tiistai 17. maaliskuuta 2020

Kummallisten aikojen äärellä

Elämme omituisia aikoja, niin säiden kuin sen kaikkien tunteman epidemian osalta. Omalla työpaikallanikin on siirrytty etätöihin ja se aiheuttaa jos jonkinmoista päänvaivaa ainakin minulle. Tulee tunne, että olen samassa tilanteessa kuin vaikkapa automekaanikko tai fysioterapeutti, joiden pitäisi puhelimen tai videoyhteyden välityksellä opastaa asiakastaan hoitamaan omat ongelmansa. Kuinka hoidetaan lähikontaktia suuresti vaativa työ etänä? Tämä päivä on mennyt aika pitkälti itselleni uuden ohjelmiston käyttöön tutustuessa ja tulevien viikkojen töitä suunnitellessa ja eilinen päivä se vasta hullunmyllyä olikin. Homma varmasti jatkuu vielä lasten mentyä nukkumaan, jotta huomenna töiden teosta tulisi edes jotain.
Pää on nyt yhtä jäässä kuin lasten hiekkalaatikko.
Töiden tekoa ei yhtään helpota päätöksemme pitää lapset varmuuden vuoksi poissa päivähoidosta. Isännällä työt jatkuvat vielä normaaliin tapaan, joten minun pitää hoitaa omat työni silloin kun isäntä on kotona viihdyttämässä lapsia. Toivottavasti säät suosisivat, jotta pienet, mutta harvinaisen äänekkäät asuinkumppanini voisivat olla ulkona mekastamassa silloin kun tarvitsen työrauhaa.
Tänään oli pitkästä aikaa melko hyvä sää happihyppelylle; pikkupakkasta ja pari päivää ujeltanut tuulikin oli jo rauhoittunut. Karokin pääsi vaihteeksi kunnolla ulkoilemaan.
Kunhan työkuviot tästä selkiintyvät ja kevät etenee, pääsen minäkin puutarhapuuhiin. Maa on edelleen roudassa, mutta se ei haittaa. Pysyvätpähän kasvit vielä hetken aikaa talviunilla. Lumien sulamisen perusteella autotallin länsiseinustalle tuleva uusi kasvimaa sulaa ensimmäisenä. Sitä onkin hauska päästä työstämään! Talven aikana suunnitelmat ovat hieman jalostuneet, mutta niistä lisää myöhemmin. Vielä on mietintämyssyssä se, kuinka nykyisen aidan ja kasvimaan ympärille tulevan verkkoaidan alusen saa rajattua niin, että nurmikko ei leviäisi naapurin puolelta kasvimaan käytäville. Rajauksen pitäisi olla myös sellainen, että naapuri saa helposti leikattua nurmikon omalta puoleltaan. Kasvimaan käytävien pohjamateriaalistakaan en ole vielä tehnyt päätöstä. Laittaisiko soraa vai kivituhkaa?
Vielä pikkuisen lunta ja routainen maa ennen kuin pääsee kaivamaan nurmea ylös ja asettelemaan lavakauluksia.
Nyt alkoi ulkona tuiskuttaa lunta, mutta sehän kuuluu kevääseen.
Vaikka ulkona on pakkasta ja maa roudassa, hunajamarja on jo alkanut pullistella silmujaan. Kevättä kohti!
Blogimaailma on jäänyt minulta harmittavan vähälle huomiolle nyt parin päivän ajan. Mutta eiköhän aikaa pian taas löydy, kun saan uudet työkuviot toimimaan ja yhdistettyä arkirutiineihin. Jatkossa ei ainakaan kulu 1-2 tuntia päivässä työmatkoihin! Mullistiko korona teidän työ- tai arkirutiinejanne? Mukavaa viikon jatkoa! Yrittäkäähän pysyä terveinä!

24 kommenttia:

  1. Oma blogimaailman seuraaminen on ollut haastavaa jo pidemmän aikaa. Satunnaisesti tänne ehdin muutamaa blogia lukemaan, omat postaukset ovat jääneet vähiin - no eipä ole juuri asiaakaan. Kyllähän tämä meille kaikille uusia kuvioita tuottaa, koitetaan pärjäillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvella, erityisesti talven ja kevään rajamailla, on aika vähän muutenkin postausaiheita. Ainakin itse ehdin kuluttaa viime kesänä suunnittelemani aiheet loppuun siihen mennessä. Kunhan maa alkaa sulamaan, niin postausaiheita alkaa taas tulla niin, ettei meinaa perässä pysyä. Ehkäpä tämän epidemian aikana oppii ajattelemaan asioita eri tavalla ja löytämään luovia ratkaisuja.

      Poista
  2. paljon on mietittävää ja säädettävää nyt monessa perheessä. tuttua omaa työtäkin pitää monien oppia tekemään eri tavalla. uskon kuitenkin, et tässäkin tilanteessa omat rutiinit muotoutuvat melko nopeasti ja arki alkaa pyörimään taas.
    itselleni etätyö on kovinkin tuttua, aina 90-luvulta alkaen olen siten työskennellyt melko säännöllisesti vähintään yhden päivän viikosta. no toisaalta tein kyl töitä paljon myös viikonloppuina, mikä on amk-opettajille hyvin tavallista. juuri tänään ajattelin viimeksi sitä, kuinka hyvä osani on nyt eläkkeellä. tälläistä käännettä en kyl osannut kuvitellakkaan viime kesänä eläkkeelle jäädessäni. tulipa mieleeni sekin, et, jos tilanne muuttuu todella katastrofaalisen pahaksi ja tarvitaan hengityskonehoidon osaavaa henkilöstöä lisää, niin voisikohan viel tulla kutsutuksi töihin. no tuskinpa sentään niin kävisi!
    onneksi meillä on mietittävää puutarhasuunnitelmissa ja kevään taimikasvatuksessa. kaikkea hyvää viikkoosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omalla alallani ei varmaan kukaan vielä kymmenen vuotta sitten olisi pystynyt edes kuvittelemaan, että sitä voisi mitenkään tehdä etänä. Itsekään en ole siitä yhtään vakuuttunut, kuinka se mahtaa onnistua. Tässähän se pikku hiljaa selviää. Toivottavasti ei tosiaan tule niin katastrofaalinen tilanne eteen, että kenenkään tarvitsisi eläkkeeltä palata takaisin töihin. Puutarhasuunnitelmat ja taimet ovat omiaan viemään huomiota pois maailman murheista. Kiitos! Kaikkea hyvää sinunkin viikkoosi!

      Poista
  3. Korona on tuonut kyllä hyvin moninaiset ongelmat tullessaan. Toivottavasti kuitenkin asiantuntijoiden ohjeita noudattamalla taudin kulkua saadaan hidastettua mahdollisimman paljon.




    VastaaPoista
  4. Kotoiluksi meni nyt tämä elo. Ei tarvitse enää lapsiakaan kuskata harrastuksiin. Periaatteessa minulla onnistuu hommat hyvin etänä nyt jonkin aikaa. Keskittyminen on kyllä aika hankalaa, ajatukset eksyvät kaikkeen huolta aiheuttavaan ja siihen, miten tilanne mahtaa jatkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotoilu on sinällään mukavaa, mutta työnteko kotona on vähintäänkin kummallista. Jospa tähänkin tottuu. Toivottavasti epidemia menee nopeasti ohi.

      Poista
  5. Minä olen vielä sairaslomalla huhtikuun alkupuolelle saakka leikkauksen takia, mutta sitten olisi pitänyt aloittaa kausityöt. Nyt ei kukaan osaa sanoa miten tässä edetään. Toivotaan että epidemia laantuu ja ihmiset pysyy terveinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti pysyt terveenä ja leikkauksesta toipuminen sujuu mallikkaasti. Toivottavasti kukaan Suomessa ei sairastuisi vakavasti ja epidemia menisi ohi nopeasti.

      Poista
  6. Etätyö sopii moneen hommaan, mutta ihmiskontakteja se ei mitenkään korvaa. Mietin tässä, miten hoidetaan it-tuki ja tekniset ongelmat, kun niitä kaikkia ei pysty etätyöntekijä itse korjaamaan. Aikamoinen haaste on myös etätöiden ja kotona olevien lasten yhteensovittaminen. Toivotaan, että tämä tilanne menee nopeasti ohi. Sen jälkeen olemme yhtä erikoista kokemusta viisaampia.
    Onneksi meillä puutarhaihmisillä on aivoja virkistävää hommaa ja pian myös konkreettista tekemistä puutarhoissamme. Se on nyt todella tervetullutta.
    Pidähän itsesi ja perheesi terveenä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua on työpaikan it-tukihenkilö auttanut ottamalla etäyhteyden koneeseeni. Itse ei siis tarvinnut osata muuta kuin klikata sähköpostista linkin auki, sallia etäyhteys ja katsoa, kun ammattilainen selaili koneen asetuksia yms. Suurin haaste etätöissäni on tämän parin päivän perusteella ollutkin lasten ja työn yhteensovittamisen sijaan hankalasti käytettävä etätyösovellus. Toivon todellakin, että jatko sujuu helpommin kuin tämä alku.
      Epidemia sattui puutarhaihmisen kannalta hyvään aikaan. Keväällä puutarhassa tapahtuu niin paljon kaikkea ihanaa, että pakostakin ajatukset kääntyvät edes hetkittäin pois maailman murheista.
      Toivotan samaa sinulle, pidä itsesi ja läheisesi terveenä!

      Poista
  7. Uskon että etätyö ja lapset eivät ole parhaimpia yhdistelmiä etenkin jos ei voi tehdä sitä omassa rauhassa. Mies tekee myös etänä nyt koko ajan ja välillä kuuluu lasten kiljahduksia ja puhetta kokouksienkin lomassa. Hänellä on täällä kotona työpiste sähköpöytineen ja isoine päätteineen koska on tehnyt jo kaksi päivää viikossa muutenkin etäänä. Lapset on meillä jo poissa kotoa ja minä olen eläkkeellä ja hommailen täällä alakerrassa. Toivon sinulle ja miehelle jaksamisia ja säiden paranemisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain tehdä ihmisten kanssa keskustelua vaativat osuudet työstä omassa rauhassa, sillä isäntä oli osan ajasta lasten kanssa ulkona ja loput toisessa huoneessa suljetun oven takana. Muu osa työstä sujui sitten samalla tavalla kuin tämä bloggaaminenkin: pienissä pätkissä metelin säestämänä :D Vähän aikaa aloittelen vielä huomisen hommia sitten kun saan lapset nukkumaan. Tänään oli oikein kaunis sää, kun aurinko paistoi ja oli lämmintä. Tuntui mukavan keväiseltä. Jaksamisia ja aurinkoisia päiviä teillekin!

      Poista
  8. Kyllä tämä on pistänyt päivärytmit sekaisin, varsinkin kun koulutkin suljettiin. Ei minua kotona olo haittaa, eikä yksinäisyyskään vaivaisi, luonto ja puutarha on kuitenkin oven avauksen päässä täällä maalla. Mutta nyt täytyy vielä opettajaksi taipua lapselle, joka kiukuttelee jo muutamasta kotiläksystäkin. Huhheijaa, meinaa vähän hiki nousta otsalle. Kyllä sitä kiitollisena opettajille heidän tekemästään työstä sitten taas lapsensa kouluun päästää, kun ovat taas aukeavat. Tsemppiä arkeen! Toivottavasti pysytte terveinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, onneksi ei itsellä ole vielä kouluikäisiä lapsia! Se tästä vielä puuttuisikin, että pitäisi tehdä kahta työtä yhtä aikaa. Tsemppiä teillekin arjen pyörittämiseen! Yritetään kaikki pysyä terveinä!

      Poista
  9. Minä olen myös tehnyt nyt pari päivää etätöitä. Minun työtäni on onneksi helppoa tehdä etänä, mutta lapset tuovat oman haasteensa töiden tekoon. Onneksi työni ei ole kellonaikaan sidottua. Minä olen jo aivan kevätfiiliksissä ja blogikirjoitusaiheitakin tulee mieleen enemmän kuin ehdin toteuttamaan. Toivottavasti löydät arjesta aikaa mieluisille puuhille. Jospa tämä hullunmylly pian päättyisi. Tsemppiä sinne! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on osa työstä kellonaikoihin sidottua, mutta osan pystyn tekemään silloin kun lapset viihtyvät keskenään tai ovat nukkumassa. Eilen ja tänään on niin ihana sää, että mieli tekisi vain ulos ja puuhastelemaan kukkajuttujen parissa. Tänään on vielä työpäivä, mutta sitten on taas pari vapaata ja aikaa tehdä mitä haluaa. Tsempit sinnekin! :)

      Poista
  10. Tsemppiä sinne. Täällä myös etätöitä, ekaluokkalaisen kotikoulua ja pikkusiskon kotihoitoa yhdistellään parhaan mukaan. Toisaalta on ihana olla kotona. Toisaalta tästä voi kyllä tulla pitkä kuukausi...:D Täytyy ottaa tästä nyt parhaat palat irti. Puutarha-aika ainakin lisääntyy, kun harrastukset ja niihin kuskaukset on peruttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ei käy kateeksi teitä, joiden pitää venyä myös opettajaksi. Onneksi omat lapseni ovat vielä alle kouluikäisiä. Puutarha-ajan lisääntyminen on paras puoli tässä epidemia-ajassa :D Meilläkin auton ratissa vierähti työpäivinä aikamoinen tovi.

      Poista
  11. Tämä on tosiaan haasteellista aikaa. Hyvää loppuviikkoa!

    VastaaPoista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!