keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Voittaja selvillä!

Huimaa etananvauhtia edenneen kevätkukkakisan voittaja on nyt selvillä. Toiseksi kiri todellinen yllättäjä, jolla olikin sitten oikeasti vauhtia. Puutarhaa kierrellessäni huvituin suuresti, kun silmiini osui myös kannatusjoukko. Sitä en tiedä, esiintyikö hän cheerleaderina vai heiluttiko kenties lippua voittajan kunniaksi.
Raparperin kevätasu vetää katseet puoleensa. Sopiihan kevätkukkakisan maaliviivalla vähän juhliakin, vaikka teknisesti ottaen ei kisan osallistujakaartiin kuuluisikaan.
Ja tässä hän on: nyt jouluruusun kukka on tarpeeksi auki kisan voittoon.
Kaksi päivää sitten kaikki tunnustelemani kevätkurjenmiekan piipot tuntuivat aivan tyhjiltä. Voinette kuvitella hämmästykseni, kun jo eilen ensimmäinen kukista oli melkein auki. Tänään nuppuja pilkotti kolmesta piiposta ja lisäksi eilen aloittanut kukka oli aamun aikana auennut aivan levälleen. Ylpeänä ojennan hänelle hopeamitalin ja kunniamaininnan erittäin vauhdikkaasta loppukiristä.
Huomenna näitä söpöliinejä on varmasti jo useampi availemassa kukkiaan. Tarkkaan jos katsotte, niin vasemmasta alanurkasta lehden läpi puskee pieni piippo.Kurkkiikohan sieltä jo ensimmäinenn espanjansinililja?
Pronssimitali on vielä jakamatta. Aurinkopenkin pinkkien kevättähtien vauhti hyytyi kylmässä, mutta varjokujalla posliinihyasintti on taas pistänyt vauhtia nuppuun. Onko hänellä kenties intervalliharjoitus menossa?
Tuleeko tässä kolmannen sijan voittaja vai ehtivätköhän kevättähdet sittenkin kiriä ohi?
Takapihan 'Jeanne d'Arc' -krookukset taisivat tipahtaa pronssitaistosta. Siitä olen iloinen, että sama penkki on nyt puskenut vauhdikkaasti vihreää ja piippoja löytyy suht tasaisin välein, vaikka penkki on myllätty syksyllä uuteen uskoon.
Kärkikahinat olisivat olleet paljon jännittävämmät, jos rusakonkutale ei olisi käynyt sabotoimassa kisaa syömällä juuri avautumassa olleet krookukset. Eilisen tarkka laskutoimitus kertoi, että kukkivan kokoisia krookuksen piippoja lähti reilu 20kpl ja sen lisäksi pieniä sivusipulien piippoja niin, että yhteislukema oli tasan 30. Kiitokseksi jäi yksi papana. Nyt ei mennyt minusta tasan tämä yhtälö! Yksi rypäs krookuksia oli jäänyt mokomalta hyppivältä suursyömäriltä huomaamatta, joten peittelin sen kuusenoksalla. Lisäksi tuhlasin puolikkaan purkin valkosipulijauhetta, jolla maustoin kaikki maasta pilkistelevät krookukset, tulppaanit, kevättähdet ja kevätkurjenmiekat. Voitte uskoa, miltä ulkona nyt tuoksahtaa!
Näitä nyt oli turha enää maustaa valkosipulilla, mutta ripsautinpahan terveiset rusakolle, jos se yrittää vielä tulla tarkistamaan, jäikö herkkuja jäljelle.
Samaisen penkin tästä päädystä rusakko kävi jo heti lumien sulaessa syömässä harjaneilikoita (nuo vihertävät oikeassa reunassa).
Jos pation vierestä ei löytynyt tarpeeksi kiviä, niin metsänreunapenkistä niitä löytyy. Ylläolevassa kuvassa kaikki kaivetun kohdan ympärillä olevat kivet on kerätty noin pieneltä alalta. Lähinnä kuusenoksaa maantasalla oleva kivi ei irtoa ilman kaivuria. Sen edessä oleva kivi sekä vasemmassa reunassa olevista kivistä isompi ovat lähdössä toiselle puolelle pihaa ja loput jäävät takapihalle uusien kivipolkujen materiaaliksi. Luulen myös, että perkaan tätä penkkiä auki isommalta alalta, jotta saan tarpeeksi kiviä takareunan pengerryksen jatkamiseen. Ja toki jokaiselle löytyvälle murikalle, jopa niille pienille on käyttöä, sillä uudelle pationvieruspenkille tarvitaan samanlainen reunus kuin pation vieressä oleville vanhoillekin penkeille.
Tästä kuvasta näkyy patiolla olevien kukkapenkkien reunuksen lisäksi vastaus kysymykseen, mistä tietää rastaiden saapuneen. Lehdet patiolla eivät siis ole lasten tekosia. Risu keskellä kuvaa suojaa nietospensasta rusakoilta.
Edellisen kuvan kolmiopenkissä kasvaa myös varjorikkoa, jonka punaiset lehtiruusukkeet ovat jo itsessään kuin kukkia.
Vappua taidetaan viettää koleassa säässä, mutta sehän ei estä puutarhapuuhia. Toppatakki ja -housut on vielä pesemättä, joten aion kaivaa niin paljon kuin sielu (ja kroppa) sietää. Tänäänkin niskaan tuli välillä lunta ja välillä pieniä rakeita, mutta sehän on juuri sopiva keli kangeta kivenlohkareita maasta, eikö? Kunnon vappuhulinat kivihullun puutarhurin tapaan!

28 kommenttia:

  1. Onnittelut kisan voittajalle ja toiseksi sijoittuneelle! Erityisen hauska tuo raparperin kevätasu! Olipa rusakko kitsas, kun ei jättänyt edes lannoitetta kunnolla, kun kerran teki noin ikävän tempun.
    Tänään satoi täälläkin sekä rakeita että lunta samaan aikaan kun lapioin multaa. Minäkin olen ajatellut viettää työn juhlaa juuri puutarhatöitä tekemällä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annoin juuri yhdelle rusakolle sellaiset lähdöt, ettei varmaan ainakaan loppupäivän aikana tule kukkapenkkiini keekoilemaan. Oli mokoma menossa kohti kevätkurjenmiekkojani. Vappua on hyvä viettää puutarhatöissä :)

      Poista
  2. No vautsi, onnittelut ekalle ja tokalle! Vai olet käynyt puristelemassa kevätkurjenmiekan nuppuja :-DDD Ja tuo cheerleader huiskineen on aivan mahtava :-D
    Mutta voi pökäle tuota krookusten syöntiä, niin epäreilua! Ensin odotetaan kukkia puoli vuotta ja sitten katsotaan ja mittaillaan nuppuja viikkotolkulla ja sitten yhtenä yönä ketaleen ketale käy popsimassa ne juuri ennen kuin kukkisivat. Lyijyä... sanonko minne!
    Vappuhan kaiketi on myös työväen juhla, niinpä mikäpä sen parempi syy pyöritellä kiviä! Kauniita ja kivan kulmikkaita sieltä nouseekin, nuo ovat hyviä moniin projekteihin, alkaa ihan sormia syyhytä kun katson kuvaasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietysti käyn kokeilemassa, mistä piiposta on mahdollisesti nuppu jo tulossa. Teen samaa myös narsisseille ja gladioluksille. Etkö muka itse koskaan käy hieman tunnustelemassa ennen kuin nuppuja alkaa näkyä? :D Rusakot tulevat polleana ihan keskellä kirkasta päivääkin pihalle. Juuri äsken annoin sellaiset lähdöt kevätkurjenmiekkoja lähestyvälle pitkäkorvalle, ettei varmaan tule enää tämän päivän aikana takaisin. Toivottavasti kertoisi myös kavereilleen, että herkkubuffetissa on pelottava kokki. Naapurissa olisi metsästäjä, mutta kun kaupunkialueella ei ihan noin vaan saa ammuskella, niin minkäs teet.
      Vappu on yhtä hyvä päivä tehdä puutarhatöitä kuin mikä tahansa muukin päivä, olipa arki tai juhla. Tuosta penkistä nousevat kivet ovat myös sopivankokoisia moneen projektiin. Yhdessä kukkapenkeistäni on paljon kiviä, mutta ovat turhan pieniä polkuihin ja reunuksiin käytettäviksi.

      Poista
  3. Kisa on ratkennut! Antaisin raparperille kunniamaininnan säätä uhmaavasta ylöspäin noususta. Krookukset kelpasivat meilläkin hyvin, ehkä ne oli ristihuulien tämän kevään trendiruokaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkään kisan voittajaa odoteltiinkin. Onneksi toisen palkinnon voittajaa ei tarvinnut odotella niin kauaa. Olet aivan oikeassa, raparperikin ansaitsee kunniamaininnan. Minun krookukseni ovat aina ennen säästyneet rusakoilta, mutta tänä ne vuonna sitten löysivät ne. Ensi vuonna voisi olla vaikka voikukkien ja vuohenputken vuoro olla ykkösherkkuina rusakoiden ruokalistalla.

      Poista
  4. Voihan rusakon reilukerho, jätti yhden papanan verran tippiä herkkuateriastaan. Inhottava elostelija.

    Helleborukselle hurraa-huuto, hienosti maaliin voittajana! Itsekin hoksasin oman helleborukseni kukan eilen, melkein tallasin päälle kun silppusin angervoryteikköä jonka helmassa jouluruusuparkani ovat kituneet. Nyt loppui täällä angervojen valta-aika.

    Vappusää alkaa olla vappuisissa lukemissa eli pakkasella, tästä on hyvä lähteä viettämään työn juhlaa pihahommiin! Hauskaa vappua sinulle Minna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maksu oli selvästi alakanttiin. Noita krookuksia on kuitenkin kasvateltu jo viisi vuotta. Hyvä, ettet onnistunut tallaamaan jouluruusuasi. Jospa se nyt alkaisi kukoistaa, kun pääsee pois angervojen kätköistä. Melkein pakkasella ollaan meilläkin, mutta aurinko sentään paistaa. Hyvä sää puutarhapuuhin. Kiitos! Hauskaa vappua sinullekin!

      Poista
  5. Onnittelut voittajalle, taisi mennä samaan sukuun täälläkin ykköspalkinto, mutta siitäpä onkin jo viikkoja. Kiva, kun sinäkin pääset nauttimaan joka päivä avautuvista uusista ihanuuksista. Raparperi on kyllä suunnitellut esiintulonsa juurikin tähän vappuun:D Jänikset ovat kyllä niin innostuneet tänä keväänä krookusten kanssa herkutteluun! Samaa raivoa on täälläkin purettu, hiippailen peittelemässä kukkia iltaisin, kyttäilen ikkunoissa ja lennätän ulvoen pupuperhettä pois pihaltani. Olen unohtanut pihan nurkassa kasvavat harjaneilikat! Onkohan niitä enää jäljellä! kaikesta huolimatta, nauttaan tästä kevään riemusta ja perinteisen koleasta vapusta! Mukavaa vappua sinulle ja perheellesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näillä keleillä ei taida ihan joka päivä aueta kukkasia, mutta sentään jotain edistystä tapahtuu. Raparperin vappuasu on kerrassaan riemukas. Rusakoiden ahneudella ei ole mitään rajaa! Yksi oli äsken lähestymässä kevätkurjenmiekkoja. Sai sellaiset lähdöt, että varmaan hetken aikaa pysyy poissa. Toisaalta parempi, että tulevat päivisinkin, niin ne on helpompi huomata ja säikyttää tiehensä. Toivottavasti harjaneilikkasi olisivat jääneet pupuilta huomaamatta. Minulla toisessa kohdassa olevat ovat säästyneet. Koleakin sää kelpaa puutarhatöihin, kunhan ei sada vettä. Räntäsateessakin on vähän kehno puuhastella, mutta jospa siltä vältyttäisiin. Kiitos! Mukavaa vappua sinnekin päin!

      Poista
  6. Onnittelut kisan voittajille! Jänikset toivat loppusuoralle ylimääräistä jännitystä ja yllätysmomentin. Onko jollakulla tietoa, mihin osoitteeseen voisi buffetlaskun lähettää? Siihen voisi huoletta liittää melkoisen mielipahalisän.
    Puutarhamaastasi löytyy hienoja kiviä. Voisikohan tuon ison kiven kaivaa esille ja ottaa osaksi istutusaluetta.
    Viime yönä on ollut reilusti pakkasta. Meillä yläpihan mittari näytti aamuseitsemältä -3, joten alapihalla on ollut vielä kylmempi. Kaikki kasvit notkuvat kohti maata surullisen näköisenä. Pihatöitä koleus ei haittaa, vaikka lämpö olisi kyllä tervetullutta.
    Iloista vappua ja mukavia puutarhahetkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän turhan paljon kiusaa oli rusakoista. Jos joku tietää sellaisen osoitteen, mistä voisi karhuta saataviaan, niin varmasti lähettäisin rusakoille niin mojovan laskun, etteivät toista kertaa tulisi tänne mussuttamaan. Gourmetherkuilla on suolaiset hinnat. Iso kivi taitaa olla juuri ja juuri kunnan puolella... Jätän sen tuollaisenaan esille, nostelkoot routa aikanaan sen paremmin esille. Meilläkin on varmasti ollut kylmä yö, mutta se ei ole uutta. Eipähän tule kylmä kivien kaivelussa. Kiitos, iloista vappua!

      Poista
    2. Onnittelut kärkikaksikolle! Jänöt ovat herkutelleet myös minun krookuksillani, ja eilen näin jonkun hiirieläimen napostelevan ruukkuhelmililjojani. Minulla krookukset ovat tosin puskeneet uusia nuppuja syötyjen tilalle. Toivottavasti sinulla käy samoin. Kivet on ihania. Mahtavaa, että löydät niitä rutkasti omalta pihaltasi! Iloista vappua teidän perheelle! <3

      Poista
    3. Voi ei! Että hiiretkin (tai myyrät) ovat jo erikoistuneet puutarhakasveihin! Kerrassaan röyhkeää tulla ruukuistakin syömään! Ehkä sinun krookuksissasi olivat nuput vielä turvassa maan alla. Tai sitten aivan syödyn vieressä on ollut toinen sipuli, joka on noussut vähän myöhemmin. Kävisipä täälläkin niin hyvin, niin ei olisi ihan koko kukinta mennyttä. Kiviä löytyy kyllä, kun vain jaksaa tarpeeksi kaivella. Ehkä puolet löytyneistä kivistä on polkukelpoisia, mutta on muillekin käyttöä kivikkorinteen täytössä. Iloista vappua teillekin!

      Poista
  7. Onnea ihanille kilpailijoille! Kiva seurata noiden projektiesi etenemistä. Meilläkin on kaivuuhommia luvassa, mahdollisimman pitkälle yritetään niissä päästä nyt viileinä päivinä. Iloista vappua koko perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään oli taas kiva keli kaivella, ja sainkin aika paljon taas aikaiseksi. Viileinä päivinä on hyvä kaivella, kun ei tule kuuma. Iloista vappua teidänkin perheelle!

      Poista
  8. Niin kauniita kisailijoita:) Ihana kun kevät on alkanut ja suloiset kukkijat ilostuttavat mieliä! Aurinkoista, ihanaa vappuaattoa ja leppoisaa vappua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät ja ensimmäiset kukat saavat väkisinkin hyvälle mielelle! Kiitos! Aurinkoista ja ihanaa vappua!

      Poista
  9. Voittajan on helppo hymyillä ja kääntää terälehtensä aurinkoon.
    Mukavaa vappua. 🎈🎈🎈

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, todellakin! Jouluruusun kukka osoittaa kohti etelää, eli kunnan metsikköön :D Kiitos! Mukavaa vappua!

      Poista
  10. onnea voittajalle, jouluruusu vie voiton myös omalla pihamaallani. paljon on saannut lämmintä pukea, niin kylmää on ollut ja yöpakkaset kurittavat kevään kukkijoita kovalla kädellä, aamulla tulput ovat nöyrästi kyyryssä, mut heti aamuauringon lämmössä taas nostavat ylväästi kukkansa kohti lämpöä, ihmeellinen on sen voima! kivihommia olen itsekkin hieman tehnyt, siinä ei vilu pääse yllättämään. Mukavaa Vappua Sinulle, perinteisesti hyvää aikaa aloittaa pihahommat;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi tulppaani-parkojasi. Toivottavasti meillä ei enää olisi yöpakkasia siinä vaiheessa kun tulppaanit alkavat kukkia. Viileät kelit sopivat hyvin kaivamiseen, vaikka mieluummin ottaisinkin jo nyt lämpimämpää. Kiitos! Mukavaa vappua!

      Poista
  11. Oi onhan siellä jo ihan kevät! Saisi kyllä jo toppakelit loppua, ihan kypsä niihin. Ihastuttavia kiviä puutarhatarpeisiin olet löytänyt, sehä on oikea aarre. Toivotaan nyt lämpenevää, ihanaa vappua ja kevättä sinulle toivotellen ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täällä jo selvästi keväältä näyttää, vaikka kukkijoita ja vihreää saakin vielä etsiä melkein suurennuslasin kanssa. Kivet todellakin ovat oikea aarre. Niille löytyy meillä aina käyttöä. Ennusteet ainakin lupaavat lämpimämpää. Tästä päivästäkin voi tulla jo aika lämmin, sillä aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta eikä tuule. Ihanaa vappua sinne eteläänkin!

      Poista
  12. Nämä kisailijat ovat sonnustautuneet kauniisiin asuihin. Onnea kärkikolmikolle.
    Toivotaan, että sääennusteet pitävät kutinsa. Lämpimämpi olisi tervetullutta.
    Hyvää viikonloppua ja toukokuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin tänään oli mukavan lämmin ja aurinkoinen päivä. Kiitos! Hyvää viikonloppua ja toukokuuta myös sinulle!

      Poista
  13. Ikävä on tuo rusakon vierailu! Ansaittu voitto tuolla jouluruusulla, on se hieno kukka! Kaikki finalistit ovat kyllä kauniita!
    Nyt on lämpimämpee luvassa ja se suap kasvit herräilemään viimesetkin. Ei oikein uskalla kuoputella kukkapenkissä mahottomasti, kun en muista mitä siellä on.
    Kauniita keväisiä päiviä koko perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rusakot saisivat mieluusti hyppiä joukolla vaikka suden suuhun tai auton alle. Jouluruusu sai ansaitusti palkinnon, kun teki jo syksyllä nuput ja onnistui vielä pitämäänkin ne talven yli, vaikka talvi oli kaikkea muuta kuin suosiollinen. Minä jätän talventörröttäjiä pystyyn siihen asti, että näkee, mistä nousee mitäkin. Viime kesänä istutettujen pikkutaimien osalta tilanne on hankalampi, sillä niistä ei välttämättä jäänyt kovin kummoista merkkiä näkyville talven jälkeen. Ei passaa mennä kitkemään. Kauniita toukokuun päiviä sinnekin!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!