keskiviikko 6. toukokuuta 2020

Kukkasia ja kasvimaata

Nyt alkaa jo näyttää keväältä! Kukinta on aika sinivoittoista, mutta pääasia että kukkii. Ja kevätkurjenmiekat ne vasta kukkivatkin! Se yksi pussi sipuleita, mitkä istutin syksyllä 2017, on kasvanut korkoa niin, että eilen illasta oli yhtä aikaa 37 kukkaa auki ja lisäksi nuppuja vaikka millä mitalla. En olisi koskaan uskonut, että ne olisivat näin kiitollisia kasvatettavia.
Näistä ryppäistä riittää jo muutama sipuli jaettavaksi eri puolille pihaa. Ensimmäisenä tuli mieleen luumutarha, johon kaivattaisiin lisää kukintaa juuri tähän aikaan.
Kivikkorinteessä kevättähdet aloittelevat kukintaa.
Takapihalla ensimmäinen kummitätini esikoista kukkii violettina.
Pääsin piipahtamaan myös taimikaupoilla. Mukaan lähti tietysti pari loistokärhöä. 'Omoshiro' tulee varjokujalle johtavaan köynnösporttiin ja 'Comtesse de Bouchaud' kärhökaaripenkkiin. Tuli mieleen vasta jälkikäteen, että kärhökaaripenkissä onkin sitten arvokasta sakkia, kun on paavi, presidentti, prinsessa ja kreivitär yhdessä. Mietin jo, pitäisikö kaivaa 'Justa' ja 'Piilu' muualle vai jäävätkö jalosukuisempien jalkoihin. Ehkä annan heidän olla paikoillaan, niin eivät muut ylpisty.
Nämä sopisivat väriensä puolesta kauniisti yhteen mutta joutuvat nyt erilleen. Pitäähän kärhöjä saada toisellekin puolelle pihaa.
Mukaan tarttui myös sammalleimu 'Kimono Pink-White' alias 'Candy Stripes'. Jälkimmäinen nimi on enemmän makuuni, joten aion kutsua tätä jatkossa karkkiraidaksi.
Ja sitten siihen kasvimaaprojektiin. Kaksi lavaa ja mansikkalaatikot on jo paikoillaan. Lisäksi olen kaivanut seuraavien kahden lavan paikat ja eilen isännän kanssa kampesimme muutama vuosi sitten kaadetun pihlajan kannon ylös aidan alta. Kanto juurentynkineen pääsi varjokujan kantopuutarhaan.
Lapset tekivät jo istutuksen ensimmäiseen lavaan. Kaikki merkkikeppini ympäri pihaa on tökitty "kasvamaan" ja aidattu merkkinarullani. Viimeisen lavan paikka pitänee kaivaa keppien reikien mukaan tai sitten mittailla suosiolla uudelleen.
Ihmettelitte jo varmaan, mikä tötterö näkyy autotallin päässä. Siellä on sadevedenkeräysjärjestelmä vielä vähän vaiheessa. Sininen tynnyri ehti somistaa naapureiden ikkunanäkymiä pari päivää, mutta nyt sitä on jo naamioitu aikaisemmin tekemälläni risumatolla. Teen hökötyksen oikealle puolelle ja osittain taakse kohotetun istutusalustan ja istutan siihen valkokukkaista ruusupapua. Eiköhän kastelujärjestelmä jo heinäkuussa ala naamioitua aika hyvin.
Räystäästä tippuva vesi osuu ylhäällä näkyvään tummaan ämpäriin ja valuu sen pohjaan tehdystä reiästä tynnyriin. Tynnyrihana pujoteltiin risupunoksen läpi.
Risumatto ei ihan riittänyt tynnyrin ympäri, mutta väliäkös tuolla vielä tässä vaiheessa. Tynnyrikin on muuten oikeasti suorassa, kuvakulma varmaan vääristää.
Postauksen ensimmäisessä kuvassa vilahtikin jo jotain vaaleanpunaista nuppua. Toisessa kohdassa kevätkurjenmiekan takana piilottelivat ensimmäiset kevättähti 'Rosean' kukat.
Juuri niin ihana kuin odotinkin  <3
Ja kuinka kaunis pari se on kevätkurjenmiekoille!
Täällä jatketaan päivää ensin töiden parissa ja sitten toivon mukaan puutarhan puolella. Eilen kitkin, kanttasin, kaivoin ja kivesin, ja niitä hommia riittää varmasti vielä pitkäksi aikaa. Aurinkoista päivää!

20 kommenttia:

  1. Mahtavaa, että nuo kurjenmiekat ovat noin viihtyneet. Minulta ne katoavat joka talvi, vain muutama hassu jää jäljelle. Ehkä pitäisi koittaa toista paikkaa. Kärhöillä on kyllä mahtailevia nimiä. Ruusuilla on yleensä tosi romanttisia nimiä ja naisten nimiä, kärhöillä näitä presidenttejä ja kardinaaleja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä paikanvaihdos tosiaan auttaisi. Loistokärhöillä on loistokkaat nimetkin. Minulla on vielä keisarikin ('Kaiser') ylimystön hännänhuippuna! :D

      Poista
  2. Ovatpa ihania nuo kurjenmiekat samoin kuin muutkin. Kiva, että olet päässyt etenemään keittiötarhan uuden alueen kanssa. Minäkin olen niin paljon kantannut ja repinyt nurmituppaita pois, mullan kärräyksestä puhumattakaan, että on hartioista selkään aika rampa olo, mutta ei auta kun jatkaa :). Hauskaa päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurjenmiekat ovatkin tällä hetkellä lempikukkijoitani puutarhassani. Minä teen pikku hiljaa useampaa paikkaa eteenpäin, niin ei tule tehtyä liikaa samantyyppistä työtä kerralla. Hauskaa päivää!

      Poista
  3. Oijoijoi kuinka ihania kurjenmiekkoja. Kerrotko tarkemmin minkälaisessa paikassa sinulla viihtyvät? Mulla olisi neljä purkkia odottamassa sopivaa paikkaa.

    Hupaisa seurakunta sinulla on kärhöissä, juhlavat nimet kasveilla. Minä mietin kanssa uskaltaisinko taas kokeilla yhteiselämää kärhöjen kanssa kun yhtä pihan kulmaa kohennetaan ihan pian. Olisi ihana ajatus saada kärhöt kiipeilemään vanhojen salavien rungoilla, lieneekö kuitenkin aivan liian varjoisaa kärhöille. Onneksi on google jolta kysyä.

    Kipeä selkä ja puutuneet lavat kuittaavat täältä, uuteen nousuun kanttausrauta tanassa! Mukavaa päivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurjenmiekat viihtyvät minulla paahteisessa paikassa hyvin hiekkaisessa ja ohuessa kasvualustassa. Maa viettää niiden istutuspaikan lähellä jyrkästi kahteen suuntaan ja hyvin loivasti muualle, joten kasvavat sellaisessa kohdassa, ettei vesi jää varmasti seisomaan. Iso kivi antaa vähän tuulensuojaa, mutta en tiedä, onko sillä merkitystä kurjenmiekkojen viihtymiselle.
      Onhan noilla vähän mahtipontiset nimet, varsinkin kun 'Kaiser' on vielä joukon jatkona. Loistokärhöt tarvitsevat valoa, vettä ja ravinteita, mutta esimerkiksi alppi- ja viinikärhöt sekä niiden tarha-alkuiset lajikkeet eivät ole niin vaateliaita. Kokeile ihmeessä kärhöjä.
      Kipeät lihakset ovat vain merkki siitä, että kunto kasvaa ja lihakset vahvistuvat. Syksyllä mikään ei tunnu enää missään :D Kiitos, mukava päivää!

      Poista
  4. Kevätkurjenmiekat ovat minutkin yllättäneet kiivaalla leviämisellään ja runsaalla kukinnallaan. Nyt vaan meillä jo lopettaneet kukkimisensa. Näyttäisi olevan narsissien vuoro! Tämä kevät on erikoinen kasvihankintojen suhteen: En ole tehnyt ainuttakaan verkkotilausta enkä käynyt taimikaupoilla - paitsi orvokkeja hakemassa. Siis yhtään uutta kärhöäkään ei ole kasvamassa. Viime vuonna tuli niin paljon hankintoja, että odotteln niiden kasvuunlähtöä. Mutta taimikasvatus on runsasta edelleen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinullakin on sitten sattunut niille mieluinen paikka. Meillä vasta ensimmäiset narsissit alkavat piippoilla, perässä tullaan siis. Tuo taimikauppareissu oli minulle ensimmäinen ylipäätään mikään ihmisten ilmoilla piipahtaminen sitten 16.3. Taimikasvatukset vain lisääntyvät täälläkin :D

      Poista
  5. Tosissan kaunis kevättähti tuo Rosea. Kevätkurjenmiekat yllättävät joka kevät positiivisesti.
    Kun en itse ole käynyt moneen vuoteen taimikaupoilla, on mukava seurata muiden hankintoja.
    Kipeiden lihasten lisäksi puutarhan kevättyöt takaavat myös kunnon yöunet.
    Toivotaan yöpakkasten pian hellittävän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevättähdet ovat muutenkin kauniita, saati sitten hempeän vaaleanpunaisena. Kevätkurjenmiekkojen kavereina todella suloisia. Keväällä aina paranee unenlaatu, kun on päivän huhkinut pihatöissä. Myös lihaskunto kasvaa. Yöpakkasten loppuminen helpottaisi kovasti kun ei tarvitsisi viedä taimia päivällä ulos ja illalla sisälle.

      Poista
  6. Hienosti viihtyneet kurjenmiekat💚 Ei ne joka paikassa noin hyvin viihdykään. Itselläni varmaan liian kuivassa, täytynee istuttaa jälleen kerran uusia. Muistan hyvin kun esikoisemme istutteli meidän raivaammiamme risuja tontin alkuaikoina. Nyt hän huitelee kylillä vaaleanpunaisella skootterillaan💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne näyttävät viihtyvän tuossa mainiosti. Minäkin olen kuullut, että saattavat jäädä lyhytikäisiksi, mutta kyllä tällä kokemuksella uskallan syksyllä hankkia jotain erivärisiäkin kevätkurjenmiekkoja, jos niitä vain sattuu vastaan tulemaan täälläpäin. Minulla ne kasvavat puutarhan kuivimmalla alueella ohuessa hiekkamullassa. Luulen, että ne viihtyvät tuossa juuri sen vuoksi, että märkyys ei vaivaa milloinkaan. Ehtivät kukkia ja kasvattaa lehtensä kevätkosteuden voimin ja alkavat vaipua lepotilaan siinä vaiheessa kun maa on kuivanut porokuivaksi. Meillä lapset istuttavat myös kitkemiäni rikkaruohoja hiekkalaatikkoonsa. Onneksi rikkaruohotkin jäävät heidän käsittelyssään hyvin lyhytikäisiksi :D Istutetut oksat nypittiin tänään pois, jotta lapset pääsivät kylvämään ensimmäisiä siemeniä.

      Poista
  7. Ihanat kuvat ja niin kauniita kevään kukkijoita! Nuo kurjenmiekat on sitten upeita! Kivasti aika sujahtaa puutarhatöiden parissa:) Mukavaa viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olisin varmaan koko päivän puutarhassa, jos ei tarvitsisi välillä olla lasten kanssa tai laittamassa ruokaa. Pyykki- ja siivoushommat saavat odotella sadepäiviä nyt kun on ollut upeat säät puutarhapuuhille. Mukavaa viikkoa!

      Poista
  8. Joka paikassa ei kevätkurjemiekat viihdy noin, että lisääntyisivät. Sinulla on hyvä paikka niille nyt.

    Sinulla alkaa olla jo kunnon puutarhavaihde päällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin olen ymmärtänyt, että kevätkurjenmiekat saattavat jäädä lyhytikäisiksi. Kaivan noista myöhemmin muutaman sipulin kokeeksi johonkin toiseen kohtaan, niin saan selville, menestyisivätkö ne täällä eri paikoissa. Olisi kiva saada niitä enemmänkin. Kyllä, puutarhavaihde on saatu jo hyvin päälle :)

      Poista
  9. Kärhö 'Omoshiro' on yksi lemppareistani! Sen nimi tarkoittaa japaniksi mielenkiintoista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta! Arvelinkin, että se tarkoittaisi jotakin, mutta en vielä ehtinyt selvittää asiaa. 'Omoshiro' on ainakin kuvassa todella kaunis. Katsotaan, nouseeko minunkin lempparikseni :)

      Poista
  10. Kevätkurjenmiekoista onkin tullut parin viime vuoden aikana ihan lempikevätkukkiani, niin ihania ja aikaisia ovat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne kuuluvat minunkin kärkikaartiini kevätkukkijoissa. Ihan parasta niissä on se, että niiden kukat pysyvät auki pilviselläkin säällä ja vesisateella toisin kuin vaikkapa krookuksenkukat. Aikaisuuskaan ei haittaa yhtään.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!