torstai 17. syyskuuta 2020

Kesy myrsky

Onko teillä Aila-myrsky aiheuttanut tuhoja puutarhassa? Meillä se ei enää jaksanut pahasti riehua; oli tuhlannut kai voimansa mantereen yli tullessaan. Vettä on kyllä satanut tasaiseen tahtiin, mutta eipä se haittaa, kun päivät menevät töissä.

'Voluceau' tulee olemaan upea pari syyshortensia 'Prim Whiten' kanssa sitten kun pensas on tarpeeksi suuri kärhön kiipeilytueksi.
Sen verran varauduin kuitenkin myrskyn tuloon, että kannoin osan kasveista varastoon ja osan talon seinustalle suojaisimpaan mahdolliseen nurkkaan. Varjokujalla olevat muratit, lankaköynnöksen, hortensiat ja keijunmekko-miinanköynnösruukun jätin sinne. Ne eivät todennäköisesti kärsisi tuulesta, jos se sinne edes puhkuisi. Samoin etupihan pelargonilaatikot jätin paikoilleen. Koska niille ei käynyt heinäkuun alun myräkässä kuinkaan, vaikka tuuli puhalsi suoraan niitä päin, eivät ne varmasti kärsisi nytkään. Kukintakin on jo alkanut hiipua. Aamupäivän pikaisella pihakierroksella en löytänyt oikeastaan mitään myrskyn aiheuttamia tuhoja. Kaikki kypsät ja melkein kypsät luumutkin keräsin pois puusta eilen.

Varastoon pääsi mm. muutama paprika- ja tomaattiruukku, pasuunankukka, isompi verenpisaroista sekä pienempiä kasveja, jotka eivät ole enää silmänilo puutarhassa. Odotelkoot varaston puolella talviteloille viemistä. 

Takapihan puolella olevaan kulmaukseen jätin kesän kärhöostoksia, verililjapuun, pienemmän karjalanneidon ja verenpisaran sekä rungollisen jouluatsalean.
Suojaverkko oli lähtenyt tuulen mukaan 'Northbluen' päältä. Tuskinpa enää lähtee, kun lapio on painona.
Syyssyrikkä jaksaa kukkia aina vaan. Uusia kukintojakin on tulossa vaikka miten paljon.
Kärhötkin jatkavat. Etualalla vähän vaisusti, mutta normaalia suuremmin kukin kukkiva 'Piilu', taaempana 'Justa'.
Eräänä aamupäivänä kävin tuikkaamassa kaikki ostamani pikkusipulit maahan. Laukat ja narsissit jäivät odottamaan seuraavaa vapaapäivää. Pahoin pelkään myös, että ensimmäinen hallayökin koetaan täällä, ehkä jopa ensi yönä. Harsot ovat valmiina suojattavien kasvien lähellä ja eteistä on tyhjennetty, jos tarvitsee kantaa pelakuita turvaan.
Komeamaksaruoho 'Herbstfreude' alkaa värittyä hennon pinkiksi.
Linnut ovat alkaneet kerääntyä suuriksi muuttoparviksi. Rastaiden sekaparvia näkee joka päivä ja muutamana aamuna täällä on pyörinyt myös iso parvi erilaisia pikkulintuja. Pian ne kaikki lähtevät kohti etelää.
Räkättirastaat löysivät naapurin pihaliittymään ilmestyneen lätäkön. Siinä oli hyvä käydä kylpemässä.
Häh? Järripeippo ei tainnut tietää, että kylpemiseen tarvitaan vettäkin...
Syksy se vain etenee koko ajan lähemmäs talvea, mutta vielä riittää kukintaa puutarhassa. Kuvia ei vain ole tullut juuri otettua, sillä vielä kuukausi sitten viattoman pienet voikukan taimet ovat ryöpsähtäneet mammutin kokoisiksi ja irvistelevät kuvissa. Kunhan viikonloppu koittaa, niin pitää tehdä asialle jotain. Onneksi muita rikkaruohoja ei aivan mahdottomasti pitäisi olla, joten ehtii säiden suosiessa tehdä muutakin puutarhassa. Nyt pitänee lähteä nostamaan varuilta ainakin ne pelakuut sisälle ja peittelemään seinustalle jääneet ruukut harsolla. Pitäkää peukkuja, ettei tule vielä hallayötä!

12 kommenttia:

  1. Minäkin vein joitakin juttuja pihalta suojaan tuulelta. Kyllä tuulikin kovaa, mutta ei niin paljon kuin varoiteltiin. Rannikolla olikin eri juttu. Kyllä linnun kylpevät hiekassakin, toisin kuin me ihmiset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä se heinäkuinen myrsky (tai rajuilma tai mikä lie virallisesti olikaan) oli paljon rajumpi kuin tämä Aila. Ihan hyvä, että jäi kesyksi. Hiekassa kylpemisen minäkin vielä linnuilta ymmärrän, mutta betonilaatoitus on aika kummallinen kylpypaikka.

      Poista
  2. Voluceau ja Prim White tulevat olemaan kaunis pari, kunhan kasvu tuo molempiin lisää kukkia :).
    Onneksi ei hallaa ole vielä ollut. Muistan monia vuosia, jolloin on ollut yksi hallayö jo syyskuun alussa tehden karua jälkeä kaikille kesäkukille ja hortensioille. Minäkin toivon hallaöiden pysyvän vielä loitolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Voluceau' kukki jo tänä vuonna aika hyvin, mutta 'Prim Whitella' ei vielä riittänyt koko. Ehkä ensi vuonna voin jo ohjata ainakin osan kärhön versoista hortensialle. Meillä kävi viime yönä 0,5 asteessa, joten lähellä oli. Daaliallekaan ei ollut käynyt kuinkaan, joten tuskin millekään muillekaan. Täälläkään ei ole tavatonta, että syyskuun alussa on hallaöitä ja siksi en ole oikein uskaltanut aikaisemmin hankkia hortensioita. Nyt niitä on muutamia, mutta lämpöä varaavia kiveyksiä ja suojaavia istutuksia on myös paljon enemmän, joten ehkä ne pitävät pienimmät hallat poissa. Toivotaan kuitenkin, että hallaöitä tulisi vasta sitten kun syksy on oikeasti tarpeeksi pitkällä.

      Poista
  3. Nostelin varotoimena rappusilta muutaman ruukun seinän viereen suojaan, eivätpähän ainakaan menneet nurin. Ainoa "tuho" oikeastaan oli ruusupavun tukena olleen kepin katkeaminen. Lähinnä esteettinen vahinko, koska en saanut sitä nätisti takaisin. Vettä ei täällä tainnut tulla yhtään, ainakaan vesisaaveissa ei ollut täydennystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, ettei tullut teillekään isoja myrskytuhoja. Yksi "vinoileva" tukikeppi olkoot puutarhan persoonallinen viime silaus :D

      Poista
  4. Meillä päin oli kyllä aikamoinen myrsky eilen, jonkin verran aiheutti katkenneita puunoksia :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi :( Toivottavasti ei kuitenkaan tullut niin pahasti revenneitä oksia, että tarvitsisi kaataa esim. satoikäisiä hedelmäpuita pois. Myrskyn voima on valtava, kun se kohdalle sattuu. Tällä alueella tuli enemmän tuhoja silloin heinäkuun alussa, joten ihan mukava, että Aila jäi täällä laimeaksi.

      Poista
  5. Meillä myrsky ei onneksi ollut erityisen kova. Kaikki tuulen mukaan helposti lähtevä tavara kuitenkin vietiin ajoissa turvaan.
    Hallaöitä ei täälläkään todella kaivata.
    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin keräsin ruukkuja ja lasten leluja varmuuden vuoksi turvaan, vaikka tänne ei mitään mahdottomia tuulen voimakkuuksia edes ennustettu. Puuskista ei vain koskaan etukäteen tiedä, niin parempi varautua. Viime yönä oli käynyt jo 0,5 asteessa. En ehtinyt käydä katsomassa, oliko pavuille ja ulos harson alle jääneille tomaateille käynyt kuinkaan. Daalia ainakin oli pirteänä, mutta se onkin suojaisammassa kohdassa. Huomenna pitää käydä tutkimassa tarkemmin, onko joku kärsinyt kylmästä. Kiitos! Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  6. Voi miten vaikuttava kokoelma talvehditettavia kasveja! Ihailen energisyyttäsi valtavan paljon. Onneksi ei sitten tullut myrskytuhoja teillä. Täällä puu kaatui liikuntatunnilla osittain lasten päälle, ei kuitenkaan käynyt pahemmin. Harrastavat hysteerisesti koulussa nyt tuota ikuista ulkoliikkaa koronan takia. Ihastuttava tuo Voluceau-kärhö ja varsinkin hortensian kanssa, taidokasta. Minulla on nyt 2 talvetettavaa syrikkää, mistä olen vähän ahdistunut....Oletko yleensä leikannut syrikän keväällä vai miten? Minulla vielä haussa niiden hoito. Ihanaa viikonloppua sinulle ja lapsille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui! On siinä lapset ja opettajat varmasti säikähtäneet, kun puu on lähtenyt kaatumaan. Talvetettavia on taas kertymässä aika komea määrä. Suurin osahan ei edes noissa kuvissa näy :D Onneksi ainoastaan pelakuut ovat jäämässä eteiseen ja loput pärjäävät kellarissa vähäisellä huolenpidolla. Minulla on syrikkä vasta toista vuotta, joten en ole vielä mikään ekspertti sen talvettamisessa. Viime syksynä se oli sen verran pieni, että mahtui kokonaisena kellariin. Leikkasin keväällä aika reilusti ennen kuin se lähti kasvuun. Voi olla, että tänä vuonna lyhennän vähän versoja jo syksyllä sen jälkeen kun lehdet ovat karisseet, ettei tule kellarissa liian ahdasta. Älä suotta ahdistu syriköiden talvettamisesta. Näin yhden talven kokemuksella se oli todella helppoa. Kiitos! Ihanaa viikonloppua teidänkin perheellenne!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!