maanantai 11. toukokuuta 2020

Äitienpäivän kukintaa

Aivan täysin en ole jumittanut aurinkopenkin kevätkurjenmiekkoihin ja kevättähtiin, sillä eilen niin moni kasvi oli kukassa, että pakkohan nekin oli taltioida kameralla. Ja hyvä niin, sillä tänään aamupäivästä satoi vettä ja nyt on maa valkeana. Takatalvi siis iski, joten nyt on hyvä hetki ihastella eilisen auringonpaistetta ja iloisesti kukkivia krookuksia.
Pensasmustikoiden verkon suojissa 'Vanguardit' ovat saaneet olla rauhassa rusakoilta.
Kärhökaaren viimekesäisen mylläyksen seurauksena 'Flower Record' -krookukset ovat hujan hajan. Osa sipuleista on ilmeisesti jäänyt myös liian syvälle, sillä ensimmäiset ovat jo kukkineet kun toiset vasta kurkistavat maanrajasta.
Keltaisessa nurkassa on jo pari niin tiheää rypästä 'Golden Yellow' -krookuksia, että niitä voisi jo jakaa.
Luumutarhassa viime syksynä istutetut 'Pickwick' -krookukset ovat vasta nousseet. Ainoastaan kaksi on ehtinyt kukkaan, vaikka paikka on aurinkoinen ja lämmin. Tulivatkohan nämäkin liian syvälle?
Toki kukassa oli muutakin kuin krookuksia. Muutama esikko kukkii jo täyttä päätä, mutta teen niistä oman postauksensa sitten kun kaikki kukkivat.
Kummitädin esikoista yksi näyttäisi olevan ihana valkoinen.
Kirjokevättähtiä kukkii useammassakin paikassa. Nämä ovat aurinkopenkissä atsalean juurella.
Bellikset talvehtivat tänä vuonna todella huonosti. Melkein kaikkialla näkyy vain kuolleita varsia ja mädäntyneitä mättäitä. Vihreänä talven jälkeen paljastui ainoastaan vajaan puolen neliön kokoinen lämpäre, jonka päälle olin viskannut kasan puunlehtiä ja kuusenoksan. En muuten olisi suojannut belliksiä, mutta niiden keskellä oli pieni keijuangervon taimi, joka piti suojata rusakoilta. En kuitenkaan ole huolissani belliksistä, sillä maassa on varmasti niin iso siemenpankki, että pian saa taas kitkeä ylimääräisiä pois.
Muutama melkein kuolleen näköinen belliskin näyttää virkoavan. Tämä jos mikä on elonmerkki!
Muutamaan päivään meillä ei näkynytkään rusakoita. Ihmettelin jo hetken, mistähän moinen mahtaa johtua, mutta sitten huomasin yhden laiduntavan oikein tyytyväisenä naapurin pihanurmikolla. Meillä kun ei nurmi vielä kunnolla viherrä, niin siirtyivät sitten ilmeisesti joukolla naapurien vihreinä loistavien nurmikoiden kimppuun. Kuinkahan käy nyt, kun maass' on hanki, tulevatko nautiskelemaan tulppaaneillani?
Ikkunasta kuvattuna takapihan valkea varjopenkki. Tulpuissa ei onneksi vielä nuppuja näkynyt, mutta harmittaisi sekin, jos ahneet pitkäkorvat tulisivat näin röyhkeästi ikkunan alle helpon sapuskan äärelle.
Vietin äitienpäivän melkeinpä aamusta iltaan pihapuuhissa. Iltapäivällä tarkeni hyvin jopa t-paidassa ja monta nurkkaa koheni. Ripottelin myös kesäkukkien siemeniä kukkapenkkien aukkopaikkoihin. Maahan pääsi mm. kosmoskukkia, valkoista kesämalvikkia sekä tuoksupielusta. Suurin muutos tuli kuitenkin uudella kasvimaalla. Kaikki kasvilavojen paikat on nyt myllätty ja sain asennettua puolet aidan alle tulevasta reunanauhasta estämään nurmikon leviämistä kasvimaan puolelle. Mittasin ja merkitsin koko alueen aitaverkkoa varten. Lisäksi saimme asennettua sadevesitynnyriin ylivuotoletkun. Esittelen aluetta tarkemmin sitten kun siellä on jotain selvästi näkyvää tapahtunut (hahhah), mutta laitetaan pieni maistiainen tulevasta.
Kepeillä ja naruilla merkitty kolmio sadevesitynnyrin luona on tarkoitus tehdä kattotiilillä rajatuksi kohopenkiksi. Näin ylivuotosaavi jää vielä paremmin piiloon eikä sadevesitynnyri näytä niin korkealta tötteröltä.
Alunperin ajattelin istuttaa tuohon päätykolmioon ruusupapuja ja kaikki ylimääräiset kesäkukat, mutta sitten muistin sellerintaimeni. Ruusupapuja tulee joka tapauksessa naamioimaan tynnyriä, mutta tokihan tuohon sopisi aika monta selleriäkin. Syksyllä niiden tilalle voisi istuttaa maa-artisokat, niin niistä tulisi sitten jatkossa hyvä näkösuoja naapurin suuntaan. Niiden entinen paikka on sen verran varjoisa ja savimaan takia pitkään keväällä kylmäkin, joten ne eivät ole ehtineet koskaan aukaista nuppujaan. Luulisi, että noin aurinkoisessa paikassa kohopenkissä kukintaan olisi paljon paremmat mahdollisuudet. Ja kukista puheenollen: kasvimaata kaivellessa löysin nurmen seasta pari nupullaan olevaa idänsinililjaa ja yhden vasta nousseen valkovuokkomättään. Ne piti tietysti siirtää hellävaroen turvaan kukkapenkkeihin. Tällaisen raportin sain aikaiseksi eilisen kukista ja uuden kasvimaan edistysaskeleista.
Hyasintit ja minä jäimme nyt odottelemaan lumien sulamista ja lämpimämpää säätä.
Mukavaa viikkoa!

26 kommenttia:

  1. Ihan hurjaa ajatella, että t-paidassa tarkeni, tänne ei tullut lunta, mutta on hyytävä tuuli. Eilenkin oli niin puuskainen tuuli, vaikka se olikin etelästä, ettei silloinkaan voinut kuvitella tarkenevansa. Itse asiassa viimeksi olen tarennut t-paidassa joskus viime heinäkuussa :-D
    Ihanan paljon siellä jo kukkii ja nuputtaa, toivottavasti takatalvi tai jänikset eivät tee tuhoja.
    Mullakaan ei bellikset menesty, itse asiassa ne eivät ole ikinä onnistuneet edes tuottamaan siementaimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin tuuli välillä puuskittain, mutta ei niin kylmästi, että olisi vilu tullut. Ehkä sen teho ehti hyytyä sisämaahan mennessä. Aamulla ja illalla piti sentään olla takki päällä. Tuskin tämä takatalvi tekee mitään, lumihan on hyvä eriste, vaikka lämpötila kävisi enemmänkin pakkasella. Huomisesta alkaen on taas luvattu aurinkoista, joten ehkäpä lumet häviävät yön aikana. Minulla bellikset ovat aikaisemmin rehottaneet melkein rikkaruohon lailla, mutta nyt olikin poikkeuksellinen talvi. Voisin lyödä vetoa, että pian niitä on taas massoittain.

      Poista
  2. Eilinen lämpö on tosiaan tänään vain muisto vain. Kylmää räntää satoi koko aamupäivän ajan☹️ Toisaalta vesi oli tarpeen joten en halua kovin valittaakaan.
    Suloisia kukkijoita siellä jo on. Minullakin tuntuu, että tulppaanit jäävät tänä vuonna tosi lyhyeen varteen. Mietin myös että istutinko liian syvään vai vaikuttiko mennyt talvi asiaan?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä satoi vettä aamupäivän ja räntää puoliltapäivin eteenpäin. Vasta tunti sitten loppui. Vettä ei olisi täällä vielä kaivattu, sillä maa ei ehtinyt kuivua talven jäljiltä. Tulipahan kuitenkin testattua uusi sadevesijärjestelmä. Ehkä talvellakin oli vaikutuksensa sipulikukkien kukkimiseen. Sen näkee sitten normaalimman talven jälkeen.

      Poista
  3. Eilinen kaunis ja lämmin päivä on tänään muisto vain. Tänään on ollut hillitön lumisade. Kauniita kuvia <3 Eilen pohdin mieheni kanssa josko tänä kesänä istuttaisimme pensasmustikoita puutarhaamme. Ystäväni kertoi, että kovin hyvin maistuu pensasmustikka pitkäkorville.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on reilu viitisen senttiä maassa lunta, joten näyttää talviselta. Kiitos! Pensasmustikat kannattaa suojata verkoilla talveksi. Marjat maistuvat myös linnuille kesällä, joten verkkoja tarvitaan silloinkin.

      Poista
  4. Vaikka meillä oli eilen aurinkoista, niin ei nyt kuitenkaan ihan t-paitakeli. Nyt on maassa hanki ja lämpö 0,6 oi, voi.
    Palon löytyy sieltä kaikenlaista. Toivotaan, että rusakot pysyvät naapurissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tarkene enää t-paidassa täälläkään, mutta sentään pari astetta on lämmintä, vaikka maassa on reilu viisi senttiä lunta. Äkkiä noin märkä lumi sulaa, kun tulee taas lämpimämpää. Minäkin toivoisin, että rusakot pysyisivät vaikka ympäri vuoden naapurissa. Eräs kun viime kesänä sanoi, että heillä ei ole ollut niistä riesaa, vaikka niitä silloin tällöin näkyykin.

      Poista
  5. Onpa siellä suloinen valikoima kevätkukkia jo! Nyt täytyy kahlata läpi nämä tulevat kolkot päivät tekemällä välillä sisätöitä! Niin rusakot - niitä loikkii nyt joukoittain keväthurmassa... Hyvä kun voi nyt ihailla noita aikaisemmin otettuja kukkakuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkakevät saapui tännekin. Tänne päin on ennustettu huomisesta alkaen aurinkoista ja lämpenevää ja vasta loppuviikolla olisi jonain päivänä sateen mahdollisuus. Katsotaan, kuinka käy. Vielä muutama päivä sitten sai olla alituiseen hätistelemässä rusakoita pois pihalta. Tulivat sinne jopa silloin kun itse olin pihalla! Nyt on onneksi näkynyt harvemmin.

      Poista
  6. Kaikkea kaunista kukintaa on jo puutarhassanne.🌼💗
    Eilen meilläkin oli aurinkoista mutta hyvin tuulista. Jopa siinä määrin, että se jopa haittasi äitienpäivän viettoa terassilla, jonne kokoonnuimme perheen kesken. Tänään täälläkin iski takatalvi ja lunta satoi ihan sakeanaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Välillä täälläkin tuli tuulenpuuskia, mutta hyvin pystyi äitienpäiväkahvit juomaan patiolla. Lunta on maassa reilu viisi senttiä ja maisemat kuin marraskuussa. Ainoastaan valoisuus ja maasta pilkottavat sipulikukkien lehdenkärjet paljastavat vuodenajan.

      Poista
  7. Paljon kaunista kukintaa jo siellä.
    Meidän kukat saivat tänään lunta niskaansa.
    Lämmintä jatkoa tälle viikolle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Lunta tuli täälläkin, mutta onneksi lämpimämpää on ennusteiden mukaan luvattu.

      Poista
  8. Takatalvi täälläkin, lumen seasta pilkistelee krookuksia, kevättähtiä scilloja.
    Bellikset ovat ihania, niitä en ole saanut menestymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä osa krookuksista näkyy lumen seasta, mutta kaikki vähänkään matalammat peittyivät kokonaan. Minullakaan bellikset eivät mene talven yli takapihalla multavammassa maassa, mutta aurinkopenkin hiekkamullassa ovat yleensä talvehtineet mainiosti. Ilmeisesti talvimärkyys ei ole niille ollenkaan mieluista.

      Poista
  9. Maa valkoisena täälläkin. Aamupäivällä rikottiin kevään lämpöennätys +18° ja nyt sataa lunta.
    Pensasmustikat saavat meilläkin määrän lisäämisen myötä kunnon aidan ympärilleen ja talvella vielä verkkokatonkin, siellä eivät rusakot juhli ! Toivottavasti eivät juhli tulppaaneillasi, olisi aivan kamalan epäreilua menettää ne nyt.

    Bellikset ovat suloisia mutta en ole saanut niitä täällä viihtymään.

    Toivotaan, että tämä takapakki jää nyt lyhyeen ja hyvässä vauhdissa olleet pihahommat jatkuvat!
    Mukavaa viikkoa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, onpas teillä ollut aamulla lämmintä! Meillä taisi olla eilen iltapäivällä varjossa samoja lukemia. En joutanut sisälle katsomaan lämpömittaria, mutta vilukissana en kovin viileässä t-paidalla tarkene. Pensasmustikat kannattaakin suojata kunnolla sekä rusakoilta että linnuilta.
      Bellikset vaativat minun kokemukseni mukaan hyvin läpäisevän kasvualustan. Minulla ne menestyvät yleensä hyvin etupihalla hiekkamullassa rinteen laella, mutta kärsivät talvivaurioista takapihan multaisemmassa kasvualustassa tasamaalla. Olen antanut niiden siementää vapaasti, niin talven aikana kuolleiden tilalle on aina tulossa uusia taimia. Bellikset kukkivat kuitenkin jo suunnilleen kuukauden päästä itämisestä, joten pitkään ei ole maa paljaana.
      Veikkaan lumien sulavan aamuun mennessä, joten huomenna varmaan pääsee jo jotakin puutarhasa tekemään. Mukavaa viikkoa!

      Poista
  10. Eilen helle, tänään talvi - jos ihan pikkuisen saa liioitella. Eilen tosiaan poltin nenänpäänikin, kun kaiken päivää auringossa oleilin. Tänään ei ole tehnyt mieli laittaa edes nenänpäätä ovesta ulos:)Jäniksen sentään lennätin aamutuimaan keskeltä kukkapenkkiä, argh! Keltaiset krookusmättäät ovat kuin pieniä aurinkoja! Odotan innolla näkeväni tuon sadevesijärjestelmäsi kukkaloistoineen valmiina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuolla ihan talvelta näyttää eikä eilenkään lämpötila ollut kaukana helteestä. Kesän ensimmäinen auringonpolttama! Sinähän tosissasi auringosta nautit! No, onneksi tänään ei ollut aurinkoinen puutarhapäivä, niin saa nenäsi parantua rauhassa. Toivottavasti kesä on suosiollinen, jotta koko kasvimaa olisi loppukesällä niin kuin mielikuvissani.

      Poista
  11. Toivon nopeaa lumien sulamista. Jänikset helposti syövät tulppaanit ja muut. Onneksi meillä on paikkoja, joihin lumi ei yltänyt esim suurien kuusien aluset.

    Hyvin teilläkin kukkii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään varmasti lumet sulavat tämän päivän aikana. Yöllä olikin mennyt sen verran napakasti pakkaselle, että vielä on maa valkoinen, mutta aurinko paistaa ja lämpötila näyttää nousevan nopeasti. Ainoastaan yksi jänis oli loikkinut pihalla ja sekin oli mennyt aivan tontin laitamilla. Tulppaanit ovat siis turvassa.

      Poista
  12. Kauniita kukkijia sellä onkin! Verkoilla kannattaa suojata mustikoita rusakoilta, meillä vielä tuolla mehtäalalla on vaahteroilla verkot. Lämmin ol meilläkin eilen aamulla, noppiisti jiähty iltaan. Toivotaan kelien lämpenemistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole ottanut vielä miltään kasvilta rusakkosuojia pois, kaikki risut ja verkot ovat paikoillaan. Sitten on turvallista siivoilla niitä pois, kun nurmikko rehottaa kunnolla vihreänä. Tänään näyttäisi tulevan kaunis päivä, joten eiköhän lumista pian päästä eroon.

      Poista
  13. Meillei oo voinu ku haaveella t-paitakeliistä. Talavihaalari + toppatakki on ollu tarpehen. Belliksiäki, nehä o riahakkahalla päällä. Sulla hommat etenöö joutuun, ei niitä piänet lumisateet palio hirasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas siellä sitten ollut kylmää! Eilen tarvitsi täälläkin toppavaatteita, mutta tänään riitti taas hyvin tuulipuku. Melkoisen märkää oli ulkona, joten kaivamiset jäivät, mutta tulihan tuolla jotain pientä puuhasteltua työpäivän jälkeen.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!