tiistai 30. heinäkuuta 2019

Kesäillan kukkakierros

Tällä kertaa taitaa tulla enemmän kuvia kuin tekstiä. Tässä postauksessa on kuvasatoa eilisillan pihakierrokselta. Yöllä oli ollut seinän vieressä 4,8 astetta lämmintä, joten toivotaan, etteivät nämä kaikki ole jo mennyttä. Osan kasveista suojasin varuilta harsolla samalla kun kuvasin.
Viime syksynä istutettu tuoksuköynnöskuusama yllätti erittäin iloisesti tekemällä ensimmäisen kukkanuppunsa.
Iloisesti yllättivät myös tuoksuherneet, jotka jurottivat maahan istutuksen jälkeen kuukauden ja ovat senkin jälkeen venyneet mittaa erittäin hitaasti. Nyt kaikissa on kukkia.
Varjokujan ruukkuryhmässä ruusuliisa kukkii vihdoin iloisesti. Tämän siirsin eteiseen kylmältä suojaan, sillä edellinen kylmä jakso kellastutti lehdet ja tiputti nuput. Opin kerrasta, etteivät liisat pidä edes koleasta säästä.
Ruukkuryhmässä kukkivat edelleen hortensia, verenpisara ja apinankukka. Niiden seuraksi on liittynyt jaloangervo 'Weisse Gloria' sekä...
... koruköynnös, jonka luulin jäävän varjoisassa ainoastaan viherköynnökseksi. Onneksi kukat riippuvat korkealla, joten eivät ole riitelemässä muiden värien kanssa.
Luumutarhassa tuoksuvat huumaavasti viime kesänä itse kylväytyneet sarvileukoijat. Kukintaansa aloittelevat pallerolaukat ovat taipuneet niiden ylle.
Tässä pallerolaukan nuppu vähän tarkempana.
Patiolla harson saivat paprikat, chilit ja iso ruukku, jossa ovat afrikansinisarja, verbena ja jostain nokkiinsa ottaneet pelargonit,.
Alun perin tässä oli tuoksupielusta, mutta sen söivät ötökät. Eräässä puutarhamyymälässä oli verbenoita eurolla ja sieltä kukintansa lopettaneiden raaskujen seasta löytyi yksi tuuhea, nupullinen taimi, jonka nappasin heräteostoksena. Hyvä löytö!
Keväällä tekemäni kärhökaaripenkin laajennusosa alkaa kukkia. Etualalla olevat japaninjaloangervot ('Peach Blossom'?) aloittivat ensimmäisenä.
Kasvimaalle päin seuraavana on ryhmä kukan malliltaan kauniisti kaartuvaa 'Europaa'. Taustalla korkeimmaksi kasvava 'Weisse Gloria'.
'Europan' jälkeen on lohko 'Rheinland'-jaloangervoa, jonka kukan malli on taas erilainen. Niiden takana korkea 'Amethyst'.
Patiopenkissä on ensimmäinen sinikatana 'Alban' kukka auki. Kukka rapisee hauskasti, kun sitä kokeilee. Nuppuja on onneksi alkanut tulla jo uusia rusakon syömien tilalle.
Etupihalla daalia kukkii kauniisti. Harsoa tuli tällekin.
Ja loppuun pakollinen kärhökuva: aurinkopenkin 'Arabella' on tehnyt kiemurtelevan sinisen puron.
Nyt lähden ulos tarkistamaan, onko kylmyys tehnyt tuhojaan. Tai rusakko. Tai sen poikanen, jonka näimme tänä aamuna keittiön ikkunasta. Harakka kiusasi sitä aurinkopenkin vieressä ja kissanpennun kokoinen poikanen pomppi kasvien sekaan piiloon. Emolle taisin illalla antaa kuvauskierroksella äkkilähdöt. Kuulin luumutarhan laukkoja kuvatessani rytinää metsän puolelta ja jäin paikalleni sitä ihmettelemään. Luulin, että joku kerää vattuja, mutta pian huomasin rusakon hiippailevan kuusten alla. Odotin liikkumatta kunnes rusakko tuli oksien takaa muutaman metrin päästä nurmikolle ja sitten sai pitkäkorva lähdöt. Harmi, kun oli lörppänät puutarhasandaalit jalassa, niin en päässyt saattelemaan pidemmälle. Pupu kun ei kääntynytkään takaisin metsään, vaan lähti kuin tuli hännän alla suoraan nurmikon poikki varjokujan kautta kohti etupihaa. Kostoksi varmaan opettaa jälkikasvulleen kaikki herkullisimmat kasvit... Vauhdikasta viikkoa!

28 kommenttia:

  1. Niin kauniita kuvia ja ihanaa kukintaa❤️ On nuo rusakot vaan tuholaisia..söivät meiltä uuden omenapuun ja kyllä harmitti. Mukavaa kesän jatkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Rusakot ovat vihoviimeisiä riesoja puutarhassa! Tänään iltapäivälläkin yksi oli röyhkeästi keskellä pihamaata matkalla kukkapenkkiin. Mukavaa kesän jatkoa!

      Poista
  2. Onpa mahtavan näköinen tuo valkoinen sinikatana! Hui kun teillä on ollut kylmä yö. Täälläkin tuntuu nyt sää viilenneen tosissaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinikatana on kaunis. Tänään huomasin silmäkatanassa nupun. Jännityksellä odotan, millainen kukka siihen tulee. Kylmää oli tosiaan. Ja on edelleen. Naapureiden mittarit olivat näyttäneet yöllä alimmillaan kolmea astetta. Jotain etua sentään kumpareella asumisesta.

      Poista
  3. Joko on ollu tosiaan noin kylmää? Kyllä äkkiä muuttuu säätila. Siellä on kaikkea ihanaa kukassa. Onko tuo pallerolaukka semmosta että lakoaa helposti? Olen sitä joskus miettiny, laittaisko.
    Mulla taitaa olla samaa tai melkein samaa japaninjaloangervoa. Hyvin hento vaaleanpunainen.
    Vai rusakkojahdissa sitä on oltu;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vaan on ollut. Naapureilla oli ollut alimmillaan kolmessa asteessa. Pallerolaukoista osa on pystyssä ja osa on nyt alkanut kaatuilla, kun pallot ovat kasvaneet. Minulla ei vielä ole mitään tuossa ympärillä kasvamassa, mutta varmaan muiden kasvien seassa pysyisivät paremmin pystyssä. Samaa jaloangervoa on muutamalla muullakin täällä blogimaailmassa. Tästä lähin lähden aina lenkkareilla ulos, jotta saan annettua kunnon lähdöt rusakoille. Taidanpa napata myös taskut täyteen sepeliä tehostamaan äkkilähtöjä. Tänään iltapäivälläkin yksi oli röyhkeästi keskellä pihamaata matkalla kukkapenkkiin.

      Poista
  4. Kauniita kukkia! :)

    Viisi astetta, hui! Aikamoinen lämpötilan pudotus ihan hetkessä. Toivottavasti kasvit selvisivät! Täälläkin tippui lämpötila rajusti, mutta oli kuitenkin kymmenen yläpuolella yölläkin, joten mihinkään kasvein suojaustoimiin ei tarvinnut ryhtyä. Itselle piti etsiä pitkät housut. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuntuu kylmältä helteiden jälkeen. Täällä on ollut päivän aikana ylimmillään 13 astetta. Tuuleekin niin kovasti, ettei yksi vaatekerta riitä ulkoiluun. Onneksi kukkia voi ihastella ikkunastakin.

      Poista
  5. Hyvin kukkivat! Meillä oli sama lämpötila viime yönä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkivat ainakin jos ei tule hallaa. Toivottavasti pian taas lämpenisi.

      Poista
  6. Kyllä tippui lämpötila rytinällä alas! Jouduin kaivelemaan jo villasukat jalkaan. Tuuli tekee ilmasta vielä viileämmän tuntuista ja ainakin jotkut kesäkukat on siitä ottaneet nokkiinsa. Koruköynnös on ihan uus tuttavuus mulle, näyttääkin kukat ihan koruilta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei vielä näytä siltä, että kukat olisivat pahasti suuttuneet, mutta vaikutus voi ilmetä vasta muutamien päivien päästä. Kävin jo aamupäivästä laittelemassa lisää harsoja, jotta ei tarvitse illalla niin kytätä lämpömittaria. Tuuli hankaloitti niiden laittelua ja varmaan repii osan rikkikin, mutta jospa niistä edes pikkuisen apua olisi. Minullekin koruköynnös oli aivan uusi tuttavuus. Siinä on hienot lehdet ja se kiipeää ketterästi omin avuin oksaa pitkin ylös. Olisin ollut pelkkään viherköynnökseenkin tyytyväinen, mutta ovathan kukat aina kukkia kuitenkin :)

      Poista
  7. Hui, 4.8! Pitääkö kaiken aikaa mennä äärimmäisyydestä toiseen.
    Kiva nähdä koruköynnöksen kukka. Muutama siemen sitä on minullakin, mutta jäi keväällä kylvämättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti pitää. Naapureiden mittarit olivat näyttäneet kolmea astetta yöllä alimmillaan. Minä kylvin neljä koruköynnöksen siementä ja niistä vain tuo yksi iti. Kasvukin oli niin hidasta, että mietin, ehtiikö se kasvaa ollenkaan koko kesän aikana, mutta onhan tuo jo pari-kolme metriä kiivennyt. Kukkia on useammassakin latvassa tulossa, joten hyvin kerkesi.

      Poista
  8. Uskomattoman kylmää olette saaneet - hallalukemat lähellä heinäkuussa! Me saimme vain raikkaan pohjoistuulisen sään, mikä tuntuu ihan virkistävältä. Ovatpa nuo vaaleanpunaiset jaloangervot herkkiä ja sinisävyinen Àrabella` kiemurtelemassa. Toivottavsti lämpötila taas tasoittuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkukuusta oli myös kylmää, mutta ei ihan näin koleaa. Raikkaasti pohjoisesta tuulee täälläkin; tehostaa oikein mukavasti jo muutenkin jäätävän kylmältä tuntuvaa säätä. Jaloangervoista löytyy ihania vaaleanpunaisen sävyjä. Toivoisin, että yölämpötilat pysyisivät kymmenen asteen paremmalla puolella ja päivälämpötilat sen verran korkealla, että ulkona pärjäisi t-paidassa.

      Poista
  9. Toivottavasti kukat eivät pahastu sään vaihteluista! Hieno euron verbena! Itse törsäsin tänään vitosen komeaan hortensiaan kun keväisestä on kukinnot kuivuneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoin pelkään, että joku varmasti ottaa nokkiinsa, kun alkukuunkin kylmä jakso sai osan kasveista kellastuttamaan lehtiä ja tiputtamaan nuppuja. Nyt on vielä kylmempiä öitä. Joskus raaskujen seassa alepöydällä on loistoyksilöitäkin. Vitonen hortensiastakaan ei ole paha hinta, kun siinä kestää kukat niin pitkään kauniina. Ja jos on talvetuspaikka, niin saa nauttia siitä seuraavanakin vuonna. Minun hortensiani on talvehtinut kellarissa jo neljä talvea.

      Poista
  10. Kiitos kauniista kukkakierroksesta! Meilläkin pallerolaukat ovat nyt kukassa. Ne ovat tänä vuonna kaatuilleet sinne tänne. Hieno löytö tuo verbena!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pallerolaukat tarvitsisivat varmaan vähän jämäkämpiä seuralaisia, jotta pysyisivät pystyssä. Pitää muistaa miettiä omilleni jokin sopivampi paikka, sillä tuohon on tulossa vain matalia kurjenpolvia. Verbena kannatti ostaa, sillä se oli nuppuisenakin paljon paremman näköinen kuin kaljuiksi syödyt tuoksupielukset eikä mennyt kauaa, kun oli jo kauniisti kukassa.

      Poista
  11. No nyt tuli monta kokeilematonta kasvia tässä postauksessa! Uteliaisuus tietenkin heräsi, joten kokeiluihinhan tämä taas johtaa. Ja se jos mikä onkin mukavaa!

    Pihaan tulevat ristihuulet on kyllä viheliäinen vaiva, varsinkin jos vielä opettavat jälkikasvunsa samoille apajille.

    Jaloangervoja pidin heti monia vuosia ihan liian taviksina ja tylsinä. Kunnes keksin niiden tuovan syyskesään mitä monivärisintä kukintaa. Pahus kun hukkasin monta vuotta dissatessa tosi kivaa kasvikuntaa. Niiden sekaan istutetut aasianliljat rimmattuina sävyiltään tuo ihan tosi kivan kombinaation yhteisellä kukinta-ajallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho! Mitähän niin erikoista minulla on, jota sinä et ole kokeillut? Sinikatana? Koruköynnös? Kumpikin oli kyllä uusia tuttavuuksia itsellenikin. Rusakot ovat tainneet ottaa puutarhani oikein lempikohteekseen, sillä tänäänkin iltapäivällä yksi oli keskellä pihaa matkalla kukkapenkkiin. Tänä vuonna niistä on ehkä enemmän riesaa kuin koskaan ennen.

      Jaloangervoissa on valinnanvaraa vaikka miten paljon ja ovat vaivattomiakin. Ja pysyvät kiltisti siinä, mihin ne on istutettu. Loistava kasvisuku!

      Poista
  12. Wonderful flowers, great photos.
    All the best
    Maria

    VastaaPoista
  13. Hui, miten kylmä yö teillä on ollut. Meilläkin oli koleaa, mutta lämpötila ei sentään noin alas pudonnut. Tuntuu kyllä ihan uskomattomalta, että viikonloppuna hikoiltiin yli 30 asteen lämmöissä ja nyt mittari sitten näyttää alle 10. Kummallinen kesä. Ihana tuo valkoinen sinikatana, täytyy pistää korvan taakse. Mukavaa viikkoa sinulle, toivottavasti rusakot jättävät puutarhasi rauhaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika hurjalta lämpötilan lasku tuntuukin. Nytkään ei ole kuin 10 astetta lämmintä ja tuulee kylmästi. Sinikatanan kukka on ihana ja koko kasvikin on kivan näköinen. Rusakon poikanen jäi ilmeisesti aurinkopenkkiin tai aivan siihen lähistölle piiloon, sillä rusakko käy pyörimässä siinä monta kertaa päivässä. Toisaalta hyvä, niin emo ei ehkä jää siihen ruokailemaan, etteivät pedot löydä poikasta. Sitä en sitten tiedä, miten gourmet-eväille poikanen oppii kukkapenkissä asustellessaan... Mukavaa viikkoa!

      Poista
  14. Helteen jälkeen jääkausi. Viileältä on tuntunut ja silti sadetta ei vain kuulu. Rusakkotuhot ovat ikäviä.

    Hieno tuo valkoinen sinikatana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä satoi kevyesti toissapäivänä, mutta ei sillä maa juuri kastunut. Kasteluvettä sentään tuli pikkuisen. Eilen en huomannut yhtään uutta rusakon syömää kasvia, joten ehkä otus pitää taukoa ja antaa kasvieni välillä kasvaakin. Sinikatana on kaunis.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!