maanantai 27. huhtikuuta 2020

Loppusuoralla!

Huikea kevätkukkakisa on kestänyt jo niin pitkään, että tässähän meinaa jo ratketa liitoksistaan odottaessaan, kuka kukkapenkin kaunottarista ylittää maaliviivan ensimmäisenä. Ennakkosuosikin voittoasema ei ole ollut hetkeäkään varma ja maaliviivan lähestyessä myös muut kisailijat ovat pistäneet vauhtia nuppuihinsa. Aivan kärkiporukkaan on vielä kirinyt uusiakin osallistujia.
Kevättähdet 'Rosea' tarvitsevat enää pienen hetken aurinkoa ja lämpöä, jotta ensimmäinen kukka aukeaa.
Takapihalla krookukset 'Jeanne d'Arc' ilmoittivat, että myös ne ovat tavoittelemassa voittopokaalia aivan tosissaan.
Minusta jouluruusu ei ole vieläkään aivan täysin auki. Lähellä, mutta ei ihan.
Onko siis metsänreunapenkin 'Vanguardeilla' vielä mahdollisuuksia kiilata voittoon? Nämä näyttävätkin aivan siltä kuin jo tanssisivat voitontanssia. Edit 28.4. Rauha 'Vanguardien' muistolle. Kisaa tuli yöllä häiriköimään röyhkeä rusakko, joka pupelsi nämä kaikki ja niiden lähimaastossa olleet kumppanit maan tasalle.
Kisa on jännittävä kuin mikä! Näyttää siltä, etteivät esikot ja hyasintit enää ehdi mukaan voittokahinoihin, mutta pitkään nupullaan odotellut lehtoimikkä saattaa yllättää viime sekunneilla. Kevätkurjenmiekkojen lehtien välit tuntuvat harmillisen tyhjiltä. Eikö tänä vuonna nähdäkään niiden kukintaa? Viikonlopun kolea ja pilvinen sää piti kukkakisan osallistujat ryömintävaihteella, mutta tänään ei jarruteltu vauhdissa. Vauhtia sai myös lapio. Eilen aloittelin lumisateessa "kanttaamaan" kärhökaaripenkin etureunaa.
Tässä lähtötilanne. Pitkällä sivulla on vähän turhan suora linja penkin alkuajoilta. Se on tarkoitus pyöristää, jotta se sopisi paremmin penkin muihin kaareviin linjoihin. Tuo valkoinen kuvan yläreunassa on lunta naapurin pihan takanurkassa. Onneksi meidän pihalla sitä ainetta on enää ainoastaan liiterin varjoisalla seinustalla pieni kumpare.
Tässä jälkeen: laatat sain poistettua ja vähän aloiteltua kanttaamistakin. Maa olikin vielä roudassa, joten tähän vaiheeseen jäätiin. Tältä reunalta lähtee vielä muutama sentti enemmän kunhan maa sulaa. Laatoillekin on muuta käyttöä.
Aloittelin eilen myös pation viereen tulevan uuden kukkapenkin kaivamista ja työ jatkui tänään. Nyt myllätty kohta nurmikosta oli melkein kokonaan voikukkaa ja ketohanhikkia, ja tuntui, että juuria vain löytyy ja löytyy. Yhdeltä neliömetrin alalta lähti kottikärryllinen pelkkää juurta! Onneksi multa oli jo sen verran kuivunut, että mureni mukavasti kaivellessa. Pulleita matoja löytyi runsain määrin, mutta kiviä harmillisen vähän. Viisi pientä murikkaa neliöltä on liian laiha saalis, kun ajattelee, että polkuja on tarkoitus tehdä useampi metri. Syyshortensia ja kärhö tulevat kyllä varmasti viihtymään hyvin noin paksussa ja kivettömässä multakerroksessa. Multakin tuntuu olevan tonttimme parhaasta päästä. Ilmankos ketohanhikkikin kasvoi (melkein) metrin viikossa tällä kohdalla.
Vasemmalla reunalla olisi vielä sulaa maata, mutta kivipolun vieressä tuivioiden edessä oli vielä sen verran roudassa, että voikukan juuria ei saanut kokonaan pois. Tässä on siis neljäs keskeneräinen kaivanto tälle keväälle.
Jos puutarhassa työt jäävät kesken, niin sisätiloissa alkavat taimienkasvatustilat käydä vähiin. Taimitetristä on pelattu pitkään ja tehokkaasti, ja nyt alkaa olla se tilanne, että pitäisi saada pian osa varastoon tai ulos, jotta lämpöisemmässä viihtyvät saavat tarpeeksi valoa.
Eteisessä on ahdasta. Verililjapuu ja pelargonit joutuvat sukeltelemaan toistensa lehtien seassa ja uhmaamaan jopa painovoimaa, ja pieniä taimipurkkeja on joka välissä, mihin vain auringonvalo edes hetkittäin osuu. Daaliaparka joutuu odottelemaan lattialla kenkien seassa.
Eteisen toinen puoli. Osa pienemmistä purkeista on isompien ruukkujen päällä pitämässä seuraa niistä kasvaville taimille.
Suihkun ikkunan ovat vallanneet pienimmät taimet lajistaan sekä sokeriherneet, jotka eivät saisi muualla kasvurauhaa. Toivon, että suihkun lämmin ja ajoittain kostea ilma sekä valoisa eteläikkuna vauhdittaisivat erityisesti sellerien ja keijunmekkojen kasvua.
Kodinhoitohuoneessa on tänä vuonna ennätysväljää, kun vanha silityslauta siirtyi eteiseen taimipöydäksi ja vierashuone toimittaa taimivauvalan virkaa. Täälläkin on näppärä ruukkuja ruukussa -systeemi. Lattialla vasta kylvetyt härkäpavut sekä ruusuliisa, joka ei taida herätä ollenkaan.
Vierashuoneeseen emme tällä kertaa kurkkaakaan, sillä sieltä olen näyttänyt kuvia jo monen monta kertaa. Taimipurkkeja on vain tullut lisää niin paljon, että pöytä on aivan täynnä. Viherkasvit joutuivat jo väistymään syrjemmälle ja loput sellerit sekä osa isommista ruukuista eteiseen. Eteisestä taas heivasin varaston puolelle kukkineet sipulikukat sekä kaikki leijonankidat, jotka eivät ole suostuneet näyttämään kasvun merkkiä. Kekseliäitä ratkaisuja tarvitaan pian, jos kylmät säät jatkuvat vielä pitkään enkä saa vietyä edes sellereitä ja ruusukaaleja varastoon. Koulittavia on vielä parissa purkissa ja kylvämistä odottavat kesäkurpitsat sekä pavut, joista ainakin osan aion tänä vuonna esikasvattaa. Loput kesäkukat kylvän suoraan maahan toukokuun alkupuolella. Voi lämpö ja aurinko, tule pian tänne!

30 kommenttia:

  1. Pitäisi olla ihan oma viherhuone esikasvatuksia varten. Hyvät määrät sinulla tulee itse kasvatettuja kasveja.
    Jännäksi menee, mikä kasveista nappaa tittelin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viherhuone kyllä helpottaisi kummasti kevään taimiruljanssia. Toivottavasti esikasvatusten määrä vähenee tulevaisuudessa, kun saan perennoilla täytettyä kukkapenkkejä. Tänään näyttäisi olevan lämpimämpi päivä tulossa, joten eiköhän voittaja jo ratkea. Vai tulisikohan jopa kaksoisvoitto?

      Poista
  2. Tosi kivalta näyttää tuo mutkainen kivipolku näin keväälläkin. Kyllä kanttaus tekee hyvää, se on ollut joka päivä agenda minullakin, tosin väleissä teen istutuksille pohjia ymv. Ahdasta näyttää sinun taimikasvattamossa olevan, toivoisin sinulle taikasauvasta viherhuonetta. Kisan voittajaa ei osaa kyllä veikata, ehkä pian jo näemme ensimmäisenä maalilinjan ohittajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Viherhuone taikaiskusta olisi aika kiva. Vielä parempi, jos se samaisen taikasauvan heilautuksella vielä häviäisikin sitten kun sitä ei enää tarvita :D Vakaa aikomukseni on kyllä täyttää kukkapenkkejä perennoilla, ettei tarvitsisi jatkossa ihan niin paljoa kasvatella kesäkukkia. Tänään näyttäisi tulevan aika lämmin päivä, joten voittajan pitäisi jo ratketa. Tiukka kisa kyllä on.

      Poista
  3. Kuulostaa aika tutulle, kaikki paikat varattu.
    Hyvälle näyttää kanttauspuuhat. Siistiä tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten ne aina keväällä ovat kortilla? Aivan kuin tilaa vain häviäisi johonkin... Kiitos!

      Poista
  4. Näin 'kivi-ihmisenä' heti havaitsin, että kaunis kaareva muoto tuolla yhdessä kivipolussasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toinen samanlainen polku on tulossa kunhan saan tarpeeksi kiviä. Pitää ehkä tehdä metri kerrallaan sitä mukaa kun kiviä kertyy.

      Poista
  5. Niin tuttua täälläkin, tosin kasvariin sain siirrettyä kaikki muut paitsi pelakuut. Taimikasvatus kannattaa aina! En ole ollut kovin kanttaamisen ystävä, mutta kyllä sillä siisitiä jälkee saa vallankin kun hyvät reunanauhat ovat aika kalliita ja ne vihreät muoviset eivät silmää hivele. Kaarevia muotoja täälläkin suositaan, se helpottaa ruohonleikkaajaakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taimikasvatus kannattaa ja on vielä kivaakin kaiken muun hyvän lisäksi. En minäkään pidä kanttaamisesta, mutta ei noita kukkapenkkejä oikein voi vielä rajatakaan millään, kun suurin osa kukkapenkeistäni ei ole vielä levinnyt lopulliseen muotoonsa. Minä olen rajannut osan istutuksista väliaikaisesti multasäkkisuikaleilla ja muilla vahvoilla muoveilla, ettei tarvitsisi olla koko aikaa kanttaamassa. Meillä nurmikossa kasvaa niin paljon juurillaan leviäviä rikkoja, että vähän pitää hidastaa niitä. Jaa-a, en tiedä helpottaako kaarevuus ruohonleikkuuta, mutta ronski kanttaaminen ainakin vähentää leikattavaa nurmikkopinta-alaa :D

      Poista
  6. Sinulla onkin siellä oikein kunnon arsenaali taimipurkkeja. Toivottavasti sää viimeistään vapun jälkeen lämpenee. Siihen saakka ennusteiden mukaan on viileää. Minä kylvin samettiruusut tapani mukaan styroxisiin kalalaatikoihin ja jätin laatikot kasvihuoneeseen. Katsotaan itääkö niistä siellä viileässä yksikään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään jo meinasin viedä muutaman ruukun kokeilemaan ulkoilua, utta totesin, että kuistin vierustalle käy ilkeäntuntuinen viima suoraan kadulta, joten jätin kasvit sisälle. Takapihalla olisi ollut suojaisaa, mutta en viitsinyt lähteä raahaamaan tunnin takia kasveja sinne. Toivottavasti samettiruususi itävät vauhdikkaasti.

      Poista
  7. Hih, suihkussakin taimipurkkeja :-DDD Mainion näköistä. Mitähän muu perhe tuumaa? Pitävätkö tavallisena vai epätavallisena tätä toimintaa?
    Naurattaa nuo keskeneräiset kaivannot, tuttua! Ei nyt ehkä siksi, että maa olisi jäässä, tänä vuonna ei edes ollut, mutta muuten vain kaikki on keskeneräistä. Useimmiten kai siksi, että tulee nälkä ja sitten tulee muuta puuhaa, tai että en ole varma, mitä teen, ja haluan pitää tuumaustauon, joka yhtäkkiä venyy kuukausien mittaiseksi. Päivänpesän Katja sanoi hyvin jossain kommentissaan kivireunuksista, että oli paras tehdä se yhden päivän aikana niin kauan, kuin intoa riitti. Se on niin totta, että seuraavana päivänä on yleensä jo eri kujeet.
    Voi että, jännittävät kisan loppuhetket! Jouluruusun kukka on kai jo auki, vaikka ei täysin auki :-D Mutta näyttää siltä, että seuraavana lämpimänä päivänä pihaltasi kuuluu sieltä täältä poks, poks, kun kukkia avautuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eteisen tungoksesta on tullut pientä kommenttia, mutta muusta ei ole tullut valitusta :D Olen samaa mieltä siitä, että jos on kuorma kiviä tai jotain muuta raskasta kärrättävää, niin ne on paras tehdä kerralla. Taidan julistaa jouluruusun voittajaksi, sillä rusakko oli käynyt viime yönä häiriköimässä kisaa ja syönyt 'Vanguardit maan tasalle. Nyt on koko tontti maustettu valkosipulijauheella. Pitää laittaa ostoslistalle uusi purkki :D

      Poista
  8. Kasvatustila on täälläkin tapissa ja kanttaus työlistalla! :D

    VastaaPoista
  9. Sinulla on hyvä kokelma taimia.
    Nyt vaan odotetaan lämmintä säätä.
    Minä ihastuin erityisesti tuohon teidän kivipolkuun.
    Hyvää viikon jatkoa ja vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kivipolku on minustakin aika kiva. Hyvää vappuviikon jatkoa!

      Poista
  10. Veikkaan krookuksia voittajaksi. Mahtava purkkien valloitus käynnissä. Mulla on tänä vuonna vaan muutamia istutuksia. Hyviä kaivuu- ja kanttausprojekteja sinulla siellä käynnissä. Kevään ekat projektit tuntuu aina niin hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Krookukset olivat aika vahva ehdokas, mutta niiden kisa päättyi viime yönä; röyhkeä rusakonketale oli käynyt pupeltamassa kaikki maantasalle. Nyt on maustettu koko tontti valkosipulijauhella niin, että haisee pitkän matkan päähän. Kunnon kukkapenkkiprojektit tuntuvat aina talven jälkeen erityisen hyvältä.

      Poista
  11. Ihana kivipolku!
    Buuaukset ja nyrkinheristelyt rusakonryökäleelle joka sabotoi kevätkisaa, mokoma ilonpilaaja.

    Aion siirtyä rohkeasti koleaan kevätsäähän, pitäähän päivän kukkijat bongata ja voisin opetella vihdoin sen kanttausraudan käyttöä. Monta penkinreunaa saankin pyöristää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Samanlaisia kivipolkuja on tulossa lisää, kunhan kaivelen jostain lisää kiviä. Rusakon karkkihammasta kolotti nyt aivan väärällä hetkellä ja kilometrin liian lähellä kukkapenkkejäni. Ensi yönä saa haistella valkosipulia. Siinäpähän yrittää turhaan etsiä makoisimpia kukkasipuleiden versoja. Meillä oli lämmintä ja aurinkoista iltapäivästä, mutta tunti sitten satoi lunta. Ihmeellistä, sillä mittari näytti kuitenkin lähemmäs kymmentä astetta lämmintä. Minä en ole edes hankkinut kanttausrautaa. Olen tullut siihen tulokseen, että sitä on turha hankkiakaan niin kauan kun maasta löytyy 40-senttisiä voikukanjuuria, jotka on pakko kuitenkin kaivaa lapiolla pois. Toivottavasti teiltä löytyi paljon kukkijoita!

      Poista
  12. Kivipolku on tosi hieno! Onnittelen! Minkälaisessa paikassa sinä jouluruusua kasvatat? Minäkin täällä IV-V vyöhykkeiden rajamailla vaihtelevalla menestyksellä omiani vien talven yli. Tämä talvi on ollut monieele kasveilleni ertyisen huono ja kivikossani on tullut talvituhoja. Nyt esikkojen nuput odottelevat juuri sataneen lumen alla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Samanlaisia on tulossa lisääkin. Minulla on nyt neljä jouluruusua, kaikki eri paikoissa. Isoin on rinteessä alppiruusun juurella puolivarjossa. Tuo kukkiva yksilö on melko varjoisassa kohopenkissä kuunliljojen kaverina, yksi talon varjoisalla seinustalla olevassa kukkapenkissä (15cm koholla nurmikosta) ja neljäs varjopuutarhassa (15cm ylempänä nurmikkoa tämäkin). Kaikilla on multava maa. Alppiruusun juurella oleva on parina keväänä kukkinut todella runsaasti, mutta tänä vuonna näyttää pitävän taukoa. Tai sitten ei ole vielä ehtinyt nostaa nuppujaan, sillä maa on vasta äskettäin alkanut sulaa sieltä. Voi olla, että siellä on vielä routakin aika pinnassa, vaikka olen kastellut alppiruusua pari kertaa lämpimällä vedellä.
      Tänä talvena meillä kävi kato erityisesti esikoissa. Pari kivikkokasviakin taitaa olla mennyttä, mutta tarkemmin näkee vasta kuukauden päästä, kun myöhäisemmilläkin kasvuunlähtijöillä on ollut tarpeeksi aikaa heräillä. Syvälle yltänyt routa ja talvimärkyys eivät tehneet hyvää kasveille. Jospa kuitenkaan mitään peruuttamattomia tuhoja ei olisi tullut.

      Poista
  13. Mun piti siirtyä lasikuistilla laittamaan taimia lattialle kun kaikki muut tasot on jo käytössä. Vaikea sanoa mikä kukkii ensimmäisenä, ehkä kaikki räjähtävät kukkaan yhtenä ja samana päivänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan pian lämpimämpiä kelejä, jotta taimet pääsevät ulos saamaan valoa. Se se olisikin iloinen yllätys, jos kaikki räjähtäisivät kukkaan samana päivänä!

      Poista
  14. Mukava kisa siellä männeillään. Rusakot onkin vihonviimesii, yhestä atsaleasta nuput aiemmin hävis ja rusakkoo eppäilen! Kanttausta on harrastettu tiälläkin ja vasta nyt raivailen roippeita penkeistä. Siulla onkin monenmoista kasvamassa, tilanahtaushan se tulloo noille, vaan jospa se lämpiis tuo ilima ja sais niitä väljennettyy sitten. Taimia on meilläkin ja vanha mökki on käytössä taimilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulta rusakot söivät myös toisesta atsaleasta puolet nupuista. Talvella kävivät. Kun olisi edes aurinkoista, niin varasto lämpiäisi niin paljon, että sinne voisi viedä viileämpää sietävät. Vaikka eipä sinnekään kovin paljoa sovi, kun ei ole kuin yksi ikkuna. Helpottaisi kuitenkin sisätilojen tilanahtautta. Pitää käydä pian tarkistamassa, joko on voittajakolmikko kisasta selvinnyt.

      Poista
  15. Moinen rusakko joutaisi lihapataan, kun meni sahramisi napostelemaan.
    Lämpö olisi tervetullutta tännekin. Vähän väliä ripottelee lunta ja räntää, eikä mittarissa montaa astetta päivälläkään ole. Lämmön myötä sinunkin lukuisa taimipurkkijoukkio sisällä vähenee.
    Olet päässyt jo hiukan kaivamisen makuun. Pian routa sulaa, kun lumetkin ovat jo hävinneet.
    Mukavaa vappua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, lihapadassa minäkin sen mieluiten näkisin. Yhtä hyvällä halulla sen söisin kuin sekin minun kukkaseni! Meillä ei ole nyt räntää näkynyt, mutta lunta ja rakeita on satanut. Nyt, kun on monta kohtaa aloitettuna, niin voi vuoropäivin käydä kaivelemassa jokaista siihen asti kun taas törmää routaiseen maahan. Parissa päivässä aina joku reuna ehtii sulaa sen verran, että pääsee taas jatkamaan. Kiitos, mukavaa vappua sinullekin!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!