keskiviikko 24. heinäkuuta 2019

Kärhö kuin kauneinta samettia

Edellisestä kärhöesittelystä on kulunut aivan hirmuisen kauan aikaa. Nyt ajattelin jatkaa sarjaa esittelemällä loistokärhö 'Voluceaun'. Sillä on upea, tummanpunainen kukka, jossa on samettista hohtoa. Heteet ovat kirkkaan keltaiset. Korkeutta 'Voluceaulle pitäisi tulla 2,5-3 metriä, joten on kyse ihan näyttävän kokoisestakin kärhöstä.
Vasta auenneessa kukassa värit ovat upeimmillaan. Vanhetessaan kukan väri alkaa haalistua.
Nuoria ja vanhempia kukkia auki.
'Voluceau' on jalostettu Ranskassa, Orléansissa. Sen jalosti A. Girault suunnilleen vuonna 1970. 'Voluceaun' vanhemmat ovat Suomessakin yleisesti myynnissä oleva 'Ville de Lyon' sekä 'Pourpre Mat' (viticella-ryhmän kärhö, joka on ilmeisesti kadonnut viljelystä). Jalostajasta en löytänyt oikein mitään kiinnostavaa, mutta hän on kasvattanut toisenkin Suomessa suositun loistokärhön: 'Rouge Cardinalin. Ja tässä tulee mielestäni erittäin mielenkiintoinen tieto: 'Rouge Cardinal' on samoista vanhemmista kuin 'Voluceau', mutta se on pari vuotta aiemmin jalostettu. Melkein putosin penkiltäni, kun sain tietää sen. Ovathan ne kaksi melkein samannäköisiä, mutten silti osannut aavistaa, että näin läheistä sukua olisivat. 'Ville de Lyon' ja 'Rouge Cardinal' ovat minulle hyvinkin tuttuja äitini puutarhasta.
Jos risteytysmerkinnöissä emokasvi merkitään ensin ja pölyttäjä sen jälkeen, niin tässä on 'Voluceaun' äiti: 'Ville de Lyon' kiipeilemässä syyshortensiassa. Tämä kaksikko oli äitini puutarhassa ennen kuin myyrät tuhosivat hortensian ja tappotalvi vuosia sen jälkeen Villen.
'Voluceaun' täyssisarus: 'Rouge Cardinal' äitini puutarhassa kesällä 2011. Tuoreempaa kuvaa en löytänyt, vaikka mielestäni sellainen piti olla, missä tällä on jo kunnon tuki.
Jotkut kärhöt kukkivat vanhoilla versoilla kerrannaisina ja saman vuoden versoilla yksinkertaisina. 'Voluceausta' en löytänyt siitä mitään mainintaa, mutta ainakin osa vanhoihin versoihin kehittyvistä kukista on silläkin poikkeavan näköisiä. En ehkä puhuisi kuitenkaan täyskerrotusta, vaan ennemminkin puolikerrannaisesta tai muuten kehityshäiriöisestä kukasta.
Kellarissa talvetettu kärhö alkoi avata ensimmäistä nuppuaan toukokuun puolivälissä. Terälehdissä on erikoisia juovia, jotka saattoivat johtua kylmyydestä. Kukan keskellä on kummallinen pallero.
Maahan istutusvaiheessa kesäkuun alussa ulommat terälehdet olivat alkaneet rullautua ja keskustan pallero aueta.
Joitakin päiviä myöhemmin keskusta oli kokonaan auennut ruusukkeeksi ja keltaiset heteet paljastuneet. En voi sanoa, että tämä kovin kaunis olisi, mutta onpahan erikoisen näköinen!
Loppuun vielä normaalimpi kuva kauniista kärhöstä.
Muutaman vuoden päästä 'Voluceau' pääsee toivon mukaan kiipeilemään äitinsä tavoin luonnollista tukea pitkin, sillä istutin sen pienen syyshortensian taimen viereen. Helteet jatkuvat, joten pian maassa talvehtineiden kärhöjeni sadat nuput alkavat aueta. Yksi jo eilen leväyttikin ensimmäisen kukkansa auki. Kärhöpostauksia on siis taas luvassa, toivottavasti ette kyllästy. Aurinkoista päivää!

16 kommenttia:

  1. Onpa Voluceaulla upea väri. Erikoinen tuo kerrotun tapainen kukka. Ihana tuo äitisi yhdistelmä, mikä surku, että se on mennyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasin, että pidät :) Väri on huikea. Syyshortensian häviäminen harmitti pitkään, sillä se oli jo aika kookas. Sattui vain poikkeuksellisen paha myyrävuosi. Niille kelpasi ihan kaikki, mitä vain sattui olemaan hampaiden ulottuvilla. Yksi oli tehnyt pesänsä tarhakylmänkukan päälle ja oli jyrsinyt puolet sen juuresta ja osan naapurikasvistakin. Menetyksiä sattuu puutarhassakin aina joskus eikä niille oikein mahda mitään.

      Poista
  2. Todella kaunis tumma väri tuolla Voluceaulla ja mielenkiintoinen historia. Kärhöjä olisi kiva saada lisää omaankin puutarhaan, mutta meillä ei ole toistaiseksi oikein hyviä paikkoja niille. Ehkä asia tässä korjaantuu:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Voluceaun' väri on upea. Minäkin haluaisin lisää kärhöjä, mutta paikat ovat kortilla meilläkin. Niitä pitää vain tehdä lisää :D

      Poista
  3. Kyllä on upea! Joutuukohan tässä vielä hankkia "Ville de Lyonin" kuolleen tilalle. Se jäi harmittamaan niin kamalasti, oli kaunein kärhö koko pihassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Ville de Lyon' on myös todella kaunis kärhö. Hanki ihmeessä uusi tilalle!

      Poista
  4. Kiitos taas tästä tietopläjäyksestä! Niin kauniita kärhöt ovat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ovat! Tietopläjäys oli tällä kertaa aika lyhyt, kun en onnistunut kaivelemaan enempää tietoa.

      Poista
  5. Kiitos, taas opin kärhöistä uutta. Erikoinen mutta myös jollain tavalla kaunis tuo kellarissa syntynyt muunnos.

    VastaaPoista
  6. Rouge gardinal kukkii minulla ruukussa nyt, alkukestä sen istutin. Näyttää niin samanlaiselta sinun kärhösi kanssa. Ihana samettinen syvä väri!
    Tuula

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Rouge Cardinal' on myös upea kärhö. Senkin väri on tosiaan yhtä samettinen kuin sisarellaan 'Voluceaulla', heteet vain ovat eri väriset.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!