sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Hyötytarha haltuun!

Sain Minerva-kustannukselta arvosteltavaksi puutarhakirjan, joka varmasti tuo lisämotivaatiota tämän kesän ja mahdollisesti myös tulevien kesien hyötytarhailuun. Kyseessä on Agneta Ulleniuksen Keittiöpuutarhurin käsikirja, josta on juuri ilmestynyt uusi painos.

Agneta Ullenius on ruotsalainen puutarhatoimittaja, joka on kirjoittanut useita puutarhakirjoja.
Kirjan alkupuoli on varattu hyötyviljelyn perusteisiin, kuten siemeniin, maahan, rikkaruohoihin ja erilaisiin kasvimaata mahdollisesti vaivaaviin ongelmiin. Loppuosassa käsitellään perusteellisesti 22 eri kasvia.
Sisällysluettelo vihjaa selvästi kirjan tyylistä; selkeä ilman mitään ylimääräisiä krumeluureja.
Siemenet-kappaleessa käsitellään tarkasti kasvin alkutaival kylvöstä koulimiseen. Kirja on kuvitettu kauniisti.
Luonnonmukainen viljely pitää sisällään kompostin lisäksi asiaa vuoroviljelystä ja oikea-aikaisesta kastelusta.
Eri kasveille on varattu kullekin kaksi aukeamaa. Ensimmäisellä aukeamalla on iso kuva ja tarina tai yleisluontoista esittelyä kasvista, toisella aukeamalla on kerrottu tarkemmin kasvin historiasta, lajikkeista, kasvattamisesta, tuholaisista ja terveysvaikutuksista. Tietosivun lopussa on myös joka kasville oma vihje, jossa on esimerkiksi kasvin viljelyyn liittyvä erityisohje tai ruuanlaittovinkki.
Tulevana kesänä minulla on tarkoitus kokeilla ensimmäistä kertaa mangoldin kasvattamista, joten tämä kappale kiinnosti erityisesti.
Tietosivut ovat hyvin tekstipainotteisia. Yleensä aukeamallaan on pari pienehköä kuvaa.
Kirjasta löytyi paljon hyviä vinkkejä hyötytarhailuun. Se ei ole liian vaikeaselkoinen vasta-alkajalle eikä liian simppeli kokeneemmallekaan harrastajalle. Mielestäni kirjan parasta antia olivat kuitenkin eri kasveihin liittyvät tarinat kirjailijan elämästä ja kokemuksista. Harvoin asiapitoinen puutarhakirja on samalla myös viihdyttävää luettavaa. Kiitos Minerva-kustannukselle mielenkiintoisesta arvostelukappaleesta!

Ullenius, Agneta 2019. Keittiöpuutarhurin käsikirja. Suom. Anna Maija Luomi. 3. painos. Helsinki: Minerva.

Pysykäähän kuulolla (tai siis ruudun toisella puolella), sillä tulevan viikon aikana tapahtuu jotain kivaa... Melkein halkean itsekin jännityksestä, mutta enpäs siltikään kerro enempää ;)

14 kommenttia:

 1. Tänä kesänä olisi tarkoitus kasata uudet hyötykasvilavat pihaan ja vähän opetella lisää hyötykasvien viljelystä. Jos hyllyt eivät olisi jo täynnä puutarhakirjoja, voisin tätä harkita. Jään jännityksellä odottamaan uutisia.🤗

  VastaaPoista
 2. Kiinnostava kirja. Kiitos esittelystä.
  Johan alkaa jännittää ruudun tälläkin puolella....

  VastaaPoista
 3. Vaikuttaa monipualiselta kirijalta. Mitähän........

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvin kirja käsitteli kaikki hyötytarhailuun liittyvät jutut. Niin, mitähän... ;)

   Poista
 4. Ompas niin mieleisiäni kirjoja :) ! Kiitos kirjavinkeistä!

  VastaaPoista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!