perjantai 27. lokakuuta 2023

Sillä selleri! (ja muita kauden viimeisiä)

Viimein sain aikaiseksi naputella viimeisen hyötykasvitiivistelmän. Tänä vuonna vähensin pitkän kasvukauden lajeja, joten myöhäissyksyn sadonkorjuuta jäi odottelemaan vain selleri, palsternakka ja maa-artisokka. Niiden nosto ajoittui viime lauantaille, 21.10, kun mittarissa oli -9 astetta ja sellerinkin lehdet olivat jo selvästi kärsineet kylmästä. Vaikka maa oli jopa harson alla pinnasta jäässä, juurille ei ollut käynyt kuinkaan. Olin nimittäin ennen pakkasia lisännyt multaa kaikkien tyvelle, jotta ne olisivat paremmin suojassa pieniltä pakkasilta. Joskus viimeisten juuresten nosto on venähtänyt jopa marraskuun puoliväliin, kun pakkasia on ollut vain satunaisesti pitkin syksyä eikä tällaista useamman päivän kireää pakkasta jo tässä vaiheessa. Selleri, palsternakka, maa-artisokka, mustajuuri ja monet kaalit kestävät hyvin ilman harson suojaa parin asteen pakkasyöt, harson avulla jopa parin vuorokauden pikkupakkasen. Maa-artisokan varsien kylmänkesto menee noin viidessä asteessa, ruusukaali selvisi viime syksynä ilman harsoa -7 asteesta, joten kummankaan sadonkorjuun kanssa ei tarvitse hoppuilla.
Tämän vuoden ennätysselleri.
Mukulasellerien kanssa sattui keväällä pieni "työtapaturma". Suunnitelmissani oli tilaa vain kuudelle taimelle, mutta esikasvatin samalla vaivalla muutamia ylimääräisiä. Sitten kun istuttamisen aika tuli, kävikin niin, että ylimääräisille taimille ei ollut ottajia, joten ne piti lykätä johonkin. Sadonkorjuun hetkellä huomasi, että liian tiheään ja aivan muille kasveille valmisteltuun multaan istutetut sellerit olisi ollut melkein sama viskata jo taimivaiheessa suoraan kompostiin. Niiden mukulat jäivät suunnilleen lapsen nyrkin kokoisiksi. Suunniteltuun kohtaan muhevaan ja hyvin lannoitettuun multaan istutetut taimet tuottivat kuusi ennätyssuurta mukulaa.

Viime vuonna kokeilin vanhasta puutarhalehdestä löytämääni vinkkiä leikata loppukesän aikana pari kertaa mukuloiden vierestä sivusuuntaan kasvavia juuria poikki ja totesin sen todella suurentavan mukulan kokoa. Tänä vuonna käsittelin kaikki suunnitelmassa olleet sellerit samalla lailla ja niinpä sadonkorjuuseen varaamani ämpäri täyttyi jo viidestä mukulasta. Kuudes piti kantaa kädessä sisälle. Pienen siistimisen jälkeen vaaka vahvisti sen, mitä silmä ja näppituntuma jo kertoivat: isoimmalla oli painoa 822g ja pienimmälläkin 406g. Toiseksi pienin painoi 457g ja loput olivat 500-800-grammaisia. Viime vuonna sellerit painoivat 300- 400g, joten onnistuin vähintäänkin tuplaamaan sadon määrän vähemmällä määrällä taimia. Ylijäämätaimista kasvanut isoin mukula painoi 132g, pienin (jo aiemmin ruuanlaittoon käytetty) oli vain 102-grammainen.  Taimet kasvoivat koko kesän heikommin kuin toiset, joten raskin tehdä niille ainoastaan kerran varovaista sivujuurien katkontaa kunkin taimen yhdelle sivulle. Jos viljelytilaa on vähän, kannattaa siis keskittyä taimien määrän sijaan saamaan mukuloista mahdollisimman suuria.
Isoimmat palsternakat, minisellereitä (pienin oli jo käytetty ruuanlaittoon ennen kuvan ottoa) ja jättiläiset.
Palsternakat itivät tänä vuonna jostain syystä erittäin hitaasti, joten ne jäivät pieniksi. Jos lämmintä olisi riittänyt vielä muutaman viikon, ne olisivat varmaan pulskistuneet vielä pikkuisen. Suunnitelmissa oli kylvää palsternakkaa nyt syksyllä mutta taitaapa jäädä tekemättä, jos sää ei tästä lämpene takaisin normaaliksi syyskeliksi. Jäiseen maahan on hankala vetää kylvöuria saati sitten peitellä siemeniä, enkä halua tuhlata pussimultaa kasvimaalle. Myös maa-artisokkien kanssa pakkanen yllätti puutarhurin ja mukulat ovat edelleen maassa. Artisokat eivät oikein säily hyvinä jääkaapissa tai kellarissa, joten olen yleensä käynyt nostamassa niitä vain sen verran, mitä kulloinkin sattuu ruuanlaitossa tarvitsemaan. Aikaisesta pitkästä pakkasjaksosta huolimatta maa-artisokat ehtivät tänä vuonna kukkia ja olisi ollut kiinnostavaa nähdä, onko kukinta vaikuttanut mukuloiden kokoon. Sitä päästään tutkimaan vasta keväällä, jos loppusyksyn aikana ei tule lämmintä jaksoa.
Porkkanoiden koko ei päätä huimaa, vaikka joukossa oli muutama vähän suurempikin.
Ulkovarastoon nostetut peruna- ja porkkanaruukut sentään olivat pysyneet sulina, joten niiden sadon pääsi keräämään talteen. Kastelua ja lannoitusta olisi kannattanut ehkä harrastaa vähän useammin, sillä kovin pieniksi jäivät niin perunat kuin porkkanatkin. Multana oli pääasiassa oman puutarhakompostin multaa, johon olin sekoittanut hiekkaa ja hyvin varovaisesti kanankakkaa. Perunoilla taisi loppua kasvukausikin vähän kesken, sillä hetken mielijohteesta istutin vasta lähempänä kesäkuun loppua ruukkuun kolme jääkaapissa itämään lähtenyttä 'Afran' mukulaa. Hyvän makuista satoa kuitenkin tuli kummastakin ja ensimmäistä kertaa kaikki porkkanat olivat sekä suoria että säästyneet tuholaisten hyökkäyksiltä. Harso olikin paljon helpompi saada pysymään tiukasti ruukun suojana kuin kasvilavan päällä. Vaikka märkä kesä olikin, niin perunanvarsiin ei rutto iskenyt, kun autotallin katto suojasi sateilta. Sekin oli siis positiivinen havainto juuresten ruukkuviljelystä.
Löytyihän sieltä muutama pottu! Kolmesta siemenperunasta tuli parikymmentä keskikokoista tai pienehköä perunaa.
Ensi vuonna olisi tarkoitus päästä maa-artisokista eroon ja ottaa niiden tila muille hyötykasveille. Selleri ja palsternakka ovat edelleen kasvatuslistalla. Ruukkuperunoita ja -porkkanoita pitää miettiä, maksaako niiden kasvatus vaivaa. Jos inspiraatio iskee, niin pitää laittaa ihan säkkimultaa niiden kasvualustaksi. Säilyy kosteus pidempään kuin hiekkapitoisessa mullassa. Perunasta kannattaisi myös ehdottomasti valita aikainen lajike ja laittaa se jo hyvissä ajoin keväällä kasvamaan, sillä alkukesällähän ne vanhat perunat ovat kaupassa huonoimmillaan ja uudet perunat kalleimmillaan. Joskus, kun kasvatin vielä perunaa kasvimaalla, kaivelin alkuun mullasta vain isoimpia mukuloita ja jätin muun kasvin kasvamaan. Saman voisi tehdä myös ruukkuperunalle, jolloin yhden kasvin satokausi pitenee ja ne pikkurillin pään kokoisetkin mukulanalut ehtivät kasvaa syöntikokoisiksi.
Kovin oli hämärää kuvata eilisaamuna kolmenkymmenen tilhen parvea, vaikka aivan pihlajan viereen pääsinkin.
Täällä talvinen sää jatkuu edelleen eikä lämpenevää näy ennusteissa. Pakkasta on ollut nyt viikon verran putkeen. Suuret pahoittelut ainakin sinne etelämpään, sillä sain makeat naurut eräänä päivänä töihin ajaessani, kun radiotoimittaja kertoi sään olevan kerrassaan ankea koko Suomessa. Vettä kuulemma satoi ja tuulikin oli kohtalaista. Ehkä Pohjois-Savo ei kuulu juontajan mielestä Suomeen, sillä täällä aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta koko päivän eikä juuri tuullutkaan. Enimmäkseen on kuitenkin ollut pilvistä, mutta harvoista aurinkoisista hetkistä nauttiikin sitten kaksin verroin enemmän.

12 kommenttia:

  1. Onnittelut komeista sellereistä, sinä se jaksat tehdä erilaisia tutkimuksia ja onhan niistä selvästi hyötyä!
    Olen aivan samaa mieltä varhaisten perunoiden kasvatuksesta, siihen kannattaa keskittää voimat mieluummin kuin syyskasvatukseen.
    Olen katsonut ennusteita ja meillekin on tulevalle viikolle luvassa pakkasen jatkuminen yötä päivää.
    Rentouttavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ainakin sellerien kohdalla kokeilusta oli hyötyä, sillä mukulat olivat selvästi suurempia kuin koskaan ennen.
      Ihmeen kylmää tulikin näin aikaisin, yleensä vasta marraskuussa on ollut pidempiä pakkasjaksoja. Mitähän loppusyksystä tulee?
      Rentouttavaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  2. Johan on oikea Halloween-selleri! Sillä on selvästi silmät, nenä ja suu.
    Toimittajat taitavat istua mukavan lämpimässä isoikkunaisessa toimistossa Pasilassa juttelemassa keskenään. Ajankohtaiset sääilmiöt perustuvat siihen, mitä he kulloinkin ikkunasta kurkkimalla näkevät. Kuuntelen radiota lähinnä autolla liikkuessani, jolloin olen konkreettisesti kulloisenkin sääilmiön keskellä. Aika usein kaatosateessa kurvaillessa naurattaa ja ihmetyttää toimittajien pohdinnat auringonsäteiden pituudesta. Sää on kyllä välillä hyvin paikallista. Tänään piti olla poutapäivä, mutta niin vain kotiin tullessa lunta satoi hiljakseen.
    Mukavaa - ehkä myös sellerinmakuista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin tuolla sellerillä oli selvästi kasvot. Kiva huomata, etten nähnyt omiani.
      Aika usein radion sää tuntuu olevan pääkaupunkiseudulta. En minäkään muulloin kuuntele radiota kuin auton ratissa.
      Täälläpä ei olekaan lunta satanut. Maassa on kyllä ohut valkoinen kerros, mutta se taitaa olla kokonaan kuurasta syntynyt.
      Luulen, että jotain noista sellereistä tehdään viikonlopun aikana, vaikka osa jääkin joko jääkaappiin tai pakastimeen odottamaan myöhempää käyttöä.

      Poista
  3. No mutta onhan se hienoa, että teillä oli upean aurinkoinen sää, kun muualla oli ankeaa. Sateista ja tuulista on tosiaan piisannut, mutta onneksi aurinkoisiakin päiviä väliin osunut.
    Onpa mojovan kokoiset sellerit! Tuota juurten katkaisutaktiikkaa kannattaa selvästi käyttää.
    Perunakuva nostaa veden kielelle. Omat varhaisperunat ovat luksuksen huippua. Tänä vuonna minulla oli ekaa kertaa porkkanaa sitten lapsuuden, ja voi että kun ne ovat makoisia suoraan maasta nostettuina. Alkoivat kyllä olla kunnollisen kokoisia vasta lokakuun puolella, osa on vielä maassakin. Eivätköhän ne siellä vielä hetken säily.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrankin sattui näin päin säiden suhteen. Johan meillä koko kesän satoi vettä silloin kun etelässä kärvisteltiin auringossa ja kuivuudessa.
      Jo alkusyksystä näki, että nyt on tulossa kookasta selleriä mutta enpä silloin arvannut, että ihan noin jättiläisiä tulisi.
      Minun "varhaisperunani" olivat pikemminkin myöhäisperunoita, kun nostin ne vasta lokakuun lopulla :D Joka tapauksessa olivat ihan uusien pottujen veroisia. Ihan varmasti teillä porkkanat säilyvät vielä maassa ja kasvavat kokoakin, jos ei ole pakkasia. Toivotaan vain, etteivät vesimyyrät eksy porkkanapenkkiisi.

      Poista
  4. Minulla jäi pari porkkanaa maahan. En muistanut, että hukkasin viimeiset siemenet yhden laatikon reunaan. No ovat nyt sitten umpijäässä siellä enkä viitsi alkaa kaivella pois. Komeat sellerit ja palsternakat. Meillä perunat on syöty, yritetään syödä mahdollisimman aikaisin pois kun ei ole kellaria missä säilöä. Yleensä syödään perunaa elokuusta lokakuun loppuun, se on hyvä aikaväli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porkkanathan säilyvät maassa hyvin talvenkin yli, jos ei maa enää sula tämän vuoden aikana. Jäi niin myöhään tuo perunan kylvö meillä, ettei päässyt aiemmin satoa korjaamaan. Jos maahan istuttaisin perunaa, laittaisin ne kyllä heti alkukesästä. Suoraan maasta nostettuinahan ne perunatkin ovat parhaimmillaan.

      Poista
  5. On komeita sellereitä tosiaan ja kivat kesäperunatkin vielä näin syksyn satona. Tekstistäsi tulikin mieleeni että osa porkkanoistani on edelleen lavassa ylös korjaamatta. Toivottavasti keli nyt vielä plussalle palaisi niin pääsisin pelastamaan porkkanat syötäväksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisi, että ei tämä vielä talveksi muutu. Kunhan ei vain sataisi seuraavia kahta kuukautta vettä... Parin- kolmen viikon plussakeli (ilman vesisadetta) kyllä kelpaisi, niin saisi tehtyä vielä muutaman syyskylvön ja ehkä vähän kitkettyäkin, jos vain sattuu sellainen inspiraatio iskemään.

      Poista
  6. Noita liikataimia meinaa tulla joka vuosi. Olen yrittänyt saada niitä käyttöön jopa asuinalueen Facebook-ryhmässä, mutta jostain syystä menekki ei ole kovin hyvä. Ihmettelen kovasti, että samoja taimia halutaan ostaa kalliilla hinnalla kaupasta, mutta ilmainen ei kelpaa. Ajatellaankohan, että kaupan taimet ovat parempia. Itse otan aina mieluummin jakotaimen ja itsekasvatetun taimen kauppaversion sijaan, vaikka vähän maksamalla, sillä kotona kasvatetut eivät ole tottuneet optimiolosuhteisiin ja menestyvät kokemukseni mukaan paremmin toisessakin kodissa jatkokasvatuksessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää aina olla vähän ylimääräistä, sillä joskus voi käydä joku vahinko, minkä seurauksena muutama taimi kuolee kupsahtaa kesken esikasvatuksen (malliesimerkki ei-optimaalisista kasvuolosuhteista!). Itselläni meinaa ainakin kastelu unohtua välillä. Joskus myös aurinko on tappanut muutaman taimen. Mukulasellereille ei ole täälläkään oikein ollut ottajia. Yritin joskus myydä niitä taimipäivillä mutta kotiin piti jokainen taimi kantaa. Yleensä kyllä itse kasvatetut taimet tai jakopalat ovat päässeet helposti uusiin koteihin. Ehkä täällä päin ollaan nuukempia ja otetaan sitä mitä halvimmalla saa.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!