tiistai 20. elokuuta 2024

Remppaa

Syysleimu 'Starfire' ja loistokärhö 'Polish Spirit' kukkivat luumutarhan takalaidassa.
Nyt on ollut taas sellaista haipakkaa, että on jäänyt niin puutarha, blogit kuin muukin sosiaalinen elämä ihan minimiin. Perheen ruokailutkin ovat hoituneet lähinnä jääkaapista/pakastimesta uuniin ja sitten lautaselle -metodilla tai itsepalveluna. Pizzaakin tilattiin kerran, kun ei kukaan joutanut kokkailemaan.
Onneksi puutarha pärjää omillaan. Livenä tässä näkyisi paremmin kolme kärhöä kukassa yhtä aikaa.
Mikä sitten on vienyt ajan niin tehokkaasti? Keksimme aloittaa pienen pintaremontin tässä sopivasti juuri kesäloman jälkeen. Ihan kuin ei töiden ja koulujen aloitus veisi riittämiin aikaa. Ajatushan lähti siitä, kun viimeisten lomaviikkojen aikana pyörähdimme isännän veljen luona ja he esittelivät perusteellisesti remontoitua kotiaan. Kehuivat niin maasta taivaaseen hankkimansa maaliruiskun, että sovimme siltä istumalta kummallekin perheelle sopivan viikonlopun, jolloin he tulevat meille vähän avittamaan laipioiden maalauksessa. Pari-kolme viikkoa kun on aikaa pohtia ja suunnitella, niin hommahan lähti sitten leviämään ihan lapasesta. Olen jo monta vuotta halunnut eroon niistä "ah-niin-ihanista" 80-luvun verhokoteloista, joissa raapii kätensä verille, kun yrittää saada verhoja ripustettua.
Keittiössä olikin tehty tällainen ratkaisu, eli vintiltä piti kaivella käypäistä jatkopalaa seinäpaneeliin.
Olohuoneessa seinäpanelointi oli onneksi tehty ennen kotelointia, mutta siellä meinasi isännällä mennä hermot koteloinnin runkoa purkaessa. Kävi jo mielessä, että rautakaupassa on ollut aikanaan paksut ja pitkät naulat tarjouksessa tai sitten edellinen asukas oli suunnitellut ripustavansa verhokiskoihin norsun verhojen sijaan. Oli nimittäin lyöty naulaa tiheästi ja niin ristiin rastiin, että meinasi koko katto lähteä ennen kuin kakkoskakkonen irtosi. Reikien kittaamisessakin kesti pieni ikuisuus. Koteloinnin mukana lähtivät myös vanhat loisteputkivalaisimet, joita emme käyttäneet muutenkaan oikeastaan koskaan. Takkahuoneeseen oli pakko jättää kotelo paikoilleen, sillä ilmalämpöpumppu oli asennettu sen päälle. Päätin mieluummin kestää yhden verhokoteloinnin sen sijaan, että oltaisiin vielä kutsuttu asentaja irrottamaan ilmalämpöpumppu johtoineen ja putkineen ja asentamaan se koteloinnin purkamisen jälkeen ulkoseinälle. Jos minun ideani oli verhopaneelihässäköiden purkaminen, niin oli isännälläkin ajatuksia rempan suhteen.
Possunpinkille muuri-takka-puuhella-leivinuunikokonaisuudelle on naurettu koko se aika kun olemme tässä asuneet.
Kattomaalin menekkiä laskiessamme päätimme mitata myös uunin pinta-alan, jos vaikka raskisi ostaa siihenkin maalia. Rautakaupassa totesimme, että samaan konkurssiin mahtuu hyvin myös pari pönttöä uunimaalia. Jos katon putsaaminen maalauskuntoon oli iso urakka, niin uuni se vasta hermoja vaatikin! Röpelöistä pintaa ei noin vain puhtaaksi huitaistukaan, mutta ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön. Ja voi valvatti sentään, mikä urakka olikaan suojata kaikki maalausta varten! Teippiä ja suojapahvia kului rullatolkulla, kun niitä vedettiin lattiat täyteen ja tietysti laipiota maalatessa piti uuni suojata. Noin 70 neliömetriä laipiota maalattiin ruiskulla ehkä kymmenessä minuutissa, suojauksiin meni tuntikausia. Pieni lisäprojekti tuli myös keittiössä, sillä siellä oli yhdellä seinällä samaa porsaanpinkkiä väriä kuin uunissa. Lienee sanomattakin selvää, että siihen vedettiin myös uusi maali päälle.
Vanhan ja uuden rajapinta. Johan alkaa ilme raikastua!
Vaikka kaikki kattovalot oli maalaamisen vuoksi irrotettu ja keittiön sekä sisemmän eteisen oven ikkunat peitetty pahvilla, valoa tuli jo ensimmäisen maalikerroksen jälkeen reilusti enemmän huoneisiin. Jopa ikkunaton sisäeteisemme tuntui selvästi valoisammalta kuin ennen. Uunin maalaus valaisi tilaa vielä enemmän. Johan siinäkin oli ennen 24 neliömetriä tunkkaisen pinkinrusehtavaa pintaa, joka on nyt puhtaan valkoinen. Tokihan uunin ja takan luukkujen yläpuolelle alkaa kertyä nokea heti ensimmäisessä lämmityksessä mutta sehän kuuluu asiaan. Näkyi se noki porsaanpinkissäkin.

Uusi, raikas uuni. Takkahuoneen verhokin pääsi jo paikoilleen.
Muurin ja keittiön kahden seinän maalaus sai vanhat valojen katkaisijat näyttämään likaisilta. Olivathan ne tummentuneet aikojen saatossa. Samoin keittiössä ollut beige Lampukas-kattovalo ei enää sopinut kokonaisuuteen (ei kyllä sopinut ennenkään, mutta silloin se vielä meni samassa tunkkaisessa kokonaisuudessa). Keittiön katossa ollut loisteputkivalo lähti ilman muuta pois, mutta sen tilalle onneksi löytyi omista varastoista sopiva valaisin. Olohuoneen kattovalo oli ulkonäöltään aikansa elänyt eikä valaissut riittävästi muutenkaan. Niinpä suunnitelmiin tuli vielä yksi reissu rautakauppaan. Ennen sinne lähtöä pohdimme, olisiko jotain maalia, mikä kestäisi leivinuunin ja puuhellan kaakeleissa. Niidenkin vaaleanpunertava väri näytti nyt entistäkin likaisemmalta. Pieni purkki kuumuudenkestävää maalia lähti mukaan ja kaksi uutta valaisinta tilattiin, kun mymälässä ei ollut juuri silloin mieluisia sopivan värisenä. Ja se kuumuudenkestävä maalihan ei kuulemma sovi uunin ja takan edustan lattioiden kaakeleille, joten niihin otettiin samaa väriä mutta lattioihin sopivaa.
Harmaat kaakelit nostivat uunin ilmeen paljon modernimmaksi.

Purkkien kylkiä tutkiessa kävi ilmi, että lattiamaali vaatii esikäsittelyn, johon kyllä annettiin aine mukaan. Eipä vain rautakaupan myyjä maininnut, että sekä esikäsittelyaine että maali vaativat vuorokauden kuivumisajat. Karon ja lasten takia joutuu tekemään vähän aitaustöitä, joten lattiakaakeleiden maalaaminen saa odottaa ensi viikonloppuun. Kun molemmat perheen aikuisista ovat yhtä aikaa kotona, on helpompi vahtia, ettei kukaan mene käsitellyille alueille sähläämään. Jossain vaiheessa ennen syksyn kylmenemistä olisi tarkoitus käyttää laipioiden maalauksesta yli jääneet maalit ulkoeteisen maalaukseen. Senkin olisi voinut vetäistä ruiskulla, mutta aika ei vain riittänyt sen tyhjentämiseen ja suojaamiseen. Sen verran pienen alan maalaa kuitenkin ihan pensselilläkin. Taka-ajatuksena ulkoeteisen maalaamisessa on tietysti se, että talvetettavat kasvit saavat paremmin irti hyödyt talven vähistä valoista, kun tummat seinä- ja kattopinnat eivät ime kaikkia valonsäteitä itseensä.
Kun ei ehdi käydä muutamaan päivään kasvimaalla, saa kerätä kerralla hirmuisen määrän syötävää.
Että sellaisia kiireitä on ollut täällä viime aikoina.

12 kommenttia:

  1. Ai että miten tulikin raikkaan ja hyvän näköistä heti kerralla. Takka ja uunikokonaisuus näyttää todella kauniilta ja valkoinen katto kirkastaa tilaa entisestään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! On tässä itsekin ihasteltu sitä, kuinka valoisaa tänne tuli, vaikka olo- ja takkahuoneen sekä isomman eteisen puiset seinäpinnat jäivätkin vielä entiselleen. Ne ovat kuitenkin sen verran rikkonaisia ikkunoiden ja ovien takia, etteivät pimennä tilaa niin paljoa kuin tumma katto ja punertava uuni tekivät ennen maalausta. Jossain vaiheessa saatamme harkita niidenkin maalausta mutta tämä riitti tältä erää meille.

      Poista
  2. Komppaan Kruunuvuokkoa. Melkoinen raikkaus ja ilmeen kohotus noilla toimilla. Minäkään en ole ollenkaan ihastunut noihin yhden aikakauden verhokoteloihin, tuokin toimenpide tuo huoneeseen paremman lookin. Takka-leivinuunikokonaisuus on nyt mukavasti puhdistunut ja näyttää oikein kivalta.
    Kaikki remontointi vie aikaa ja yleensä enemmän kuin toiveikkaasti suunnittelee etukäteen. Tsemppiä ja puhtia loppurutistukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä täällä muuttui tunnelma saman tien paljon raikkaammaksi ja valoisammaksi. Vaikka verhokoteloinnit eivät lattiapinta-alaa pienentäneetkään, niin jostain syystä sekä keittiö että olohuone tuntuvat nyt paljon suuremmilta, kun kotelot ovat poissa. Eniten kyllä nautin siitä, että se ällöttävä possunpunainen väri hävisi niin tulisijoista kuin keittiön seinistäkin.
      Tiesin kyllä, että suojaaminen on varmasti hidasta puuhaa, mutta siihen meni vielä paljon arvioitua enemmän aikaa. Verhokotelointien purkaminenkaan ei mennyt olohuoneen osalta ihan niin sutjakasti kuin oli etukäteen arvioitu ja keittiön ihmeelliset ratkaisut hidastivat omalta osaltaan projektin etenemistä. Nyt ollaan kuitenkin jo hyvinkin voiton puolella.

      Poista
  3. Olipa teillä melkoinen rutistus! Hiukan nauratti, anteeksi, kirjoitit niin kuvaavasti että henkeä pidätellen luin kuin jännitysromaania eteenpäin! Verhokotelot - se joka ne on keksinyt niin... meillä vanhassa kodissa oli verhokotelot oikein loisteputkien kanssa myös ja ne verhojen laitot, muistan sen oikein hyvin, uuteen kotiin ei tullut alkuun edes verhotankoja ja sain siitä kuulla anopilta kerran jos toisenkin! Tuo valkoinen todella teki takasta/leivinuunista/hellasta niin kauniin ja modernin, koko huonetila varmasti remontin vuoksi avartui ja valoa tuli lisää - possunpunainen, olipa sekin joku värivalinta. Mutta reippaita olette olleet, kestäneet rempan aiheuttamat mutkat arjessa, loputtoman pintojen peittelyn ym ja onhan se niin, ken remonttiin alkaa, poikii se remonttia helposti lisääkin. Mutta lopussa kiitos seisoo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että nautit tarinasta! Verhokotelot loisteputkilla oli varmaan aikanaan jonkun mielestä hyvä keksintö. Meillä on vielä yhdessä makuuhuoneessa sellainen hirvitys, muissa pelkästään verhokotelot. Niistäkin pitää jossain vaiheessa hankkiutua eroon, mutta nyt tyydyttiin tekemään pientä päivitystä nykyaikaan vain oleskelutiloissa. Tuntuu ihan siltä, että olisi tullut pari ikkunaa tai vähintäänkin valaisimia lisää. Ihmeen paljon tumma katto ja tunkkaisen sävyinen tulisijakokonaisuus söivätkin valoa!

      Poista
  4. Hauskasti kirjoittettu ;D
    ja hyvä tuli lopputuloksesta!

    VastaaPoista
  5. Olipa niin tutut verhokotelot, että naurattaa :) :) Sinä olet sentään päässyt niin pitkälle, että olette poistaneet ne. Meillä isäntä on vaan sanonut ettei tiedä mitä siellä takana on, ei kannata purkaa. Pääsee itse vähemmällä :) Olohuoneen n. 6 metriä pitkä kappa sävy sävyyn mäntykaton kanssa hallitsee tunnelmaa :/ samanlainen hökötys on keittiön toisessa ikkunassa. Huokaus!. Mutta teillä ilme kirkastui kerralla. Tuli tosi nättiä ja freesiä. Tuo teippaus on työlästä puuhaa, mutta lähes pakollista. Olen haaveillut puuhellan ja ehkä takkakompleksin maalaamisesta. Arvaa ovatko keltaiset? Kyllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teidän talo on ulkoapäinkin ihan samaa tyyliä kuin tämä, joten ei ihme, jos sisätilatkin muistuttavat toisiaan. Teillä verhokoteloita vain on vielä reilu metrin verran pidemmälti. Otan osaa! Meilläkin pohdittiin pitkään, uskaltaako koteloihin koskea, kun ei tiedä, mitä takaa löytyy. Oli sentään kattopanelointi jatkettu ihan seinään saakka, vaikka keittiössä olikin seinäpaneeli "loppunut kesken".
      Ei ilman suojapahveja ja teippejä olisi kyllä tullut mitään ruiskumaalaamisesta. Nytkin joutui jynssäämään maalipölyä paikoin pois, kun oli jostain teippi irronnut tai suoja jäänyt hitusen liian ylös. Tällä kokemuksella sanoisin, että jos uunin väri häiritsee, niin rautakaupasta maalipönttö matkaan ja maalaamaan. Uuni voi olla aika hallitseva elementti, joten sen maalaamisella saa ison muutoksen aikaan.

      Poista
  6. Valtava urakka, mutta kyllä raikastui tilat huomattavasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raikastui todellakin ja voisi sanoa, että varsinkin uunikokonaisuus hyppäsi vuosikymmeniä ajassa eteenpäin.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!