sunnuntai 29. syyskuuta 2019

Vähän laiskotti...

Muutaman päivän on laiskottanut enkä ole saanut oikein mitään aikaiseksi. Johtuu varmaan tästä värittömästä, koleasta ja märästä syyssäästä.
Puistoatsalea 'Illusia' ei pettänyt tänäkään vuonna. Nyt huomasin myös, että oli oikea ratkaisu siirtää päivänliljat 'Stella d'Oro' sen lähelle.
Valkosipulit sain sentään istutettua, vaikka laiskottikin. Istutin tänä vuonna 30 melkoisen muhkean kokoista kynttä.
Miten minusta tuntuu, että valkosipulin kynnet ovat vuosi vuodelta suurempia?
Kehäkukan kanssa.
Penkistä piti ensin kitkeä rikkaruohot ja repiä herneet ja härkäpavut pois. Tähän tuli kaksi riviä ja aivan kuvan yläreunassa näkyvään tyhjään lavaan toiset kaksi riviä. Surkean pienet punajuuret ja viimeiset kynityt mangoldinreppanat saivat vielä jäädä yrittämään kasvamista.
Kivikkorinnekin edistyi taas pikkuisen. Kärräsin pari kottikärryllistä multaa monttuihin ja istutin keltamaksaruohoa. Ripottelin myös ketoneilikan, esikon ja niittyhumalan siemeniä mullokselle.
Keltamaksaruohoa tuli sekä valotolpan eteen että taaemmas aiemmin istutettujen maanpeitekasvien vierelle. Siemeniä kylvin kuvan vasempaan reunaan pienelle alalle.
Kylvin myös kääpiöauringonkukansiemeniä ison kiven ympäristöön. Toivon mukaan ne pitävät mullasta puskevat heinät ja vatut kurissa, jotta vuoden päästä saa istuttaa perennoja puhtaaseen maahan. Nauhukset voisivat sopia aidan ja kiven väliin takimmaisiksi tuomaan syksyyn kukintaa.
Vätystelypäivien ajankuluksi sopii myös kivien siirtely. Sain vihdoin autotallin vieressä olevaan multakasaan edes jotain muutosta ja kärhökaaripenkkiin jatkoa.
Rinteeseen sai tehtyä kivillä korotetun istutusalueen. Penkin tässä päässä on vielä kottikärryllinen liikaa multaa, joka pitäisi kärrätä jonnekin. Nurmikkokin on nyt penkin edestä tasaisempi, kun täytin jyrkästi viettäneen luiskan kukkapenkin reunan tasalle. Viettävä sivu vaatii vielä pientä tasoittelua.
Olisin halunnut jatkaa penkin aivan autopaikkaan asti, mutta käytäntö on osoittanut sen, että tuossa on aina halkoja tai puunrunkoja odottamassa uunipuiksi pilkkomista. Penkki on myös hieman kummallisen muotoinen nyt, mutta ehkä tulevaisuudessa polku pitenee yhden betonilaatan verran ja penkin etunurkka siirtyy saman verran...
Takareunaan tulivat suurimmat kivet. Isäntä siirsi tuon isoimman, minä punnersin loput.
Marjapensaiden välissä oleva kiviympyrä on nyt entinen. Neljä isointa kiveä jäi vielä odottamaan sopivaa sijoituspaikkaa. Palsternakat saavat kasvaa kokoa niin pitkään kuin vain lämmintä riittää.
Istutin myös ruukkumuratit talvehtimaan uuteen penkkiin kesän ajan ruukussa majailleen jaloangervo 'Weisse Glorian' ja uusien ostosteni kaveriksi. Kylvin huhtikuussa tiibetinkatkeron siemeniä ja yritin pitää ne mahdollisimman pitkään lumen seassa saamassa kylmäkäsittelyä. Muutama taimi ilmestyi ruukusta kesän mittaan ja istutin ne nyt samaan penkkiin. Aion suojata muratit ja syysvuokon lehdillä tai havuilla, joten siinä samalla saavat katkeron pikkutaimet talvisuojan pakkaselta.
Keväällä kylvämäni tiibetinkatkeron pienet taimet piilottelevat muratin oksan alla. Tarhasyysvuokko 'Pamina' on valkokirjavan muratin vieressä ja kellertävälehtinen valkovarjohiippa jaloangervon edessä. Siirsin myös rikkoviuhkan varjohiipan viereen.
Onneksi alkoi sataa, niin ei tarvinnut pidempään vetelehtiä ulkona... saanut taaskaan mitään aikaiseksi... ;)
Jos ei ihan viimeinen, niin ainakin viimeisten joukossa oleva päivän pakollinen kärhökuva. Pakkanen vei minulta melkein kaikki kärhön kukat, mutta osa nupuista säästyi ja nyt on pari kukkaa auki.
Muistakaahan käydä osallistumassa perennansiemenarvontaan. Pian onkin hyvä aika kylvää niiden siemenet saamaan kylmäkäsittely talven aikana. Jos ei itsellä ole tarvetta, niin kauniissa pusseissa olevat siemenet sopivat myös lahjaksi puutarhaystävälle ;) Mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa!

24 kommenttia:

  1. Vai et tehnyt mitään :D Kyllä kivien siirtäminen on totista tekemistä. Kivillä saa rajattua kauniit penkit ja hyvin kohotettua maata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ehkä sitten ihan vähän jotain pipersin :D Kivireunus ratkaisi loistavasti maan kaltevuudesta johtuvat ongelmat. Nyt kukkapenkin takaosaan tulevat kasvit nousevat paremmin esille ja peittävät autotallin seinustalla aina lojuvia tavaroita. Sadevesi ja kukkapenkin multa eivät myöskään valu seinustalle.

      Poista
  2. Minustakin olet tehnyt melkoisesti! Kun syksyllä vasta saa jonkin penkin alulle ja kasvit siihen istutettua, on mielenkiintoista katsoa keväällä, kuinka ne siitä lähtevät hienosti kasvuun kuin olisivat aina olleet tuossa paikassa:) edelliseltä asukkaalta jääneet liljat ovat kauniita, tuovat väriä syksyiseen penkkiin. Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja sitten keväällä tulen lapion kanssa jakamaan ja siirtelemään kasveja, kun olen talven ajan suunnitellut istutuksia :D Nyt en uskaltanut enää jakopuuhiin ruveta, kun ei tiedä, ehtivätkö täällä enää kasvit kunnolla juurtua ennen talven tuloa. Ihan omia ostoksia olivat päivänliljat. Niiden kukan väri vain riiteli edellisessä paikassa liikaa muiden kanssa. Niillä vain on niin kaunis kasvutapa ja syksyinen ulkoasu, etten halunnut hävittää keltaisten kukkien takia. Kiitos, mukavaa viikkoa!

      Poista
  3. Nuo lasketaan kyllä ihan puutarhahommiksi. Ja vielä useampia asioita olet tehnyt puutarhassa. Minä en oikeasti tehnyt mitään puutarhajuttuja. Kunhan otin kuvia. Aina ei voi olla innokas puutarhahommissakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noo, pari päivää puuhastelin ;) Oikeasti minua kyllä alkuun laiskotti, mutta niinpä vain taas tuli tehtyä vaikka mitä kun alkuun pääsi. Kuvien ottokin on tärkeää, vielä kun puutarhasta saa ylipäätään otettua kuvia.

      Poista
  4. Kiviä minäkin kannan kun en jaksa muuta :D

    VastaaPoista
  5. No eipä paljoa laiskottanut, vaan sait aikaan vaikka mitä.

    VastaaPoista
  6. Kuvista päätellen ollaan siellä kyllä kovasti ahkeroitu, iloitsen kivikkorinteesi etenemisestä! Kaunis puistoatsalea ja mahtavat valkosipulinkynnet! Hyvää kuunvihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen iloinen kivikkorinteestä. Vihdoin se kamala tuoksuvatturyteikkö on poissa ja lupaus kauniimmasta hyvinkin alulla! 'Illusialla' on ehkä puutarhani paras ruskaväri. Hyvää kuunvaihdetta!

      Poista
  7. Höh, ahkeraltahan tuo näytti! Itse en oikeasti ole saanut yhtään mitään aikaiseksi, täytyy yrittää tsempata, että saisi ainakin pakolliset hommat tehdyiksi.

    Murattien hautaaminen olikin hyvä vinkki, taidan kokeilla! En raaskisi heittää niitä pois, mutta talvetustiloihinkaan eivät mahdu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutama pakollinen homma on edelleen tekemättä, kuten luumujen ja muiden suojaaminen. Milloinkahan se tulisi tehtyä? Minä sain itsellenikin yllätyksenä tuon valkokirjavan muratin talvetettua maassa viime talven yli, joten aika luottavaisin mielin jätän nuo molemmat maahan talvehtimaan. Pitää vain muistaa tuoda niille reilusti puunlehtiä suojaksi ja toivoa normaalilumista talvea.

      Poista
  8. Ompa tosiaan muhkean näköisiä valkosipulin kynsiä! En ole koskaan talvettanut murattia ulkona,mielenkiinnolla odotan keväällä kuulumisia, kuinka talvehtiminen onnistui. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kovin montaa tuon kokoista valkosipulin kynttä tarvitse ruokaan laittaa, että maistuu. Muhkeimmat valitsin tietysti istutettaviksi. Kuvassa oleva valkokirjava muratti talvehti viime talven yli kasvimaalla puunlehtien alla, joten melko luottavaisin mielin jätän kummatkin maahan talveksi. Pitää vain suojata hyvin puunlehdillä ja lumella, etteivät palellu.

      Poista
  9. Vai että laiskotti, etkä saanut mitään aikaiseksi :D Kovastihan tuota olet ahkeroinut! Mukavaa uutta viikkoa ja alkavaa lokakuuta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ehkä jotain pientä... :D Mutta luumut on edelleen verkottamatta ja kitkettävääkin olisi vaikka millä mitalla. Mukavaa viikkoa ja alkavaa lokakuuta!

      Poista
  10. Olet ollut ihailtavan ahkera koko kesän ja kyllä kivien siirtely ihan työstä käy:) Minä en meinaa syksyisin löytää enää mistään energiaa syystöihin kesän jälkeen. Tänä vuonna ei onneksi tarvitsekaan. Voin vain kauhistella villiintyneitä penkkejäni... Mukavaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kylmä ja märkä syyssää vie minultakin innostusta puutarhatöihin, mutta yleensä alkuun päästyä saa jotain aikaiseksikin. Mukavaa uutta viikkoa sinullekin!

      Poista
  11. Siellähän on oikein oltu tosissaan 😁 kivikkorinnepenkki on aivan ihana ja muutakin uutta penkkiä syntymässä. Minulla on myös vielä tehtävä penkkien suhteen jotain. Siirtoja ja yleensäkin istutuksia en enää tee mutta majakkapenkin reunuksia pitää jälleen jatkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainahan minä puutarhan tosissani otan :D Kiitos! Minäkin pidän siitä, millaiseksi kivikkorinne on muotoutumassa. En minäkään enää juuri jaa tai siirtele kasveja. Rikkoviuhkan siirsin niin isolla juuripaakulla, että se tuskin edes huomasi siirtoa. Ruukuissa kasvaneita nyt vielä uskaltaa vielä istuttaa, mutta pitää vain suojata niitä lehdillä ja varmistaa keväällä, ettei routa ole nostellut niitä ylös. Kitkemistä olisi tehtäväksi niin kauan kuin maa on vain sulaa.

      Poista
  12. Voi että, onhan siellä vaikka mitä kukkivaa vielä. Kun kirjoitit, että kaikki mustuneena niin tulin huolestuneena katsomaan. Kaunistahan on yhä. Ihana tuo uusi kivikukkapenkki, mitä aiot siihen istutella? Vielä ehtisi aleshoppaamaan! Sanaa "laiska" en kyllä lainkaan yhdistäisi sinuun! Onnellista lokakuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On täällä jotain kukkivaa ja värikästä, kun valitsee tarkkaan kuvakulman. Oikeasti suurin osa kasveista kärsi pakkasöistä. Penkin kasvivalikoima on suurelta osin vielä arvoitus minullekin. Ainakin tuo jaloangervo pitää keväällä pistää palasiksi ja katsoa, saisiko valkovarjohiippaa ja rikkoviuhkaa jaettua. Olisi kiva saada sinne myös jokin kärhö, mutta varjoisuus tuo vähän haasteita. Saattaa olla jonkin viinikärhön paikka, katsotaan mitä keksin. Vähän riski on enää aleshoppailla täällä, kun parin viikon päästä saattaa olla pahimmillaan jo maa jäässä. Torstaille päivän maksimilämpötilaksikin on ennustettu enää 3 astetta. Kiitos! Kokeillaan pärjätä loka-marraskuun yli.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!