lauantai 26. syyskuuta 2020

Kukkijoita ja uusia hankintoja

Kivikkorinne kukkii keväästä syksyyn, kuten suunnittelinkin. Kasvit ovat alkaneet kotiutua ja viimeisetkin aukkopaikat on pian täytetty. Takapihan kaivauksissa löytyi niin paljon epämääräisiä murikoita ja pikkukiviä, että rinteen loppupääkin on pian katettu kivillä. Viimeinen kuorma kiviä jäi vielä odottamaan siirtoa, mutta muutenpa rinne alkaa olla "valmis". Juuri nyt siellä ilahduttaa eniten eräs minusta todella hieno kasviyhdistelmä. Samaan aikaan kukkii pikkuampiaisyrtti, kaukasiantörmäkukka 'Perfecta' sekä komeamaksaruoho 'Herbstfreude'. Nukkapähkämön hopeansävy täydentää kolmikkoa.

Kivikkorinteen kaunis nelikko. Pikkuampiaisyrtti on vasta kesällä siirretty melko pieni alku, joten sen ensimmäinen kukinta on hieman matala ja levällään.
Viime vuonna siirretty helminukkajäkkärä on jo kukkinut, mutta kesäkuussa siirretty yksilö alkaa olla vasta parhaimmillaan.
Rantalaukkaneilikka 'Sea Pink' on vasta päässyt vauhtiin kukkimisessa. Lehtimätäskin on tuuhettunut mukavasti loppukesän ja syksyn aikana.
Aurinkopenkistä löytyi muiden kesäkukkien seasta keväällä kylvetty loistosädekukka. Taimet olivat niin pieniä rääpäleitä, etten uskonut niiden edes kukkivan tänä vuonna. Toivottavasti tämä yksilö selviäisi paremmin talvesta kuin viimevuotiset.

Taimialeissa on hinta-laatu-valikoimasuhde nyt ehkä parhaimmillaan. Parilta eri reissulta on minunkin mukaani lähtenyt jo viisi kasvia. Kivikon komistukseksi lähti nimetön mehitähti, jolla oli jo komean kokoiset ruusukkeet. Marjavalikoimaa täydentää pensasmustikka 'Patriot'. Talven aikana kuolleen kuunlilja 'Blue Mouse Earsin' tilalle löytyi uusi taimi, ja pitkään haikailemani pinkki syysasterikin 'Patricia Ballard' lähti mukaan. Ensimmäistä kertaa ostin myös purkin, jossa ei näkynyt pinnalla oikeastaan mitään. Ruukkuun lykätyssä lappusessa luki vuorijumaltenkukka ja pohjarei'istä näkyi juuria, joten päätin katsoa, mitä maasta keväällä nousee.

Uudet hankinnat. Syysasterissa on jo nuppuja, joten pian selviää, olenko saanut oikeaa lajiketta. Vuorijumaltenkukan kohdalla se selviää vasta keväällä, jos kasvi suostuu edes talvehtimaan.
Enää pitäisi päätttää paikat uusille aarteilleni. Muut löytävät varmasti paikkansa helposti, mutta vuorijumaltenkukka on minulle täysi arvoitus. Netistä löytyneet tiedot ovat niin ristiriidassa keskenään, ettei niistä ota selvää millään. Ilmeisesti puolivarjo olisi paras, mutta kostea vai kuiva? Hiekkainen vai savinen multamaa? Hapan vai kalkittu? Tarvitseeko talvisuojausta? Nyt kaivattaisiin kokeneemmilta paljon vinkkejä. Leppoisaa viikonloppua!

16 kommenttia:

  1. Hienot istutukset! Laita vuorijumaltenkukka puolivarjoon ja kosteaan. Se kärsii kuivuudesta nuupottaen lehtiään. Ja loppukesästä se tahtoo kadota maan alle, noustakseen kyllä keväällä kauniiden kukkiensa kanssa. Happamuudelle se ei ole nuuka, eikä tarvitse talvisuojausta. Itselläni se on hiekkamultamaassa, kun täältä ei savea löydy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon vinkeistä! Luinkin siitä, että vuorijumaltenkukka häviää kukinnan jälkeen ja sehän on kyllä nähtävissä taimiruukustakin. Pitää etsiä sille sellainen paikka, missä on myöhemmin keväällä herääviä kavereita, niin täydentävät sitten hyvin toistensa puutteita.

      Poista
  2. Minullakin rantalaukaneilikka aloitti vasta nyt kukintansa, kasvatin sen itse siemenestä keväällä. Vuorijumaltenkukka ei tykkää kuivasta ja aurinkoisesta paikasta, muuta en osaa siitä sanoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun rantalaukkaneilikkani olisi kukkinut hyvin jo aiemmin kesällä, mutta rusakot söivät sen nuput. Tuo on viime syksynä ostettu. Selvä, ei siis aurinkopenkkiin tai kivikkorinteeseen vuorijumaltenkukkaa :D

      Poista
  3. Vuorijumaltenkukka ei pärjää ihan kuivassa, kokemusta on siis sen tappamisesta liian kuivassa. Minulla se on viihtynyt puolivarjossa, multamaassa, jonka alla on savipatja. Tosin pari vuotta vasta sillä on ikää. Hyvältä näyttää kivikkorinteessäsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! Samanlainen paikka minullakin olisi vuorijumaltenkukalle vahvimmin tyrkyllä. Toivotaan, että viihtyy.

      Poista
  4. Hienot kasviyhdistelmät ovat aina ilo silmälle. Toivottavasti kaikki uudet taimesi lähtevät kasvuun. Tuo vuorijumaltenkukka olisi kiva saada itsellekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan suotuisampaa syksyä ja talvea kuin viime vuonna, jotta taimet saavat hyvän alun.

      Poista
  5. Oi ihanaa olet tehnyt alelöytöjä taimistolla, wau! Hyvä kun sait vinkit vuorijumaltenkukkaan (outo nimi). Kiusaako pupu? Meillä vähän samaa ilmassa, pitäisi taas verkottaa koko roska, puuh. Ihana tuo kivikkopenkkisi, mitkä värit ja miten upea nelikko. Mukavaa pihapuuhailupäivää toivotellen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kivikkorinne muotoutuu koko ajan paremmaksi. Rusakoista on aina riesaa, mutta onneksi ovat tänä vuonna olleet edes vähän siivommin kuin viime kesänä. Talveksi pitää silti verkottaa kaikki mahdollinen. Mukavaa pihapuuhailupäivää sinnekin!

      Poista
  6. Hianosti kukkiva nelikko. Mulla rantalaukkaneilikka vetelöö iloosesti toista kiarrosta. Mulla jumaltenkukka täyres auringos. On ollu jo monta vuatta, mutta lurpottaa tosiaan lehtiä aurinkoosena päivänä. Kukittuaan jää kuunlilijan alle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun pitää muistaa ensi vuonna laittaa verkko tai valkosipulijauhetta oman rantalaukkaneilikkani päälle, jotta se saisi kukkia ensimmäisenkin kierroksensa ilman rusakoiden herkkuhetkiä. Hyvä kuulla, että vuorijumaltenkukka pärjää auringossakin. Ehkä en kuitenkaan istuta omaani täyteen auringonpaisteeseen ja kuivimpaan mahdolliseen paikkaan, kun on puolivarjoakin tarjolla.

      Poista
  7. Hyviä ostoksia oot tehny, paikka varmaan löytyy. Miulla vuorijumaltenkukka on aika kuivassa puolivarjossa. Lehet on lupallaan kovilla helteillä vaan kukkii kauniisti. Viihtyny on kohta kymmenen vuotta samalla paikalla. Rantalaukkaneilikka 'Alba' keväällä kukki valakosena nyt uusii pinkkinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli vuorijumaltenkukka ei sitten taida olla kovin kranttu kasvupaikkansa suhteen, kun menestyy noin monenlaisissa ympäristöissä. Se selittää kyllä sen, että netistäkin löytyi jos jonkinmoista tietoa. Kiitos sinullekin! Oho! Hassua, että rantalaukkaneilikan väri muuttui kesän aikana.

      Poista
  8. Onpas samanmoisia ostoksia sattunut: Syysasteri kukkii meilä ensimmäistä kesää ja on aivan ihana pinkki pensas! Ostin elämäni ensimmäisen pensasmustikan kuukausi takaperin ja vasta kotona huomasin, että oikein erikseen mainittiin, että suojattava jäniksiltä! Ja täällä kun viettää aikaansa oikea jänisten suku! Kivoja ostoksia, tuo vuorijumaltenkukka on minulle aivan vieras, onnea sen kasvulle! Muutenkin mukavia syyskesän ilahduttajia sinulla siellä vielä kasvaa! Pirteitä loppukuun päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sattuipa sopivasti :D Minä olen parina vuonna blogeista ihastellut tuota punaista syysasteria, kun itsellä on vain liila. Toivottavasti tämä uusi viihtyy yhtä hyvin kuin vanha. Myöhään syksyllä kukkivia kasveja ei ole koskaan liikaa. Pensasmustikat ovat kyllä jänisten herkkua ja varmasti tulevat maistelemaan oksia jo ennen kuin muut syötävät puutarhasta loppuvat. Kiitos! Aurinkoisia syyskuun viimeisiä päiviä!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!