sunnuntai 5. huhtikuuta 2020

Pääsiäisaskarteluja

Lapset (ja äiti) ovat muutamana päivänä innostuneet askartelemaan pääsiäisjuttuja. Taitaakin olla ensimmäinen vuosi, kun meillä on ylipäätään pääsiäiskoristeita. Pääsiäisaiheinen kukkakimppu tai hyödettyjä oksia on toki ollut melkein joka vuosi, mutta askartelut ovat jääneet tekemättä. Tässäpä tyylinäytteitämme niistä materiaaleista, mitä kaappien kätköistä löytyi. Saa ottaa mallia ja inspiraatiota, netistä minäkin kävin ideoita näihin hakemassa.
Maitopurkkiaskartelua. Tipu on esikoisen taidonnäyte saksityötä myöten, kuopus liimasi ihan itse pupun osat paikoilleen, mutta leikkaustyön suoritti äiti. Punainen höyhen on pupun siipi, sillä kuopuksen mielestä pupukin tarvitsi sellaisen. Jostain kouluaskartelusta olen ottanut aikoinaan talteen koiran kuonon, joka sopi pupullekin kuin nenä päähän.
Nämä on askarreltu jo pari viikkoa sitten, joten rairuoho on hyvässä kasvussa.
Jos edellisistä kuvista heräsi inspiraatio askartelupuuhiin, niin suosittelen rairuohon sijaan kylvämään vaikka sinapinsiemeniä. Maustekaapissamme oli puolikas pussillinen ihan ruokakaupan maustehyllyn sinapinsiemeniä, joiden parasta ennen päiväys oli jo 24.9.2018. Ajattelin, että versottaisin jotain ja ripottelin niitä rasian yhteen nurkkaan kaveriksi muiden siemenien kanssa. Ne itivät kahdessa vuorokaudessa ja ovat kasvaneet huimaa vauhtia. Muutamia versoja olemme jo maistelleetkin. Muut siemenet alkoivat itää selvästi myöhemmin kuin sinappi.
Vasemmalla ylhäällä auringonkukkaa, oikealla mangoldia, vasemmalla alhaalla punajuuria ja oikealla sinapinversoja.
Virpojia ei tänä vuonna sattuneesta syystä käynytkään, joten kävin hakemassa pajunoksia ja askartelimme lasten kanssa itse pari oksaa. Edellinen asukas on väkertänyt olohuoneen ja takkahuoneen väliin holvikaaren, johon olemme yleensä ripustaneet virpomisoksat. Tänä vuonna ripustin myös höyheniä sekä paperista askarreltuja pääsiäismunia roikkumaan oviaukkoon.
Oma virpomisoksani, samoin kuin roikkuvat koristukset pysyivät pinkin ja violetin sävyissä.
Lapset halusivat oman, värikkäämmän oksansa takkahuoneen puolelle ja sehän sopi minulle.
Tein ruusukkeita (tai voivat ne olla vaikka neilikoitakin) sekä kreppi- että silkkipaperista ja solmin ompelulangalla oksaan kiinni.
Tässä ruusukkeessa on vaaleanpunaista silkkipaperia ja tummemman pinkkiä kreppipaperia sekaisin.
Pääsiäismunat tein niin, että leikkasin neljä samankokoista pyörylää ohuehkosta paperista (suunnilleen kopiopaperin paksuista tai vähän ohuempaa) ja taitoin pituussuunnassa kahtia. Ompelin ne taitoksen kohdalta muutamalla pistolla yhteen ja solmin langanpäät. Munia ei ole millään lailla solmittu ripustuslankaan, vaan lanka on vain pujotettu ohuen neulan avulla munan ylä- ja alareunasta läpi, jotta ripustusvaiheessa koristeiden paikkoja voi säätää liu'uttamalla niitä lankaa pitkin ylös tai alas. Myös höyhenet on kiinnitetty vain kiepsauttamalla lanka pari kertaa höyhenen ruodin ympärille pituussuunnassa, joten nekin liikkuvat helposti vetämällä.
Munat ja höyhenet pyörivät hiljalleen ilmavirrassa ympäri. Taustalla näkyy lasten askartelema pupurivistö.
Pupunauhassa saksityö on äidin käsialaa ja lapset hoitivat koristelun ja lankaan pujottamisen. Osa pupuista sai tupsuhännän silkkipaperista, niin kuin alkuperäinen ohje meni. Esikoinen halusi, että puput katsovat heidän leikkejään, joten osa pupuista sai kasvot.
Kirjava pupu on tehty piirtämällä ja liimaamalla siniselle paperille silkkipaperisuikaleita, minkä jälkeen paperista on leikattu pupu.
Ilmeisiin on ilmiselvästi otettu mallia pihallamme pyörivien rusakoiden piiponhimoisista silmistä.
Kukkaruukuissa seikkailee myös talviasuinen metsäjänis, jolla on vanulla päällystetty massapallovartalo, askartelusilmät sekä kartonkikorvat ja -koivet. Pää ja vartalo ovat keskenään hieman eri kokoisia ja kummankin läpi on työnnetty grillitikun pätkä pitämään koko komeus kasassa.
Samalla tekniikalla on tehty viikko sitten naapurille viemämme tetenarsissiasetelman puput, tosin niillä on vain päät.
Nämä puput eivät ole vaaraksi puutarhalle!
Edullisistakin materiaaleista saa vaikka miten kivoja juttuja. Askartelin nuorempana paljon kaikenlaista ja otin kaikista kouluaskarteluista (omien lisäksi myös sisarusteni) talteen käyttökelpoiset materiaalit siinä vaiheessa kun työt joutivat muuten roskiin. Mm. helmiä, silmiä, huopaa ja eri värisiä kartonginpalasia onkin kertynyt varastoihin varmaan enemmän kuin laki sallii. Myös kaikki kukkien tai lahjojen kääreinä olleet siistit silkki- ja kuviopaperit olen ottanut talteen. Tämän postauksen materiaaleista ainoastaan ompelulanka, siemenet ja narsissi ovat lähivuosina ostettuja, kaikki muut kierrätettyjä.

18 kommenttia:

  1. Wau! Olettepa olleet ahkeria askartelijoita:) varmaan mukavaa on ollut tehdä näitä yhdessä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hetkittäin oli mukavaakin. Liimapurkkeja olisi saanut olla kaksi, niin oltaisiin säästytty monelta tappelulta :D

      Poista
  2. Tosi kivat pääsiäiskoristeet ja lasten kanssa yhdessä askartelu on varmasti ihan parasta. 😊😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Askartelu alkaa jo sujua kun lapset osaavat kuunnella paremmin ohjeita eivätkä heittele tavaroita vain heittelemisen ilosta lattialle. Siivoamisen kun vielä oppisivat... :D

      Poista
  3. Oi, muistuu mieleen kaikki askartelutuokiot kauan sitten, lapsien kanssa tärkeitä hetkiä. Vielä enemmän tosin leivoimme yhdessä, leivonnaisille oli aina tarvetta. Nyt lapsianne varmasti ilahduttavat itse tekemänsä tuotokset. Hyvää pääsiäisviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on enemmän leivottu kuin askarreltu yhdessä. Jostain syystä lapsista on todella hauskaa leikellä paperia silpuksi, mutta saman sotkun siivoaminen ei olekaan yhtään niin mukavaa. Valmiit työt ovat heistä mieluisia, varsinkin kun saivat itse päättää, mihin niitä laitetaan näkyville.

      Poista
  4. Ihanat askartelut! Nuo on hauskoja nuo kylvöt sinapinsiemenistä yms. Pitäisi itsekin kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minäkään en ole kokeillut versottaa muuta kuin herneitä aiemmin. Sinapinsiemenet yllättivät vauhdikkuudellaan. Maku vaatii vähän totuttelua, mutta ehkä noista kokeiluista joku jää jokakeväiseksi rutiiniksi.

      Poista
  5. Onpa kivoja askarteluja ja vielä kierrätysmateriaaleista tehtyjä!
    Tämän pääsaiäisen koristelut on nyt jäänyt hyvin vähiin omalta osalta: eilen keräsin hiukan pajunkissoja ja koivunoksia ja tänään ostin keltakukkaisen krysanteemin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minulla ei ole tänä vuonna mitään pääsiäiskukkia, jos eteisessä kasvavat sipulikukat eivät ajoita kukintaansa juuri pääsiäisen pyhiksi.

      Poista
  6. Kivaa tekemistä, johon lapsetkin voivat osallistua.
    Teillä onkin sitten koti koristeltu kivasti pääsiäiseksi.
    Sinapin siemenet ovat versoneet upeasti. Kiitos ideasta.
    Aurinkoa päiviinne ja hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista
  7. Kivat askartelut ja kovasti jo pääsiääsen tunnelmaa. Mäki silloo joskus olin innokas askartelija ja koristelija. Mullaki jemmas vaikka mitä sälää. Eihän sitä koskaa tiärä, mitä sitä viälä tarttoo :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sälää on vaikka millä mitalla, vaikka välillä niitä käynkin läpi ja viskaan menemään sellaisia, joille en ole vuosiin keksinyt mitään käyttöä. Ihan kaikkea ei voi säästää, jos haluaa säilytystilojen riittävän muuhunkin :D

      Poista
  8. Ai että, lasten askartelusta meillä onkin jo aikaa. Pitäisi joskus tullata jemmassa olevat askartelukamat läpi ja pistää kiertoon, veikkaan että tulee iso laatikollinen tavaraa jollekin lapsiperheelle. Hienoa, että käytitte kierrätysmateriaaleja.

    Mukavaa pääsiäisviikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heräsikö kultaisia muistoja? ;) Kiitos! Mukavaa pääsiäisviikkoa myös sinulle!

      Poista
  9. kekseliästä kierrätystä ja miten kauniisti kotinne onkaan koristeltu pääsiäiseksi ja pääsiäisruohokin näyttää niin herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Perinteiset keltaisen ja oranssin värit kyllä jäivät vähän puuttumaan :D

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!