sunnuntai 18. lokakuuta 2020

Syksyä

Ensimmäiset pakkasyöt muuttivat puutarhan kerralla syksyisen näköiseksi. Vihreys väheni, kun kasvit muuttuivat ruskeiksi tai mustiksi ja minä olen vähentänyt sitä vielä lisää kitkemällä urakalla rikkaruohoja pois. Melkein kaikki kiveyksetkin on jo kitketty. Lisäksi olen levitellyt puunlehtiä kukkapenkkeihin ja verkottanut kaikki jäniksiltä suojattavat puut ja pensaat. Kerrankin sain tehtyä sen ilman, että sormet olivat viimeisiä verkkoja viritellessä umpijäässä. Tukikepitkin upposivat huomattavasti paremmin sulaan kuin routaiseen maahan. Pitäisiköhän tästä ottaa tapa?

Patiolta luumutarhaan johtavat polut tulevat nyt hyvin esille, kun rehevä kasvillisuus ei peitä näkymiä.
Ruskaväritkin alkavat olla aika vähissä, mutta vielä muutama pensas pitää kiinni värikkäistä lehdistään.
Uusin pensasmustikka, 'Patriot' ei oikein taida tietää, värittyisikö keltaiseksi vai punaiseksi. Taustalla leijonankita kukkii sinnikkäästi pakkasöistä huolimatta.
Aurinkopenkin koivuangervot ovat ilmeisesti suojaavan aidan takia pysyneet pitkään vihreinä. Nyt niistä kaksi on alkanut muuttua punaiseksi, kolmas on vielä vihreä. Leijonankidat kukkivat täälläkin.
Pation vieressä nuori syyshortensia 'Vanille Fraise' on saanut hentoa oranssia lehtiinsä.Viimeiset kosmokset ja purppurarevonhännät suuttuivat jo heti ensimmäisestä pakkasyöstä. Tälle laitoin verkon kuvan ottamisen jälkeen.
Voi kun töyhtöangervo värittäisi kaikki lehtensä yhtä hienoiksi viininpunaisiksi! Mustien kuihtuneiden kukintojen kanssa se olisi aika räväkkä näky.
Metsästä löytyi sienten peittämiä kantoja. Lajia en edes lähde veikkaamaan, mutta veikeät kokoontumisajot niillä oli.
Kärhöt eivät pientä pakkasta säikähdä. 'Princess Kate' kiipeilee kärhöportin huipulla ja kurottelee aukeavia nuppujaan kohti taivasta.
Syksy on ehdottomasti parhaiden kasvilöytöjen kulta-aikaa. Tässä eräänä päivänä käväisin ostamassa lisää jänisverkkoa ja poikkesin samalla katsomassa, löytyisikö mitään mielenkiintoista. Eräässä rautakaupassa oli kesällä myynnissä isokokoisia kärhöjä jättiruukuissa, mutta iso oli hintakin. Myöhemmin loput myymättä jääneet yksilöt olivat puoleen hintaan, mutta katsoin silloin, että enpähän tuollaisista raaskuista noinkaan paljoa raski maksaa. Kannatti (ehkä) jättää kärhöt silloin ostamatta, sillä viimeiset oli laitettu nyt heti ulko-ovelle vaivaiseen euron hintaan. Olin vähän liian myöhään liikkeellä, sillä kärhöjä oli enää vain yksi jäljellä. Nappasin kärhön saman tien kainaloon ja marssin kassalle. Vaikka versot ovat aivan mustat, on juuristo kuitenkin terveen näköinen ja todennäköisesti kärhö lähtee keväällä reippaasti kasvuun. Ja jos ei lähde, olen maksanut euron hyvistä tukikepeistä ja harvinaisen kookkaasta kärhöruukusta, joille tulee varmasti käyttöä jo heti ensi kesänä.
'Warszawska Nike' oli aivan yksinään rautakaupan ulko-ovella. Nyt se on muiden ruukkukärhöjeni seurassa talon seinustalla ja pakkasten tultua kaikki pääsevät kellariin talveksi. 
Samalta reissulta lähti mukaan  'Finola' ja 'Persian Pearl' -tulppaaneja sekä hyasinttisekoitus.
Viime joulun jälkeen alennusmyynnistä löytämäni rungollinen atsalea alkaa kukkia. Pari kukkaa on jo auki ja nuppuja näyttäisi olevan useammassakin latvassa tulossa.
Eipä sattuneet sääennusteet kohdalleen ainakaan meillä. Pikkupakkaset muuttuivatkin vesisateiksi. Eilen illalla satoi hetken aikaa niin reippaasti vettä, että tiilikatto kohisi aivan kuin se olisi yhtäkkiä muuttunut peltikatoksi. Yleensä meillä huomaa sateen äänestä ainoastaan silloin, jos tuuli puhaltaa pisaroita ikkunoihin. Tänäänkin on satanut jo koko aamupäivän. Kunpa ei tulisi viime syksyn toisintoa tästä syksystä.
Postissa oli mieluisa kirjekuori täynnä tulevien kesien kukkaloistoa.
Sain viikolla postin mukana kirjeen, jossa oli Selätön puutarhuri -blogin synttäriarvonnassa voittamani perennansiemenet. Sain valita listasta viisi mieluisinta lajia. Valitsin valkoista tähtiputkea ja lehtosinilatvaa, vaaleanpunaista loistosalviaa, ranskantulikukkaa sekä valkoista clematiskukkaista akileijaa. Ajattelin ensin, että kylväisin siemeniä jo nyt syksyllä, mutta nyt olen kahden vaiheilla, kylväisinkö niitä kuitenkin talvella hankikylvönä. Silloin siemenet eivät ainakaan ehtisi mädäntyä, jos tuleekin samanlainen märkä talvi kuin viime vuonna. Viime syksyn kylvöksistä osalle märkyys oli nimittäin liikaa. No, vielä on aikaa pohdiskella sopivinta kylvötapaa ja suunnitella, mihin taimet sitten istuttaisi ensi kesänä. Miltä teillä näyttää? Pitääkö kaivaa toppa- vai sadevaatteita ulkoilua varten vai pysyttekö neljän seinän sisällä koko päivän?

16 kommenttia:

  1. Sinulla on syyshommat tosi hyvässä vaiheessa! Minulla vasta yksi verkko laitettuna. Ennen sen verkon pystytystä minäkin kitkin rikkoja ja käytin kanttausrautaa. Laita osa siemenistä talvikylvöön jos niistä riittää....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on vielä kanttaamiset tekemättä enkä tiedä, tuleeko niitä edes tehtyä ennen talvea :D Ehkä voisikin jakaa siemeniä kahteen kylvöerään. En ole pussien sisälle kurkkinut, mutta niissä vaikutti olevan ihan reilusti siemeniä.

      Poista
  2. Meilläkin syystyöt ovat jotakuinkin pulkassa. Vielä muutama verkotettava kasvi ja sipulien istutusta ja alkaapi olla aika lailla siinä.
    Mukavaa sunnuntain jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvässä vaiheessa on sitten teilläkin. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

      Poista
  3. Oi, jos minunkin töyhtöangervoni ymmärtäisivät värittyä tuollaisiksi, niin olisipa hienoa. Ei tarvitsisi miettiä, pitäisikö ne kaikki jyrätä lopullisesti... Olen vähän kyllästynyt niiden olemukseen... Pistin toppatakin tänään puutarhaan. Sade tuli onneksi vasta nyt myöhemmin kun olen jo sisällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin vain tuo yksilö keksi viininpunaisen värin, toinen on kokonaan vihreä. Minäkin käytin toppavaatteita eilen ja toissapäivänä. Tänään oli lämpimämpää, mutta eipä tuolla pihalla tullut juuri sateen takia oltua.

      Poista
  4. Täällä oli oikein hyvä sää koko viikonlopun. Eilinen aamu kului Viherpajalla ihastellessa ja tänään vähän köllöttelin pidempään katsellen Montyä ja kirjoitellen postausta. Iltapäivistä pääsin kuitenkin ulos molempina päivinä ja sain ihan kivasti aikaiseksi. Tosin verkotukset uupuvat minulla edelleen mutta juurekset ja daaliat on nyt nostettu👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvät säät taisivatkin sitten jäädä sinne etelään. Minulla on edelleen sellerit, palsternakat ja ruusukaalit keräämättä. Pitää tässä joku päivä nykäistä ne ylös.

      Poista
  5. kertalaakista tuli puutarhaan täälläkin uusi ilme, kun pakkanen käväisi perjantaiyönä. Mutta sitten tulikin puutarhurille hommia, kuten sinullekin. Minulla toki vielä osa kasveista verkottamatta, toivotaan, ettei viime keväinen vieras ehdi käydä ruokailemassa ihan vielä. Aina kannattaa ostaa, kun noin halvlla saa, eipä harmita, jos ei mitään keväällä kärhöstä ilmesty. Mahtavaa, että olet sanut atsalean kukkimaan uudestaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa pupuille olisi vielä mehukkaampaa ruokaa luonnossa, jotta niiden ei tarvitsisi puutarhaan tulla. Aina kun löytää kärhön eurolla, se kannattaa napata mukaan. Atsaleassa oli jo aiemmin syksyllä pari kukkaa, mutta nyt näyttäisi siltä, että nuppuja olisi enemmänkin tulossa.

      Poista
  6. Puutarhatoppatakin kaivoin jo esiin ja käyttöön, on ikivanha ja niin ohueksi virttynyt että on parasta päälle juuri tähän aikaan vuodesta. Kivipolut näyttävät hienoilta. Ihailtavaa jaksamista rikkaruohotaistossa, minulla jää kevääseen ja sitten onkin isoa urakkaa edessä kun nyt laiskottelee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nyt ei ole enää oikein energiaa rankempaan tekemiseen, joten sama kitkeä. Helpottaahan se sentään kevään urakkaa.

      Poista
  7. Hienoa, että olet jaksanut vielä kitkeä ... ja kivipolut ovat kauniita yhä edelleen. Toivotaan että sait eurolla muutakin kuin tukikepin, eiköhän, jos juuristo näytti hyvältä. Liian märkä syksy ei ole kiva juttu. Tänään satoi täälläkin, mutta parin tunnin lenkin pääsimme tekemään aika kuivina. Räntää on ennusteissa alkavalle viikolle.
    Hienot siemenet sait palkinnoksi, en osaa neuvoa parasta kylvötapaa. Onnea valintaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minäkin luulen että kärhö virkoaa keväällä muiden mukana. Täällä ei tarvittaisi enää yhtään enempää vettä. Maa litisee jo nyt märkyyttään. Ehkä kylvän osan syksyllä ja osan talvella, niin ei ainakaan mene kaikki pieleen.

      Poista
  8. Mäki tykkään nuasta sun kivipoluusta. Ihanat! Onneksi mun ei tartte verkottaa. Ny sitte tiätysti ristiturpa tuloo ja syää kaikki maharolliset. Ruska rupiaa olemahan täälä jo ohitte. Viikonloppuna oli hianot säät, toppavaatteet piti kuitenki olla käytös. Sä sitte onnistut tekemähän hyviä löytöjä. Eiköhän tuastaki mustasta rumiluksesta kuariuru loistavasti kukkiva kärhö. Kivat siämenet sait. Mulla onnistuu kait kaikki syksyyset kylyvöt hukkumahan, ku ei keväällä mitää näkyny.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva, että muutkin tykkäävät, sillä minustakin ne ovat hienot :) Jospa teille ei eksyisi puutarhakasvinhimoisia rusakoita tai peuroja. Meilläkään ei onneksi noita jälkimmäisiä ole näkynyt. Eikä myöskään niitä hienoja säitä. Olisikohan tänään edes vähän poutaisempi päivä? Kylmää ainakin on. Toivottavasti pääsen ensi kesänä sanomaan, että olipa hyvä, että jätin tuon kärhön silloin kesällä ostamatta. Olisinpa vain ollut heti aamusta liikkeellä, sillä rullakossa oli varmasti useampiakin kärhöjä. Aika huono itämisprosentti oli minunkin viime syksyn kylvöksillä. Isorikkoja tuli varmasti satoja, mutta monta purkkia jäi täysin tyhjäksi. No, uusi yritys tänä syksynä.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!