lauantai 27. kesäkuuta 2020

Uusia kukkia, uusia juttuja

Joukko ensikertalaisia kukkii nyt puutarhassani. Uusien kasvien ensimmäinen kukinta jännittää aina pikkuisen, kun miettii, sopiiko kasvi paikoilleen vai onko myöhemmin tiedossa muutoksia. Koko, väri ja kukinta-aika asettavat omat rajoituksensa ja aina ne eivät noudata puutarhurin visioita. Tämän hetken kukkijoista suurin osa saa onneksi pysyä paikoillaan.
Kumpikin purppuraheisiangervoistani kukkii tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Aurinkopenkissä oleva sopii täydellisesti sen juurella kukkiviin pikkusydämiin.
Tämä sen sijaan saa siirron. Keijuangervo 'Litlle Princess' taitaakin olla koivuangervo.
Ryteikössä edellisen asukkaan jäljiltä kukkiva idänunikko saa minun puolestani kukkia jatkossakin siellä.
Kylvin toissasyksynä harjaneilikan siemeniä. Ne lähtivät viime keväänä hyvin kasvuun ja talvehtivat yhtä hienosti. Nyt ensimmäiset kukkivat eikä joukossa taida olla kahta samannäköistä kukkaa. Annan ensimmäisten kukkien tehdä siemenet ja kylvän ne saman tien jo tänä kesänä. Hyvällä tuurilla ehtivät taimettua ja siten kukkivat jo ensi vuonna. Aion ripotella siemeniä myös suoraan maahan syksyllä, sillä nämä söpöliinit saavat ilman muuta kukkapenkkitilaa.
Kokonaan punaisia on kahta eri sävyä.
Kaunis valkoreunainen.
Melkein samannäköinen kuin edellisen kuvan söpöliini. Tummanpunaisessa osiossa ei vain ole valkoisia pisteitä.
Ja yksi valkoinenkin! Toivoinkin, että edes joku olisi juuri tällainen.
Mustasilmäsusannat ovat tehneet yksittäisiä kukkia jo aiemminkin kesällä, mutta aivan pian kukkia alkaa näkyä runsaamminkin.
Patiopenkissä kukkii talvetettu leijonankita, valkoinen myskimalva sekä nätisti sävyyn sopiva tuoksuherne kuvan oikeassa reunassa.
Viikolla ostamani nepalinhanhikki 'Ron McBeath' pääsi jo kukkapenkkiin. Pienessä ruukussa kuivahtamisen riski oli liian suuri.
Saimme eilen isännän kanssa aloitettua puutarhakompostorin eteen tulevan seinäkkeen rakentamisen. Projekti jäi vielä vähän kesken, sillä heinäseipäitä tarvitaan kaksi lisää ja samoin raudoitusverkkoa aivan pieni palanen. Seinäke on kuitenkin juuri kriittisimmältä kohdalta valmis ja alppikärhö 'Albina Plena' pääsi kiipeilemään siihen. Meillä tehtiin juuri niin kuin ei kannattaisi tehdä, eli kärhö oli istutettu jo alkukesällä, sillä halusin saada sen maahan. Näistä rakennusprojekteista kun ei koskaan tiedä, milloin ne toteutuvat. Niinpä rakentaessa piti välillä varoa kärhöä.
Pation suunnasta näyttää tältä. Yksi heinäseiväs tulisi punakahvaisen lapion kohdalle ja toinen seinäkkeen vasemmalle puolelle. Sen merkkinä näkyy juuri ja juuri rautakanki.
Seinäke siis on vasemmasta reunastaan korkeampi ja laskeutuu oikealle mennessä alaspäin. Lisäksi se kaartuu kukkapenkin takareunan myötäisesti ja rajaa kukkapenkkiä puutarhakompostorille menevästä polusta. Raudoitusverkosta katkottiin 2*3 ruudun kokoisia palasia, jotka sijoiteltiin heinäseipäiden väleihin ja kiinnitettiin sinkilöillä ja rautalangalla paikoilleen. Ajattelin alkuun, että verkonpalaset voisivat olla harvemminkin, mutta ne asettuivat minusta kauniimmin näin. Suurista kivistä oli parin tolpanjalan kohdalla riesaa ja jouduimme asettelemaan ensimmäiset tolpat niiden mukaan. Toinen tolpista saatiin upotettua tarpeeksi syvälle, mutta toinen jäi kymmenisen senttiä korkeammalle. Koska tolppa kuitenkin pysyi tarpeeksi tukevasti pystyssä, emme lähteneet lyhentämään tolpanjalkaa. Eihän se tuolta kukkapenkin takaa näy mihinkään.
Kivikasan edessä oleva tolppa jäi vähän korkeammalle kuin muut.
Hellepäivinä pitää huolehtia sekä ihmisten että lemmikkien nesteensaannista. Jäädytimme Karolle pari nappulaa vesitilkkaseen ja siinäpä sai koirakin oman "mehujäänsä".
Kuva on vähän epätarkka, mutta se kertoo vain siitä, että Karo innostui uudesta herkustaan. Vinkiksi muille, että jääpala kannattaa laittaa ruokakuppiin, ettei lattia ole koiranruuan hajuisen veden peitossa.
Helteistä viikonloppua!

15 kommenttia:

  1. Kaunis puutarha teillä! Tuo idea jääpalasta on hyvä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jääpalikka oli Karon mieleen ja varmasti viilensi mukavasti.

      Poista
  2. Kompostiseinästä tulee hieno. Siinä on hyvä kasvupaikka kärhöille, kuten sinulla jo kasvaakin. Eikä ulkopuolinen tajua edes katsoa, onko joku tolppa toista korkeammalla ja miksi. Sinnehän ne naamioituvat kasvien sekaan aikaa myöten.
    Nepalinhanhikistasi tuli mieleen, että oma Miss Wilmottini on kadonnut eli lienee menehtynyt menneen talven kurimuksiin.
    Harjaneilikat ovat hauskoja. En ole vielä kertaakaan onnistunut saamaan siemenpussin kuvien mukaisia, mutta kaikki kelpaavat silti.
    Lämpömittari huitelee taas +30:ssa. Tunnin päästä lähden kastelemaan kasvimaata. Ensi viikolle on luvattu viileämpää ja sateita. Toteutuukohan?
    Mukavaa lauantaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Muutaman vuoden päästä koko aidanpätkä on toivottavasti kärhön naamioima vihreä seinä, joten eri tasoissa olevat tolpanjalat tai eri suuntiin vinksottavat seipäät eivät erotu seasta. Vatupassia ei tässä projektissa käytetty ja harjateräsverkkokin oli paikoitellen vähän mutkalla. Silmämääräisesti aidanne on kuitenkin tarpeeksi suora ja tärkeintähän on, että se on tarpeeksi tukeva kärhön kiipeillä.
      Minä sain harjaneilikan siemenet siemenkirjeen mukana ja pussissa luki vain, että ovat punaisista kerätty. Punaisen eri sävyt ja valkoinen sopivat puutarhaani hyvin, joten antaa harjaneilikoiden elää omaa elämäänsä ja risteytyä, miten lystäävät.
      Minä kastelen näillä keleillä ainoastaan iltaisin. Onpahan kasveilla mahdolisuus imeä mahdollisimman paljon kosteutta seuraavan päivän paahdetta varten. Toivon, että ensi viikolla sataa edes parina päivänä oikein kunnolla. Tänne on ennustettu näillä näkymin ainakin tiistaille ja keskiviikolle sadetta.
      Mukavaa lauantaita!

      Poista
  3. Harjaneilikat ovat kauniita ja minullakin ne aloittivat kukintansa.
    Kompostiseinäkkeestä tuli tosi kiva ja mainio kasvupaikka kärhöille.
    Kiva että Karokin sai mieluista vilvoketta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minustakin kärhöseinäke on jo nyt kivan näköinen. Muita kärhöjä tuohon ei tulekaan, sillä varjoisuus rajaa aika paljon valikoimaa. Ehkä alppikärhö kuitenkin pärjää siellä. Karo innostui kylmästä herkustaan ja sai tänäänkin sellaisen.

      Poista
  4. Minulla kasvaa yksi alppikärhö täysin varjossa. Hitaasti venyy pituutta mutta tänä vuonna kukki todella hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin se tavallinen sininen alppikärhö pärjää ihan varjossakin, toivottavasti myös 'Albina Plena'. Onneksi tuohon käy sentään illalla hetken aikaa suora auringonpaiste ja päivän aikana sen verran, mitä puiden oksat päästävät hetkittäin läpi, niin ei ole ihan pimeä.

      Poista
  5. Tutulta kuulosti tuo kasvien varominen. Täällä on pergolaprojektissa köynnökset odotelleet, että ettekö nyt saa niitä verkkoja paikalleen, että pääsisi YLÖS. Nyt on enää yksi köynnös laiminlyöty, sen kiipeilypaikan viimeistelyä saapui häiritsemään äsken SADE, ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole ensimmäinen kerta täälläkään, kun köynnökset ovat odotelleet tuen valmistumista :D Joskus laitan risuista väliaikaiset tuet, ettei kärhöjen tarvitse maata myöten kasvaa. Silloin ne vasta ovatkin tiellä! Oi, saitte sadetta! Loistavaa! Sataisipa täälläkin.

      Poista
  6. Komean seinäkkeen rakensitte, myös kärhöt kiittävät! Sait leijonankidan talvetettua,vau! Minulla ei onnistunut. Pitkälle pysyivät elossa, mutta loppukeväästä alkoivat nuutua ja lopulta luovutin. Harjaneilikat ovat kivoja ja kauniita, myös helppoja kasvatella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Viime vuonna kolme neljästä leijonankidasta lähti kasvuun, tänä vuonna vain tuo yksi jaksoi pinnistellä tarpeeksi reippaasti. Suurin osa ei lähtenyt kasvuun ja pari siinä ja siinä olevaa viskasin lopulta menemään, kun tarvitsin tilaa muille taimille. Nostin ne ehkä syksyllä liian myöhään maasta ja joutuivat sen lisäksi liian aikaisin kellariin, joten siinä ehkä pari syytä sille, miksei talvetus oikein onnistunut. Onneksi tuo yksi sentään lähti reippaasti kasvuun ja kukkii jo kivasti.

      Poista
  7. Hei, mistä ootte löytäny noita pyöreitä aidantolpanjalkoja? On suunnitelmissa laittaa samanlainen kärhöaita seipäistä, mutta meijän K-raudassa ei ollut myytävänä. Oon netistäkin katsonut, mutta ei ole riittävän isoja löytynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siilinjärven K-raudasta löytyi ja netin mukaan monessa muussakin K-raudassa pitäisi olla, mm. Kuopiossa. Nettisivuilta löytyy nimellä teräsjalka, 51 ja 61 -milliselle tolpalle. En muista, kumpaa meillä on, mutta piti vähän täytettä hakata väliin, kun oli niin ohuita seipäitä. En kyllä mistään muusta liikkeestä täältä löytänyt noita pyöreitä kuin K-raudasta, neliöitä löytyy melkein joka paikasta montaa eri kokoa ja ovat vielä halvempiakin.

      Poista
    2. Ok. Kiitos tiedosta. En ole varmaan osannut etsiä oikealla nimellä netistä.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!