torstai 24. syyskuuta 2020

Pupujen kanssa kukkapenkissä

Koivuangervokin on aika hieno ruskapensas.

Syksy etenee yhä pidemmälle, mutta se ei estä rusakoiden vierailuja puutarhassa. Yksi röyhkeä rusakkoemo on nyt keksinyt piilottaa ainakin yhden poikasistaan kukkapenkkeihini. Viikonloppuna koin pienen säikähdyksen, kun olin kitkemässä kivikkorinnettä. Siirsin toisella kädelläni kevätvuohenjuurien lehtiä syrjään ja työnsin toisen käteni rikkaruohoa kohti. Jotenkin puolittain rekisteröin ruskean möykyn käden tiellä, mutta rikkaruoho vei suurimman osan huomiostani ja enkö sitten samalla tökännyt käteni suoraan jalkapallon kokoisen rusakonpoikasen selkään.

Vuohenjuuren ja helminukkajäkkärän seassa oli pupunpoikaselle hyvä piilopaikka.

Silloin sai pupu jalat alleen! Ja tietysti ylämäkeen, eli suoraan aurinkopenkkiin. Menin katuharjan kanssa penkomaan kasvustoja, jotta saisin hätistettyä pomppupeten joko metsään tai naapurin pihalle, mutta eihän sitä enää löytynyt. Illan hämärtyessä näimme poikasen pomppivan etupihalla roska-astian edessä aivan kuin minulle ilkkuakseen. Ehkä se kuitenkin todellisuudessa lähti etsimään emoaan iltapalan toivossa.

Naapureiden syreeni ja pihlajat ovat taas tänä vuonna keittiön ikkunasta avautuvan maiseman katseenvangitsijoita.

Pari päivää sen jälkeen olin Karon kanssa kitkemässä takapihalla valkeaa varjopenkkiä. Karo nuuskutteli aivan rauhassa nurmikolla kunnes sen nenään tuli herkullinen tuoksu ja koira kääntyi kohti kukkapenkkiä korvat pystyssä. Metrin päässä minusta alkoi kuunliljan ja jaloangervojen lehdet heilua. Pupu huusi ja hyppi Karon naamalle eikä Karo näyttänyt osaavan päättää, totellako minun vihaista EI-komentoani vai tappajakoiran vaistoaan. Sekunnin epäröinti riitti ja pupu pääsi livahtamaan kuunliljojen sekaan ja siitä pitkin talon seinustaa varjokujalle.

Kantopuutarhan taustalla olevan pienen pihlajan syysväri on tänä vuonna vaaleanpunertavaan vivahtava oranssi. Saniaiset ovat sävy sävyyn.

Jos Karo ei olisi tunkenut päätään puskaan, vaan olisi sattunut vilkaisemaan varjokujaa kohti, kun pupu pinkoi pitkin nurmikkoa, olisi tarinan loppu voinut olla toinen. Muutaman tunnin sen jälkeen Karo viettikin sisällä, mutta kova hinku oli parilla seuraavalla ulkoilukerralla paistin perään. Taas kävin episodin jälkeen etsimässä rusakonpoikasta, mutta en löytänyt. Ehkä se juoksi kerralla naapuriin saakka. Veikkaan, että poikanen oli sama minkä hätistin kivikkorinteestä tiehensä.

Neidonkurjennpolvi on ollut siirtouhan alla melkein koko kesän, mutta ehkä jätänkin sen paikoilleen. Luumutarhan etuosassa ei ole mitään syksyllä kukkivaa, jos tämä lähtee.
Luumuista puheenollen: viipurin punaluumun ensimmäiset 23 kypsää luumua. Nam!

Eilen illalla lapset olivat ikkunasta nähneet ison rusakon siinä samaisessa kukkapenkissä, mistä Karo antoi lähdöt poikaselle. Sain kuulla hyvin mielenkiintoisen selityksen siitä, kuinka rusakko pomppi karkuun, kun lapset olivat hätistäneet sen tiehensä. Kuulemma suoraan kukkapuskan läpi niin että rytinä kävi ja matkalla rusakko nappasi kukkia suuhunsa.

Päivän kärhökuva: 'Piilu' ja 'Justa' kukkivat kärhökaaressa. Yksi 'Hagley Hybridin' kukkakin siellä näkyy pilkottavan.
Sinikatana 'Alba' (silmäkatana) aukoo hissukseen kukkiaan. Toivottavasti rusakot eivät huomaa niitä. Taustalla tuoksupielus ja kaukasianmaksaruoho 'Summer Glory'.
Tällainen pikkupupupäivitys puutarhasta tänään. Vauhdikasta loppuviikkoa!

16 kommenttia:

  1. Voihan pupu sentään! Täytyy sanoa, että pupunpoikasen tökkääminen sormella kitkentäpuuhien lomassa kuulostaa kyllä myös jotenkin hurjan söpöltä. Anteeksi vain. Mutta jos pupuset söisivät kukkiani, niin en ehkä kuitenkaan epäröisi huutaa Karolle "puskii"! Itse asiassa juuri sellaisen peurakoiran tarvitsisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pupunpoikanen tuskin oli siitä iloinen, että kurainen puutarhahanska tökki sitä selkään. Karo olisi varmasti mielellään tehnyt pupusta selvää, mutta itselleni olisi ollut kova paikka katsoa toimitusta. Karolla on aiheesta kokemustakin, joten homma olisi hoitunut todennäköisesti siististi ja hyvin nopeasti. En vain jotenkin pidä siitä ajatuksesta, että pupun listinyt sohvakoira tulee seuraavaksi nuoleskelemaan minun naamaani. Karo sai kyllä isot kehut siitä, että säikäytti pupun matkoihinsa ja sen lisäksi vielä totteli käskyäni (hyvin vastentahtoisesti, mutta totteli kuitenkin).

      Poista
  2. Meidän puutarhassa myös majailee jänis. Katkaissut luppion kukat ja jättänyt ne syömättä. Keväällä taas jänöt söivät krookukset. Toivon, että kettu tulisi taas asumaan tänne huudeille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ärsyttävää tuollainen, että katkotaan kukkia ihan huvin vuoksi. Meilläkin syötiin krookuksia keväällä. Kettu voisi käydä täälläkin pistelemässä muutaman rusakon tai edes niiden poikasia poskeensa.

      Poista
  3. meillä rusakon nimi on jänes.välillä olen huolestunut ettei sille ole tapahtunut mitään kun ei näy.sillä taitaa olla määrätty reviiri josta se huolehtii.välillä harmittaa kun se peurojen kanssa syö vääriä asioita puutarhassa.ps.taitaa sillä olla perhekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhassa säännöllisesti vieraileviin eläimiin tulee usein tietyllä lailla läheinen suhde. Mukavampi tietysti olisi, jos ne jättäisivät vaivalla vaalitut puutarhakasvit rauhaan. Ainakin meillä olisi niin paljon meheviä voikukkia ja vuohenputkia rusakoille popsittaviksi, että ne voisivat aivan hyvin jättää istuttamani kasvit rauhaan.

      Poista
  4. Voihan pupu! Ei ole oikein miellyttävä ajatus, että rusakon poika asettuisi jo tässä vaiheessa kasvamaan puutarhassanne ja perehtyisi hiljalleen kaikkiin syötäviksi herkkuihin. Hyvä Karo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti kukkapenkeissä olisi rusakonpoikasen suuhun sattunut oikein pahoja mahanpuruja aiheuttavia kasveja ja se oppisi syömään sen sijaan vain apilaa ja voikukkia. Voisi myös luulla, että kahdesti samalla viikolla piilopaikastaan häädetyksi tullut pupu etsisi rauhallisemman piilopaikan metsästä tai vaikka naapurin pihalta.

      Poista
  5. Toivottavasti pupu ottaa kohta hatkat ja katuaa näkymättömihin. Ihanat ruskapuskat! Mäki ihaalen naapurin pihilajaa, mikä o päivä päivältä punaasempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa ottaisi vinkistä vaarin, kun on tullut kahdesti muutaman päivän sisällä häädetyksi kukkapenkistä. Pitää käydä vielä harjan varren kanssa pusikoita läpi, jos se olisi päättänyt kokeilla tuuriaan kolmannen kerran. On se hyvä, että naapurit ovat istuttaneet hyviä ruskapuita pihoilleen :)

      Poista
  6. Vai opettaa pupuemo poikastaan käymään sinun kukkapenkissäsi! Mokoma! Toivottavasti jättävät kukkasi rauhaan. Sehän näissä pupusissa on ikävää, että niille maistuvat monen puutarhurin huolella vaalimat kukkaset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on mokoma keksinyt. Tänä vuonna rusakot ovat pysyneet vähän paremmin poissa kukkapenkeistäni, mutta kyllä aina silloin tällöin on löytynyt syötyjä nuppuja. Meilläkin olisi ollut vaikka miten paljon nurmikkoa ja rikkaruohoja niille syötäväksi.

      Poista
  7. Toivottavasti eivät ruppii vanhinkuu enemmälti tekemään. Puut ja pensaat kannattaa suojata ensimmäisenä. Hienosti kukkivat vielä kärhöt ja kukat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkin kesää ovat rusakot hyppineet pitkin poikin pihamaata, mutta yllättävän vähän tuhoja on tänä kesänä tullut. Viime kesänä kukkia syötiin jatkuvasti. Verkot pitää ehdottomasti laittaa talveksi, mutta en ihan vielä kuitenkaan taida niitä hakea varastosta. Näyttää siltä, että yöpakkaset pysyvät vielä hetken aikaa loitolla, joten kukintaa riittää toistaiseksi ihan mukavasti.

      Poista
  8. Toivottavasti Karo säikäytti puput pitkääkin pidemmälle. Harmillista, että ne majoittuvat kukkapuskiin ja opettelevat siellä buffet-pöydän makuja. Muutamana aamuna rusakko on istunut meidän sisäänkäynnissä pohtimassa, mihin suuntaan lähtisi. Yleensä on loikkinut alapoihan suuntaan. Pian on aika ryhtyä asentamaan verkkoja talvea varten.
    Sinulla on vielä runsaasti kauniita kukkijoita. Ja naapurien tarjoama ruska on kerrassaan upeaa.
    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin minäkin toivon. Nyt en ole löytänyt pupuja kukkapenkeistä, mutta enpä ole ihan joka puskaa penkonutkaan. Pitää muistaa laittaa verkot paikoilleen ennen kuin puput keksivät alkaa maistella puuvartisia. Naapureiden tarjoama ruska paranee päivä päivältä. Pian ikkunanäkymä oikein hehkuu. Kiitos! Mukavaa viikonloppua!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!