perjantai 27. syyskuuta 2019

Mitähän oikein ajattelin?

Sattuu sitä näemmä minullekin hetken mielenhäiriöitä. Käväisin tässä eräänä päivänä parissa puutarhamyymälässä katsastamassa tarjouskasvilaarit. Perennat, kärhöt sekä marjapensaat olivat lähinnä mielessäni, sillä talvetuspaikat alkavat olla jo täynnä.
Eteisessä on tungosta, kuten kuvasta näkyy. Syyssyrikkä puskee uutta kukkaa sen minkä ehtii. Tajusi kai joutuvansa kellariin heti kun lopettaa kukinnan...
Ensimmäisestä myymälästä matkaan lähti valkovarjohiippa, jolle keksin samantien paikan joko varjokujan aluskasvina tai autotallin vierellä olevasta kärhökaaripenkin viimeisimmästä jatko-osasta. Varsinkin autotallinvierus tarvitsee kasveja, joten tätä voisi sanoa kelpo hankinnaksi.
Myymälän kuva on tällä hetkellä kauniimpi kuin ostamani yksilö, joka on alkanut hyvää vauhtia ruskaantua.
Samasta paikasta nappasin puhtaasti heräteostoksena tarhasyysvuokko 'Paminan'. En ole kuullut ylistyksiä syysvuokkojen talvehtimismenestyksestä ja oma taimeni on vielä kaiken lisäksi aika pienikin. Netin mukaan se tarvitsisi suojaisan, aurinkoisen tai puolivarjoisan paikan. Kasvualustan pitäisi olla syvämultainen ja ravinteikas, puiden katveessa, mutta ei puun juurien seassa. Kasteluakin hän vaatii kuivina kausina. Ja erityisesti nuorena talvisuojausta. Tulikohan tehtyä virhehankinta?
Terhakat pikkutaimet ja kaunis kuva saattoivat sekoittaa pääni. Ehkä myös se, että hallayöt ovat verottaneet todella paljon puutarhani tämän hetken kukkijoita.
Seuraavasta paikasta mukaan lähti lohdutuksena vaaleanpunaisia kevättähtiä ('Rosea'). Lohdutuksena siksi, etten löytänyt kummastakaan myymälästä rusokoiranhampaita, joita lähdin alunperin etsimään. Tässä vaiheessa tullaan sitten siihen varsinaiseen päässä sumenee -kohtaukseen. Pelkkää kevättähtipussia kassalle viedessäni törmäsin komeaan verililjapuuhun, johon oli lätkäisty kuumottava hintalappu: 1€ (normaalihinta 12.90€). En ole erityisemmin haikaillut verililjapuuta eikä nyt olisi ollut tarvettakaan yhdellekään sisällä talvetettavalle kasville, mutta jotenkin ruukku vain liimautui sormiini kiinni eikä irronnut ennen kuin pääsi auton takakonttiin.
Puska tukkii kolmasosan kulkuväylästä, vaikka toisen puolen lehdet joutuvat olemaan lytyssä ikkunaa vasten. Mutta onhan se kieltämättä aika hieno.
Nyt tarvitsisin vähän neuvoja, jos jollakulla sattuisi olemaan verililjapuun kasvattamisesta kokemuksia. Kaikki, mitä sain puutarhamyymälän kenties väärällä jalalla heränneestä myyjästä irti, oli se, että valoisassa pitää talvettaa eikä vaadi kesällä mitään sen kummempaa hoitoa. Aika leväperäiset ohjeet, sanoisinko. Onneksi eteisestä vapautuu reilusti talvetustilaa, kun paprikat ja chilit ovat kypsytelleet satonsa. Vai onko talvella 5-asteinen eteinen liian kylmä sille?
Siemenkirjeen chilit ovat tehneet reilusti raakileita. Ensimmäiset kaksi melkein kokonaan punaista pilkottelevat melkein kuvan alareunasta. Aikaisemmat kokemukset ovat opettaneet, että chileissä pienemmät ovat tulisempia. Uskaltaakohan näitä edes maistaakaan?
Muistatte varmaan, kuinka keväällä sisuunnuin 'Patio Red' -paprikan siemeniin, jotka eivät meinanneet itää sitten millään. Vihdoin yksi (noin 40 siemenestä) iti ja aloitti tuskastuttavan hitaan kasvun. Hitaasti ovat myös raakileet kypsyneet, mutta nyt alkaa näyttää jo hyvälle. Seuraavat kaksi saadaan varmaan joulupöytään...
Viikonlopun suunnitelmissa on saada keskeneräisiä puutarhaprojekteja edes pieni askel eteenpäin. Uudet ostokset ehdin istuttaa jo autotallinvieruspenkkiin väliaikaissijoitukseen ja kevättähdet piilottelin aurinkopenkkiin kevätkurjenmiekkojen sekaan. Saa nähdä, ehtivätkö kukkia keväällä edes hetken aikaa yhdessä. Millaisia viikonloppusuunnitelmia teillä on?

22 kommenttia:

  1. Minulla mennyt jo into tältä vuodelta ostella ja istutella mitään. Mutta annas olla, kun kevät koittaa! Talven aikana voi kaikkia suunnitelmia sitten tehdä. Hyvää viikonvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla kasvaa into syksyä kohti, kun alkaa löytyä todella halpoja poistotaimia. En raski keväällä hankkia kovin montaa normaalihintaista tainta, vaikka miten sormia syyhyttäisi. Tällainen normaali sateinen ja kylmä syyssää tosin hillitsee pahinta intoa aika paljon. Kiitos! Hyvää viikonloppua!

      Poista
  2. Ohjeita verililjapuun kanssa en osaa antaa. Ostoksesi näyttävät suloisilta, etenkin tuo varjohiippa, jota olen itsekin havitellut. Ostin uuden syyshortensian etupihalle, muuta en aio hankkia. Muuten sijoitan siirrettäviä taimia talvi-istutukseen odottamaan lopullista paikkaa. Sinulla on mainio talvetus- ja viileäpaikka moneen tarpeeseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivottavasti kaikki talvehtivat hyvin. Eteinen on aika hyvä talvettamiseen. Olisipa se vain ainakin neliön verran isompi.

      Poista
  3. Tänä kesänä blogeissa on näkynyt komeita verililjapuita, ehkä se on helppo eikä vaadi talveksi sen kummempia toimenpiteitä. Olen tietoisesti vältellyt puutarhamyymälöiden syysalennuksia ettei tulisi tehtyä heräteostoksia mutta pahaa pelkään että yhdessä on aikain käytävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen muuten huomannut talojen ruukkuistutuksissakin aika usein verililjapuita. Taitaa olla ihan tämän kesän muotikasveja. Kyllä nyt yhdessä syysalessa aina voi käydä. Minulle tämä oli jo kolmas :D Saatan vielä parin viikon päästä käydä tarkistamassa, olisiko vielä melkein "vie pois" -tarjouksia jossain.

      Poista
  4. Minulla mopo karkasi sipulihankinnoissa, joten minun on syytä yrittää pysytellä taimialeista kaukana. Painotus on sanalla yrittää, D!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus taimialeja sattuu ihan matkan varrelle, vaikkei tietoisesti olisikaan niitä etsinyt. Minä olen tänä vuonna onnistunut pysymään sipulikukkien suhteen maltillisella linjalla, joten on varaa pikkuisen lipsahdella perenna-aleissa. Onnea sinun yrityksellesi ja jos sattuu repsahdus tulemaan, olkoon se loistolöytö!

      Poista
  5. Hyvät ostokset verililjapuuta myöten. Kuka nyt euron kasvin ohi voisi kävellä. Enpä osaa hoito-ohjeita verililjapuulle antaa. Ensimmäiset verililjapuuni ostin alkukesästä sisäänkäynnin ruukkuihin. Eivät ole rehevöityneet eivätkä korkeuttakaan pahemmin kasvaneet. Käytännössä ovat samanlaiset, kuin ostettaessa. Hyvin kuitenkin hoitivat korkeamman kesäkasvin roolin. En ajatellut niitä talvettaa. Tai ehkä koitankin, ihan mielenkiinnosta. Ovat vielä ulkona ruukuissaan.
    Huomiseksi on luvassa sadetta, joten ryntäsin jo tänäaamuna pihalle. Leikkasin nurmikon ja trimmasin ojan reunat. Nypin sieltä ja täältä sekä lopuksi kiersin ihan vain katselemassa. Verkottamiset on tekemättä ja edessä on perennojen leikkaamista, kunhan pakkanen niitä ensin riittävästi puraisee.
    Leppoisaa lauantaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei onnistunut ainakaan minulta. Kuulin, että jotkut talvettaisivat verililjapuita ihan huoneenlämmössä, mutta epäilen, että ne vaativat silloin enemmän valoa, mitä ainakaan meillä on tarjota. Oletpa ollut ahkerana! Minä en ole edes katsonut, millaista säätä on huomiselle luvassa. Jos sataa, niin sitten varmaan istutan sateessa valkosipulit ja verkotan kasvit. Tänään pyörittelin hetken aikaa isoja kiviä. Kiitos, leppoisaa lauantai-iltaa!

      Poista
  6. Yritän kiertää kaikki (mahdollisimman monet) kaupat, joissa tiedän olevan kasvialet meneillään. Tila talvettamiseen ei yksinkertaisesti riitä ja kukkapenkitkin ovat tupaten täynnä. Toivotaan, että saat verililjapuusi selviämään ensi kesään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä pieni välttely on ihan paikallaan. Minä olen vältellyt tänä vuonna aika paljon kukkasipulihyllyjä. Meillä taas kukkapenkeissä on tilaa vaikka millä mitalla, kun tuli kaiveltua lisää kesän mittaan. Toivotaan, että osaan talvettaa verililjapuun.

      Poista
  7. Saitpa verilijapuun tosi edullisesti ja tarhasyysvuokko on ihana,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Verililjalla oli varmaan paras alennus prosentteina, mihin olen koskaan törmännyt. Teki mieli ostaa sellainen iso, kukkiva syysvuokkoruukku, mutta olivat niin suolaiseen hintaan, etten raskinut. Kokeilen mieluummin pienellä ja edullisella taimella, kuinka saan sen viihtymään. Pitää katkoa varmaan pihdasta muutama oksa sen suojaksi kunhan menee pakkaselle.

      Poista
  8. Edullinen on ollu tuo verililjapuu. Miullakin se vuottaa talavetuspaikkoo, tuohon viileeseen varastoon meinasin ikkunan etteen laittoo, kuhan ilimat kylymenöö. Ei oo kokemusta aiemmilta talavilta, kokkeillaan miten käyp! Keväällä sen ostin. Verkottamiset meillä on vielä tekemättä, kohtapuolin on alotettava sekin homma!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Verkottamiset on täälläkin tekemättä, vaikka rusakoita pomppii pihalla jatkuvasti. Aina löytyy mukamas kiireellisempää hommmaa tehtäväksi. Talvehtimisonnea kummankin verilijlapuille!

      Poista
  9. Kaikin puolin teit hyvät ostokset! Verililjapuun ostin tänä vuonna ensimmäisen kerran ja komeasti on isossa ruukussa kasvanut ja hyvänä pysynyt koko kesän. Talveksi tuon ihan sisätiloihin, sillä kuulin että sitä ihan huonekasvina kasvatetaan. Viherpeukaloiden sivulla kerrottiin, että tarvitsee talvellakin vähintään 15 asteen lämpötilan. Tämän tiedon varassa mennään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syysalet ovat loistopaikkoja :) Minusta tuntuu ristiriitaiselta se, että verililjapuu kestää syyskylmääkin, mutta ei talvehtisi alle 15 asteen lämmössä. Mutta ehkä siirrän sen sitten viileämpään makuuhuoneeseen kun eteisessä tulee liian kylmä.

      Poista
  10. Minä sain viikonloppuna syyspuuhat viimein käyntiin. Ruukut on pesty, kesäkukat ovat joko talvehtimassa tai kompostissa ja sipulit ovat maassa. Vielä jäi tehtävää tulevillekin päiville, mutta onpahan ainakin alkuun päästy. Hyviä löytöjä olet tehnyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet ahkeroinut! Minulla on ruukut vieläkin pesemättä, kesäkukat väliaikaissäilytyksessä ja kasvit verkottamatta. Toivottavasti kaikki löytöni talvehtivat hyvin.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!