tiistai 3. syyskuuta 2019

Blogilomalla tapahtunutta

Hei taas ja aurinkoista alkanutta syyskuuta! Vaikka muutaman päivän blogilomaa pidinkin, niin ei Hiidenkivellä suinkaan ole koko aikaa lomailtu. Tai ainakaan kasvit eivät ole lomailleet. Osa on jo uusintakierroksella.
Puolukka 'Otson karkki' teki keväällä pari kukkaa, mutta pölytys epäonnistui eikä yhtään raakiletta lähtenyt kasvamaan. Uusintayritys ei varmasti tuota sen parempaa lopputulosta.
Kesäkuussa muutaman kukan tehnyt pasuunakukka kukkii nyt kunnolla. Lapset kävivät nykäisemässä pari nuppua irti, mutta jäihän näitä vielä jokunen jäljellekin. Lehdistä näkee, että lannoitusta olisi saanut olla vähän enemmän.
Kivikkosuopayrtti taitaa kukkia jo kolmatta kertaa tälle kesälle. Mikäpäs siinä, kukkikoon aivan vapaasti minun puolestani.
Tuoksuherneet ovat kukkineet yksittäisten kukkien voimin jo jonkin aikaa, mutta ovat vasta nyt saaneet isomman vaihteen päälle. Pitää muistaa seuraavalla kerralla istuttaa näitä reilusti samaan kohtaan, nyt tässä on vain kolme tainta.
Talon julkisivun ilme koheni pikkuisen, kun öljysimme rappuset ja ulko-oven. Johan ne olivatkin vuosien saatossa ehtineet muuttua kulahtaneiksi. Pahiten säiden vaikutuksesta kärsineet eteläpäädyn räystäslaudatkin saivat uutta maalia pintaansa, mutta koko taloa ei ollut vielä tarvetta kiertää.
Kauempaa katsottuna rappusesta ja vanhasta ovestakin tuli kuin uusia. Räystäslautojen ilmeen muuttumista ei huomaa, jos ei osaa katsoa, mutta ovi näkyy pitkälle kadulle asti.
Rungollinen verenpisara innostui kukkimaan kunnolla.
Lasten mielestä aurinkopenkin "hiidenkivelle" pitää päästä kiipeilemään ja koska heitä ei saa pidettyä sieltä poissakaan, tein sinne luvallisen kulkuväylän. Seuraavaksi pitää varmaan laittaa kanaverkkohäkki kiven ympärille, sillä esikoisen mielestä kiveltä pitää päästä myös hyppäämään kasvien päälle. Yksi maksaruohoista jo sai täysosuman. Kiviä siirrellessä oli hyvä kaivaa päivänliljat pois, mistä taas seurasi yhtä sun toista. Päivänliljojen väleistä löysin myös roppakaupalla kevätkurjenmiekan sipuleita, jotka istutin kasvien väleihin. Mitäpä niitä muualle siirtämäänkään, kun kerta näyttävät tuossa viihtyvän.
Tukeva reitti isolle kivelle kulkee kaukasianmaksaruohojen ja nukkapähkämön välistä. Toin yhden isomman kiven ja asettelin pari paikalla ennen ollutta kiveä nukkapähkämöiden taakse rajaamaan kivikkorinnettä aurinkopenkistä.
Päivänliljojen tilalle tuli kiviä, 'Srawberries and Cream' -maksaruohoa sekä kolme silmäkatanaa. Tyhjälle kohdalle jaan ensi keväänä maksaruohoa ja laitan ehkä vielä muutaman silmäkatanan lisää, kunhan näen, kuinka viihtyvät tuossa. Bellikset lähtevät pois kokonaan, kunhan saan lisättyä nukkapähkämöiden ja bellisten välissä olevaa kaukasianmaksaruohoa koko matkalle.
Tuoksuvatukan myrkytyksen takia kesäkukilla ollut aurinkopenkin osa näyttää nyt aika rehevältä. Leijonankidat, bellikset ja tarhakukonkannukset kukkivat komeasti ja voikukat täyttävät välit. Purppurarevonhännätkin ovat vihdoin alkaneet viihtyä.
Aurinkopenkin 'Stella d'Oro' -päivänliljat siirtyivät talon julkisivun edustan pensasryhmän päätyyn kääpiöauringonkukkien ja ruskavärejä saavan atsalean seuraksi.
Sadonkorjuuta tehdään sitä mukaa kun satoa kypsyy. Suippopaprikoissa on ollut raakileita todella kauan ja aloin jo epäillä, etteivät meinaa kypsyä ollenkaan, mutta nyt vihdoin pitkä odotus palkittiin. Chilien ja 'Patio Red' -paprikan kypsymistä vielä odotellaan. Chilit ovat alkaneet muuttua vihreistä mustiksi, joten kai nekin pian alkavat punertaa.
Makeita,joskin pienenpuoleisia olivat omat suippopaprikat.
Valkosipulit on nostettu ajat sitten ja osa syötykin, mutta loput olivat "kuivumassa" (=unohtuneet) liiterin kuistilla. Nyt sain aikaiseksi siistiä ne. Toistaiseksi eri lajikkeet erottaa värin puolesta, mutta varrentyngän pituuden perusteella ne erottaa myöhemminkin kun violetti väri häviää. 
Kärhöillekin kuuluu hyvää. Takapihalla mantsuriankärhön kukinta on aika pitkälti ohi, mutta muut kukkivat täyttä päätä. Aurinkopenkissä kasvava tiukukärhö 'Arabella' kukkii hyvin, mutta loistokärhö 'Elsa Späth' on vähän vaisu esitys. Penkin maa on hyvin hiekkapitoista eikä kärhöjen istutuskuoppaan sekoitettu komposti ja säkkimulta riitä pidättämään tarpeeksi kosteutta kuivana kesänä. Myös ritarinkannukset kärsivät kuivuudesta ja ehkä myös siperiankurjenmiekat, jotka eivät suostu kukkimaan. Olenkin nyt tuonut kottikärryllisen kivikkorinteestä löytynyttä savimultaa ja sekoitellut sitä aurinkopenkin kuivuudesta kärsivien kasvien ympärille maanparannusaineeksi. Vielä tarvitaan ainakin yksi kärryllinen lisää. Toivottavasti savilisäys auttaa kasveja tulevina kuivina kesinä.
'Elsa Späth' on kukkinut tänä vuonna melko vaisusti, mutta koko ajan on kuitenkin jokunen kukka auki ja nuppuja tulee.
Kärhökaaren loistokärhöt pärjäävät hienosti. Tämän kaaren alta on nyt mukava mennä kasvimaalle.
Nyt aloitan teidän postauksienne tutkimisen. Bloggerin lukemiston mukaan minulla on useita neljä päivää sitten tulleita postauksia lukematta, joten hetki taitaa mennä ennen kuin pääsen takaisin aikatauluun kiinni. Mukavaa viikkoa!

28 kommenttia:

 1. Ihania syyskukkijoita!
  Tuon pasuunakukan kukat ovat kyllä hienot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivon, että ensi vuonna pasuuna kasvattaisi vähän pidemmän rungon, jotta kukat olisivat katseen korkeudella.

   Poista
 2. Ihana kärhökaari! :)

  Omat paprikani ovat vielä pieniä ja vihreitä, toivottavasti ehtivät kypsyä! Chileihin sentään alkaa jo tulla väriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kärhökaari on nyt lempipaikkojani puutarhassa. Jos vain valoa ja lämpöä riittää, niin eiköhän paprikat ehdi kypsyä. Huomasin, että kun ensimmäinen raakile alkoi saada väriä, niin yhtäkkiä kypsiä paprikoita olikin jo monta.

   Poista
 3. Voi, oletpa tunnollinen, kun kutsut muutaman päivän postausväliä tauoksi ja luet kaiken väliin jääneen! Tosin kyllä minäkin silmäilen blogiystävien väliin jääneet postaukset, ei sen puoleen.
  Kulmauksesi kukonkannuksineen on satumaisen kaunis! Kivikkosuopayrtti on mielettömän söpö. Se menikin ostoslistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vain malta olla vilkaisematta, mitä muiden puutarhoissa on muutaman päivän aikana tapahtunut :D Sen myönnän, etten välttämättä monen päivän takaisiin postauksiin kommentoi mitään, varsinkaan jos ei saman tien tule mieleen jotain. Kiitos! Alkukesän helteet hidastivat selvästi tarhakukonkannusten, koreatörmäkukkien, pistokkaista kasvatettujen leijonankitojen ja purppurarevonhäntien kasvuunlähtöä, joten aidan edusta ei ole ihan sen näköinen, mitä olin mielessäni kuvitellut. Onneksi suurin osa päätti kuitenkin myöhemmin kesällä lähteä kasvuun. Talvetetut leijonankidat eivät helteistä ja kuivuudesta hätkähtäneet, vaan ovat kukkineet kesäkuun alusta lähtien. Yhden kesän kokemuksella voin lämpimästi suositella kivikkosuopayrttiä.

   Poista
 4. Pasuunakukkasi on kivan värinen. Köynnöskaari on myös kiva ja nyt kun on kukintaa niin mukavahan siitä on kulkea. Komeamaksaruohot kuvassa vasemmalla on upeat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Köynnöskaari on lempipaikkani tähän aikaan vuodesta. Viides kärhö, vasta tänä kesänä istutettu, on nupullaan ja kovasti odotan sen kukintaa. Komeamaksaruohoista on tullut aikaa myöten komea rivistö. Joka vuosi aina jännitän, ehtivätkö niiden kukat avautua vai riittääkö täällä kasvukaudessa tarpeeksi pituutta.

   Poista
 5. Otson karkkia haluaisin kovasti minäkin kokeilla. Olen sitä yhdelle alueelle jo suunnitellut. Olisi ihana napostella puolukoita samalla kun puuhastelee puutarhassa. Harmillista, että pölytys epäonnistui. Mukavaa viikkoa myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Otson karkki' on vasta viime vuonna istutettu, joten en kovin suuria satotoiveita sille edes laittanut. Olisihan se ollut mukava saada edes pari marjaa maistiaisiksi, mutta ehkäpä ensi vuonna on parempi tuuri. Kaunis se on muutenkin kukkapenkissä. Kiitos, mukavaa viikkoa!

   Poista
 6. Matalat auringonkukat ovat kivoja. Itsellä on joskus ollut korkeita, tuollaisia pieniä olisi hauska kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matalat ovat siitä mukavia, että kukat ovat sopivalla katselukorkeudella. Minulla taas ei ole ollut koskaan korkeita. Keväällä esikasvatin pari tainta, mutta jompi kumpi lapsista nykäisi maahan istutetun taimen leikkeihinsä. Ehkä kokeilen ensi vuonna uudelleen paremmalla tuurilla.

   Poista
 7. Hienoa kärhökaari. Tuon alta on mukava kulkea. Uudistuksia tarvitsee ajoittain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Harvoin kasvit täälläkään kerrasta osuvat kohdilleen, vaikka miten huolellisesti niiden paikkoja olisikin miettinyt.

   Poista
 8. Välillä on hyvä ottaa taukoa. Minulla niitä tulee taas turhankin paljon ja pitkiä, kun blogi muussa kiireessä unohtuu. Aurinkopenkistä uunine kulkuteineen tuli oikein kivan näköinen. Muutoinkin siellä on nätisti kukkia vielä kukassaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että minullakin tulee nyt enemmän taukoja, sillä töitä ilmaantuikin yhtäkkiä odotettua enemmän ja ne tietysti vievät aikaa bloggaamiselta. Pitää kehitellä jokin uusi systeemi, jotta saan pidettyä kodin, työt ja blogin kivasti tasapainossa. Kiitos! Aurinkopenkki kohenee nurkka kerrallaan. Kukintaa pitäisi riittää täällä ihan lumentuloon asti tai ainakin siihen olen yrittänyt tähdätä.

   Poista
 9. Hauska nimi puolukalla. Tiälläpäin kun mehtäsivät karhuja, ne ol popsinu puolukoita mahansa täyteen. Miun hulluruohot on tuon pasunakukan sukulaisia, kukka vuan törröttää ylöspäin. Hieno kärhökaari, kauniisti kukassa. Pensellillä suap hyvvee pintoo aikaseks!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karhut ymmärtävät herkkujen päälle :) Minun pasuunani saisi kyllä koon puolesta nostaa kukkansa ylöspäin tai sitten pitäisi nostaa ruukku jalustalle, jotta näkisi kukat kunnolla. Jospa ensi vuonna saisin sen kasvattamaan vähän pidemmän rungon. Kiitos! Kärhökaaren viides kärhö, kesällä istutettu 'Princess Kate' on vasta nupullaan. Odotan kovasti sen kukintaa ja sitä, kuinka se sopii väreiltään muiden kanssa yhteen. Teoriassa sen ainakin pitäisi toimia.

   Poista
 10. Tosi kauniita kukkijoita! Ihanat kärhöt jälleen ja upea tuo pasuunakukka. Kauniita syyskesän päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kärhöt komistuvat vuosi vuodelta ja pian kukkii kärhökaaren viideskin, 'Princess Kate'. Aurinkoista syyskuuta!

   Poista
 11. tuo Hiidenkivi on kyl kiva, ymmärrän hyvin, miksi lapset haluavat sille kiivetä;) voih, meidänkin ulko-ovi kaipaisi käsittelyä.
  miniauringonkukat ovat kauniita. erehdyin ostamaan jättikokoisten simeniä keväällä, eihän niiden kukkaa edes näet korkeuksista! kunpa minullakin olisi joskus vielä noin rehevä kärhöportti.
  aurinkoisia syyspäiviä Sinulle:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kivi on edellisten asukkaiden jälkeensä jättämistä puutarhaelementeistä paras. Ja onhan siltä hyvä tähystää kadulle päin. Karokin aina kiipeää sille tarkkailemaan ympäristöä. Meidän ulko-ovi ja rappunen olisivat kaivanneet käsittelyä jo vuosi-pari sitten, mutta ei vain tullut tehtyä. Suosittelen ehdottomasti rehevää kärhöporttia ;) Aurinkoisia syyspäiviä!

   Poista
 12. Vai piti lasten juuri tuolle kivelle päästä! Sinun täytynee tehdä heille oma kivikko, missä voivat leikkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei heille varta vasten tehty leikkipaikka kelpaa kuitenkaan :D Käykööt nyt tuolla kivellä, kun sinne on tukeva kulkureittikin. Pääsevät kukkia tallomatta kiipeämään.

   Poista
 13. Kärhökaaresi on aivan ihana! Sen vieressä kasvavat maksaruohot ovat nekin upea ilmestys, todella näyttäviä noin suuressa ryhmässä. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joka vuosi aina jännitän, ehtivätkö maksaruohot kukkaan ennen pakkasia. Mukavaa viikonloppua!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!