keskiviikko 12. joulukuuta 2018

Talvipäivän puuhailuja

Viikonloppuna täällä satoi sen verran paljon lunta, että voidaan puhua jo kunnon talvesta. Lapset ovat laskeneet pulkkamäkeä ja itse pääsin aloittamaan lumenkolauskauden. Ihmettelen taas sitä, miksi lunta sataakin aina juuri silloin kun isäntä on töissä! No, pysynpähän talven ajan kukkapenkinkaivelukunnossa, kun kolailen lumia. Myös Karo on riemuissaan lumesta.
Lumen alta voi löytyä vaikka mitä herkkuja (=lähinnä jäniksenpapanoita), kun hetken aikaa nuuskuttaa ja penkoo kuonolla.
Ja tottakai lumihepulit kuuluvat talveen.
Nyt ei taida piski itsekään tietää, mihin suuntaan on menossa. Hypyn jälkeen suunta jatkui kärhökaaren alta kasvimaalle.
Teimme lasten kanssa toisena adventtisunnuntaina yhden lumilyhdyn ja tarkoitus oli tehdä niitä enemmänkin, mutta kuopus ei ollut yhteistyöhaluinen. Kävin sitten myöhemmin itsekseni tekemässä pari lisää. Illan hämärtäessä sytyttelin niihin ja kaikkiin takapihan lyhtyihin kynttilät.
Lumipallolyhtyjen kaverina on aiemmin syksyllä tekemäni jäälyhty, johon jäädytin pikkutalvion versoja ja syysastereita.
Julkisivu sai valot marraskuun lopulla. Ensi vuonna pitää varmaan laittaa kodinhoitohuoneen ikkunan alle oma valosarjansa, ettei tarvitsisi vetää
 valoja vesipostin ja letkutelineen kautta ikkunalta toiselle.
Kadun päässä oleva katuvalo saa lumen näyttämään kuvassa  kummallisesti vaaleanpunaiselta.
Kokeilin elämäni ensimmäistä kertaa havukranssin tekoa. Pohjaksi kiepautin sähkökaapelia rinkulaksi. Havut kävin parturoimassa etupihan siperianpihdasta, jonka pehmeäneulasisia oksia oli oikein miellyttävää käsitellä. Kranssi pääsi ulko-oven viereen, sillä se oli ainut kohta, mihin sen sai ripustettua.
Enpä muistanut kranssia tehdessäni, että kävyt menevät suppuun kosteassa. Pari on tainnut tipahtaakin jo välistä. Ehkä tästä tuli myös pikkuisen liian iso tähän kohtaan...
Lasten joulukalenterista paljastui tänään pieni tarina tonttujen asumuksista. Meille oli ilmestynyt myös yön aikana pieni tonttuovi. Lattianrajan sijaan meidän tonttuovemme sijaitsee melkein 170cm:n korkeudessa seinällä. Siellä se onkin turvassa pieniltä sormilta.
Tontut olivat yöllä taikoneet ovensa näkyväksi. Tiedustelureissuille pääsee solmuköyttä pitkin. Myös postitonttu käyttää sitä tuodessaan postin.
Loppukevennyksenä laitan hieman krouvimman näköisen väkerryksen. Se on jokaisen pikkulapsen (tai toimiessaan ainakin äidin) joulunalusajan unelmien täyttymys: lelupiilo. Se valmistetaan teippaamalla pahvilaatikko umpeen ja laittamalla sen yläosaan halutun mittainen ja muotoinen putkilo liukumäeksi leluille. Meidän lapsista oli hurjan hauskaa laittaa leluja liukumaan putkea pitkin laatikkoon. Ne saa kaivettua pois pienestä luukusta, jonka tein laatikon kylkeen. Lähempänä joulua luukun voisi ehkä teipata umpeen ja toivoa, että lapset innostuksissaan eivät huomaisi sitä ennen kuin on laatikko kerätty täyteen leluja :D
Koristeluun on nähty aikaa ja vaivaa (=ei ole, jätän sen lasten huoleksi).
Legot liukuivat vauhdilla ja kolisivat kivasti laatikossa. Lelujen tuojillakin oli hirmuinen kiire.
Unihauva ei ihan sopinut putkesta.
Meni ehkä kymmenen minuuttia, kun laatikko oli täynnä leluja. Harvoin saa lapsia siivoamaan tavaransa näin nopeasti pois lattioilta. Hauskaa viikkoa!

16 kommenttia:

  1. Olipa oikea hyvänmielenpläjäys tämä postaus ❤️ Loistokeksintö tuo lelupiilo. Ja voin uskoa että tonttuovessa on pienillä ihmettelemistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tonttuovea ihmeteltiin silmät ymmyrkäisinä, olisi vain pitänyt saada se auki. Eivät meinanneet uskoa, että siellä tonttu on laittanut ovensa lukkoon, ettei kukaan häiritse nukkumista ja muita salaisia tontuntöitä :D

      Poista
  2. Oih mikä ihana lumimäärä! Meillä on liukasta ja harmaata. Lunta oli n. 1 cm mutta sekin suli. Voi kun odotan tuollasita lumimaisemaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. IV-vyöhykkeen iloja, että luminen joulukuu on enemmän sääntö kuin poikkeus :) Liukasta on kyllä täälläkin paikoitellen, kun oli pari päivää plussalla.

      Poista
  3. Ihanan jouluista! Täälläkin lunta, kunpa säilyisi jouluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidetään peukut pystyssä :) Lumi tekee kieltämättä maisemista jouluiset.

      Poista
  4. Ihanan paljon lunta! Meillä on ehkä sentti.
    Ja söpö koira :)

    VastaaPoista
  5. Ihanan jouluista siellä teillä. Lumilyhdyt ja jouluvalot luovat kivaa tunnelmaa ja tekemäsi havukranssi on tuuhea ja kaunis. Kokokin on minusta ihan hyvä ja antaa näyttävyyttä työlle.
    Tuosta tonttuovesta on pienten tonttujen hyvä kulkea ja suorittaa salaisia tarkkailujaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Itse mietin, pitäisikö kranssin pysyä seinälaudoituksen punaisen osan sisällä. Antaa nyt tänä jouluna olla noin ja katsotaan ensi vuonna, millainen sitten tehdään :)

      Poista
  6. Ihanan jouluiselta näyttää! Lumilyhdyt ovat kauniita ja kovasti odotan, että pääsisin niitä itsekin tekemään. Meillä ei vain ole vielä riittävästi lunta siihen. Kauniin kranssin olet tehnyt ja lelupiilo on mainio keksintö :D Mukavaa torstaita sinne teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Lumi tekee maisemista jouluisen näköiset. Kyllä sinne teillekin lunta vielä varmasti sataa. Mukavaa torstaita!

      Poista
  7. So much snow ... all so beautiful. Unfortunately where I live (Lisbon) does not snow.
    Warm greetings.
    Maria
    Divagar Sobre Tudo um Pouco

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you! Winter is just only started, in April we all hate snow :D Warm greetings to you, Maria!

      Poista
  8. Ihanan lumista teillä! Meilläkin koira on innoissaan,kun tekee lumitöitä. Sen mielestä se on joku leikki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. IV-vyöhykkeen iloja :) Lumityöt muuttuvat varmasti monin verroin hauskemmiksi, kun koira on siinä mukana leikkimässä. Karo ei juurikaan reagoi lumitöihin, mutta saa muuten vain hepuleita. Tykkää myös juosta lumipallojen perässä.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!