tiistai 18. heinäkuuta 2023

Pikkupuuhailua heinäkuussa

Tämä kesä poikkeaa aiemmista vuosista sillä, että talven aikana kertyneellä työlistalla ei ollut mitään isompaa kukkapenkkeihin liittyvää projektia. Ei siis uusia istutusalueita eikä työläitä peruskorjauksia, vain yksittäisiä kasvisiirtoja ja ylläpitohoitoa. Onkin ollut vaihteeksi oikein rentouttavaa puuhastella yhtä sun toista pientä sen sijaan, että kaikki aika kuluisi jossain kaivannossa muiden kukkapenkkien villiintyessä samaan aikaan.

Kaurajuuren nyrkinkokoinen siemenhahtuvapallo on juuri niin pehmeä miltä näyttääkin. Kuin untuvaa.
Tähän aikaan kesästä pitää käydä melkein päivittäin kasvimaalla keräämässä satoa vähintään lautaselle, välillä myös talvivarastoihin. Kaurajuurta kasvatin lähinnä kukkien takia mutta pari kuihtunutta kukkaa jätin ihan tarkoituksella tekemään siemeniä. En ole ihan varma, onko mitään järkeä kasvattaa kasvia, joka kukkii vain hetken aikaa aamupäivästä mutta eipä se tuosta aidan vierestä kovin paljoa tilaa valtaa. Lisäksi se on ihan veikeän näköinen ja tarpeeksi korkea toimiakseen kevyenä näkösuojana naapuriin. Koko kasvimaan pituinen penkki on vain parikymmentä senttiä leveä ja koska kaurajuuri on pysynyt napakasti kapeana ja pystyssä, vaikka minkälainen kaatosade, tuuli tai raekuuro olisi sitä koetellut, se ansaitsee minusta vielä toisen kesän aidanvierustaa koristamassa. Sen talvehtiminen oli vähän heikkoa savimaassa, joten ripottelin uudet siemenet kasvimaan päädyn hiekkaiseen yrttipenkkiin, jossa on muutama tämän kevään kylvöistä itänyt taimi jo kasvamassa. Siirrän sieltä ensi keväänä talvehtineet taimet aidan viereen kukkimaan ja jos itämisprosentti on huikea, syksyllä muutama juurikas päätyy uunijuuresten sekaan.
Ensimmäinen kyssäkaali ei päätynyt lautaselle.
Puuha, josta en ole niin iloinnut, on taas kerran peltoetanoiden kanssa taistelu. Tietysti juuri siinä penkissä, jossa on kyssäkaalia, on pahin ongelma. Kuvan kyssäkaali oli myös haljennut, joten etanoilla oli suora reitti mehevään sisukseen. Olisi tuosta ehkä sopivasti pilkkomalla saanut pienet suupalat itsellekin mutta päädyin viskaamaan kauttaaltaan jyrsityn vihanneksen kompostiin. Siirrän toivoni vielä kasvamassa oleviin taimiin. Olen tänä kesänäkin kerännyt vähintään satoja etanoita pois ja lapsetkin jo yli viisikymmentä (laskevat joka ikisen, sillä olen luvannut joka kymmenennestä palkinnon). Lisäksi olen vienyt muutaman kerran olutansoja, joihin on myös hukuttautunut kymmeniä etanoita. Nyt etanoita on selvästi vähemmän mutta ne ovat suurempia, joten onnistuvat saamaan enemmän tuhoa aikaiseksi. Kunhan saan aikanaan syötävät kasvit kerättyä pois, aion ripotella ferramolia jäljelle jääneille etanoille jälkiruuaksi.
Ensimmäisiä mansikoitakin on jo kerätty. Piti viritellä tukinaruja pitämään kypsyvät raakileet irti maasta.
Viime kesänä pohdiskelin, mikähän kate olisi paras mansikoille. Suunnitelmissa oli kokeilla olkea tai hamppukatetta mutta toteutus jäi suunnitelman asteelle. Puolet alueesta on siis edelleen mulloksella ja puolessa on ohut kerros vanhaa oksahaketta. Kumpikaan ratkaisu ei ole oikein mieleeni. Ruohosilppua harkitsin mutta se olisi saattanut houkutella etanoita mansikkapenkkiinkin. Päädyin lopulta vetämään tukinaruja pahiten retkottaville puskille. Pari sai myös raudoitusverkon leikkaamisesta jääneitä pätkiä tuekseen. Mansikoiden lajike varmaan vaikuttaa retkottamiseen, sillä 'Friida' näyttäisi tekevän paljon vahvemmat varret kuin tuo kuvassa näkyvä nimetön, alunperin amppelimansikaksi tarkoitettu aikainen ja jatkuvasatoinen lajike.
Kamomillan kukkia kuivumassa ja sitruunabasilikaa sekä tilliä pakastimeen menossa.
Sadonkorjuun lisäksi sain vihdoin aikaiseksi tehdä muutaman uusintakylvön. Erilaiset salaatit ja retiisi kasvavat nopeasti ja sietävät hyvin syksyn kylmää, joten kylvin niitä pienet pätkät syötyjen vihannesten tilalle. Täsmennän tässä siis, että itse syötyjen, ei etanoiden suuhun joutuneiden. Etanaongelmaa ei onneksi ole kuin parissa lavakauluksessa. Ja nyt kun palasimme tuholaisiin, tuli mieleen aurinkopenkin vesimyyrä. Otus oli ilmeisesti kuitenkin pyörähtänyt siellä myös menneenä talvena, sillä pari sipulikasvia ei noussut lainkaan eikä toissasyksynä istutettu pitsipihlaja oikein suostunut lähtemään kasvuun. Koska puussa oli vain kaksi hyvin pientä lehtitupsua, päätin kaivaa sen pois, jotta näen juuriston tilanteen.
Juuripaakku oli enää viidenneksen siitä mitä istuttaessa, minkä lisäksi se oli selvästi istutettu liian syvälle.
Ensimmäinen havainto puun juuristosta oli se, että kyllähän sitä oli mussutettu hyvällä ruokahalulla. Rungon alaosasta oli myös jyrsitty pikkuisen kuorta. Vähintään yhtä suuri syy puun kituliaaseen kasvuun oli varmasti taimistolla ja minulla itselläni. Istutin nimittäin puun aikanaan juuri samalle syvyydelle mitä se oli ruukussaan. Koska puun runko lähti levenemään mullan pinnan kohdalta, oletin ensimmäisten juurien kasvavan siitä enkä ruvennut sen tarkemmin tutkimaan, onko asia varmasti niin. Lisäksi multapaakku tuntui olevan pintaa myöten täynnä hiusjuuria eikä suinkaan höttöistä multaa, mikä olisi heti herättänyt epäilyt. Syksy, kylmä, märkä ja niin edespäin saivat hoppuilemaan. Nyt kun puu oli kaivettu ylös ja tarkoitus oli tutkia se perusteellisesti, paljastui, että mullan pinnalla olikin vain joku muu kohouma ja ylimmät juuret lähtivät vasta muutama sentti alempaa. Nyt pihlajaressukka on istutettu oikeaan syvyyteen ruukkuun toipumaan. Toistaiseksi se on hengissä mutta mitä tahansa voi vielä tapahtua.
Puistosyreenit on taas leikattu pallomaisiksi muutamaa viimeistä kukkivaa oksaa lukuun ottamatta.
Puistosyreeneitä ei välttämättä tarvitsisi leikata lainkaan, mutta minä olen saksinut niitä jo pikkutaimista lähtien. Niillä on ollut hyvä harjoitella muotoonleikkausta, sillä epäonnistumisen kohdatessa olisin saanut äitini vanhoista syreeneistä uudet juurivesat tilalle. Puistosyreeni on sen verran vahvakasvuinen, että puskat olisivat helposti kasvaneet todella suuriksi ja kukat tulleet vain latvaosiin, jos niitä ei olisi saksittu ronskisti. Lyhennän niiden vuosikasvuja niin, että saman kesän kasvua jää 1-3 lehtiparin verran. Lisäksi karsin rungon alaosasta lähtevät oksat, jotta syreenien edessä kasvavat kuunliljat tulevat myös paremmin esille. Silloin kun kuunliljat eivät ole kasvussa, syreenien paljaat rungot ja pallomainen latvus tulevat hauskasti esille. Tänä vuonna oikeanpuoleista syreeniä piti karsia reilusti enemmän. Se saa enemmän valoa kuin muut ja uhkasi hukuttaa myös naapurinsa alleen, joten jouduin sekä kaventamaan että madaltamaan sitä reilusti. Pensaat ovat aivan tontin reunassa metsän laidassa, joten ne eivät saa kovin paljoa valoa muutenkaan, saati sitten niin, että yksi monsteri valtaa koko ilmatilan. Kukintaan leikkaaminen ei juuri vaikuta, kun sen tekee näin keskikesällä heti kukinnan jälkeen.
Suolla on tapahtunut pieni muutos. Keskellä takana, ei sitä paljoa edes huomaakaan.
Joskus aiemmin jo pohdiskelin, jos kaivaisi suon takaa raparperin kokonaan pois ja istuttaisi tilalle alppiruusuja. Niitä kun olisi yllin kyllin niistä risteytyskokeiluista lopullista (tai ainakin väliaikaista) paikkaansa etsimässä. Kesäkuun lopun raju rankkasade ja raekuuro vahvistivat päätöksen, sillä repaleinen ja maata myöten retkottava raparperi ei ollut mikään puutarhan kaunistus senkään vertaa mitä se oli aiempien sateiden ja kovien tuulten jälkeen. Viimeisen silauksen asialle antoi äitini, jolla oli ylimääräinen alppiruusu 'Haaga' jo valmiiksi ruukutettuna. Yksi vanhoista pensaista kun oli tehnyt omine aikoineen taivukastaimen, jonka äitini sitten päätti ruukuttaa myöhempää käyttöä varten. No, eihän sille äidiltäni paikkaa löytynyt, joten teimme vaihtokaupat: raparperista osa meni äidilleni ja alppiruusu tuli minulle.
Vähän kummallinen vinkura tuo on mutta rotkolemmikit peittävät paljaan rungon.
Raparperin alta paljastui melkeinpä rikkaruohotonta, kuohkeaa multaa, joten alppiruusulle tarvitsi vain sotkea hieman havu-rodomultaa istutuskuoppaan ja kattaa maa ruohosilpulla. Yksi oikein hyvinvoiva siemenestä kasvatettu alppiruusu näkyy ylläolevan kuvan oikeassa reunassa ja yksi mustaksi mennyt sen vierellä. Yksi taimi on vielä ruukussa mutta sen ajattelin istuttaa ison taimen vasemmalle puolelle. Siinäpä sopivat kaikki asustelemaan siihen saakka että pienet taimet kasvavat kukintakokoisiksi ja tulee aika päättää, mitkä niistä jäävät tänne lopullisesti ja mitkä jatkavat matkaa uusiin koteihin. Kymmenestä minulle tulleesta taimesta kaksi on kuihtunut matkan varrella, äitini suunnilleen viidestäkymmenestä taimesta on myös muutama heittänyt henkensä. Aika hyvä selviytymisprosentti kuitenkin niillä on ollut.

Pikkuprojektit pensasryhmän päässä ja patiopenkissä. Yläkuvissa lähtötilanne, alakuvissa jälkeen.

Pensasryhmän pääty on aiheuttanut päänvaivaa. Viime kesänä se näytti todella kauniilta, kun pioni, päivänkakkarat ja pikkuampiaisyrtit kukkivat yhtä aikaa. Tänä vuonna vanhat päivänkakkarat ja pikkuampiaisyrtit olivat kuitenkin kuolleet ja ainoastaan uusia pikkutaimia oli kasvussa. Nuoremmat pikkuampiaisyrtit kukkivat komeasti mutta nyt niidenkin kukinta oli ohi ja piti repiä ruskettuneet kukinnot pois. Samanlainen päivänkakkaraongelma oli myös patiopenkissä, jossa keväällä lähti kasvuun ainoastaan yksi päivänkakkara. Siirsin aiemmin kesällä muualta ylimääräisiä päivänkakkaroita kuolleiden tilalle mutta ei näkymä silmiä hivellyt siltikään. Lisäksi kolmatta kesää jurottava päivänlilja 'Arctic Snow' ei selvästi näyttänyt viihtyvän patiopenkissä. Koska 'Stella d'Orot' ovat viihtyneet mainiosti pensasryhmässä, siirsin 'Arctic Snown' myös sinne. Päivänkakkaroiden tilalle päivänliljojen taakse olin jo keväällä siirtänyt yhden siemenestä kasvatetun siperiankurjenmiekan ja istuttanut ylimääräisiä gladioluksia. Paljon tuli samanlaista lehtimuotoa mutta pääasia, että on vähemmän paljasta multapintaa. Reunuskasvina kiveyksen puolella on pikkuruisia amerikanvuokon taimia ja pari violettia alepetuniaa. Pikkuampiaisyrttiä jäi jonkun verran, vaikka ne eivät kuvissa oikein erotukaan. Leikkasin ne aika mataliksi mutta kyllä ne siitä pian lähtevät uudelleen kasvuun.
Vasemmalla kivikkomehitähti 'Dark Beauty', keskellä jo ennestään siellä ollutta kattomehitähteä ja oikealla ihan pikkuisen seittimehitähteä.
Patiopenkin päässä oli jo ennestään pallomehipartaa ja kattomehitähteä. Koska ne ovat viihtyneet erinomaisesti, päätin antaa isomman alueen pelkästään erilaisille mehitähdille. Halusin kulkuväylän viereen useampaa erilaista mehitähteä, joten kaivoin suuren osan kattomehitähdistä pois ja istuttelin niitä päivänkakkaroiden ja päivänliljan tilalle penkin takaosaan. Niiden tilalle hain kivikkorinteestä tummanpunaista, melko ison ruusukkeen tekevää kivikkomehitähteä ja pientä seittimehitähteä. Kunhan kivikko- ja seittimehitähdet lähtevät runsastumaan, poistan kattomehitähteä niiden tieltä, jotta tulee tasapainoisemmat ryhmät itse kutakin. Keväällä siirretyt päivänkakkarat jätin vielä paikoilleen, ettei tarvinnut ihan jokaista kattomehitähteä istutella yksittäin. Poistan päivänkakkarat sitten kun mehitähdet vaativat enemmän tilaa, jos kakkarat eivät ole sitä ennen ymmärtäneet kuolla omin avuin. Jätin myös komeamaksaruoho 'Herbstfreuden' ainakin toistaiseksi, ellei lopullisesti paikoilleen.

Luumutarhassa näyttää nyt kauniilta ja runsaalta.
Yksi aika etäisesti puutarhaan liittyvä projekti meillä on myös ollut. Enemmän siitä on hyötyä ulkoeteisen ja muutaman vaatekaapin kenkäkaaoksen selättämisessä, mutta viimeistään syksyllä myös eteisessä talvehtivat kasvit pääsevät osille muutoksesta. Olen parin vuoden ajan etsinyt sopivaa kenkäkaappia eteiseen mutta yksikään ei ole ollut mitoiltaan juuri passeli. Isäntä heitti kevättalvella ajatuksen, että pitäisikö sitten tehdä koko kaappi itse. Siitä se sitten lähti ja käänsin katseet sopiviin materiaaleihin. Siitä naapurimaan sinikeltalogoisesta huonekalukaupasta löytyi halpa kenkäkaappi, joka hankittiin osaksi uutta viritelmää. Torista löysin puisen kenkähyllyn, josta saatiin rimat. Uutena ostettiin rautakaupasta puulevyä, josta tehtiin kansi ja ritilähyllyn pystysivut. Kaapin päälle mahtuu talveksi aikamoinen kuorma pelakuita ja hyvällä tuurilla vanhaa kukkahyllyä ei enää edes tarvitse. Niinpä lattiapinta-alaa jää enemmän vapaaksi. Vanha, pienempi kenkätelinekaappi eteisen eteläseinustalla jää edelleen käyttöön, joten sen päälle mahtuu myös muutama ruukku.

Kaappiin menee piiloon lasten kausikenkiä, avohyllylle kuhunkin vuodenaikaan aktiivisemmassa käytössä olevat kengät.

Kommelluksitta ei tämäkään projekti edennyt. Itse rakentaminen sujui todella helposti, jopa ilman mittausvirheitä. Kaappi asettui hyvin paikoilleen ja ikkunakin mahtuu aukeamaan juuri niin kuin suunniteltiin. Lämpöpatterin pistokkeen saa tarvittaessa kaappia siirtämättä kiinni tai irti eikä oikean reunan alle jäävä käytävämatto aiheuttanut ongelmia, kun muiden jalkojen alle laitettiin paksut huopatassut. Kaksi maalikerrosta tulivat siististi ja jättivät juuri sopivasti puun kuvioinnin kuultamaan kevyesti läpi. Sitten tuli se mutta. Halusin kanteen vielä tasaisemman pinnan, jotta se olisi helpompi pitää puhtaana. Kuiva puu imi ensimmäisen maalauskerran sen verran tehokkaasti sisuksiinsa, että pinta ei tasoittunut toisella maalaamisella riittävästi. Maaliakaan ei välttämättä ollut riittävästi, kun yritettiin estää valumia. Siispä vielä pieni välihionta ja uutta maalikerrosta pintaan. Viimeisen pensselinvedon tehtyäni huomasin, että tuulenpuuska oli puhaltanut avoimesta ikkunasta pieniä, mustia hiukkasia tuoreelle maalipinnalle. Muutama lähti puhaltamalla mutta en uskaltanut loppuja kaivella, ettei koko pinta menisi pilalle. Tunnin päästä roskaantuneen pinnan kruunasi eräs perheenjäsen, joka meni pahaa-aavistamatta tökkäämään sormensa kosteaan maalipintaan. Neljäs kerta toden sanoo? No ei, vaikka maalasin vasta kun ikkunat oli kiinni, isäntä lähtenyt töihin ja lapsilla sekä Karolla oli ehdoton pääsykielto eteiseen. En tiedä, oliko maalissa joku minimaalinen kupla vai pensselissä roska, mutta yhdessä kohdassa on selvästi joku ongelma, vaikka maali ei ole vielä edes kuivunut. Sormenjälkikin näkyy kuultavan läpi. Kaiken pilaava Remonttimörkö 1, amatöörit 0.

Päivän kärhökuvaksi iloisesti yllättänyt 'Warszawska Nike', joka jurotti koko viime kesän eikä ole tänäkään vuonna kasvanut kovin reippaasti.
Täällä on ollut vihdoin peräti neljä sateetonta, aurinkoista hellepäivää, vaikka monena päivänä olisi ennusteiden mukaan voinut sataa vähintään pikkuisen. Olen nauttinut säästä täysin siemauksin ja luin jopa kirjaa patiolla aurinkovarjon alla löhöillen, kun oli liian kuumaa ja paahteista puuhailla muuta. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että siitä lystistä on tulossa loppu. Elättelen koko ajan toiveita siitä, että ennusteissa povatut sateet edelleen kiertäisivät meidät. On kivaa, kun maa ja kasvit pääsevät välillä kuivahtamaan ja sadevesisäiliöitä saa tyhjentää ihan oikeisiin kohteisiin eikä johonkin jorpakkoon. Nyt lähden nauttimaan vielä hetken aikaa auringosta ennen kuin taivaalla uhkaavasti lipuvat pilvet peittävät sen.

16 kommenttia:

  1. Ihana kuulla, että olet saanut nauttia auringosta ja sateettomista päivistä edes hetken!
    Vaikka kadehdin sateitasi, on niissä tuo nilviäispuoli. Täällä voi vain "unelmoida" etana- ja kotilo-ongelmista. Niitä kyllä on, mutta ei ikinä sen vertaa, että tuhoaisivat mitään sen suuremmin.
    Mahdottoman söpö minituki mansikalla!
    Voihan vesimyyrä sentään. Ne ovat niin vihoviimeisen ikäviä. Tänään puuhailin ylärinteen hedelmätarhassa ja siellä kantapää uppoaa vähän väliä johonkin reikään. Lisäksi huomasin yhdestä penkistä päivänliljojen oudosti hävinneen ja tilalla olikin kuoppa. Muotopuutarhassakin oli kaksi reikää. Survoin niitä oikein kunnolla terävällä lapiolla toivoen, että osuin johonkuhun. Tuskin, mutta silti.
    Täytyy tutkia, mitkä olisivat kasveja, joita voisi istuttaa. Syreeninjuuria ne ainakin rakastavat, ja pihlajia sekä muita ruusuheimon kasveja. Olenkin miettinyt, että koska purettava sauna ei kuitenkaan purkaudu (liian nätti pärekatto yms), taidan vaihtaa idean sen paikalle tulevasta pähkinälehdosta ylärinteen pähkinälehdoksi (hedelmätarhan sijaan), sillä sellaisesta olen haaveillut. Tai kai siinä voi olla molempia, mutta jatkossa vuoraan hedelmäpuiden istutuskuopat metalliverkolla.
    Upea kenkäkaappiratkaisu! Kuulostaa kyllä niin tutulta tuo hävitty taistelu täydellisestä itse rakennetusta asiasta. Täällä ollaan laitettu miesystävän kanssa talon päätykolmioiden paneeleja, ja kerta toisensa jälkeen meidän moneen kertaan tarkistamamme mitat ovatkin sitten käytännössä jotain muuta, kun kappaleita laittaa seinään. Meni kyllä yksi asia aivan nappiinkin, vaikka olimme ihan varmoja, että tarvitaan paikkapala, kun tullaan ikkunan kohdalle, sillä siihen ei mahdu kokonaista paneelilautaa – no ihme juttu, mutta siihen nimenomaan lopulta meni täysleveä lauta. Täysin mystistä. Mutta paistaa se aurinko siis joskus remonttiamatöörikasaankin.
    Pikaisesti teidät ohittavia pilviä ja aurinkoisia päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on ollut suorastaan luksusta eikä tänäänkään satanut, vaikka ajoittain näytti hyvin pahalta. Kerrassaan loistavaa!
      Vesimyyrän pahukset kun menevät salaa maan alla ja tuhot huomaa vasta viikkokausien jälkeen. Eihän sitä nyt kukkapenkissäkään viitsi jatkuvasti tallustella, jotta löytäisi kolot tuoreeltaan. Meillä on vielä sen verran ovelampia myyriä, että ne eivät ole tehneet näkyviä suuaukkoja tai multakasoja puutarhan puolelle. Varmaan niitä tuossa joutomaalla jossain olisikin mutta eihän sinne viitsi mennä tutkimaan.
      Jos keksit, mikä IV-vyöhykkeellä menestyvä puuvartinen ei vesimyyrille kelpaisi, niin mielellään otan ideoita vastaan. Joku puu siihen pitsipihlajan paikalle olisi kiva saada, ellen sitten kokeile samaa pihlajaa uudelleen sitten kun (ei siis jos) se toipuu ja saa kasvatettua ruukussa ensin kunnon juuriston. Saattaahan se olla mahdollista, että myyrä pysyy jatkossa joutoalueella juolavehnää pupeltamassa, kun ei pariin vuoteen löydä mieluista evästä puutarhan puolelta. Ehkä. Toivottavasti...
      Kiitos! Nyt kun maalipinta on kuivunut, näyttäisi siltä, että se ei se ihan hirveän paha ole. Saa luvan kelvata. Se naarmuuntuisi kuitenkin aikanaan, vaikka laittaisinkin siihen jonkun liinan suojaksi ennen kuin nostelen kukkaruukkuja päälle. Kun ei ole ammattilainen, ei tarvitse olla ihan priimaa.
      Teillä onkin ollut isommat urakat talon kanssa. Hyvä, että ikkunan kohdalla sentään onnisti eikä tarvinnut lähteä kaventelemaan lautoja. Toivottavasti matkan varrella tulee vielä monta vastaavaa yllätystä.
      Toivon todellakin, että myös loppuviikolle ennustetut sateet kuihtuvat johonkin matkan varrelle.

      Poista
  2. Ihanaa, sinne on saatu kivaa säätä ja säästytty sateilta. Eipä niitä sateita ole muutamaan päivään näkynyt täälläkään. Pitää jo kastella siirrettyjä taimia. Kiva kenkäkaappi ja toimivan oloinen. Valmiina sellaisia ei saa mistään. Meillä on ajatuksena tehdä isännänhuoneen remontissa itse koko seinän kokoinen kirjahylly, omistan paljon kirjoja ja ne olisi kiva saada pois pahvilaatikoista missä ovat olleet jopa 18 vuotta.
    Onpa kova etanaongelma, sateet lienee auttaneet niiden lisääntymistä. Ferramolin pitäisi olla myrkytöntä joten sitä voi käyttää myös syötävillä kasveilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ollut vaihteeksi todella ihana sää. Tosin äsken satoi sen verran, että kiveykset kastuivat. Ehkä joku pilvenreuna osui pikkuisen kohdalle.
      Kiitos! Ei tosiaan löytynyt noilla mitoilla ja sopivalla mallilla kenkäkaappia mistään. Halusin juuri noin, että osa kengistä olisi kaapin sisällä piilossa ja osa helposti käytettävillä avohyllyillä. Lapsilla varsinkaan ei olisi tullut laitettua kenkiä mihinkään ovien taakse ja tuskinpa itsekään olisin alkanut jatkuvassa käytössä olevia kenkiä sinne sullomaan. Seinän kokoinen kirjahylly kuulostaa myös sellaiselta, että tuskinpa tulee kaupoissa sopivaa helposti vastaan. Mukavampi niitä kirjoja on hyllyltä luettavaksi etsiä kuin kaivella pahvilaatikoista.
      Sateet ovat todellakin olleet etanoiden mieleen! Minäkin muistelin, että Ferramolia voisi laittaa myös syötävien kasvien lähelle. Päädyin nyt kuitenkin siihen, että ripottelen sitä vasta sitten kun sato on kerätty ja yritän siihen saakka pitää kannan kurissa muilla konsteilla. Laitoin jo keväällä sitä lavoihin mutta ilmeisesti osa etanoista kuoriutui vasta myöhemmin eikä ehtinyt syöminkeihin mukaan.

      Poista
  3. Hienoa, että teillä on ollut aurinkoista. Teillä onkin ollut ihan riittävästi sateita. Tänään saimme nopean, mutta huikean kovan vesikuuron, joka toi hetkessä 4milliä vettä. Ja sen jälkeen vettä ei olekaan näkynyt. Huikea on ollut tuo sinun ja äitisi alppiruusuprojekti. Ja ihailtavaa kärsivällisyyttä molemmilta.
    Maalaaminen ei ole aina helpoin asia. Tänään katselin juuri, kun koivut sylkivät siemeniään kunnolla puista, ei olisi kivoin aika maalailla ulkona sellaisen koivun vieressä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sateita on tosiaan ollut ihan riittämiin tälle kesälle. Onpas teillä ollut kunnon rankkasade! Ihan itsekseen nuo alppiruusut ovat kasvaneet sen jälkeen kun ne sai istutettua maahan. Ei vain meinaisi malttaa odotella niiden ensikukintaa.
      Koivun siemeniä lentelee täälläkin ihan hirmuisesti. Ensimmäiset maalikerrokset vedettiin autotallissa, ettei vain tuulen mukana lentelisi roskaa. Kannen viimeiset maalaukset tein suosiolla eteisessä. Harmi vain, kun unohdin sulkea ikkunan ensin.

      Poista
  4. Olis tosiaan kiva, jos teirän kuivat säät jatkuusisivat :) Voi nuata myyriä. Ny mäki oon saanu teherä tuttavuutta niiren kans. Valitettavasti. On kiva välillä ku saa teherä vaan pikkurojektia puutarhas. Isoot viää nii palio aikaa, että muut hommat jää väkisinki vähemmälle.
    Toimivan näkööne kenkäkaappi/hyllykkö. Itte tekemällä saa monesti just oikianlaasen. Ja sait viälä kylykiääsenä kasviille lisää tilaa. Oon aika palio itte teheny remontti- ja nikkaroonttöitä, enkä oo viälä teheny yhtäkää virheetöntä suaritusta. Siihen on vaan täytyny alistua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muuta en juuri nyt toivoisikaan. Täällä oli välillä niin kosteaa, että home alkoi pesiytyä kasveihin. Edelleen yöt ovat kosteita mutta muutama sateeton päivä on selvästi helpottanut asiaa, kun kasvustot ovat ehtineet edes päivisin vähän kuivahtaa. Eilen illalla satoi millin verran mutta se ei hirveästi maata kastellut.
      Pikkuprojektien teko olikin palkitsevampaa mitä oli muistellut. Saa nopeasti monta asiaa valmiiksi.
      Tällä hetkellä tuntuu siltä, että kenkäkaappi on toimiva. Maalipinnan pikkuvirheetkin tasoittuivat kummasti, kun maali kuivui loppuun. Vielä siinä on jotain pientä näkyvissä mutta riittävän hyvä tuli.

      Poista
  5. Harmillisia eläintuhoja myyjältä ja etanoilta. Toivottavasti puu kasvattaa ruukussa uudet hyvät juuret. On varmasti tervetullutta vaihtelua tehdä lähinnä ylläpitotöitä ja pienimuotoisia säätöjä verrattuna edellisten vuosien suuriin projekteihin.
    Kätevältä näyttää uusi eteisen kaappi, varmasti on toimiva ratkaisu. On niin tuttua törmätä tehdessään erilaisiin hidasteisiin tai pulmiin. Eiköhän tuo vielä iloksi muutu.
    Toivottavasti sade kiertää teidät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt näyttää siltä, että pihlaja voi vaikka selvitäkin. Se on selvästi alkanut kasvattaa lehtitupsujaan suuremmiksi sen sijaan, että ne lurpottaisivat surullisen näköisinä alaspäin. Kannatti kaivaa ylös ja antaa pikkuisen "vetoapua".
      Kaapin maalipinta onneksi tasoittui vielä sen verran kuivuessaan, että siitä tuli riittävän hyvä. Kauempaa virheitä ei huomaa lainkaan ja lähempääkin katsottuna pitää tietää, mitä etsiä, ennen kuin ne erottuvat.
      Eilen illalla satoi millin verran mutta tänään on taas ollut poutaista. Ehkä onkin toiveita, että muutkin sadepilvet kiertävät jostain ohi.

      Poista
  6. Monenlaista touhua siellä sinulla menossa vaan on kyllä jännä tuo sateiden epätasaisuus. Täällä kärvistellään kuivuudessa ja siellä on ylitarjontaa... Kuva suolta muuten näytti erityisen ihanalta joten kyllä siellä kasvisi vedestä niin nauttivat💦

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei näytä menevän tasan nämä sateet. Nyt on onneksi ollut täälläkin kuivempaa muutamia päiviä mutta ei haittaisi, vaikka huomisesta eteenpäin useammalle päivälle ennustetut sateet kuihtuisivat johonkin matkan varrelle. Maa on edelleen selvästi kosteaa ja yökaste pitää huolen siitä, ettei se ihan heti kuivukaan kunnolla. Osa kasveista, kuten suon ympäristössä kasvavat, nauttivat vedestä, muutama muu, kuten mansikat, eivät.

      Poista
  7. Meiltä kahtuissa sateet kiertää tään vesistön sieltä savon puolelta jatkossakin. Ollaan myökin suatu kiitettävävsti sateita. Harmillisia on nuo myyrät ja etanat. Toivottavasti tuo pitsipihlajasi selevivää. Onko mullan mukana etanat munat mahollisesti tullu aikonaan, eihän teillä peltoa taija olla ihan ääressä. Meillä ois tuolle vesimyyrälle pieniä pihlajan taimia tuossa koivikossa, miltä juuret syövät. Eivät kuitenkaan suattas siinä kestee ja tulisivat tänne pihan puolelle. Kenkätelineestä tulloo hyvä, kunhan valamiiks suat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä, ettei ole ihan jokainen sadepilvi kiertänyt teitäkään. Sopivasti sateita olisi se optimaalinen vaihtoehto, ei kumpikaan ääripää. Pitsipihlaja näyttää nyt selvästi piristyneen. Sen lehdet ovat alkaneet kasvaa reippaaseen tahtiin ja seurailen, jaksaako se vielä tehdä uusia silmuja ylempää rungosta. Kuoren alla oli melkein latvaan asti vihreää, vaikka vanhat silmut kuivuivatkin kokonaan.
      Peltoetanat taitavat olla ihan yleisiä joka paikan tuholaisia (ja voi olla, että lajinmäärityskin on itselläni pielessä). Niitä ihan tavallisia joka kotipihalta löytyviä vaaleita ja keskiruskeita pikkuetanoita ovat. Kaikki kasvimaalla oleva multa on ihan tältä omalta tontilta, joten ei voi syyttää ketään ulkopuolistakaan etanainvaasiosta. Silloin kun lavakaulusten välissä oli vielä nurmikkoa, etanoilla oli paljon hyviä piilopaikkoja munia. Onneksi ongelmaa ei ole kuin parissa lavassa toisin kuin pari kesää sitten, jolloin en huomannut etanoita tarpeeksi aikaisin.
      Olisi täälläkin heti kukkapenkin vieressä aidan toisella puolella muutama pihlajan vesa mutta eipä vesimyyrä ole niihin iskenyt. Eikä näytä popsivan juolavehnästäkään kaikkia juuria, kun niin rehevästi kasvavat. Kukkapenkin puolella on tietysti paremmat herkut, vaikka en tulppaaneita tai muita vastaavia superherkkuja olekaan istuttanut.
      Kenkäteline on nyt valmis ja hoitaa hommansa oikein hyvin. Monta kaapinpohjaa siistiytyi eteisen lisäksi, kun sai suurimman osan kengistä yhteen paikkaan.

      Poista
  8. Vai on teilläkin myyrä ongelma minä ostin eilen myyrän loukun viritetään se tänään saa nähdä toimiiko.
    Minäkin löysin kukkapenkeistä muutamia kotiloita mistä tullut en tiedä .
    Me laitettiin kokeeksi taas mansikoille se mansikkakangas ja kyllä me sitä lisää laitetaan muillekkin syksyllä kun mansikkamaan kohennus jatkuu .
    Minulla taas on ollut tänäkin vuotena suuria muutoksia pihassa niinkuin puutarhassa . Kotonakin on tullut jotain muutoksia tehtyä . Väheneekö nämä koskaan kuitenkaan.
    Hyvältä näyttää tuo oma tekele eteiseen. Minä en pidä ollenkaan maalaamisesta ja sitä pitää minun tehdä väkisin nyt piakkoin . Eikö se ole wintakea kun maalipinta on vähän rosoinen . Jos laittaisi lasin siihen pinnalle se olisi yksi vaihtoehto mutta muuten itse en lasipinnoista tykkää edes kaapeissa .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei voi sanoa, että mitenkään valtaisa ongelma olisi, mutta riesa se on pienikin riesa ja varsinkin silloin kun se sattuu osumaan jonkun itselle erityisen mieluisan kasvin kohdalle. Kokeilin loukkuja silloin kun myyrä oli tehnyt ihan näkyvän tunnelin kukkapenkin puolelle mutta ei jäänyt nalkkiin. Nyt ei ole näkynyt tunnelinpäitä, niin ei ole voinut kokeilla loukuttamistakaan.
      Minä olen periaatteesta vastaan mansikkamuovia. Joihinkin paikkoihin on ollut pakko laittaa muovia estämään juurien pääsy kukkapenkin puolelle mutta muuten yritän etsiä vaihtoehtoisia, muovittomia konsteja.
      Luulisin, että tosi puutarhaharrastaja ei milloinkaan saa puutarhaansa niin valmiiksi, ettei jotain pientä kasvikarusellia saisi pyörimään.
      Kiitos! Loppujen lopuksi kaapin pinnasta tuli aika siisti. Nyt se on minusta tarpeeksi sileäkin, niin lähtee lika varmaan helposti pyyhkimällä pois. Kun katselen näitä meidän muksuja, niin kyllä kymmenessä minuutissa käy selväksi, että ei lasipintoja meille :D

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!