tiistai 16. kesäkuuta 2020

Tulppaaniaika lopuillaan

Loputkin tulppaanit ovat alkaneet vihdoin kukkia täällä ja niinpä tulppaaniaika lähestyy päätepistettään. Tehdään siis kierros viimeisten tulppaanien luona ja kurkataan samalla, mitä muuta nyt kukkiikaan. Kerroin aikaisemmassa tulppaanipostauksessani taantuessaan ulkonäköään muuttaneista kammotustulppaaneista. Uusia ihmetyksenaiheita on taas ilmestynyt, tosin ulkonäöltään nämä uudet tulokkaat ovat jopa viehättäviä. Istutin viime syksynä pussillisen 'Finolan' sipuleita. Samassa penkissä kukkii myös 'Queen of Night' sekä valkoisia tulppaaneita, joiden kukat näyttivät alkuun 'Finolan' nuorilta kukilta. Ne eivät vain ole alkaneet punastua vanhetessaan yhtään. Kun laskee varmuudella 'Finolaa' olevat kukat, määrä täsmää syksyllä istutettuihin sipuleihin. Valkoiset tulppaanit ovat siis ylimääräisiä. Niiden onkin pakko olla vuodentakaisia 'White Parrot' -papukaijatulppaaneita yksinkertaisesta, "perustulppaanimaisesta" ulkonäöstään huolimatta. 
'Finolan' kukka muuttuu vanhetessaan kauniin vaaleanpunaiseksi. Valkoiset 'White Parrotien' jälkeläiset pysyvät valkoisina.
Vielä yksittäiskuva 'Finolan' kukasta. Kyllä, tämä on ehdottomasti suosikkilistani kärkipäässä!
'Queen of Night' nousee selvästi korkeammalle kuin 'Finola'. Laukkojen liilat pallot alkavat avautua ja taustalla pilkistää harmonian rikkova oranssi kullero. Onneksi niin käy vain tästä kuvakulmasta.
2015 istutetuista 'Grand Perfection' -tulppaaneista jaksoi nousta vielä toinenkin kukka lemmikkimeren ylle.
Viimeisenä suloisia kukkiaan alkoi availla 'Little Beauty'. Hyvin kaunis on tämäkin.
Vaikka tulppaaniaika on lopuillaan, ei sipulikukkien aika ole vielä ohi. Laukat pitävät huolen siitä, että sipulikukkia saa ihastella vielä heinäkuussakin. Meillä ukko- ja pallolaukat ovat alkaneet availla kukkapallojaan.
Takapihalla varjopenkissä laukkojen kukinta osuu yhteen pihlajan kanssa. Tänä vuonna kukkivia ukkolaukkoja on ihanan paljon ympäri pihamaata.
Kasvit jaksavat yllättää minut jatkuvasti. Jätin jouluhyasintit joulun jälkeen ruukkuunsa kuihtumaan enkä edes sen kummemmin viitsinyt hoitaa niitä. Toukokuun alkupuolella piti ssaada tilaa muille taimikasvatuksille, joten kaivoin kuivettuneen näköiset hyasinttien sipulit kukkapenkkiin. Nyt kävi selväksi, ettei ihan jokainen niistä tainnut ihan kuollut olla, sillä mikäs muukaan mullasta pilkisti kuin valkoinen kukkatupsu! Pitänee käydä kaivamassa sen juurelle kanankakkaa, jotta se jaksaisi kasvattaa sipuliaan kukintakokoon ensi kevättä varten.
Juhannuskukka? Kasvaakohan vierelle pelkät lehdet vai tuleeko myöhemmin siihenkin kukkia?
Mukavaa viikkoa! Nauttikaahan lämmöstä!

14 kommenttia:

  1. Kauniita ovat tulppaanisi. Tämä helle kyllä lyhensi tulppaanien kukintaa, ainakin minulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika nopeasti tulppaanit täälläkin kukkivat, mutta kirittiinpähän kylmän kevään viivästyttämää aikataulua kiinni.

      Poista
  2. Ihanat tulppaanit. Nyt niiden kukinta alkaa valitettavasti olla ohi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei montaa päivää mene, että meilläkin viimeinen tulppaani varistaa terälehtensä.

      Poista
  3. Valkoinen hyasintti on tosi söpö. Sinähän voit nyt lanseerata juhannukseksi uuden kasvin eli juhannushyasintin. Finola on ihastuttava tulppu. En kyllä muista, että Queen of Night olisi muina vuosina ollut niin korkea kuin tänä vuonna. Se on meillä huidellut pari päätä muita korkeammalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juhannushyasintti olisikin ihan uusi hittilaji! Meillä 'Queen of Night' on kyllä joka vuosi ollut selvästi korkeampi kuin muut, mutta sitä en muista, onko ollut jopa ukkolaukkoja korkeampi. Pitäisi ihan mielenkiinnosta tarkistaa vanhoista kuvista. Ehkä helteet ovat saaneet ne venymään korkeuksiin.

      Poista
  4. Onneksk tulppaaneissa on aikaisia ja myöhäisiä ja siltä välilt olevia tulppaaneja. Minullakin papukaijat ovat ensin muuttuneet tavallisimmaksi tulppaaneiksi ja sitten alkaneet pienentyä, kunnes kadonneet kokonaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulppaanikausi on mukavan pitkä, jos onnistuu haalimaan eri aikaan kukkivia tulppaaneita. Papukaijat olivat onneksi alekorista haalittuja ja kukkivat viime keväänä hyvin, joten oli vain positiivista, että kukkivat tänä vuonna edes jotenkin.

      Poista
  5. Hyvin oli nopea ja tehokas tulppaanisesonki meilläkin. Ensin niitä nousi ihan kamalasti (iloinen yllätys) ja sitten ne pikakukkivat ja tänään leikkelin kukkineet varret pois. Tylsä vaihe tämä kun tulppujen retkottavat lehdet eivät peity millään vieruskasvien alle.
    Laukkoja pitää kyllä aina vaan istuttaa lisää, ovat niin kauniita jopa kukinnan jälkeenkin.

    Juhannushyasintti onkin kiva yllätys kun semmoinen penkistä punnetaa ja päkistää vaatimattoman kukintonsa auki. Pitääkin nakata niille lannoitetta, ties vaikka ensi vuonna tavattaisiin uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helteet vauhdittivat kukintaa ja pian pitää minunkin napsia viimeiset kuihtuneet kukinnot pois. Ukkolaukat varsinkin kuuluvat ehdottomasti lisättäviin kasveihin.

      Poista
  6. Aika kiitää noppiisti ja tulppaanien kukinta samallalailla. Viileämmät siät ois kukittanu pitempään! Onneks on uusia kukkijia tulossa tilalle. Laukat ovat mukavia palleroita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpimät säät olivat kylmän kevään jälkeen erittäin toivottuja, vaikka tulppaaniloisto lyhenikin. Päästiin kuitenkin takaisin normaalikevään aikatauluun, joten syyskukkijoillakin on mahdollisuus kukintaan.

      Poista
  7. Eilen taisin katkoa viimeisetkin tulppaanin kukinnot. Sama huomio minulla oli Queen of nightin pituudesta.
    Hauska juhannushyasintti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama on minullakin pian edessä. Hyasintti taipuu näemmä juhannuskukaksikin.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!