Kaksi napakkaa hallayötä putkeen näytti, kuinka puutarhalle käy syksyn ensimmäisissä halloissa. Juttelin eilen naapurimme kanssa ja hän kertoi, että heidän pihallaan oli ollut vähintään viisi astetta pakkasta. Meillä lämpömittarit ovat talon seinustoilla, joten ne eivät näytä ihan täyttä totuutta. Niiden mukaan meillä oli käynyt alimmillaan asteen verran pakkasen puolella. Todellinen lämpötila kukkapenkeissä lienee ollut paikasta riippuen -2-4 asteen tienoilla. Pilalle menneitä kasveja tutkailemalla sai jotain käsitystä siitä, kuinka kylmää eri osissa tonttia on ollut ja kuinka hyvin eri kasvit kestävät pakkasen puraisuja.
|
Kasvimaa ei ole sen naapurin puolella, jonka kanssa juttelin, mutta varmasti tuossa aidan toisella puolella on ollut yhtä kylmää. Kehäkukat kestivät hyvin, samettikukat eivät. |
Aurinkopenkki on juuri sen naapurin puolella, jonka kanssa juttelin. Meillä on heidän tonttiinsa verrattuna suunnilleen parin metrin korkeusero, mikä on eduksi keväisin ja syksyisin. Myös aita ja kivikkorinteen korkeammat kasvit antavat aurinkopenkille hieman suojaa alhaalta hiipivää hallaa vastaan. Olen istuttanut aidan viereen myös korkeita perennoja sekä pensaita, jotta ne antaisivat myöhemmin lisää suojaa hallalta. Toistaiseksi puuvartiset kasvit ovat vielä melko pieniä, joten punakosmokset ja purppurarevonhännät joutuivat ottamaan kylmän vastaan. Se oli menoa niille se. Kuvakin olisi niin surkeaa katsottavaa, etten pilaa sillä teidän yöunianne. Vaikka kosmokset ja revonhännät menivät, niin heti aidan vieressä olleet gladiolukset olivat täysin vahingoittumattomia. Yhdessä oli kukkiakin auki. Siinä siis kasvi, joka kestää hallayöt hyvin.
|
Varjokujan portti on aurinkopenkin vieressä. Kelloköynnöksissä osa latvoista nuupotti vetelinä, mutta muuten kasvit ovat hyvävointisia. Saa nähdä, kuinka nuput jaksavat aueta. Portti antaa suojaa varjokujalle, jossa ei ollut merkkiäkään hallasta. |
|
Varjokujalla koruköynnös ja ruukkuhortensiat ovat virkeinä. Haluaako joku muuten koruköynnöksen siemeniä? Niitä olisi nyt tarjolla yllin kyllin. |
|
Tuoksuherneille ei ollut käynyt kuinkaan millään puolella pihaa. |
Olen ollut jo pitkään siinä käsityksessä, että takapiha on meillä etupihaa suojaisampi. Käsitys vahvistui entisestään kun huomasin, kuinka takapihan kesäkukat olivat hallan ottaneet vastaan. Kosmoksista ainoastaan latvojen kärjet nuupottivat ja purppurarevonhännätkin olivat melko hyvässä kunnossa. Tietysti kaikki takapihalle upotetut kivet varaavat lämpöä, mutta oma apunsa on rakennuksilla, tonttia ympäröivällä kuusikolla sekä takapihalle istutetuilla luumupuilla, jotka alkavat jo tuoda suojaa kylmiltä ilmavirtauksilta.
|
Aurinkopenkin kosmokset piti leikata melkein maanrajasta pois, nämä saivat jäädä vielä edes viherkasveiksi, jos eivät suostu kukkimaan. |
Patiolla aremmille kasveille toivat selvästi suojaa kivet ja kookkaat kasvit ympärillä. Melkein parimetriset purppurarevonhännät ottivat toki osumaa, mutta niidenkin ulkonäkö koheni huomattavasti, kun leikkasi huonoimpia lehtiä pois. Syyshortensioista melkein kaikki kukinnot ovat muuttuneet ruskeiksi, mutta pensaiden alimmat ja toisten kasvien vieressä olleet kukinnot ovat vielä punertavia. Neuvo istuttaa kylmänarat kasvit kookkaampien kavereiden kainaloon ei siis ole tuulesta temmattu.
|
Petuniat saivat suojaa kivistä ja revonhännistä. |
|
Kiinanasteri ei ole yleensä niitä kaikkein pakkasenkestävimpiä kasveja. Purppurarevonhäntä ja kurjenpolvi olivat kuitenkin suojelleet tämän itsekseen hassuun paikkaan kylväytyneen yksilön näin hyvin hallalta. |
|
Maanrajassa näkyy muutama punertava hortensian kukinto. Heti hortensian oikealla puolella patiolaatoituksen vieressä nietospensas on täysin vihreä. Etupihalla olevan yksilön lehdet olivat muuttuneet mustankirjaviksi. |
|
Edellisen kuvan hortensiasta oikealle daalia näytti olevan täysin menetetty tapaus. Kun leikkasin mustuneita varsia pois, huomasin niiden alla olevien lehtien ja nuppujen olevan täysin kunnossa. Olipa hyvä, että daalia päätti jo alkukesällä olla maanpeitekasvi! |
|
Jättiverbena ja syyssyrikkä eivät olleet mokkonaankaan kylmästä. Syyssyrikän ruskettuneet kukinnot olivat tuollaisia jo ennen hallaöitä; niissä oli kukinta jo ohi. |
|
Ahkeraliisat... ei toivoakaan. |
|
Parin metrin päässä samassa penkissä leijonankidoilla ei ole mitään hätää. Nämä ovat yleensäkin olleet hyvin pakkasta sietäviä kesäkukkia. |
|
Kärhöt ovat luotettavia, sillä ne eivät hätkähdä kummassakaan päässä kasvukautta pienistä kylmän nipistyksistä.
|
Vaikka ensimmäiset hallayöt veivätkin monta kasvia, niin olen tyytyväinen siitä, että koko puutarha ei ole vielä mustana. Väriä ja kukintaa riittää edelleen ja pilalle menneet kasvit oli helppo silputa kukkapenkkeihin rumentamasta näkymiä. Samalla tosin tuli esille monta kitkettävää kohtaa, mutta se on sitten ensi viikonlopun murheita.
Kiinnostavaa. Itselläni samansuuntaiset käsitykset aroista kasveista. Pienilmasto ja suojainen paikka auttavat ilmiselvästi.
VastaaPoistaKiva, että paljon kukkia jäi, vaikka teillä halla kävikin.
Joskus on hyödyllistä tutkia tarkemmin puutarhan eri osien hallanarkuutta, niin osaa istuttaa kasvit sen mukaan. En yleensä kasvata kovin montaa hallanarkaa kasvia samana vuonna, sillä harmittaisi liikaa, jos kaikki menisi ensimmäisissä hallaöissä. Muutaman kasvin menetyksen vielä kestää, jos jäljelle jää paremmin kylmää kestäviä kukkia.
PoistaOlipa monta jotka selvisivät pakkasesta.
VastaaPoistaOnneksi oli niitäkin.
PoistaTeillä oli tosiaan reippaat pakkaslukemat. Harmi, sillä syyskesällä kesäkukilla on usein vielä oikein hyvä esitys menossa. Kivasti kuitenkin niitä myös selvisi! Jännää tuo tarkkailu tontin eri osien välillä. Täytyisi täälläkin tehdä vastaavaa arviointia, mutta tontin ylärinnettä olen vasta hirmu vähän istuttanut.
VastaaPoistaYllättävän kylmää olikin näin aikaiseksi syksyksi. Osa kesäkukista pääsi vasta kunnolla kukinnan alkuun. Jos olisin ollut viitseliäämpi, olisin vienyt vaikka lakanoita kasvien suojaksi. En ollut ja kärsin sen nahoissani. Erityisesti hallanaroilla paikoilla on hyödyllistä tietää oman tontin suojaiset kohdat. Ne kun saattavat olla talvisinkin suotuisampia arkajaloille.
PoistaKovat pakkaslukemat syyskuussa. Hienosti selvinneitäkin kasveja. Meillä on joskus jäänyt puiden alle latvuksen kokoinen sula läikkä, kun muu nurmikko on ollut aivan valkoinen. Paljon siis korkeat kasvit voivat suojata arempia. Toivottavasti seuraaviin yhtä kylmiin öihin olisi vielä aikaa.
VastaaPoistaOli aika napakkaa pakkasta. Yllätyin itsekin kun kuulin naapurin puheet viidestä asteesta. Nyt on ainakin lämpimämpää ja ilmeisesti sitä riittäisi ainakin jonkun aikaa. Enpä huomannut katsoa, oliko etupihan pihdan alunen kuurassa. Olin liian huolissani muiden kasvien puolesta :D
PoistaKasvit sietävät kyllä pakkasta hyvin vaihtelevasti. Onneksi sinulla on paljon myös niitä, joihin pakkanen ei purrut ja saat edelleen nauttia niiden kukinnasta.
VastaaPoistaPaljon vaikuttaa myös se, kuinka pitkään lämpötila on pakkasella. Hallankestävät kasvit ovat täällä tärkeitä, sillä muuten saisi olla sydän kurkussa jokaisen lähelle nollaa menevän yön takia. Muutamia arempia tekee mieli usein kokeilla, sillä voihan vastaan tulla pitkä ja lämmin syksy.
PoistaHyvä ja kiinnostava postaus 😊 Huomionarvoisia juuri nuo pienilmastot, miten ne vaikuttavat puutarhassa.
VastaaPoistaHyvä, että sinulla on monia selviytyjiä ja kukinta jatkuu vielä 🙂
Puutarhan pienilmastot tulevat selvästi ilmi hallaöinä. Onneksi tosiaan kaikki eivät ole yhtä kylmänarkoja.
PoistaSamanlaiselta näytti minunkin kasvit pakkasyön jälkeen. Krassit ja tsinniat paleltuivat kans. Kehäkukka on hyvä koska se kestää pieniä pakkasia. Ne koruköynnökse siemmenet kiinnostais.
VastaaPoistaKrassit ovatkin tosiaan myös kylmänarkoja. En muuten tiennyt, että tsinniatkaan eivät kestä pientä hallaa. Ne kun vaikuttavat siltä, että olisivat kestävämpiä kuin monet muut. Hyvä tietää tuo jatkossa. Lähetä minulle sähköpostilla osoitteesi, niin laitan siemeniä tulemaan (hiidenkivella(ät)gmail.com) :)
PoistaHuh, ihan kunnon pakkaset näin syyskuun alulle. Tällainen katsaus kasvien pakkaskestävyyteen ja eri alueiden eroihin kylmyydessä on hyödyllinen. Jonkinlainen tuntuma tietenkin tulee jo muutaman vuoden seurannan perusteella, mutta ihan järkevää ne on laittaa mustana valkoiselle.
VastaaPoistaMinulla on minimi-maximi -mittari alapihalla kasvihuoneessa. Mittari mittaa sekä ulko- että sisälämpötilan. Yläpihalla on mittarit talon kummallakin puolella. Mittarilukema ei pelkästään kerro kaikkea, vaan oman mausteensa antaa kunkin kasvin sijainti suhteessa muihin kasveihin, talon läheisyys, tontin tuulisuus ym.
Meillä ei näköjään mittari painunut pakkasen puolelle, oli alimmillaan +0.8, kasvarissakin +1.3. Mikään ei vielä paleltumisen vuoksi joutunut kompostiin.
Oli kyllä aika napakat ensimaistiaiset syksystä. Eipä noita keväällä enää muista, mitkä kasvit kestivät mitäkin pakkaslukemia. Minäkin nimittäin muistelin, että kosmos olisi kestänyt vähän paremmin kylmää. Nyt on kirjallinen muistutus asiasta.
PoistaOlisi kätevää, jos olisi tallentava lämpömittari vähän kauempana seinistä ja ikkunoista, niin näkisi todelliset lämpötilat. Rakennuksen seinät kun hohkavat varsinkin syksyisin lämmintä sen verran että lämpömittarit näyttävät kaunisteltuja lukemia. Ja vielä parempi olisi olla mittareita eri puolilla pihaa.
Hyvä, että teillä vielä vältyttiin hallalta. Aika alhaalla teilläkin on käynyt.
Mukavaa syksyn alkua!🧡
VastaaPoistahttps://jasukuvaa.blogspot.com/
Kiitos, samoin!
PoistaOnneksi suurin osa selvisi pakkasen ensimmäisestä puraisusta.
VastaaPoistaMeillä oli yksi aamu mittarissa +0,2 astetta, mutta en huomannut vielä mitään paleltumisia. Daaliat kukkivat takapihalla edelleen, se onkin paljon suojaisampi paikka kuin etupiha, missä on mittari. Ja kasvihuoneessa lämpötila näytti +2,5 eli pikkuisen lasit suojaavat.
Niinpä. Daalian lehdet ovatkin aika hyvä lämpömittari. Ne tuntuvat mustuvan aika herkästi, jos lämpötila menee nollan alapuolelle.
PoistaTäällä myös pakkanen vei kesäkukat,daaliat surkean näköisiä.Onneksi kasvihuoneeseen ei ollut pakkanen päässyt,siellä olikin kynttilät palamassa. Jos koruköynnöksen siemeniä vielä on,niin kiinnostaisivat.
VastaaPoistaAikaiset hallayöt harmittavat, jos on paljon kylmänarkoja kasveja. Sen vuoksi yritän aina joka kevät muistaa kylvää myös kestävämpiä lajeja, ettei kaikki mene kerralla. Hyvä, että kynttilät pitivät hallan loitolla kasvihuoneestasi. Koruköynnöksen siemeniä on vielä. Laita sähköpostia, niin pistän loput tulemaan sinulle :)
Poista