maanantai 8. heinäkuuta 2019

Pihasisustamon puutarhassa

Kävin eilen Avoimet puutarhat -tapahtumassa tyttöporukalla äitini ja hänen ystävänsä kanssa. Aikatauluongelmien takia emme ehtineet käydä kuin yhdessä puutarhassa Kuopiossa ja pikaisesti muutamassa siirtolapuutarhapihassa, mutta olipa hauska päästä ilman lapsia ihastelemaan puutarhoja ja hakemaan ideoita omalle pihalle. Siirtolapuutarhoista en ottanut kuvia, sillä kaikissa ei ollut omistajaa paikalla, vaikka puutarha olikin avoinna yleisölle. Niistä olisi ollut myös hankala ottaa kuvia niin, ettei naapuripihoja näkyisi. Pääkohteemme olikin Kuopiossa sijaitseva Pihasisustamon puutarha, jonka omistaja on pihasuunnittelija. Tervetuloa kuvakierrokselle!
Puutarhaan tullessa huomion vetää kauniisti kaartuva istutusallas. Sormustinkukkia putkahteli sieltä täältä kerroksellisten istutusten seasta.
Edellinen kuva on otettu kuvan vasemmasta ylänurkasta patioalueelta. Hyötykasvit olivat mukavasti perennaistutusten takana. Penkillä on varmasti mukava istuskella ja ihastella puutarhaa.
Keskellä pihaa oli ympyränmuotoinen kukkapenkki.
Sormustinkukat nousivat maanpeitekasvien seasta. Ympyrässä kukki myös ruusujuurta ja kurjenpolvia. Edellisissä kuvissa näkyi taustalla oleva istutusalue.
Bongasin ympyrästä heti upeanvärisen japaninvaahteran. Tämä yksilö oli vasta tänä vuonna istutettu, mutta samassa kohdassa oli aiemmin talvehtinut ongelmitta japaninvaahtera. Sen olivat myyrät valitettavasti syöneet. Kipinä japaninvaahteran hankkimisesta syttyi taas pikkuisen lisää.
Ympyrän takaa avautuu näkymä toiselle puolelle pihaa.
Puutarhan takaosassa oli luonnontilaista metsää, jonka kätköihin maastoutui lasten puumaja ja trampoliini sekä nuotiopaikka.
Kaikki istutusalueet oli rajattu nurmikosta. Huomatkaa siisti reunakiveys luonnontilaisenkin alueen rajalla. Etsi kuvaan kätkeytyneet maja ja trampoliini.
Istutukset yhdistyvät luontevasti metsämaisemaan. Maanpinta on peitetty kuorikkeella, jonka päällä on mukava astella nuotiopaikalle. Pahoittelen kuvan kummallista väriä, luonnossa värit olivat... noh. luonnolliset!
Tiheästi rakennetulla kaupunkialueella on luksusta päästä istumaan nuotiolla aivan kuin olisi mökkeilemässä kilometrien päässä asutuksesta. Varvikon seasta pilkistelevät kallionseinämät ovat minusta todella kauniita.
 Aiemmin olleen ympyräpenkkikuvan taustalla näkyi vilahdus leikkimökistä. Kurkistetaan sinnekin.
Tätä osaa tontista hallitsi komea kallionrinne, johon oli hienosti saatu sopimaan leikkimökki, pieni terassi ja runsaat istutukset. Leikkimökin oikealla puolella kukki kauniisti ruusu 'Ilo', joka piikittömänä sopiikin loistavasti myös lasten leikkipaikan viereen.
Oven yläpuolella luki, että "Leikkimökkiin vain yksi aikuinen kerrallaan, kiitos." Pyyntö onkin paikallaan, sillä muutenhan aikuiset vallottaisivat näin soman mökin hetkessä.
Kattokruunu ja nukkumaparvi kuuluvat tietenkin leikkimökkiin!
Leikkimökin yläpuolella rinteessä oli aivan uutta aluevaltausta. Uusia juttuja suunnitteilla vuonna 2020, kerrottiin lapussa. Onkohan puutarha mahdollisesti ensi vuonnakin avoinna?
Palataan takaisin lähtöpisteeseen ja kurkistetaan lasitetun terassin vierestä oikealle. Puutarhassa oli jo aika paljon ihmisiä kiertelemässä, vaikka päivä oli vasta alussa, joten en ottanut patiolta ja terassilta kuvia. Samasta syystä en saanut otettua yleiskuvia ylhäältä rinteestä alaspäin.
Tämä näkymä aukeaa, kun kääntyy postauksen ensimmäisestä kuvasta oikealle. Kaartelevat istutusalueet saivat pienen puutarhan vaikuttamaan todellisuutta reilusti suuremmalta. Samaa kikkaa voisin hyödyntää itsekin enemmän.
Kiviä oli käytetty runsaasti sekä istutusalueiden rajaamisessa että istutusten seassa. Tässä pienessä kivikkoryhmässä oli hauskasti leikitelty eri värisillä ja muotoisilla kasveilla.
Upean värinen ja valtavan kokoinen mehitähti vangitsi huomioni. Vasta sen jälkeen huomasin pikkuruisen riippusillan kivipuron keskellä.
Tässä näkyy leikkimökin taustalla ollut komea kalliorinne, johon on saatu kivimuureilla tarpeeksi multatilaa perennoille, puille ja pensaille.
Talon nurkan ympäri käännyttäessä istutuksia on enää kapea kaistale tontin reunalla. Vaikka reunalla on massiivisia kivenjärkäleitä, niiden kolosista ryöppyävä kasvillisuus saa ne häipymään luontevasti. Vaikutelma on vehreä ja metsäinen, kun talo ja suuret puut luovat varjoja.
Kaksi kirjavalehtistä kasvia yhdessä voisi näyttää levottomalta, mutta minusta tämä on aika hauska. Ympärillä on paljon vihreää ja kivien rauhallisen harmaata sävyä, joten kirjavuus tuo valoa ja särmää muuten hämyisään tilaan.
Nurkan ympäri tullaan kadun puolelle etupihalle. Kiinnitin täälläkin huomiota siisteihin kiveyksiin ja kukkapenkin rajauksiin.
Pihaantulossa töyhtöangervo kukki näyttävästi. 
Loppuun vielä kaunis yksityiskohta puutarhasta.
Värien leikittelyä, kiviä ja kauniisti sammaloitunut betonityö odottivat piilossa puutarhassa kiertelijää.
Puutarha oli kokonaisuudessaan kaunis, siisti ja hyvin hoidettu. Huolella suunnitellut yksityiskohdat tekivät viimeistellyn vaikutelman. Lämmin kiitos omistajalle siitä, että avasi puutarhansa yleisölle ja siitä, että sain kuvata ja tehdä postauksen!

26 kommenttia:

 1. Onpa ihana piha, ensinnäkin jo upea tontti, kun on kalliota - ja sitten se on osattu hyödyntää noin taidokkaasti. Nuo sormustinkukat ovat aivan hurmaavat ja tuovat kivaa yhtenäisyyttä! Kukkien värit näyttävät muutenkin sointuvan kivasti toisiinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kallio oli kyllä upea ja se tuli hienosti esiin kasvillisuuden ja rakenteiden välistä. Oli hieno puutarha kaikin puolin.

   Poista
 2. Kivasti hyödynnetty kivet ja kallio. Ja miten siisti rajaukset. Oli varmasti näkemisen arvoinen puutarha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatti tuolla käydä ihastelemassa. Rajaukset viimeistelivät pihan ja niiden ansiosta nurmikonleikkuukin on helppoa.

   Poista
 3. Ihanan monipualinen tontti, kiviä, kalliota ja viälä pala mettääki, mitei torellakaa kaikilla oo. Siististi toteutettu ja hoirettu. Löyrit varmahan monta ireaa omahanki puutarhahan. En olisi muute hoksannu tuata siltaa iliman erillistä mainintaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tontti on todella harvinainen varsinkin tiheästi asutetulla kaupunkialueella. Ideoita lähti päähän pyörimään muutamia, mutta katsotaan, kuinka ja missä vaiheessa ne ovat jalostuneet omaan puutarhaan sopiviksi. En minäkään siltaa ensivilkaisulla huomannut, vaan vasta kun olin saanut huomioni valtavasta punaisesta mehitähdestä pois :D

   Poista
 4. Loistoidea sijoitaa lasten leikkialue ja notskipaikka "metsän siimekseen." Trampoliini kätkeytyy mainiosti puiden katveeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Trampoliini on yksi rumimpia lasten leikkipaikkaelementtejä, mitä puutarhassa voi olla. Tuolla se piiloutui puiden sekaan täydellisesti, vaikka olikin aivan lähellä.

   Poista
 5. Olipa mukava ja kaunis piha. Kivoja yksityiskohtia ja hienosti käytetty hyväksi erilaisia elementtejä.

  VastaaPoista
 6. Kaunis puutarha. Tuossa puutarhassa on paöjon vaikka mitä. Kiitos esittelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieneen tilaan oli saatu mahtumaan vaikka mitä kaunista eikä puutarha ollut silti täyteen ahdetun oloinen.

   Poista
 7. Hienosti on osattu hyödyntää tontilla olevat eri elementit, kuten kivet ja kallio. Kaunis piha, kiitos esittelykierroksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Kallio oli upea ja se oli tuotu hienosti esille ilman että hallitsi tilaa liikaa.

   Poista
 8. Kiitos kuvakierroksesta! On kyllä kaunista! Itse toivuin viikonlopun vielä mahataudista, niin jäi paikalliset puutarhat kiertämättä. Harmi sinänsä, kun kerrankin niitä oli useampi lähistöllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Harmi, että olit sairaana juuri tuolloin. Täällä ei ollut lähellä kovin montaa puutarhaa ja aikapulan vuoksi jäi ne vähätkin käymättä. Onneksi kuitenkin ehdittiin tuolla käydä kunnolla ja pikavisiitti muutamassa siirtolapuutarhapihassa.

   Poista
 9. Kaunis ja huolella tehty puutarha. Kiitos esittelystä.

  VastaaPoista
 10. Tosi kaunis puutarha, kiitos esittelystä! Tuolla olisi ollut kiva itsekin käydä, mutta se oli niin eri suunnalla kuin muut kohteemme, että se jäi väliin. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin ajattelimme alkuun käydä juuri siellä toisella suunnalla tutkimassa isompia puutarhoja, mutta ajomatkaa olisi tullut niin paljon, ettei aikaa olisi jäänyt kunnolla tutkimiseen. Tämä puutarha oli kyllä niin nätti, ettei harmita yhtään siellä käynti :) Mukavaa viikkoa!

   Poista
 11. Kaunis puutarha. Nuo kivet ja kalliot viehättää ja runsaasti on kasveja käytetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivet ja kalliot viehättävät minuakin ja ne oli yhdistetty hienosti kasvillisuuteen.

   Poista
 12. todella hieno kohde Avoimiin puutarhoihin! suur kiitos, kun saimme tutustua siihen kauttasi Minna:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hieno puutarha! Ihana, että ihmiset avaavat puutarhansa yleisölle :)

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!