tiistai 19. toukokuuta 2020

Esikkojen esiinmarssi

Viime kesänä puutarhani esikkovalikoima moninkertaistui, kun ostin itse uusia ja lisäksi kummitädiltäni tuli jakotaimia. Nyt huomasin, että osa esikoista on selvästi nopeita kun taas toiset antavat odottaa itseään. Ajattelin ensin laittaa kaikki esikot samaan postaukseen, mutta sitten päätin kuitenkin jakaa ne kahteen osaan sen mukaan, missä järjestyksessä ne kukkivat. Seuraavien kukintaa saa nimittäin ilmeisesti odotella aika pitkään. Olisin myös kiinnostunut tietämään esikoilleni oikeat nimet, jos sellaisia on saatavissa.
Nämä pienet lehtoesikoiden (?) siementaimet ovat puutarhani ensimmäisten esikoiden jälkeläisiä. Kylmä toukokuu on hidastanut esikoita ja kevätkaihonkukkia niin paljon, että ne ovat nyt vasta tässä vaiheessa...
... kun ne normaalisti ovat viikkoa aikaisemmin näyttäneet tältä. Tässä alkuperäistä kasvustoa viime vuodelta. Joku esikkoasiantuntija voisi varmistaa, ovathan nämä lehtoesikoita (etelänkevätesikko).
Varjokujalla viime vuonna minua ihmetyttäneet "mummonkalsariesikot" ovat tänä vuonna aukoneet ensimmäisiä kukkiaan melko lailla normaalin värisinä. Nämä ovat sentään suunnilleen aikataulussa.
Edellisen kuvan esikon pääkukinta osuu nimittäin sopivasti helmililjojen kanssa samaa aikaan, eli kesäkuun alkuun.
Kantopuutarhaan viime vuonna ostamani liila esikko alkoi kukkia tänä keväänä ensimmäisten joukossa.
Kummitädiltäni saatujen esikoiden värit olivat täysi arvoitus ja toivoin kovasti niiden olevan jotain muuta kuin keltaisia. Toiveeni on toteutunut, sillä viidestä esikosta neljä on nyt kukassa ja yksi nupullaan eikä yksikään näytä olevan keltainen.
Ensimmäinen kukkaan ehtinyt on isokukkainen ja punaiseen taittuva violetti.
Taitaa olla sama yksilö muutama päivä myöhemmin sateen jälkeen. Samanvärisiä on kaksi yksilöä.
Seuraavan nupuistakin jo näki, että tummaa on luvassa. Kukan koko on pienempi, mtä edellisessä. Tämän väri oli melkein mahdoton saada kameraan, sillä kamera tulkitsee sen sinisempänä mitä se luonnossa on.
Pari päivää sitten sama esikko kukki näin nätisti. Alimmassa kukassa väri on lähimmillään oikeaa, vaikka sävyn pitäisi siinäkin olla vähän violetimpi.
Tämä avautumassa oleva nuppu sai minut melkein hyppimään ilosta, sillä valkeaa esikkoa olen toivonut pitkään.
Kukka on iso ja terälehtiä on sopivan runsaasti.
Viides, nupullaan oleva esikko saattaa olla myös valkoinen, sillä sen nuput näyttävät aika vaaleilta. Eipä kyllä haittaisi, vaikka esikkokokoelmaani ilmestyisi lisää vaaleanpunaisiakin. Kaikille löytyy varmasti sopiva kasvupaikka. Seuraava esikkopostaus taitaa tulla vasta kesäkuun puolivälissä, jos kevät etenee yhtä hitaasti kuin tähän asti. Muutama talvella pahasti kärsinyt esikko on sentään lähtenyt jo kasvuun, joten hyvällä tuurilla jokaisesta viime kesän hankinnastani on edes yksi jakotaimi selvinnyt. Ainoastaan yksi esikoista on selvästi niin mädäntynyt, ettei lähde kasvuun, vaikka minkälaiseen tehohoitoon sen pistäisi. Muiden osalta toiveet ovat joka päivä korkeammalta, joten kukintaakin on varmasti vielä joskus luvassa. Toiveet ovat myös korkealla sääennusteiden suhteen, sillä nyt näyttää lupaavasti siltä, että lämpimämpää olisi luvassa. Pidetään peukkuja sille!

18 kommenttia:

  1. Ihanat esikot! On tuo vaaleankeltainen selvästi etelänkevätesikko. Kauniita! Harmi vain, kun moni esikko on hieman hankala, eivät viihdy puutarhassani, vaikka minä kyllä viihtyisin niiden kanssa. Onneksi sentään kevät- ja etelänkevätesikko viihtyvät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Niin arvelinkin, mutta varmistus oli silti paikallaan. Minusta on mielenkiintoista tietää kasvieni nimet ja lajikkeet tarkemmin. Esikot ovat kauniita, harmi kun eivät suostu viihtymään hoivissasi. Minua taitavat karsastaa ainakin palloesikot, sillä kumpikaan ei näytä tällä hetkellä kovin hyvältä ja viime kesän siementaimet taisivat kuolla kokonaan talven aikana.

      Poista
  2. Aivan ihana kuva keltaisista esikoista ja kevätkaihonkukasta, sopivat hyvin yhteen. Sinulla onkin monenlaisia esikoita ja montaa väriä. Mummonkalsarit ovat nyt tosiaan muuttaneet sävyä. Esikoita(kaan) minulla ei ole riittävästi. Blogien seuraaminen on vaarallista, kun löytyy kaiken aikaa uusia hankintatoiveita :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ovatkin mukavan raikas yhdistelmä. Viime kesänä tuli värejä lisää vaikka miten paljon. Minunkin hankintalistani pitenee koko ajan :D

      Poista
  3. Tunnistin varmuudella vain etelänkevätesikon (toinen kuva), kuten itsekin epäilit sen olevan. Punaisen violetti voi olla suikeroesikko.
    Esikoiden runsautta on nyt esitelty useammassa blogissa. Sinunkin kuviasi katselen pienellä kateudella - joka saattaa johtaa uusiin esikkohankintoihin - sillä omassa pihassa esikot eivät ole kovin hyvin menestyneet. Syy saattaa olla kasvattajassa. Etelänkevätesikko ja suikeroesikko sentään ovat pärjänneet pidempään.
    Tänään kotiin tullessani katselin jonkin matkan päässä olevan talon pihaa, jossa etelänkevätesikoita kasvoi kymmenittäin pitkin nurmikkoa. Olipa kaunista katseltavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä googletella suikeroesikkoa. Minulla oli sama kateusvaihe parina edellisenä keväänä, kun tajusin, miten hienoja värejä esikoissa voi olla. Sitten niitä tuli vastaan vähän joka puolella ja sillä tiellä ollaan. Runsaasti kukkiva esikkoniitty onkin kaunis.

      Poista
  4. Ihanat ja iloisenväriset esikkopehkot.

    VastaaPoista
  5. Voi, miten kauniisti etelänkevätesikot ja kevätkaihonkukat sopivat keskenään.
    Onpa sinulla monenlaisia, kauniita sävyjä esikkokoelmassasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ovat nätti yhdistelmä. Tänä vuonna kunnon yhteiskukinta ei ole edes lähellä, vaikka esikot ovatkin jo aloittelemassa. Vaaleanpunaiset ja violetin eri sävyt ovat omia suosikkejani väreissä, joten on ihanaa, että niitä on nyt kulkeutunut tänne useampia erilaisia.

      Poista
  6. Olipa suloisuutta kerrakseen, ihana kattaus esikoita. Ne sopivat niin hienosti yhteen kevätkaihonkukan ja muiden kevään ensimmäisten sinisten kanssa. Luontoäidillä on pistämätön värisilmä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Totta, kasveissa yllättävätkin väriyhdstelmät voivat sopia hyvin yhteen.

      Poista
  7. Esikot ovat ihania <3 Luin postaustasi ja tuota Betweenin kommenttia silmät pyöreinä - aukeni ovi esikoiden maailmaan! Meidän kukkapenkissä on yhden sortin esikkoa. Huomenna tutkin sitä tarkemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esikoissa on valtavasti valikoimaa niin koon, kukinta-ajan kuin värienkin suhteen. Minäkin olen vasta päässyt vähän raottamaan sitä ovea niiden maailmaan.

      Poista
  8. Mummonkalsariesikot? Juuri kommentoin Navettapiian blogin esikkopostaukseen, että esikot olisivat kivoja mökkipihalla. En saa vaan aikaiseksi niitä hankkia. Vaikka sitten mummonkalsariesikoita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimi tuli siitä, kun suureksi pettymyksekseni esikot, joiden piti olla pinkkejä, aukoivatkin ensimmäisiä kukkiaan hyvin haalean värisinä. Niiden sävy oli kuin mummon alusvaatteissa. Onneksi ne muuttuivat oikean värisiksi viikon-parin sisällä kukinnan alkamisesta. Esikot sopisivatkin hyvin mökkipihallesi.

      Poista
  9. Kauniita sinisiä esikkoja! Minusta tuntuu, että tämä kevät on esikkojen kevät, kuten monessa blogissa on todettu. Samoin hyasinttien kevät tämä tuntuu olevan. Ehkäpä juuri tuo leuto talvi on saanut esikot kukoistamaan. Paitsi että valkoinen palloesikko katosi johonkin... Mukavaa loppuviikkoa puutarhan parissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sateinen ja viileä kesä tuntuivat olevan täällä esikoille mieleen, mutta toisaalta märkä talvi yhdistettynä syvälle menevään routaan kiusasi erityisesti yhden penin esikoita. Minullakin valkoisen palloesikon tarina taitaa olla taputeltu. Yksi violeteista sentään on elossa. Kiitos, samoin sinulle!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!