|
Herukkaperhonen purppurapunalatvalla |
Nyt ei voi säätä moittia edes puolikkaan ajatuksen vertaa. Oli nimittäin niin kaunis ja lämmin päivä syyskuuksi, että olisi kelvannut heinäkuullekin. Pihalle mennessä oli suunnitelmana puuhailla yhtä sun toista mutta jumahdin heti ensimmäisenä aurinkopenkin purppurapunalatvojen luo, sillä siellä oli käynnissä melkoiset päiväperhosten kokoontumisajot. Korkeampi purppurapunalatva on jo kukkinut mutta matalampi 'Phantom' sen vieressä on juuri nyt parhaassa kukassaan ja siinä riittää vilskettä.
|
Kaksi nokkosperhosta, kolme amiraalia ja yksi neitoperhonen osui tähän kuvaan. |
Amiraaleja näkyi kerralla seitsemän, neitoperhosia viisi, nokkosperhosia laskin kuusi, yksi herukkaperhonen ja vielä yksi keisarinviittakin. Lisää perhosia oli varmasti muissa kukkapenkeissä. Heti purppurapunalatvan alapuolella aidan toisella puolella punatähkät ovat hyviä perhoskasveja. Lisäksi etupihalla kookas mustilanhortensia ja sivupihalla syyssyrikkä houkuttelevat myös paljon perhosia. Punahatuissa ei juuri sillä hetkellä ollut niin vilkasta lentoliikennettä, vaikka nekin ovat yleensä perhosten ja pörriäisten suosiossa. Olen oikein mielissäni siitä, että näitä lentäviä puutarhaseuralaisia on runsain määrin. Niitä on niin mukava seurata.
|
Nokkosperhonen, amiraali ja joku kukkakärpänen. |
|
Syysasteri 'Patricia Ballard'. |
Vaihdoin keväällä aurinkopenkissä syysasteri 'Patricia Ballardin' ja punahatun paikkoja. Viime kesänä penkin etuosaan istutettu syysasteri nimittäin retkotti kaikkien naapurikasvien päällä ja kasvoi punahattua korkeammaksi. Ei ollut kovin toimiva yhdistelmä se, joten siirsin asterin aidan viereen takimmaiseksi. Siellä sille ei ole niin paljoa vieruskavereita alleen haudattavaksi. Ehkä siirron vuoksi asteri on nyt jäänyt kovin maltillisen kokoiseksi mutta eiköhän asia korjaannu ensi vuonna. Pelkäsin, että siirron takia asteri ei ennättäisi kukkia tänä vuonna kunnolla mutta olihan siinä jo ensimmäinen kukka auennut. Aivan samassa aikataulussa se näyttää meillä kukkivan kuin liilakukkainen syysasterikin.
|
Syysvuokko 'Pamina'. |
Viime syksynä syysaleista napatut syysvuokot ovat syysasterin ohella pitäneet jännitystä yllä. Ensimmäinen kokeiluni jokunen vuosi sitten kuoli heti ensimmäisenä talvenaan mutta viime talvi oli sen verran suotuisa ja taimet kookkaampia kuin ensimmäinen yritykseni, että kumpikin talvehti hienosti. Kävin tutkimassa vuokkoni siinä vaiheessa kun blogeissa alkoi näkyä ensimmäisiä nuppuja, mutta kummassakaan ei näkynyt vielä minkäänlaista merkkiä nuppuilemisesta. Vasta pitkän ajan päästä ilmestyivät ensimmäiset nupun alut ja nyt nuput näkyvät jo selvästi. Koska sääennusteissa on luvattu lämmintä keliä, pääsen minäkin hyvin todennäköisesti näkemään vihdoin ensimmäiset syysvuokon kukat omassa puutarhassani.
|
Nepalinhanhikki 'Ron McBeath' |
Nepalinhanhikilla on hieman erikoinen kasvutapa mutta niin suloiset kukat ja pitkä kukinta-aika, että oikeastaan tykkään siitä sen kasvutavasta huolimatta. Sen lehtiruusuke on melko kompakti mutta kukkavarret lähtevät suoraan sivuille joka ilmansuuntaan. Aikansa sivusuuntaan kasvettuaan ne kaartuvat ylöspäin ja nostavat kukkansa taivasta kohti. Olen istuttanut nepalinhanhikit kolmion muotoon melko lähekkäin toisiaan, jotta niiden väliin ei jäisi kukatonta kohtaa. Viime talven aikana vain kolmas niistä meni heittämään henkensä, joten aukkohan sinne lopulta taas muodostui. Onneksi on noita vapaaehtoistyöntekijöitä (Sailalta opittua termiä lainatakseni), kuten lemmikki ja nukkapähkämö, jotka täyttivät edes tyhjää mullosta. Kunhan hopeahärkki levittäytyy riittävästi, se saa ottaa lemmikkien ja nukkapähkämön paikan haltuunsa. Sen väri sopii minusta hienosti nepalinhanhikin kukkien väriin.
|
Hyönteisverkostani ei enää taida olla suojaamaan tuhohyönteisiltä... |
Kasvuharsojen silppuuntuminen on jokakesäinen harmituksen aihe. Eivät nuo hyönteisverkotkaan näytä olevan sen vahvempaa tavaraa. Onneksi tuo oma hyönteisverkkoni ei sentään hajoa pieneksi silpuksi, vaan repeää siististi joka suuntaan jo pelkästä pienestä tuulenvireestä. Ensimmäisten isompien repeämien ilmaannuttua olenkin käyttänyt sitä lähinnä pitämään rastaat erossa pensasmustikoista. Nyt mustikkapensaissa ei ole enää kuin yksittäisiä marjoja jäljellä, joten verkolle tuli uutta käyttöä.
|
'Viipurin punaluumussa' punertaa jo reilusti. |
Keksin käyttää hyönteisverkkoa apuna luumujen keräämisessä. Luumupuiden alusia kun on tullut kitkettyä vähän huonosti tässä viime aikoina ja onhan siellä ihan tarkoituksella istutettuakin aluskasvillisuutta, niin puusta putoavat luumut häviävät helposti sinne sekaan. Ensimmäisenä toki keräsin lasten kanssa kaikki jo valmiiksi pudonneet luumut pois mutta ennen puun ravistelua levitimme hyönteisverkon puun alle. Siitäpä olikin sitten helppo löytää pudonneet luumut ja varmasti kolhujakin tuli hedelmiin paljon vähemmän, kun luumut tippuivat pehmeän kasvimaton päälle levitetylle verkolle.
|
'Kuntalasta' löytyi muutamia kypsiä luumuja. |
Tämän syksyn ensimmäinen erä kypsiä luumuja oli varsin muhkea. Kahdesta 'Kuntalasta' saatiin yhteensä 770g, 'Laatokan Helmestä' 2,47kg ja 'Viipurin punaluumusta' 2,1kg. Vaikka keräsin jo kesällä pahiten luumukääriäisen ja muumiotaudin saastuttamia hedelmiä kompostiin, löytyi niitä nytkin kolmasosa ämpärillistä. Puiden latvoihin en toki kesällä lähtenyt tikkailla kiipeämään, joten suurin osa tautisista luumuista tuli varmasti sieltä. Ja koska jollain lailla vialliset hedelmät karisevat yleensä ensimmäisenä, niin nytkin kerätystä sadosta reilusti yli puolet piti jatkojalostaa saman tien ja vain muutama litra jäi siltään syötäväksi. Seuraavana kypsyvät luumut ovat varmasti paljon isompia ja laadultaan parempia kuin tämä ensimmäinen erä.
|
Isossa kopassa on yli puolet 'Viipurin punaluumua' ja niiden päällä kerros 'Laatokan Helmeä'. Punaisessa kipossa 'Kuntaloiden' sato. |
Keittelin 'Viipurin punaluumuista' viime syksyn reseptillä "lumpsuppia" (luumuketsuppia). 'Laatokan Helmen' vialliset luumut keitin hilloksi. Minulta meni ensin tunti silputessa luumuista toukansyömiä kohtia pois ja sitten toinen mokoma kiehautetuista luumuista kiviä noukkiessa. Tulin siihen tulokseen, että hedelmälihaa menee vähemmän haaskuun, jos erottelen kivet vasta keittämisen jälkeen. Joistakin luumuista kivi lähti helposti irti jo ennen keittämistä mutta suurin osa oli tiukasti kiinni. Samalla kun urakoin luumujen parissa, keittelin kolmannessa kattilassa punajuuria. Jos on kerta seistävä hellan ääressä, niin sama vahtia useampaa keitosta kerralla. Mukavampi olisi ollut puuhastella kukkapenkeissä mutta käytinpähän hyödyksi halvan sähkön päivän. Tausta"musiikki" tuli tietenkin pyykkikoneesta.
|
Luumupuusta tipahti hyönteisverkolle myös näin korea otus, joka paljastui villakarvajalan toukaksi. Kuvassa se mönkii etusormeni päällä. |
Huomasin jo heinäkuun lopulla 'Laatokan Helmessä' erikoisen näköisen toukan. Silloin ei ollut kameraa mukana enkä enää hetken päästä muistanut lähteä sitä hakemaankaan, joten toukka jäi kuvaamatta. Tuntomerkitkään eivät silloin jääneet niin hyvin mieleen, että olisin osannut jälkeenpäin etsiä samanlaisen netistä. Unohdin koko asian, kunnes luumuja hyönteisverkolta kerätessäni löysin ison, karvaisen ja värikkään toukan luumujen seasta. Netistä lajia googlaillessani tuumin, että taitaapa olla kyseessä sama kaveri kuin silloin heinäkuussa tai hänen sisaruksensa. Siirsin toukan metsän puolelle vadelmapuskaan. Jatkakoot siellä elämäänsä. Itse perhonen on harmaankirjava ja kuten nimestä voi päätellä, sen jalat ovat hyvin pörröiset. Kaksi muutakin toukkaa tippui luumupuista, mutta niitä en ole vielä onnistunut tunnistamaan. Villakarvajalan toukkaan verrattuna ne olivat sangen tylsiä, tavallisia ja pieniä.
|
Parin päivän shoppailujen satoa. |
|
Luumutarhan takaosassa kärhöt ja syysleimut kukkivat.
|
Huomenna on varmaan ihan pakko ryhdistäytyä joka paikan valtaavien rikkaruohojen kurittamisessa. Luumutarhassa lemmikit rehottavat turhan mallikkaasti yhdessä voikukkien, valvattien ja ratamojen kanssa. Muista pitäisi päästä eroon pikimmiten mutta osa lemmikeistä saa jäädä. Poluilla niidenkään ei sentään tarvitsisi rehottaa. Jossain kaiken rehotuksen keskellä pitäisi olla muutama punahatun ja tarhakylmänkukan taimikin. Toivottavasti ovat hengissä. Ja jos en pian leikkele isotähtiputken ja myskimalvojen kukkavarsia, niitäkin taimia löytyy pian joka paikasta. Onneksi on sentään lämmintä ja hyvää säätä huomisellekin, niin ehkäpä saan edes jonkun nurkan siistittyä.
|
Päivän kärhönä on 'Polish Spirit'. |
Viikonloppuja!
Meillä perhosia on ollut todella vähän. Vain muutama amiraali- ja nokkosperhonen on näkynyt kera yhden ainoan suruvaipan. Meillä luumupuu Laatokan helmi ei tehnyt yhden yhtä luumua. Viime vuoden valtava sato lienee syy sen täydelliseen sadottomuuteen.
VastaaPoistaHienoja sipulihankintoja. Minäkin ostin jo Hankkijalta muutaman pussin.
Mukavaa syyskuun jatkoa. 🍁🥀🕯
Meilläkään suruvaippoja ei ole näkynyt kuin yksi koko kesän aikana. Muuten on perhosia ollut ihan hyvin. Olisiko Etelä-Suomessa ajoittunut kylmä jakso juuri pahimmoilleen perhosten ja luumujen kannalta, jos kumpiakin on huonosti? Hedelmäpuut kyllä pitävät tunnetusti välivuosia, joten sekin voi ihan hyvin olla syynä.
PoistaTähän aikaan vuodesta kukkasipuleita alkaa kertyä aina kun tulee vastaan kivoja lajeja tai lajikkeita. Mukavaa syyskuuta sinullekin!
Meilläki vilisi perhosia eileenki ihan kiitettävästi. Mullon syysvuakkojen kans huanot välit. On viimmeesin hankinta ny eres hengis jo kolomatta kesää, muttei meinaakkaa kukkia. Siirrin sen aurinkoosemmalle paikalle, ku nousi ny nii myähää. Kattoo, kuinka käy. Oon ihaallu nepalinhanhikken färiä anopin istutuksis, mutta on tosiaan kovin retkottava tapaus. Söpö toukka :)
VastaaPoistaNo nii, sunki sipulisyksy on avattu. Pitääs kans mennä penkkien kimppuhun, muttei huvita sitte pätkääkää.
Minäkin mietin, että pitäisikö ensi keväänä siirtää toinen syysvuokoista aurinkoisempaan paikkaan, jos se vaikka sillä kukkisi aiemmin. Vähän turhan myöhäksi menee, jos tähän aikaan vasta nuppuillaan.
PoistaNepalinhanhikin väri on minusta todella hieno. Kuvassa näyttää kyllä vähän liian pinkiltä, oikea väri on lämpimämpi. Tuo toukka oli kuin koru, tosin karvainen sellainen.
Vielä kun saisi ne sipulit maahan asti! Tänään sain kitkettyä luumutarhassa pahiten rikkaruohottuneet alueet. Sinne olisi nyt helppo tuikata pari pussillista kukkasipuleita.
Nepalinhanhikki on ristiriitainen kasvi. Tykkään sen kukkien väristä mutta se retkottaminen, ihan kamalaa. Nyt se on vieläpä tehnyt siementaimia ehkä tiedä haluanko poistaa ne vai en. Ehkä annan olla kun toinen on noin yritteliäs ja siirrän alle jääneet kurjenmiekat toisaalle. Onpas toukalla kova huomioväri, niitä eläinmaailman ihmeellisyyksiä. Hieno luumusato, meillä ei tänä vuonna saatu kuin syömäluumut.
VastaaPoistaNepalinhanhikin kasvutapa aiheuttaa kyllä päänvaivaa. Sille on vaikea keksiä edustavaa paikkaa ja sopivia vieruskavereita. Toukan räikeä väritys lienee linnuillekin selvä merkki siitä, että kannattaa jättää maistelematta. Harvemmin näkee noin hienoja otuksia omassa puutarhassa.
PoistaLuumupuut melkein notkuvat luumuista, vaikka keräsin jo kesällä paljon luumukääriäisen tai alkavan muumiotaudin saastuttamia raakileita kompostiin.
Yhden Ron McBeathin taimen otin kokeiluun maanpeitekasviksi hortensioiden kaveriksi paikkaan josta se saisi itse asiassa hieman alaskin retkottaa. Kukat ainakin ovat ihanan väriset kunhan jotenkin järkevän näköisesti kasvaisi.
VastaaPoistaKomea luumusato, omaan pihaan ei tullut tänä vuonna yhtäkään kukinnasta huolimatta. Jospa ensi vuonna pölytys onnistuisi eikä halla iskisi kriittiseen aikaan.
Nepalinhanhikki varmaan toimiikin ihan hyvin hortensian kaverina. Meillä sattui luumujen kukinnan aikaan hyvät säät, mikä selvästi näkyy luumujen määrässä. Viime vuonna satoa tuli kolmekymmentä kiloa, tänä vuonna uskoisin tulevan yhtä paljon, ellei enemmänkin. Viipurilainen tosin ei ole ihan niin täynnä nyt, mutta kolme muuta puuta tekee runsaammin satoa.
PoistaToivottavasti ehdit nähdä syysvuokkosi kukassa. Olen niin kaivannut perhosia, joita meillä ei tänä vuonna ole ollut juuri ollenkaan. Pari perhosta käväissyt ja siihen se on jäänyt.
VastaaPoistaMinäkin toivon, että syysvuokot ehtisivät kukkia hyvin ennen hallaöitä. Läheltä on liippaissut pari kertaa mutta toistaiseksi ollaan pysytty plussan puolella eikä sääennusteidenkaan mukaan pitäisi vielä mennä pakkaselle.
PoistaAlkukesän kylmät säät varmaan osuivat Etelä-Suomessa kriittiseen hetkeen perhosten kannalta. Moni muukin on valitellut, että perhoset ovat vähissä. Meillä niitä näkyy minusta nyt aika normaali määrä.
Voi, mikä perhosten määrä! Ihmekös, ettei niitä täällä näy. Ovat kaikki kokoontuneet sinun puutarhaasi.
VastaaPoistaHiukan kadehdittaa myös Patricia Ballardin kukinta. Omissani on nuppuja, mutta ei vilaustakaan väristä. Mahtavatko tänä(kään) vuonna avautua? Uhkasin kitkeä ne kaikki pois, mutta taidan sittenkin antaa niille vielä mahdollisuuden.
Erinomainen luumusato. Kivien irrottaminen luumuista (ja kriikunoista) on vihoviimeistä hommaa. Hoituu helpommin ja nopeammin kattilassa, kuten teitkin.
Näköjään nepalinhanhikki 'Ron McBeath' rentoilee samalla tavoin kuin Miss Wilmott. Kiva kasvi, kunhan keksin sille sopivan istutuspaikan. Siihen saakka olkoon omppupuun vierellä.
Täällä on minusta aika normaali määrä perhosia nyt. Elokuussa niiden määrä tuntui ehkä hieman vähäiseltä mutta ei enää. Tuossa jo parille arvelinkin, että ehkä Etelä-Suomessa sattui kylmä jakso perhosten kannalta kriittiseen vaiheeseen ja se on syynä niiden vähäiseen määrään nyt. Toivottavasti perhosia vielä ilmaantuu teillekin ja myös 'Patricia Ballard' intoutuisi aukomaan nuppujaan. Sehän ei pienistä halloista säikähdä, joten iloa riittää myöhemminkin syksyllä.
PoistaTämä oli oikein hyvä alku luumusadolle. Jännä nähdä, kuinka paljon puista tänä syksynä irtoaa syötävää. Pitää varmaan taas keksiä joku uusi resepti kokeiltavaksi, sillä ei niitä kaikkia tule millään tuoreena syötyä.
Nepalinhanhikki toimii varmasti hyvin omenapuunkin aluskasvina.
Nyt on ollut ihan T-paitakelit, ihan huippua puutarhatöiden kannalta. Upea perhoskattaus, perhosten touhuja on niin kiva seurata. Hienoa, että syysvuokkosi näyttävät nyt onnistuneen kasvamaan ja kukkimaan. Minäkin iloitsen omistani, sillä nykyisessä paikassa ne ovat selvinneet jo kolmesta talvesta ja kukkivat parhaillaan. Hieno luumusato! Minunkin pitäisi viettää hellan ääressä sadon jalostamispäivä, mutta en nyt millään malta. Tällä viikolla keskimmäinen tytär tulee Jyväskylästä muutamaksi päiväksi ja toinen tytär lapsineen tapaamaan häntä ja lapsosia, joten tämä viikko jää puutarhassa aika vajaaksi.
VastaaPoistaNepalinhanhikki päätyi minun puutarhassa poistoihin tuon kasvutapansa vuoksi, vaikka kukka onkin oikein söpö. Tosin taimi ei kyllä kukkinut noin runsaasti kuin sinun nepalinhanhikkisi.
Sinulla onkin sitten kiireinen viikko edessä. Tuskinpa puutarhasi siitä suuttuu, kun olet ollut taas niin ahkerana koko kesän ja pitänyt kaiken kunnossa puutarhakävijöitä varten.
PoistaNepalinhanhikille on kyllä hankala keksiä sopivaa kasvupaikkaa. Se on harvassa kohdassa edukseen. Jostain syystä ne kuitenkin tuntuvat viihtyvän tuossa, mihin olen ne itse istuttanut. Jos eivät kukkisi noin hyvin, kaivaisin varmaan itsekin ne kokonaan pois.
Minulla on myös kahdessa eri kohdassa punalatva puska onkohan sama lajike molemmat en ole varma . Pörriäiset tykkää todella kovasti myös näistä .Syysvuokko kuoli minulla viimetalven jälkeen ja ensimmäiseensä sellaiseen. Nyt sain kaksi alkua kesällä toinen kukki kivasti toinen on vielä pieni . Toivottavasti nämä selviää talven ylitse . Luumusatoa emme saaneet ollenkaan . Me saimme aikoinaan vahvaa puutarhalla käytössä olevia halla kankaita ( käytettyjä ) ja ne on kestänyt jo vuosia .
VastaaPoistaMukavan lisän sait sipulivalikoimaasi ,minäkin hain vähän lisäystä .
Kitkentää pitäisi minunkin alkaa tekemään katkon samalla jo kukkineita perennoja lyhyeksi . Sadonkorjuu vei niin paljon aikaa että penkit pääsi huonoon jamaan rikkojen suhteen .
No katsellaan .
Punalatva on oikein hyvä perhoskasvi ja komea muutenkin. Pidetään peukkuja kummankin syysvuokoille. Vanhat hallaharsot ja erityisesti ammattipuutarhoihin suunnitellut ovatkin varmasti kestävämpiä kuin nämä nykyiset peruskuluttajille myytävät. Jostain kun saisi sellaista kunnon harsoa, niin olisipa hyvä.
PoistaSama juttu täällä rikkojen ja muiden puutarhatöiden kanssa. Palkkatyötkin hidastavat puutarhahommien etenemistä. No, jospa tässä vielä ehtisi riittämiin ahkeroida ennen talven tuloa.