lauantai 29. kesäkuuta 2019

Punaista ja valkoista

On mielenkiintoista seurata, kuinka puutarhan värimaailma muuttuu kesän mittaan. Kiinnitin jo viime kesänä huomiota aurinkopenkin alkukesän sinivoittoiseen asuun ja tänä vuonna se oli vieläkin sinisempi, sillä ukkolaukat kukkivat todella runsaasti. Siniset kukkijat ovat kuitenkin nyt hetken aikaa tauolla ennen kuin kärhöt ja ritarinkannukset aloittavat. Penkin ovatkin vallanneet vaaleanpunaiset ihanuudet.
Etualalla tarhakeijunkukka 'Hans' kukkii valtoimenaan. Kuvassa ei oikein erota, mutta keskivaiheilla tummanpunaiset isotähtiputket ovat aloittaneet kukinnan. Takana oikealla aidan edessä näkyy myös pikkusydänten vaaleanpunainen kukkapilvi.
Olen yrittänyt ohjailla loistokärhö 'Elsa Späthiä' kasvamaan aidan yli, mutta hän on asiasta eri mieltä ja kietoutuu jatkuvasti 'Hansien' kukkavarsiin. Protestoikohan hän sitä, että toiset ovat nyt huomion keskipisteenä?
Tässä aurinkopenkkiä pikkusydänten luota. Täältä näkyvät myös penkin etureunan bellikset ja talvetettuja leijonankitoja.
Kyllä kannatti talvettaa leijonankitoja, sillä korkeutta näillä on jo yli puoli metriä ja kukkavanoja vaikka miten monta tulossa. Edessä vanhan roosan kirjava, takana selvästi kaksivärinen, valko-pinkki ihanuus.
Vaaleanpunaisten edessä on samettisen tummanpunainen, tummanpunertavalehtinen kaunotar tuomassa kontrastia.
Leijonankitojen vieressä on yksi ryhmä purppurarevonhäntiä. Vähän surkeilta näyttävät vielä tässäkin vaiheessa kesää. Osasyyllinen löytyy seuraavasta kuvasta.
Rusakko on ottanut tavakseen tulla röyhkeästi etupihalle ikkunoiden eteen mussuttamaan ruohoa (ja jäljistä päätellen myös karpaattienkellojen nuppuja!!!). Vakioreitti kadulle kulkee aidan ali ja oli se myös ohimennessään parturoinut tuoksumiekkaliljojen lehtiäkin. Ilmankos tuohon istuttamani kesäkukat eivät kasva, kun mokoma tuholainen juoksee joka ilta niiden yli!
Käyn luultavasti virittämässä verkon aidan eteen, ettei rusakko pääse niin vapaasti mellastamaan. Sateen takia valkosipulijauheesta ei ole apua, mutta kokeilin silputa valkosipuleihin ilmestyneitä kukkavarsia suojeltaviin kohtiin. Saa nähdä, onko apua vai ei, mutta tuskin siitä haittaakaan on.

Palataan takaisin kukkiin. Jos aurinkopenkki on nyt pinkki, niin kivikkorinne on valkoinen. Siellä kukkii nyt näyttävimmin isorikko. Hopeahärkit sen vieressä ovat jo lopettelemassa kukintaansa, mutta niiden hopeanhohtoiset lehdet ovat näyttäviä koko loppukesän.
Isorikko on vasta viime syksynä istutettu, joten kukkavarsia ei ole kuin yksi. Pian muuten kaukasianmaksaruohonkin kukat avautuvat, jolloin kivikkorinne muuttuu pinkiksi.
Takapihalla sulkavaleangervo kukkii näyttävästi. Sen valkoinen on luonnossa vaaleanpunaiseen vivahtava. Takapihalla kurjenpolvet ja bellikset tuovat hempeän vaaleanpunaisen väripilkun luumutarhaan.
Sulkavaleangervossa on tänä vuonna peräti kuusi ihanasti tuoksuvaa kukkavartta.
Peittokurjenpolvi 'Cambridge' kukkii komeasti. Talvituhoista selvinneet bellikset kukkivat aivan penkin reunassa.
Varjopenkissä kukkivat nimettömät akileijat.
Pation luona myskimalva 'Alba' kukkii komeimmillaan ja 'Elina'-pioni alkaa hiljalleen raotella nuppujaan.
Myskimalva 'Alba' kukkii ensimmäistä kertaa. Se on venyttänyt itsensä melkein vyötärönkorkuiseksi ja sitä odottaakin syksyllä siirto penkin takaosaan.
Perintöpioni 'Elinan' pisimmälle ehtinyt nuppu.
'Elinan' vierellä kärhöt alkavat nuppuilla. Näillä 'Justan' nupuilla on ilmiselvästi jotain salaisuuksia...
Edellisen kuvan taustalla näkyy aavistus uusimmasta kaivannosta, johon "syypää" löytyy seuraavasta kuvasta.
Kärhökaaressa on uusi asukas: pitkään himoitsemani tarhalyhtykärhö 'Princess Kate' (tuo surkeannäköinen ruipelo portin etuosassa). Sille löytyi paikka 'Justan' vierestä, minkä vuoksi penkin etureunaa piti siirtää. En vielä ehtinyt siirtää muita kuunliljoja uusille paikoilleen.
Prinsessa löytyi -50% alennuksesta, joten se lähti mukaan siitäkin huolimatta, että oli ehtinyt köyttäytyä taimiston ylähyllyllä sekä kanaverkkoon että muihin kasveihin ja versoista taittui lähes 1,5 metrin pätkiä. Juuristo oli kuitenkin kookas ja hyväkuntoinen, joten uskalsin istuttaa sen suoraan maahan. Tulipahan tehtyä kerrankin kunnon istutusleikkaus ja sain myös muutaman pistokkaan talteen. Toivottavasti juurtuvat.
Loppuun on pakko laittaa oikeastaan ensimmäinen kunnolla onnistunut perhoskuva tältä kesältä. Ohdakeperhosia on näkynyt ennätysmäärä tänä kesänä. Tämä yksilö oli pari päivää sitten luumupuun latvassa lämmittelemässä aamuauringossa.
Kesäkuun viimeisiä hetkiä viedään vähän koleammissa tunnelmissa. Päivälämpötiloissa vielä tarkenee, mutta täällä on ollut öisin todella kylmää. Viime yönä oli käynyt alimmillaan 4 asteessa. Tässähän joutuu jo miettimään kasvien suojaamista harsoilla! Ei kyllä yhtään huvittaisi sellaiset puuhat tässä vaiheessa kesää. Saisiko taas vähän lämpimämpää säätä ja vähemmän vesisadetta, kiitos!

Mukavaa kesäkuun viimeistä viikonloppua!

20 kommenttia:

 1. Ihana puutarha sinulla, itse tykkään myös blogata puutarha-aiheesta. On ihana kesän mittaan seurata miten kukat avautuvat vuorotellen kesän kulun mukaisesti (arjensuklaasuukkoja.blogi.net)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Eri kukkien esiinmarssia on kiehtovaa seurata ja samalla odottaa, kuinka omat lempikasvit tänä vuonna kukkivat.

   Poista
 2. Oi, miten paljon ihania kukkia. Tuo Hans on hurmaava. Arvaa vaan, laitoinko sen hankintalistalle. Siinä onkin miettimistä, millaiseen paikkaan sen istuttaa. Lehdistön puolesta reunalle, mutta sitten nuo korkeaksi kasvavat kukinnot saattavat peittää kaikki takanaan. No, se on hetkellistä.
  Vietävän rusakko. Kyllä nyt on luonnossa riittävästi syötävää, ettei tarvitse tulla toisten puutarhoihin kauneutta popsimaan. Niillä näyttää olevan vakioreitit, joista ne ei luovu. Meillä on väliaikainen verkkoaita tontin kulmauksessa ja puuvajan vieressä samoin. Olkoot nyt paikallaan, sillä tuskin noita rusakoia saa tapojaan muuttamaan. Vieläkin harmittaa, kun lähes kaikki alapihan liljat ja paljon muuta on napsittu ristihuulten toimesta.
  Koleaa oli yöllä täälläkin. Mittarin mukaan +8 astetta ja aamuyhdeksältäkin +12. On se kesälämpötilaksi melko vähän. Päivällä sentään tarkenee t-paitasillaan pihalla.
  Kärhöjen kukinta on alkamassa. Sinulla onkin kaunista kukintaa odotettavissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Hans' on miellyttävä poikkeus keijunkukkien joukossa, sillä sen kukinta on myös todella näyttävää. Minä pähkäilin pitkään niille sopivaa kasvupaikkaa juuri lahdistön ja kukkien huiman korkeuseron takia. Nyt tuntuu, että ovat sopivalla paikalla: tavallaan penkin keskellä, mutta kuitenkin reunassa. 'Hansilla' on muuten todella pitkä kukinta-aika, eli ei ole ollenkaan sama, mihin sen istuttaa.

   Metsäjänikset pysyvät kesällä kiltisti metsässä, mutta rusakon mokomat tunkevat röyhkeästi ihan ikkunan alle. Tämä ristihuuli saa kyllä luvan muuttaa reittinsä muualle pois kukkapenkistäni! Muistan liljasi, minuakin olisi harmittanut sellainen. Minun karpaattienkelloni sentään viikossa kasvattavat uudet nuput menetettyjen tilalle, toisin kuin liljat. Kärhöjen kukintaa odotan aina into pinkeänä. Jännittävää nähdä, ehtiikö mantsuriankärhö vai 'Arabella' aukaisemaan ensimmäisenä kukkansa.

   Poista
 3. Kaunista kukintaa! Hieno väri tuossa purppurarevonhännässä!
  Aargh noita rusakkoja! Meillä ne ovat myös jatkuvasti riesana. Luulisi ruokaa nyt riittävän muuallakin kuin puutarhoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä olen ihastellut koko kevään purppurarevonhännän hienon punaisia taimia. Saisivat vain olla isompia, jotta näkyisivät edes bellisten takaa! Rusakoille ei taida mahtaa mitään, kun ei voi koko tonttia aidatakaan. Valkosipulijauhe auttaa niin kauan kun ei sada eikä tuule ihan mahdottoman kovasti.

   Poista
 4. Apua, onko jossain tullut riittävästi vettä? Meillä satoi torstaina mutta ei runsaasti, osa puutarhaa on samaa pölisevää kuivaa kuin ennen torstain sadetta. Joten toivotaan teidän sateiden siirtyvän tänne. Kylmää on ollut yöllä mutta ei alle 10 astetta. Silloin kun etsitty kasvi löytyy se on hankittava, vaikka sitten olisi vastentahtoinen lähtemään mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On täällä ihan kiitettävästi saatu sadetta. Tässä yhtenä päivänä kävin sateenrakosessa tyhjentämässä 200 litran tynnyrin kukkapenkkeihin ja kasvimaalle ja pian satoi toinen mokoma lisää. Mielelläni minä toivotan sateet teidänkin suuntaan välillä, kun ei täällä vielä kuivuudestakaan kärsitty.

   Monena yönä on ollut alle kymmenen astetta, mutta tuntuu vain kylmenevän koko ajan. Tänään ei päivälläkään ollut kuin viitisentoista astetta, joten kylmä yö taas tiedossa. Prinsessa olisi varmasti mieluusti jäänyt kiipeilemään taimiston verkkoseinässä, mutta niin monta vuotta olen sitä itselleni haikaillut, että pakko oli saada. Niitä oli enää kaksi jäljellä ja se toinen tuskin edes menee kaupaksi. Se näytti juuri siltä, että moni asiakas oli yrittänyt sitä irrottaa ja sitten luovuttanut. Versot olivat taittuneet melkein maata myöten poikki. Ostamani yksilö oli hyllyssä takimmaisena, joten kärsi suurimmaksi osaksi vain minun repimisestäni.

   Poista
 5. 'Hans' on keijunkukista ehkä uskomattomin kukkija. Minulla on ruusumaan päädysä kolme yksilöä, ja ihmettelen aina sen tosi pitkään kestävää kukintaa. Kun takana kasvaa korkeita ruusuja, niin paikka passaakin ihan hyvin.

  Sadetta kaipaillaan Pohjois-Pohjanmaallakin. Hätä ei tule kuivuudesta, vaan käynnistetään pumput joessa. Silti taivaasta tuleva sade olisi kaikkein parasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Hansilla' on varmasti myös näyttävin kukinto, tiivis ja runsas. Sade tuntuu kyllä usein kastelevan maan paremmin kuin vastaava määrä vettä muuten kasteltuna. Johtuisiko sitten säätilasta?

   Poista
 6. Sehän tässä puutarhan hoidossa onkin kivaa, että puutarhan maisemat muuttuvat kesän etenemisen ja kukkien kukkimisen ja lakastumisen myötä. Meilläkin mökkipihassa rusakonpoikanen on vieraillut. Pääasiassa syönyt ruohoa, vähän jotain muutakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Söisivätpä meilläkin rusakot vain ruohoa, voikukanlehtiä ja apilaa ja pysyisivät poissa kukkapenkeistäni.

   Poista
 7. Kaunista on puutarhassasi! Tuo 'Hans' on miunkin laitettava hankintaan! Ihania leijonankitoja, Hienot värit ja kokkeilen talavettamista. Rusakot on kyllä tuholaisii, missä niitä on. Meijän lähellä on mehtämies joka onneks kannasta huolehtii!
  Viileitä on yöt tiälläkin ollu! Vanhakansa sano, jotta vilu viljan kasvattaa ja sitä toivotaan Tuleva viikko taitaa olla epävakanen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Leijonankitojen talvetus oli helppoa ja yhtä lukuunottamatta lähtivät kaikki keväällä hyvin kasvuun. Nyt näyttävät samanlaisilta kuin siemenistä kasvatetut heinä-elokuussa. Ei minua haittaisi, jos yölämpötilat olisivat vaikka 10-15 astetta ja päivisin reilusti lämpimämpää, mutta tämä viiden asteen alitus laittaa pelkäämään kasvien puolesta. Etteivät vain paleltuisi.

   Poista
 8. Laita se sade tänne! Meillä ei ole satanut kuin joku pisara ja olen niin kyllästynyt raahaamaan vettä, vaikka en kastele juuri muuta kuin ruukut ja hiukan uusia istutuksia. Jänöset saisivat laiduntaa kiltisti nurmella, olisivat siellä ihan söpöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilomielin antaisin vaikka jokaikisen seuraavan kahden viikon vesipisaroista teille! Jänisten toivoisin pysyvän metsässä, sillä meillä koira imuroi pupunpapanoita kitusiinsa vähän turhan innokkaasti.

   Poista
 9. Kauniisti kukkii! On mukavaa, että puutarhan väritys muuttuu kesän mittaan. Uudenlainen värimaailma tuo aina kivaa vaihtelua maisemaan. Tuo Hans on ihastuttava. Kävin eilen taimitarhalla ja yritin etsiä, jos löytäisin sellaisen myös meille, mutta valitettavasti ei ollut onni myötä.
  Meillä puolestaan on satanut aivan liian vähän ja olen joutunut kastelemaan kasveja aika lailla. Alkuviikoksi taisivat onneksi luvata sadetta myös tänne kaakkoon. Toiveita siis on, että puutarha saa kunnolla kaipaamaansa vettä. Mukavaa uutta viikkoa ja heinäkuun alkua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikin tylsää, jos puutarhan ilme ei muuttuisi kasvikauden ailana juuri ollenkaan. Siitä syystä en halua havupihaa itselleni. Toivottavasti vielä löydät 'Hansin'. Voin luovuttaa osan sateista teillekin, meillä on nyt satanut tarpeeksi. Kiitos! Mukavaa heinäkuun alkua sinullekin!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!