keskiviikko 5. elokuuta 2020

Voi tätä loppukesän ihanuutta!

Kun kohdalle sattuu kaunis, elokuinen poutapäivä, ei puutarhatöistä tule yhtään mitään. Syypäitä ovat ainakin minulla joka puolella lepattelevat perhoset ja upeita kukkiaan aukovat kärhöt. Jätetään suuremmat löpinät sikseen ja katsotaan kuvia.
Herukkaperhoset viihtyvät syyssyrikällä.
Samoin nokkos- ja neitoperhoset. Yksi herukkaperhonen piilottee nokkosperhosen alapuolella ja kaksi muuta oli kukinnon toisella puolella.

Eipä sillä; varmaan itsekin perhosena viihtyisin näillä kukinnoilla!

Kärhökaaripenkin kukkivat jaloangervot näkyvät pitkän matkan päähän.

Risumajan keijunmekoista ei ole muodostunut vehreää seinää, vaan kukkapylväät.

Luumupuut olivat vähän parempia kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, mutta tarvitsivat edelleen pientä siistimistä. Merkitsin 'Laatokan helmen' ja viipurilaisen punaluumun latvat kuvaan oranssilla. Miten niistä onkaan tuollaisia tullut? Sakset esiin!
Paljon parempi. Lyhensin kaikista latvoja sekä pitkälle harottavia vuosikasvuja. Leikkauksen jälkeen huomaa selvästi, ettei tuulikaan ota niin rajusti latvuksiin kiinni. Sateenrakosissa tuli myös kaivettua pieni pätkä nurmikkoa pois (etualan kivestä istumakiveä kohti)
Aurinkopenkissä kosmokset rehottavat niin kookkaina, että niiden väleistä kurkkivista leijonankidoista näkyy vain kukintojen latvat.
Säästin herkkupalat, eli kärhöt loppuun.
'Hagley Hybrid' kukkii tuoksuherneiden kanssa yhtenä vaaleanpunakirjavana seinäkkeenä.

Saman seinäkkeen alanurkassa 'Multi Blue' aloittelee. Kamera näyttää taas violetin liian sinisenä, mutta ei mahda mitään. Taustalla syyssyrikkä.

Kummatkin kärhöt ja muutama tuoksuherne yhdessä.

Aurinkopenkissä 'Arabella' aukoo koko ajan yhä enemmän kukkia. Pian se ympäröi kiven sinisenä kukkamattona.

Ehkä kaikista ihanin, loistokärhö 'Elsa Späth' on aukaissut ensimmäisen kukkansa. Koko on taas kerran valtava ja väri käy täydellisesti yhteen taustalla pilkistelevien 'Arabellan' kukkien kanssa.
Hitaasti edistyvät puutarhatyöt, mutta väliäkös hällä!

20 kommenttia:

  1. Uskomatonat perhosapaljoutta! Olen tarkkailluta niitä kimalaisia. Niitä näkyy harvakseltaan, mutta vain yksi sitruunaperhonen. Missä viipyvät muut perhoset? Kärhöt ovat sinulla jo upeassa kukassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syyssyrikkä on todellakin maineensa veroinen perhoskasvi. Tänäänkin siinä lepatteli jatkuvasti perhosia. Jospa perhoset eivät ole vielä ehtineet teille asti. Minäkin näin vasta elen ensimmäiset neitoperhoset. Toivottavasti perhosia ilmestyy runsain joukoin teillekin vielä elokuun aikana.

      Poista
  2. Upeaa kukkatykitystä. Sinullakin näyttävää suuresti ihailemani jaloangervot kukkivan tosi hienosti. Ja tuo 'Elsa Späth' on lumoavan kaunis.
    Mukavaa loppuviikkoa ja tunnelmallista elokuun jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jaloangervot kukkivat tänä vuonna todella komeasti, ovat selvästi jo kotiutuneet. Kärhökaaressa ehtivät ensimmäisenä kukkaan, muualla ovat vielä nupullaan. 'Elsa Späth' on todella upea kärhö suurine terälehtineen. Värikin on minusta kaunis. Mukavaa loppuviikkoa!

      Poista
  3. Täällä on tarkoitus leikata viikonloppuna kaikki luumupuut, tänä vuonna on helppoa kun satoa ei tule kuin muutaman luumun verran. Aivan mahtavat kärhöt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillätaas 'Laatokan Helmessä 'ja viipurilaisessa on tulossa aika paljon luumuja. Varoen sai leikata, ettei vaan vahingossa katkaise raakileitakin pois. Kiitos!

      Poista
  4. Vai on sinulla perhosia, minulla hyvin vähän. Mieluusti niitä pihaan ottaisin. Jotkut perhoskasvit eivät minulla vielä kuki, jospa niitä myöhemmin tulisi. Kiva risumaja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei täälläkään vielä hirveästi perhosia ole, mutta ihan mukavasti kylläkin. Syyssyrikän luona niitä lepattelee eniten. Osa hyvistä perhoskasveista on meilläkin nupullaan. Perhosia tulee varmasti tässä elokuun aikana lisää.

      Poista
  5. Oi, miten kaunista ja runsasta kukkimista. Nyt kyllä kelpaa nauttia näkymistä.
    Luumupuusi ovat leikkaamisen jälkeen huomattavasti tasapainoisemman oloisia. Minun pitäisi tehdä kriikunoille sama juttu. Kovin montaa kriikunaa ei tänä vuonna tule, joten hyvin voi puita vähän häiritä.
    Talvehtiiko syrikkäsi ulkona vai otatko sen talveksi sisälle? Olen kahdesti istuttanut syrikän, mutta se ei kahta talvea enempää pärjää ulkona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minä olin vähän kahden vaiheillla, uskallanko leikata, sillä 'Laatokan Helmessä' ja viipurilaisessa on aika paljon raakileita. Sitten ajattelin, että pakko niitä on vähän häiritä, ettei ensi vuonna ole aivan mahdoton pöheikkö edessä.
      Olen ottanut syrikän talveksi kellariin. Ehkä kokeilen sen ulkona talvettamista sitten kun saan niitä useampia. Nyt on ollut kaksi pistokasta juurtumassa jo kuukauden ja katson syksymmällä, löytyisikö kuihtuneista kukinnoista siemeniä ensi keväänä kylvettäviksi. Ei uskalla ainokaisella yksilöllä ottaa riskiä, niitä kun ei ihan joka nurkilla täällä päin myydä.

      Poista
    2. Hyvin olet talvettamisessa onnistunut. Naapurissa syrikkä oli useamman vuoden lämpimällä paikalla. Pari talvea sitten se kuoli. Sain luvan käydä kuvaamassa ja ihailemassa syrikässä pörrääviä perhosia, joita aurinkoisina päivinä riitti pilvin pimein.

      Poista
    3. Ainakin ensimmäinen talvi meni helposti. Kuulemani mukaan syrikkä olisi aika helppo kellarissa talvetettava. Ulkona talvetus on vähän riskipeliä etelässäkin. Eilen syrikässä oli kerralla viisi neitoperhosta, kolme nokkosperhosta, neljä herukkaperhosta ja yksi keisarinviitta. Myöhemmin keisarinviittojakin oli kaksi, mutta silloin ei ollut muita perhosia. Elokuu ja syrikän kukintakausi on vasta aluillaan, joten perhosia tulee varmasti vielä lisää. Kerrassaan upea kasvi!

      Poista
  6. Luumupuiden ympäristö näyttää vallan ihanalta, siisti kivireunus tekee alueesta erityisen kauniin! Arabella taitaakin olla parempi istuttaa vallan maata pitkin kulkevaksi, kun ei itse jaksa mihinkään tarttua, senkun retkottaa tukien ulottumattomissa. Alnpa etsiä omalleni uutta paikkaa:) Ihanat ovat Hagley ja tuoksuherneet yhdessä ja upeita ovat kaikki kärhösi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Luumupuiden luona ei oikein kuki nyt mitään, sillä valotolppaa verhonnut mantsuriankärhö ei ole edelleenkään noussut. Olen katsellut aluetta sillä silmällä, että jotain muutakin elokuussa kukkivaa sinne pitäisi kyllä saada. 'Arabellan' pitäisi kasvaa vaikka raudoitusverkkolieriön sisällä, jotta sitä ei tarvitsisi sitoa tukeensa. Maanpeitekasviksi se sen sijaan sopii mainiosti. Se näyttäisi varmasti hienolta vaikka havujen juurella tai kivimuurin päältä ryöppyämässä.

      Poista
  7. Kiva nähdä näitä kuvia. Jaloangervojen kauas näkyvä kukinta on tosiaan mukava asia, se tuo puutarhaan kivoja näkymiä. Kärhösi kasvavat hienosti ja kukinta varmastikin lisääntyy vuosi vuodelta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jaaloangervoilla saa helposti näyttävyyttä, jos niille mieluisa paikka löytyy. Näyttävät viihtyvän hyvin tuolla kärhökaaren mutkassa. Kärhöjen kukinta on tähän asti lisääntynyt joka vuosi. Tänä vuonna keväällä hyvin kasvuun lähteneet kärhöt kukkivat komeasti ja viivyttelijät himmailevat. Toisaalta viime vuonna kärhöt kukkivat myös hyvin, joten osa saaattaa kerätä tämän vuoden voimia ja yllättää ensi vuonna. Tai näin ainakin toivon!

      Poista
  8. Ihanoo kukintoo! Kauniilta näyttää kärhökaaressa jaloangervot. Luumupuuta miunkin pittää leikata. Korkeutta alakaa olla liian paljon ja oksakin retkottaa muassa. Kauniit on kärhösi ja mahtavoo kukintoo on luvassa etteenkinpäin. Kivasti tuossa kivenreunalla tuo 'Arabella' kuleksii ja kukkii. Siisti tuo kivireunus, oot jaksanu tehä monia kivireunuksii! Syyssyrikkeehän ne sannoo perhosmangneetiks!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jaloangervot tuovat kivasti väriä tuohon nurkkaukseen, jossa on liian varjoisaa loistokärhöille. Kivien asettelu on minusta mukavaa ajanvietettä. Kivet vain meinaavat aina loppua kesken. Syyssyrikkä on todella maineensa veroinen perhosmagneetti! Siinä on joka päivä yhä enemmän perhosia.

      Poista
  9. Ihania kukkasia ja perhosia! Niitä katsellessa tosiaan varmasti isompi puuhastelu jää toiseksi. Pääasia on kyllä nauttia kesästä, kukinnasta ja kättensä töistä. Kärhöt ovat kyllä todella upeita ja niitä ihailee mielellään hetken jos toisenkin. Luumupuiden hoitoleikkauskin tuotti tulosta ja lopputulos on kaunis 🤍 Aurinkoista viikonloppua sinulle 🤍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tänäänkin olen ihastellut enemmän kärhöjä ja perhosia kuin tehnyt puutarhatöitä. Aurinkoista viikonloppua myös sinulle!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!