torstai 6. kesäkuuta 2019

Myöhäisiä tulppaaneita ja uusi taimikaaos

Helle yllätti taas puutarhurin niin että melkein aistin, kuinka joka puolelta kuului kohinaa ja poksahduksia, kun kukkia aukesi kiivaaseen tahtiin. Viimeiset tulppaanit aukaisivat vielä eilen illalla tiiviillä nupulla olleet kukkansa jo heti aamupäivästä.
Ensimmäiset papukaijatulppaanit, jotka ovat suostuneet kukkimaan minulla. Lajike on 'White Parrot'.
Ne kukkivat kärhökaaren alapäädyssä. Parin metrin päässä niistä aloittivat ylväästi korkeuksiin kohoavat 'Queen of Night' -tulppaanit.
'Queen of Nightin' tummanpuhuva väri on minusta upea. Väriltään kyllä riitelevät pikkuisen helmililjojen kanssa. Näitä on kärhöportin kummallakin puolella ja ne kukkivatkin tänä vuonna todella runsaasti. Jopa vanhat sipulit kukkivat, sillä istutin syksyllä vain yhden pussillisen täydennystä.
Kärhökaaren toisella puolella 'Exotic Emperorit' vetelevät viimeisiään ja 'Queen of Nightit' aloittelevat. Sinne on eksynyt myös pari ihan kummallista mysteeritulppua.
Tätä en ole varmasti tänne istuttanut missään mielenhäiriössä!
3.6. aurinkopenkissä kukkivat helmililjat sekä 'Synaeda Blue' -tulppaanit. Näistä pidän kovasti.
Tänään niiden sekaan oli ilmestynyt 'Candy Prince' -tulppaaneita.
Ja takapihalle metsänreunapenkkiin olivat auenneet ensimmäiset 'Little Beauty' -tulppaanit.
Helteisenä iltapäivänä ei jaksanut lapioida eikä pation kiveyksen tekeminenkään houkuttanut auringonpaahteessa, mutta onneksi oli pieniä perennantaimia koulittavana. Laitoin työpisteeni, eli multasäkin, kasan pikkuruukkuja ja vesiämpärin, kasvimaan varjoiseen päätyyn ja aloin hommiin. Tunti jos toinenkin siinä vierähti taimia näprätessä ja ruukkuja kertyi käytävälle aikamoinen määrä. Koulittavana oli palloesikkoa, syyshohdekukkaa, tarhakylmänkukkaa, nyppykurjenpolvea, loistosalviaa, kurjenmiekkaa, punahattua, loistosädekukkaa, morsiusharsoa, silmäkatanaa, pikkutöyhtöangervoa sekä päivänkakkara 'May Queenia'.
71 taimiruukkua, yhteensä 117 tainta...
... sillä alkuun homma sujui, mutta jossain vaiheessa...
... huomasin, että ruukut alkavat uhkaavasti vähetä. Siispä laitoin kaksi tainta purkkiinsa.
Loppumetreillä sekä multa, ruukut että kärsivällisyys alkoivat loppua, joten taimia pääsi kolme yhteen ruukkuun. Ehkä he pysyvät sovussa.
Tätä voisi kutsua myös jakojäännökseksi, mutta minä kutsun näitä nimellä "vahinko kiertämään".
 Huh huh, mihinkähän saan taas kaikki taimet myöhemmin kesällä sopimaan? Iloisia hellepäiviä!

22 kommenttia:

 1. Siinä on hieman istutettavaa, jos kaikki kasvaa :-D Onneksi onnistun yleensä tappamaan lähes kaikki siemenkasvatukset niin, että jos onni on myötä, lopulta on vain yksi tai kaksi taimea per laatu istutettavana. Aina ei sitäkään. Oikeastaan se onkin ihan sopivaa.
  Niin että oikein hyvää kasvua pikkuisillesi, olisihan se nyt päheetä, että olisikin 117 taimea istutettavana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on ollut aika pieni hukkaprosentti tänä keväänä, joten veikkaisin, että yli sadalle taimelle pitää keksiä paikat :D Nyt on kyllä hellettä, joten voi olla, että jos unohdan sopivalla hetkellä kastella, niin kato käy.

   Poista
 2. Oho onhan siinä melkoinen määrä,vaan onpa sitten kiva niitä ihastella kun kesä vähän etenee;) Mukavaa alkanutta kesäkuuta❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin osa ei varmaan edes kuki tänä vuonna, mutta ensi vuonna sitten. Kiitos, mukavaa kesäkuuta sinullekin!

   Poista
 3. Minulla kävi aivan samalla tavalla: ensin taimi per ruukku, sitten lisääntyi taimien määrä ruukussa. Lopputaimet jätin kasvamaan samaan isoon laakeaan astiaan harvennettuna ja yllättävän hienoja taimia kehittyi näistäkin - katselun kanssa piti olla tarkkana, sillä astioista ei ollut pohjareikiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tein niin muutaman kesäkukan kanssa, kun ei vain saanut sisälle enää sopimaan yhtäkään purkkia. Minulla puuttuu noista maitorahka- ja jugurttipurkeista pohjareiät, joten pitää muistaa nostaa taimet katon alle, jos tulee sadekelejä.

   Poista
 4. Kiitettävä määrä pikkuperennoja! Suloinen tuo little beauty -tulppaani ♥

  VastaaPoista
 5. Nuo tulppaanit ovat vaan niin ihania ja kauniita :) hyvää kesää sinulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat! Ja vielä on muutama vasta aukeamassa. Ihmeellisen myöhäisiä lajikkeita onkin minulle kertynyt, pitäisi syksyllä satsata aikaisempiin. Kiitos, hyvää kesää myös sinulle!

   Poista
 6. Olipa siinä taimiprojekti! Ihania tulppaaneja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan tuo aikamoista näpräämistä. Ehkä olisi ollut viisasta jakaa parille päivälle :D

   Poista
 7. Eiköhän taimille löydy paikka, istuttaa vähän tiiviimpään. Tiiviissä ei jää turhia välejä joiden kasvua pitäisi odotella vuosikaudet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa niille jokin paikka löytyy. Ainahan sitä voi laajentaa kukkapenkkejä, jos ei muuten mahdu :D

   Poista
 8. Mullaki nousi yän kuningattaria viimmevuatista enemmä. Mikä määrä taimia. Arvaan, että paikkaki löytyy, ku istuttamisen aika koittaa. Mullon taimikasvatus ollu tänä keväänä yhtä tuskaa. Ihime, että jotaki saan pihalle asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ne sisällä pyörineet miljoona kesäkukkaruukkua on jo istutettu maahan, joten ei ole ihan niin paljoa taimia hoidettavana. Jossain vaiheessa tuntui siltä, että löytyykö kaikile kukkapenkeistä edes tilaa, mutta sinne ne ovat uponneet ja vielä jäi aukkopaikkojakin vaikka miten paljon. Ehkä näille perennantaimille käy samoin. Niitähän saa syksyllä istutettua kesäkukkien tilalle.

   Poista
 9. Ihanat tulppaanit ja mahtava määrä taimia! Taimien parissa puuhastelu on niin mukavaa ja rentouttavaa. Voi että miten ikävöin sitä ja ylipäätään sitä että saan laittaa kädet multaan. Odottavan aika on todellakin pitkä. Mutta olen hengessä mukana muiden taimikasvatuksessa ja istutuspuuhissa:) Ihanaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tiukkaa tekisi minullekin, jos ei saisi tehdä puutarhahommia. Vielä se koittaa sinullekin se aika, että saat tonkia ihan sydämesi kyllyydestä. Ihanaa viikonloppua!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!