maanantai 9. maaliskuuta 2020

Matematiikkaa

Lukion matematiikan tunneista on minullakin jo pitkä aika, mutta välillä pitää verestää vanhoja taitoja. Tässäpä eräänlaista puutarhamatematiikkaa ajankuluksi. Aloitetaan helpommista laskutoimituksista ja kokeillaan lopuksi vähän vaativampaa yhtälöä.

1 nippu vaaleanpunaisia ruusuja+1 nippu tummanpunaisia ruusuja  =ruusuntuoksuinen naistenpäivä.

2*linnunpönttö=toiveissa paljon pikkulintuja.

Meillä on joka vuosi näkynyt puukiipijä, vaikka tässä aivan lähellä ei olekaan sen suosimia vanhoja metsiä. Puukiipijä pesii luonnossa lahoavan puun irtoamassa olevan kaarnan välissä. Se tekee kaksi pesuetta kesässä eikä käytä samaa pesäkoloa peräkkäin, joten sillä on varmasti täällä pulaa pesäpaikoista. Pesäpulaa helpottamaan teimme sille pöntön.
Raakalautaa ei ollut varastossa, joten isäntä koversi pöllinpuolikkaaseen puukiipijälle kolosen.
Puukiipijän pöntän takaseinä on muista linnuista poiketen puunrunko.
Etukäteen olin ajatellut pöntön sijoituspaikaksi kahta isointa kuusta tontin laitamilta, mutta pönttöä ripustaessani totesin kuusten rungot aivan liian sileiksi; niissä ei ollut pienintäkään oksantynkää sopivalla ripustuskorkeudella, joten pöntölle piti etsiä uusi paikka. Ainoastaan yksi kuusista oli tarpeeksi paksurunkoinen, mutta se ei ole niin suojaisa kuin ensimmäiseksi ajattelemani paikka. Toivottavasti se ei ole liian avoin puukiipijälle.
Etualalla puukiipijän pönttö, taustalla viime keväänä saamamme pölliin sorvattu tintinpönttö. Siinä on näkynyt aina välillä liikettä, joten ehkäpä keväämmällä näemme sinitiaispoikueen lentoharjoittelua.
Taimipuolella yhteenlaskettavaa on päivä päivältä enemmän. Määrät kasvavat suorastaan räjähdysmäisesti, sillä pariin purkkiin mahtuneet siemenkylvökset muuttuvat nopeasti moneksi pikkuruukuksi. Pienten ruukkujen tilantarve kasvaa sekä korkeus- että leveyssuunnassa taimien kasvaessa kokoa. Voisikohan tätä luonnehtia jo eksponentiaaliseksi kasvuksi?
Yhdestä 'Patio Red' -paprikakylvöksestä tuli neljä taimiruukkua. Sellereistä tulee seuraavana vapaapäivänäni seitsemän ja basilikoista muutamia. Mustasilmäsusannoista pian sen jälkeen ainakin viisi, riippuu siitä, montako tainta vielä nousee mullasta. Lobeliat ja ristikit saavat vielä pärjätä hetken aikaa koulimatta.
Nuppuja paprikoissa=toiveissa aikaista satoa. Yksi siivellinen kirva (kuvan alareunassa) = viikon päästä iso ongelma. Uhka eliminoitu kesken kuvien siirron.
Alkulämmittelyn jälkeen siirrymme edistyneempään matematiikkaan. Päivänpesän elämää -blogin Katjan innoittamana päädyin laskemaan ostetut ja saadut kukkasipulit yhteen. Yritämme nyt ennustaa näiden laskelmien pohjalta tämän kevään sipulikukkaloistoa. Tässä laskutoimituksessa onkin todella monta muuttujaa. Havainnollisuuden vuoksi välissä on muutama kuva viime keväältä.

balkaninvuokko 20kpl
espanjansinililja 15kpl
helmililja 35kpl + äidiltäni tulleet "miljoona" siementainta sekä viime kevään ilmaislöytönä kymmenkunta sipulia.
Isoimmat siementaimista kukkivat jo kauniisti viime keväänä.
Blogisynttärihelmililjat aloittivat kevään kukkaloiston. Koskahan kellarissa talvehtineet hollanninkurjenmiekat alkavat työntää kukkanuppuja?
hyasintti 3kpl
idänsinililja 15kpl+ äidiltäni muutama mytty
Parissa vuodessa idänsinililjatuppaat ovat kasvaneet hieman kokoa. Ei vielä ihan scillamereksi kuitenkaan...
kevätkurjenmiekka 15kpl
kevättähti 30kpl+tontilla edellisten asukkaiden jäljiltä kasvaneet muutama rypäs ja runsas joukko niiden siementaimia
hollanninkurjenmiekka 20kpl
krookus 87kpl
Istutin nämä krookukset alunperin 5-7 sipulin ryppäiksi. Kuvasta päätellen muutamassa vuodessa määrä on vähintään tuplaantunut.
laukkoja 158 kpl+rikkaruohon lailla kylväytyneitä ukkolaukkoja.
narsisseja 54kpl+viime keväänä haalimani ilmaiset tetet, perunanarsissit sekä keltaiset narskut
Suunnilleen sata narsissinsipulia?
posliinihyasintti 20kpl
tulppaaneita 207kpl
Ainakin 'Queen of Night' -tulppaanit ovat jopa lisääntyneet vuosien mittan. Taustalla näkyy lisää helmililjoja.
Menetyksetkin pitää toki muistaa: 1 keisarinpikarililja+lapio=0 sipulia

Yhteensä 679 ostettua ja x(potenssiin y) ilmaiseksi ilmestynyttä kukkasipulia. Syksyn ja talven vesisateet ja roudan päälle kertynyt jääkerros saattavat aiheuttaa pienimuotoista katoa varsinkin arempien sipulien kohdalla, mutta eiköhän tuosta määrästä silti kukintaa riitä. Parin-kolmen kuukauden päästä nähdään, miten tämä postauksen laskutoimitukset pitivät paikkansa. Hauskaa viikkoa!

26 kommenttia:

  1. Voihan sitä matikkaa käyttää näihinkin😉
    Kohta selviää lopputulos 🌺🌼🌸

    VastaaPoista
  2. Tälläästä matikkaa mäki osaan :) Enoo koskaa nähäny puukiipijää. Toivottavasti pöntööstä tuli sille mialuune.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhamatikka on parasta! Puukiipijän pesäpuuhia olisi hauska päästä seuraamaan. Ainakin pöntön mittojen pitäisi kelvata puukiipijälle, jos paikka tai malli muuten ei kelpaakaan.

      Poista
  3. Tällainen matikka onkin ihan kivaa. 😊😊

    VastaaPoista
  4. Hauskaa! Ei malttaisi odottaa niiden kukkimista. Minäkin laitoin alkuun ylös kaikki ostamani sipulit ja perennat, mutta nyt en ole aikoihin laskenut yhtään mitään. Ne nousee mitkä nousee. Joskus piirsin karttoja ja niistä voin tarkistaa alueita, missä pitäis olla mitäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen säästänyt ostamieni sipulipussien etiketit, joten niiden osalta laskeminen oli helppoa. Aika voi vielä käydä pitkäksi, kun joutuu odottelemaan kaikkien kukkimista.

      Poista
  5. Ihana puukiipijän pönttö! Olen kerran nähnyt puukiipijän ja silmä tarkkana aina sen havaintopaikallla kuljen, mutta ei ole toista kertaa osunut silmiin. Oma pönttö voisi tuoda sen kenties vähän lähemmäksi. Sen menoa oli niin kiva seurata. :)
    Mulla on ihan hassu olo, kun taimimäärä on sisällä nyt niin pieni. Suurin osa on ulkona odottamassa kasvuun lähtöä. Mutta kyllä se vielä sisälläkin kasvaa, kunhan saan kylvömultaa haettua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Puukiipijää on todella vaikea nähdä, jos se päättää pysytellä huomaamattomana. Laulusta sen huomaakin helpoiten. Tässä ehtii vielä täyttää vaikka joka nurkan taimilla ennen kesää :)

      Poista
  6. Toivotaan puukiipijälle mieluisia hetkiä uudessa kodissa! Tämä matematiikka on mielenkiintoista. Olen todennut saman eksponetiaalisen kasvun taimipurkeissa ja niiden viemässä tilassa. Toisaalta tuollaiset lisääntyvät ötökät voivat harventaa taimimäärää vielä yllättävästi, joten lopputulos voi matikassa mennä kumpaan suuntaan tahansa. Sipulikukkalaskelmasi ennakoivat kukkaloistoa keväälle, toivotaan tämän toteutuvan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puukiipijä olisi hauska saada naapuriksi, joten peukut pystyssä, että se kelpuuttaisi vaivalla väsätyn pöntön kodikseen. Sinun taimimääräsi varsinkin kasvaa eksponentiaalisella käyrällä :D Pieniä taimia tulee seurattua niin tiheään, että tuholaiset harvemmin saavat onneksi kovin suurta tuhoa aikaiseksi. Pitää vain olla tarkkana.

      Poista
  7. Ihanat ruusut ja hauskaa matematiikkaa! Luulisi tuolla kukkasipulimäärällä tulevan ihanan kukkaisa kevät. Ainakin toivon, ettei tämä talvi ole ollut niin kauhea, että kevään kukinta menetettäisiin. Mukavia laskuhetkiä sinulle! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Luulisin minäkin, että kukintaa tulee keväällä ainakin jonkun verran. Ei nyt niin huono talvi voi olla, että kaikki olisi menetetty.

      Poista
  8. Eipä nyt ole tullut tätä matematiikkaa harrastettua.

    VastaaPoista
  9. Hyvä muistutus! Olen nähnyt puukiipijän pihallamme ja sille olisi kiva saada pönttö. Näytin nyt heti miehelle mallikuvia (hän tykkää nikkaroinnista enemmän kuin minä)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puukiipijöillä on talousmetsissä usein sopivista pesäpaikoista pulaa ja sen kuulemma saa helpostikin asustamaan pönttöön, kunhan paikka on hyvä. Toivon, että täällä on niin huutava pula pesäpaikoista, että puukiipijälle kelpaa vähän huonommallakin paikalla oleva pönttö :D

      Poista
  10. toivottaan, et puukiipijäpari löytää pöntön, ainakin se vaikuttaa juuri sopevalta.
    tästä matematiikasta taitaisin minäkin viel selvitä, lukionmatematiikasta en varmaankaan enää, vaik pitkän aikoinaan kirjoitinkin ihan hyvin.
    terhakoita taimia, niistä on paljon iloa, toki myös puuhaa. aurinkoisia päiviä elämääsi Minna:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään lukion matematiikasta enää selviäisi, vaikka se olikin yksi mieliaineitani silloin. Taimista on paljon iloa :) Kiitos! Aurinkoa ei ole useampaan päivään näkynyt, mutta jospa se taas pian näyttäytyisi.

      Poista
  11. Tämä puukiipijän pönttö kiinnostaa kovasti koska olen nähnyt kiipijän mökillä. Jos pöntön putsaa niin mistä se tietää että on käyttänyt sitä ennenkin? Pitää meidänkin tehdä tällainen pönttö, kiitos ohjeesta. Sipulilaskentaa ei ole tullut tehtyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin luonnonkoloihin puukiipijäpari kantaa pieniä kuusen oksia yms. täytettä, jotta saavat pesän sopivalle korkeudelle pöntön sisään. Uskoisin, että vähintään munankuorenpalasia jää merkiksi pesinnästä, jos ei satu näkemään liikettä pöntön ympäristössä pesintäaikaan. Netissä on vaikka minkälaisia pöntön malleja, joten siitä vain rakentelemaan asumuksia puukiipijöille :)

      Poista
  12. Ja jotkut vielä väittävät, että korkeampaa matematiikkaa ei tarvita arjessa! Melkoisia lukemia on kertynyt sinne!
    Meillä on vuosikaudet elellyt puukiipijä tai kaksi, mutta missä se pesii, on ? Se kiipeilee mieluummin vanhojen korkeiden mäntyjen rungoilla, joihin se maastoutuu hyvin. Nyt on mukava seurailla lintujen touhuja ja vilkasta liikehdintää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä jonkinlaisesta laskutaidosta on, jos ei hyötyä, niin ainakin hupia myös puutarhatouhuissa. Puukiipijä on veikeä lintu. Paikoillaan pysyessään sitä ei meinaa erottaa, vaikka tietäisi, missä se on. Linnuilla on selvästi jo kevätpuuhat menossa ja mahdollisia pesäpaikkoja tutkitaan sillä silmällä.

      Poista
  13. Hieno puukiipijän pönttö! Kiitos ohjeesta.
    Eilen linnut lauloivat lähimetsikössä niin, että tienoo raikui. Päivän oli satanut lunta ja auringosta ei ollut tietoakaan. Tuosta lintujen laulusta tuli ihan hirveän hyvä mieli. Ja tästä sinun postauksesta; ihania kuvia ja hauskaa puutarhamatikkaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mukava kuulla, että tulit tästä postauksesta hyvälle mielelle :) Linnut ovat täälläkin jo aloitelleet iloista visertelyä ja pesäpaikkojen etsintää. Täällä satoi eilen vettä, yöllä ja tämän aamupäivän aikana on tullut märkää lunta. Aurinkoa ei ole näkynyt moneen päivään.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!