maanantai 26. lokakuuta 2020

Viikonlopun puuhia

Syksy näyttäytyy täällä taas tänä vuonna hyvin pilvisenä, sateisena ja harmaana. Aurinkoa ei ole näkynyt pitkään aikaan kunnolla, mutta eipä ole ollut kovia pakkasöitäkään. Eilen sentään aurinko kurkisteli hetkittäin pikkuisen pilven rakosesta, mutta tänään palattiin taas tutun harmaaseen syyssäähän.

Muutama mustilanhortensian kukinto oli vielä ruskettumatta. Ne loistivat kauniisti auringon pilkistäessä.
Eilen oli sen verran kylmää, että maa oli vielä iltapäivällä hieman kohmeessa eikä missään näkynyt lätäköitä. Lasten kanssa ulkoillessa jo hetken aikaa ehdin ajatella, että kerrankin on päivä, jolloin ei tarvitse vesiletkun kanssa suihkuttaa kumpaakin puhtaammaksi ennen sisälle menoa. Eipä mennyt kuin pari minuuttia, niin he olivat löytäneet jostain astiasta sen verran vettä, että saivat kunnon kuravellin nuotiopaikan monttuun. Sisälle mennessä kaksi kengänkärjistä olkapäihin ruskeaa kurahirviötä parkkeerasi vesiletkun eteen vaihtamaan väriä. Siitä muistin taas, että nuotiopaikalle on edelleen kivituhkakuorma tilaamatta. Suodatinkangas sentään on jo ostettu. Vähän hitaalla alkaa käydä puutarhaosa aivoista tässä vaiheessa syksyä.
Varjokujalla kasvavan sormivaleangervon syysasu on hyvin mielenkiintoinen.
Rusakko oli käynyt parturoimassa rantalaukkaneilikka 'Sea Pinkin' siiliksi. Kaksi uutta kukintoakin hävisi parempiin suihin. Yhdelle sinikatanalle oli käynyt samalla tavalla.
Sato on jo melkein korjattu kasvimaalta. Ainoastaan maa-artisokat ja pienimmät ruusukaalit jäivät vielä kokeilemaan, josko lämpö vielä riittäisi niiden kasvamiseen. Voi olla, että on ollut jo liian kylmiä öitä, mutta toivossa on silti hyvä elää. Mukulasellereiden kanssa onnistuin mielestäni aika hyvin näin ensikertalaiseksi. Helmikuun puolivälissä tehty kylvös tuotti kuusi reilunkokoista mukulaa, kuukautta myöhemmin kylvetyt jäivät paljon pienemmiksi. Ensi vuonna aion panostaa aikaisempaan kylvöön ja pienempään taimimäärään. Palsternakat pitäisi myös muistaa kylvää aikaisemmin. Huomasin vasta touko-kesäkuun vaihteessa, että palsternakat ovat unohtuneet kokonaan, joten eihän niistä kovin suuria ehtinyt tulla. Pitkiä ja suoria kyllä olivat, eli olin onnistunut kylvämään ne sopivan kuohkeaan ja kivettömään kohtaan.
Isoin ruusukaaleista oli reilu parisenttinen pallero, mutta loput jäivät peukalonpään kokoisiksi. Enemmän tässä on kuitenkin satoa kuin viime vuonna, jolloin isoin ruusukaali jäi pikkurillin pään kokoiseksi.
Vasemmalla ensimmäisen kylvöerän sellerit, oikealla seuraavat. Aikainen kylvö ilmiselvästi kannattaa. Keskellä vaatimattoman kokoisiksi jääneet palsternakat.
Sain myös pestyä kaikki talveksi tyhjilleen jääneet isot kukkaruukut. Nyt ne ovat ensi kevättä varten valmiina tomaatteja, paprikoita ja kesäkukkia varten. Taimiruukkujen pesu taitaa tälläkin kertaa jäädä kevääseen. Ensimmäiset kasvit kannoin kellariin ja mietin hetken, veisinkö jo loputkin. Päätin kuitenkin jättää vielä lehdessä olevat verenpisarat,, jättiverbenan ja pelakuut varastoon, ja syyssyrikän, kärhöt sekä hortensiat ulos. Pakkaset näyttävät pysyvän poissa vielä ainakin seuraavan viikon, joten kasvien ei tarvitse ihan vielä joutua kellarin pimeyteen.
Purppuraheisiangervo puhkeaa keväällä myöhään lehteen, mutta pysyy pitkään syksyn ilona. Senkin värin aurinko sai hehkumaan, mutta kuvaan en sitä saanut taltioitua. Pensas oli kuitenkin hyvä valinta valkoista aitaa vasten.
Hyvää lokakuun viimeistä viikkoa!

16 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Tuo yksilö oli ilmeisesti saanut sen verran suojaa aidalta ja vieressä kasvavalta töyhtöangervolta, ettei halla ollut puraissut aivan niin paljon kuin muita valeangervoita.

      Poista
  2. Tosi jännä kuvio sormivaleangervossa.
    Mikä ihme siinä vedessä lapsia kiehtoo? Meillä oli vuosia sitten vesiallas suihkulähteineen lähellä leikkimökkiä. Eikös joka ikinen ipana kantanut ämpärillä vettä leikkimökkiin. Piti aina vahtia vieressä, etteivät pulahtaneet pää edellä altaaseen ammentaessaan vettä astioihinsa. Vaan niinhän sitä itsekin kakarana hypittiin lätäköstä lätäkköön ja naurettiin sitä isommin, mitä laajemmalle vesi räiskyi.
    Ei se sadon määrä, vaan että ylipäätään onnistuu. Se se on minusta ainakin parasta. Toki sitä jossain sisimmässään unelmoi omavaraisuudesta, mutta järkikin sanoo sen olevan mahdotonta tällaisella taajamapihalla.
    Purppuraheisiangervo on niin hieno näin syksylläkin. Siitä muistuikin mieleeni, että pitää käydä kuvaamassa vierekkäin asuvat Andrei ja Diabolo, jotta voin vertailla niiden lehtiä. Vielä kun lehtiä puskista löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesi on lapsista jännä elementti ja kuravelli vielä hauskempi. Minä taas toivoisin tällä hetkellä ainoastaan sitä, että lämpötila putoaisi pakkasen puolelle ja sataisi sen verran lunta, että kaikki hiekka ja kura häviäisi ensi kevääseen saakka.
      Ei näillä satomäärillä omavaraiseksi tulla, mutta saapahan ainakin muutamaksi syöntikerraksi itse kasvatettuja kasviksia pöytään.

      Poista
  3. Teillon näköjään sormivaleangervolla uus syyskostyymi. Mullon täysin puutarhatyät topis. Sataa, sataa ja viälä kerran sataa. Tänään oli sentäs piäni tauko ennen pimiää. Kävin piänellä kävelylenkillä, ettei tuu aivan matoohi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo ainokainen yksilö päätti pukeutua hieman eri tavalla kuin kaverinsa. Ilmeisesti oli sen verran suojaisammassa paikassa, että pakkanen ei ollut puraissut niin napakasti. Vesisateet saisivat jo pikku hiljaa loppua.

      Poista
  4. Kovin harmaiksi ovat päivät menneet. Onneksi pihatyöt ovat tehtynä. Tänään tosin vielä hieman putsasin penkkejä ja muotoilin pallotuijan, jonka olin alkuun ajatellut leikkaavani vasta keväällä.
    Onpa upeat lehdet sormivaleangervolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika pitkälti tehtynä ne pihahommat on täälläkin. Kitkemistä ja kanttaamista vielä olisi, jos sattuisi inspiraatio iskemään, muttei mitään niin kiireellistä, ettei voisi jättää kevääseen.

      Poista
  5. Harmaata riittää tällä viikolla. Ka vettä. Saderintamia saapuu yksi toisensa jälkeen, huoh. No toisaalta alkaa täälläkin olla hommat hyvällä mallilla ja ihan kivasti se on mennyt tämäkin ilta tässä sohvalla makoillen😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainaiset vesisateet alkavat jo tympiä. Minulla meni päivä töissä ja lapsia hoitoon kuskatessa ja hakiessa. Nyt illalla hetki omaa aikaa ennen nukkumaanmenoa :)

      Poista
  6. Kyllä vielä olisi jonkinverran perennojen leikkaamista ja minullakin kyllä nyt jää kuten aina ruukut pesemättä kun ei viitsi enää ulkona veden kanssa lutrata. Mutta ei se minua yhtään harmita keväällä lämpimässä on paljon mukavampi. Lapset on toista maata niillä vesileikit on aina mielessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmä tulee jo ruukkuja pestessä, jos ei ole vedenpitävää vaatetta päällä. Isot ruukut onneksi sai aika helposti rappuharjalla ja vesiletkulla puhtaaksi, niin ei tarvinnut käsiä kastella. Jostain syystä lapsia ei haittaa kastuminen ja likaantuminen yhtään.

      Poista
  7. Ruusukaali on mun herkkua mutta en kasvata sitä itse kun en tunnu ikinä onnistuvan kaalikasvien kanssa, kirpat syö kaiken. Purppuraheisiangervo on hieno kasvi, pysyy kauniina pitkään syksyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli viime vuonna hirmuisesti kirppoja, kaaliperhosia ja muitakin tuholaisia, mutta tänä vuonna niistä ei näkynyt jälkeäkään.

      Poista
  8. Minullakin on vielä maa-artisokat maassa, kun en ole raaskinut iloisen vihreitä varsia katkoa. Muutama peruna on myös vielä maassa, porkkanat sain viime viikolla nostettua. Loput kesäkukat pitäisi saada siivottua ja lavat laitettua talvikuntoon, mutta muu saakin jäädä keväälle. Pesen myös mieluummin ruukut vasta keväällä, sitä mukaa kun niitä tarvii.

    Mukavaa loppuviikkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maa-artisokat tietääkseni kasvavat kokoa niin pitkään kun vain varsissa on eloa, joten ei kannata liikaa kiirehtiä niiden kanssa. Kerran tein sen virheen, että menin katkomaan varret heti ensimmäisen pakkasyön jälkeen ja tajusin vasta jälkeenpäin, että ei lehdille ollut käynyt kuinkaan. Jäivät pieniksi maa-artisokat sinä vuonna. Ruukkujen pesu keväällä kannattaa myös siksi, ettei tule vahingossa pestyä etukäteen liikaa ruukkuja :D Mukavaa loppuviikkoa!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!