tiistai 21. huhtikuuta 2020

Paikoillanne, valmiina... KUKKIKAA!

Kevät on täälläkin edennyt vihdoin siihen pisteeseen, että ensimmäiset kukkanuput ovat ilmestyneet. On siis aika järjestää kevätkukkien rallikisat! Viime vuonna vauhtikilpailut polkaistiin käyntiin 22.4 (käväise lukemassa täältä), joten suunnilleen samassa tahdissa kevättä mennään. Tänä vuonna kisailijoiden kokoonpano näyttää kuitenkin aivan erilaiselta, sillä mukana on mm. jouluruusu ja esikko, joita ei viime vuoden kisassa näkynyt lainkaan.
Kärhökaaripenkin laajennusosassa on melkein kukassa vuoden takainen joulukukkani. Muut jouluruusut miettivät edelleen, kannattaako ihan vielä nostaa nuppuja maantasoa korkeammalle.
Takapihalta jo heti lumien sulettua löytynyt esikonnuppu on kasvanut hitaasti ja varmasti. Nyt terälehdet ovat alkaneet rullautua auki, joten tämä on ehdottomasti kisassa mukana. 
Varjokujalta löytyi viime kesänä hankitun vaaleanliilan esikon nuppu, mutta riittääkö sen vauhti mitalisijoille?
Viime vuonna krookukset olivat ehdottomasti mukana mitalitaistossa. Kuinka on niiden laita tänä vuonna?
Keltaisen nurkan 'Golden Yellow' -krookukset ovat joka vuosi olleet ensimmäisten kukkijoiden joukossa ja tänäkin vuonna niiden piipot nousivat ensimmäisinä. Nyt ne ovat kuitenkin jurottaneet samankokoisina pitkään. Loppuiko kisakunto kesken?
Ehkä krookusten tallipäälliköltä tuli käsky antaa vaihteeksi tilaisuus muillekin krookuksille. Tässä takapihalta 'Jeanne d'Arc', joka on krookuksista ennakkosuosikki, vaikka parilla muullakin on selvästi voitonkiilto lehdissä.
Viime vuoden voittaja, eli kevätkurjenmiekka ei taida tänä vuonna olla kisassa mukana. Ehkä sen olisi pitänyt vaihtaa vesikelin juuret alle pärjätäkseen kisassa.
Kevätkurjenmiekan piippojen seassa on kauniin pinkkejä piippoja. Espanjansinililjojako vaiko kenties kevättähtiä? Taisivat piipot jäädä juoruamaan keskenään ja unohtivat koko kisan!
Viime vuonna posliinihyasintit kiilasivat kesken kisan vauhdilla johtoon, mutta vauhti ei ihan riittänyt voittosijaan. Tänä vuonna ne aloittivat yhtä hurjan kirin, sillä kaksi päivää ennen tämän kuvan ottoa maassa ei näkynyt edes piiponkärkeä.
Lehtoimikkä oli vuosi sittenkin kisassa mukana, mutta ei päässyt mitalisijoille. Kuinka käy tänä vuonna?
Kisassa on tänä vuonna myös aivan uusi nimi: hyasintti 'Fondant'. Sen kirkkaankeltaiset piipot loistavat aurinkopenkistä auringon lailla ja näkyvät keittiön ikkunaan saakka.
Nuppu pilkistää lehtien seasta, mutta onko kaasujalka, tai siis -juuri, riittävän raskas kisassa pärjäämiseen?
Kukahan kukkapenkin vauhtihirmuista vie tällä kertaa voiton ja kurvaako mutkan takaa kisaan vielä yllätysnimiä?

20 kommenttia:

  1. He hee, kannattaa kiertää pihaa joka päivä, ettei jää hurjastelijat näkemättä. Ihana kevät! Tänä aamuna vihdoin aukaisivat meidän krookukset kukkansa. Sitä täytyy ikuistaa kameraan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tein pihakierroksen ja pettymyksekseni totesin, että rallikisa näyttää pysähtyneen. Pilvipeite näyttää hiljalleen rakoilevan, joten ehkäpä auringon ilmestyminen saa kisaan kunnolla vauhtia. Ehdottomasti ensimmäiset avonaiset krookuksenkukat pitää ikuistaa!

      Poista
  2. Iik, hirveän jännittävää! Voisitko mahdollisesti tehdä ensi vuonna sopimuksen jonkun tv-kanavan kanssa, jotta kisaa pääsee seuraamaan suorana? Tästä jännityksestä menee yöunet, niinpä voisi yhtä hyvin tuijottaa ruutua yökaudet (otsalampun valossa), jotta h-hetket eivät mene sivu suun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha :D Luulen, että nauraisivat minut pihalle, jos menisin muutaman vaatimattoman kukan takia heille tuollaista ehdottamaan. Sinulla sen sijaan tapahtuu vaikka mitä pitkin kevättä ja on erikoisiakin lajikkeita, joten heitänpä pallon takaisin sinulle ;) Täällä on sitä paitsi niin kylmät yöt, että nousevat piipot värjöttelevät puolet seuraavasta päivästäkin tekemättä yhtään mitään. Juuri tulin tarkistamasta nupputilannetta ja rallikisa näyttää pysähtyneen kokonaan. Kuvat ovat siis eiliseltä alkuillalta.

      Poista
  3. Nyt tosiaan kannattaa puutarhassa kierrellä ihan päivittäin, ettei mitään tärkeää jää huomioimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti! Vielä kun vähän lämpenisi ja aurinko alkaisi paistaa, niin vauhtia tulisi vielä hurjasti lisää.

      Poista
  4. Ihanat kiihdytyskisat siellä jo menossa. Se on jokakeväinen ihana ihme kun kasvi poksauttaa nuppunsa auki, siellä on kaikki hyvin pakattuna valmiina koko kasvukauden tarpeeksi. Ei tarvitse kasvien varikkostoppeja tehdä.
    Meilläkin jo lämmittelykierrosta ajetaan, krookukset keulilla mutta niillä onkin paras ja aurinkoisin rata, ekana sulana.

    Mukavaa viikonjatkoa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on taas niitä juttuja, joita ei voi kukaan muu kuin puutarhaihminen ymmärtää! Tänä vuonna meillä menikin hauskasti, kun talven aikana varjoisalle takapihan seinustalle kertyi todella vähän lunta ja etupihalle tuuli puski enemmän. Kun kevät oli lisäksi melko pilvinen ja sateinen, niin varjoisammatkin kukkapenkit ovat tällä hetkellä suunnilleen tasoissa aurinkoisempien kohtien kanssa. Jännittävä kilpailu siis edessä. Kiitos! Mukavaa viikon jatkoa!

      Poista
  5. Ei ole täällä samanlainen kevät kuin viime vuonna, scillat on myöhässä, samoin kevätkellot, valkovuokoista ei näy mitään! Saapa nähdä kuka kisan voittaa siellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät on totaalisen erilainen täälläkin kuin viime vuonna, mutta hauskasti silti lumi- ja kukkatilanne on nyt suunnilleen sama. Minä en osaa sanoa mitään vielä scilloista ja valkovuokoista, sillä meillä ne ovat yleensä toukokuun kukkijoita. Perässä tullaan, mutta vauhti kiihtyy koko ajan. Tänään iltapäivä ja ilta olivat niin lämpimiä ja aurinkoisia, että yökin pysyy varmasti pitkään plussan puolella. Jospa huomenna alkaisi jo kisan jännittävä loppusuora.

      Poista
  6. Suosikit vaihtuu ihan päivittäin ainakin minulla nyt kun alkaa lämpiämään oikein kunnolla ja uusia ehdokkaita ilmestyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin luulen. Tosin tämä parin päivän lämmin jaksokaan ei ole yhtään vauhdittanut tätä rallikisaa; kaikki jurottavat samannäköisinä kuin kuvanottohetkellä. Jospa pari seuraavaa päivää vauhdittaisi kisaa.

      Poista
  7. No jopas! On tämä kevät upeaa .. jopa kukkien rallikisat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Upeaa on, tosin rallikisasta taisi vauhti hiipua, vaikka pari päivää olikin todella lämmintä. Tänäänkin näyttäisi tulevan lämmin ja aurinkoinen päivä, joten ehkäpä kukat saavat uutta vauhtia.

      Poista
  8. Kevät pääsee kyllä siitä vauhtiin. Tämä on vaan jännittävää aikaa ja pihalla haahuillessa ja istutuksia katsellessa menee hetki, jos toinenkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennemmin tai myöhemmin alkaa sellainen vauhti, ettei tiedä, mihin ensimmäiseksi katsoisi.

      Poista
  9. Siellä onkin jo kova kisa käynnissä. Mielenkiintoista nähdä kuka voittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevään mielenkiintoisin ja odotetuin hetki on, kun ensimmäinen kukka aukeaa.

      Poista
  10. hauskaa, Sinulla puutarhassasi alkanut perennojen rallikisat, meillä alkanut taimiralli:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taimiralli alkaa meilläkin pian kunhan tulee sopiva tyyni, leppeä, puolipilvinen päivä. Viileämpää kestävät taimet ovat jo eteisessä lähtökuopissaan valmiina aloittamaan ulkoilun. Nyt on tuullut sen verran navakasti, etten ole uskaltanut viedä niitä ulos edes harson alle.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!