! Aurinkoista toukokuuta!

      Poista
  2. Meillä oli eilen hyvä sää ja sainkin jatkettua marjapensasalueen kuorikkeen laittoa. Ja kaivoin vuohenputken alkuja pois penkistä. Se on inhottava kasvi! Mun täytyy hoitaa yks iso penkki tänä kesänä. Laitoin jo mustaa muovia siihen pariin kohtaan,kun niistä ei enää nouse vuohenputken lisäksi muuta. Siirrän muutamat perennat pois ja laitan muovia koko alueelle. Vuodeksi ainakin.
    Nuo eläinten tuhot on niin peestä! Mä en ole vieläkään uskaltanut poistaa kaikkia verkkoja pihalta, kun pelkään että rusakot syö krookukset ja muut takapihalla.
    Meillä oli monta vuotta sitten yks talvi myyrät kaivaneet koko pihan tunneleita täyteen. En tiedä mikä ne hävitti. Kissat ainakin tappoi niitä aika ahkerasti. Meillä on tuo jokikin tontin reunalla, eikös sielläkin asusta vesimyyriä. Onneksi enää ei ole ollut tuhoja.
    Voi, meidänkin kalusteet huutaa öljyä pintaansa. Niin paljon olisi hommaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuohenputki on viheliäinen päästyään luikertelemaan perennojen ja pensaiden sekaan. Muovin kannattaa varmaan antaa olla parikin kesää paikoillaan, jotta ne varmasti tukahtuvat. Minulla on marjapensasalueen kanssa peitto-operaatio menossa. Pahin vuohenputkialue on jo peitetty sanomalehdillä, vanhoilla lakanoilla sekä matoilla ja päällimmäisenä kerros kivituhkaa. Jospa sen saisi sillä kuriin.
      Eläimistä on hupia niin kauan kun pysyvät poissa vaivalla istutetuista kasveista. Meilläkin olisi vaikka miten paljon voikukkaa pupujen ja myyrien mussutettavaksi, mutta silti pitää mennä kukkapenkkeihin.
      Meillä on ollut ennen ainoastaan niitä myyriä, jotka tekevät tunneleita lumen alle maan pinnassa. Ennen ei ole ollut näitä, jotka kaivelevat maan alla. Saisi tulla taas kärppä tai joku naapuruston kissoista jahtiin.

      Poista
  3. No nii, kohta kukkii siälä ja täälä. Pöyrästä tuli hyvä. Meilläki pitääs ölijytä terassi ja monta muutaki paikkaa. Moon parin viimmeesen vuaren aikana menettäny kevätkurijenmiakoolle syrämmeni ihan täysin. Ompa röyhkeetä rusakoota, ei mitää tapoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkia alkaa ilmestyä kiihtyvään tahtiin. Pöytä vaati hinkkaamista ja pari kerrosta öljyä pintaansa, mutta kyllä työ kannatti. Tänä aamuna yksi rusakko pomppi takapihalla. Se näytti jotenkin pienemmältä kuin nuo kaksi muhkua.

      Poista
  4. Voi rusakko sentään! Kyllä niitä katselisi mieluummin metsässä loikkimassa kuin omassa pihassa. Valitettavasti ne tykkää puutarhan kasveista lähes tulkoon yhtä paljon kuin puutarhuri. Meillä meni samanlainen tunneli vadelmapuskien vieressä. En tiedä onko saalistusvimmainen kissa puuttunut peliin, kun en vielä ole huomannut sipulikukkien kadonneen. Yhtenä vuotena katosivat kevätkurjenmiekat. Mutta nyt nekin on saanu olla rauhassa.
    Kaunis kolmikko kukassa! Meillä lumikellot voittaa aina, mutta mä menin jo sen jälkeen sekaisin kuka ehti seuraavaksi. Tajusin vain yks päivä, että täällähän kukkii jo vaikka mitä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katselisin rusakoita mieluusti myös soppakattilassa, jos vain joku suostuisi ne metsästämään täältä pois. Kaupunkialueella se ei vain taida oikein onnistua muuten kuin loukuttamalla ja kauas pois kuljettamalla. Meillä ei ole lumikelloja ja nämä muutkin ovat sen verran verkkaiseen tahtiin aukoneet kukkiaan, että perässä on pysytty hyvin. Nyt tahti kiihtyi, joten laskuissakin menee sekaisin.

      Poista
  5. Voihan myyrä! Meilläkin löytyy silloin tällöin noita maahan vajonneita kasveja. Kuinkahan monta kaapissa juomattomana seissyttä lahjaksi saatua viskilitraa olen aikojen saatossa kaatanut tunneleihin? Joskus kastelin paperituppoja viinalla ja survoin käytäviin. En tiedä auttoiko mitään mutta ainakin epämukava haju ja maku niillä oli ohitettavanaan ennenkuin pääsivät samaa tunnelia pitkin uusiin tuhotöihin.

    Pöydästä tuli hyvä, kannatti jynssätä ja öljytä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla olisi käyttämättä jääneitä hajuvesiä, mutta niitä ei taida viitsiä kukkapenkkeihin valutella :D Ensiavuksi talloin käytävän. Pitää vielä hakea uutta multaa täydennykseksi. Ihmettelin vain, mihin ihmeeseen myyrä on tunnelistaan kaivamansa maat tunkenut, sillä missään ei näkynyt isompaa multakasaa. Johan tuohonkin luolaan menee ämpärillinen multaa! Pöytää ei voi sanoa uuden veroiseksi, mutta kyllä se koheni kummasti.

      Poista
  6. Ilmankos on muhkeat jänikset, kun käyvät sinun puutarhassasi aterioimassa. Söisivät niitä käytäviä kaivavia myyriä, etteivät kukkasi vajoaisi multaan. Siili on kaikin puolin mukava vieras.
    Pöydästä tuli uudenveroinen. Öljyämällä saa siistiä jälkeä. Kunhan tulee vähän lämpimämpää, on taas terassi öljyttävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo pullukat ovat kyllä käynee lihottamassa itseään jossain muualla; meillä ei nimittäin ole vielä noin paljoa vihreää, että siitä rusakoille läskiä tulisi. Taisivat tulla ennemminkin jälkiruokaa kyttäämään. Myyriä syövän rusakon haluaisin nähdä! Ei pöydästä ihan uudenveroinen sentään tullut, mutta käyttökelpoinen.

      Poista
  7. Kaunista kukintaa ja koko ajan uusia avautuu.
    Pöytä on aivan eri näköinen, kun ehostitte sitä. Varmaan kestääkin paremmin.
    Rusakot ja myyrät saisivat pysyä kaukana pihoista. Meillä ne pysyvät, kun koirat ja kissat antavat niille kyytiä.
    Olisin kyllä halunnut nähdä kuvan "rusakko kakalla kukkapenkissä".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pöydälle tuli varmaan muutama vuosi elinikää lisää. Ainakaan siihen ei enää imeydy vesi niin hyvin. Kyllä Karokin kuljeskelee vapaasti ympäri pihaa ja varmasti nappaisi myyränkin, jos sellaisen näkisi. Rusakko kukkalaatikossa olisi ollutkin näky!

      Poista
  8. Äitini katsoi joskus, kun myyrä kiskoi tulppaanin maan uumeniin eli tulppaani vajosi silmissä kokonaan piiloon maan sisään. Johan teillä voisi olla rusakkotarha, kun noin paljon aikaa viettävät puutarhassanne. Nuo kevätkurjenmiekat ovat tosikauniita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rusakkotarha tosiaan! Minäpäs teen tuonne jonkun ison katiskantapaisen ja alan myymään gourmet-rusakonpaisteja :D Poikaset nyt saa kiinni ilman aitojakin, mutta nuo isot ja lihavat paistit pomppivat vähän turhan sukkelaan vielä karkuun. Tänään vietin pitkän tovin ihastellen kevätkurjenmiekkoja. Istutin niitä pari talvea sitten muistaakseni 15 kappaletta ja tänään niitä oli 34 kukassa. Nuppujakin oli tulossa vielä vaikka miten monta!

      Poista
  9. Pöydästä tuli kuin uusi! Jäniksiä riittää sielläkin. Vesimyyrä saattaa olla. Entä kontiainen? Se on lihansyöjä mutta jospa taimi vajosi sen onkaloon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, ei nyt ihan uudenveroinen, mutta huomattavasti siistimpi kuin ennen öljyämistä. En ole täällä päin nähnyt kontiaisia tai edes kuullut, että niitä olisi. Vesimyyriä on ehkä todennäköisempi kolonkaivelija, kun tuossa lähellä on se iso ojakin. Multakasoja ei ole näkynyt, yritin niitä tänäänkin etsiä. Posliinihyasintin sipuli oli pikavilkaisulla koskemattoman näköinen. Jos syyllinen oli vesimyyrä, niin sille on joko tullut kiire tai sitten se ei ollut nälkäinen. Olipa mikä hyvänsä, niin saisi pysyä poissa kukkapenkeistäni.

      Poista
  10. Siilin minäkin ottaisin mieluusti pihalleni! Jokin vuosi sitten sellainen oli, muttei enää ole näkynyt. Juuri tänä aamuna meidänkin pihalla viiletti tuollainen pitkäkorva. Saisivat mennä muualle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siili on mukava lyllertäjä. Meillä on yleensä ollut siili kesällä puutarhavieraana, mutta viime kesänä niitä ei näkynyt. Oli mukava yllätys, että tänä vuonna yks löysi tiensä meille. Pitkäkorvien sen sijaan ei tarvitsisi tulla ollenkaan pihalle hyppimään.

      Poista
  11. Pöydästä tuli hyvä ja kestää vielä monta vuotta käyttöä. Me olemme valinneet mökille terassin materiaaliksi komposiitin koska sille ei tarvitse tehdä mitään. Meillä on sitä nyt noin 60 neliön verran ja samanverran tulee vielä ensi vuonna lisää. Me kumpikin inhotaan maalaamista tai öljyymistä ja mikä aika siihen menee? . Mutta olisi meilläkin yksi pöytä ja kaksi tuolia mikä tarvitsisi käsittelyä mutta kun ei.?....Me laitetaan aina myyränkarkottimia pitkin pihaa ja puutarhaa. Yhden kohoaman olen nähnyt. Pupuja ja peuria on meillä riesaksi asti mutta olen ajatellut laittaa puutarhan puolelle kukkapenkin aidan taakse jossain vaiheessa. Ja istutan sitten sinne juurikin kevätkurjenmiekkoja ja runsaasti 🤗. Ihan näköisiä ovat sinulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 60 neliön terassin öljyämisessä tai maalaamisessa olisikin urakkaa. Minulla kesti kuuden hengen pöytäryhmän ja tuon pöydän sekä siihen kuuluvien kahden tuolin pesuun ja öljyämiseen ehkä kolmisen tuntia. Sen verran aikaa viitsii käyttää kerran vuoteen, kun ei inhoa sitä hommaa. Viime kesänä tehdyt köynnöstuet pitäisi vielä maalata. Meillä ei ole ollut aikaisemmin näistä maassa möyrivistä myyristä riesaa. Maanpinnalla tuhoja tekeviä myyriä sen sijaan on välillä runsaastikin, mutta niistä selviää tiheillä suojaverkoilla. Kevätkurjenmiekat ovat hintansa arvoisia. Tänään laskin yhteensä 37 avonaista kukkaa ja nuppuja ilmestyy koko ajan lisää, joten ovat lisääntyneetkin mukavasti.

      Poista
  12. Gardening up so north must be a real challenge! I observe your blog with great interest, how things are evolving in your garden. Iris 'Harmony' and crocuses are distant memory for us here in Southern Estonia. Its tulip time now for us! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you Tistou! Well, we have a couple of months shorter growing season than in Southern Finland and our winter is long and cold, but we've got used to it. First tulips start to bloom here usually in the end of may. Summer is coming slowly but surely :D

      Poista
  13. Siili on mukavampi vieras kuin jänikset tai myyrät. Aika iso myyrän käytävä löytyi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin mieluummin katselisin siilejä kuin rusakoita tai myyriä puutarhassani. En ole onneksi löytänyt useampia myyrän tunneleita tai kadonneita kukkasipuleita.

      Poista
  14. Voi mahdoton noita jäniksiä!! Ajattelin tänä aamuna vähän jo kauhuissanikin, jotta mitähän kahden puolen asuvat naapurini minusta ajattelevat kun kovaa meteliä pitäen ryntäsin ajamaan jäniksen pois kukkapenkistäni. Ihan on päättänyt viettää siellä herkkuhetkeä päivittäin. Mutta vielä nuo yyrätkin siellä kiusaavat! Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meteliä riittää meilläkin. Onneksi naapureita on vain etupihan puolella, niin ei ihan jokainen jäniksenhäätöreissu käy ilmi heille :D Pahoin pelkään, että emorusakot etsivät nyt sopivia poikasenpiilotuspaikkoja ja pian pikkupupuja vilisee kukkapenkeissä, niin kuin viime kesänä kävi. Pitää vain yrittää tehdä rusakoiden puutarhavierailuista niin epämiellyttäviä, että etsisivät rauhallisempaa maastoa muualta. Myyräntunneleita ei onneksi ole nyt löytynyt enempää. Joka päivä käyn tarkistamassa, ovatko kaikki jo nousseet kukkasipulit tallella ja löytyykö mistään epäilyttäviä multakasoja tai muita muutoksia. Tsemppiä sinnekin!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!