sunnuntai 11. elokuuta 2024

Märkiä rättikukkia

Oli vähän reppanan näköisiä kukkia eilisen sadepäivän jäljiltä. Eikä ihme, kun päivän aikana kertyi viisitoista milliä vettä tuli niskaan. Nytkö ne syyssateet sitten alkoivat? Muutama kärhö kesti sateet yllättävän hyvin mutta joukosta löytyi monta kerrassaan reppanan näköistä esitystä. Surullisimmalta näyttää ehkä 'Polish Spirit', joka ehti aukaista vasta muutamia kukkia.
Kuin monta märkää rättiä roikkumassa, eli loistokärhö 'Polish Spirit'.
Ei 'Voluceaukaan' kovin iloiselta näytä. Väri on tässä kuvassa hieman liian violetti.
Olen välillä kirjoitellut eri kärhöjen taustoista (tarinoita löytyy blogin tunnisteluettelosta kohdassa historia). Loistokärhö 'Voluceaun' tarina löytyy täältä, jos joku haluaa käydä kurkkaamassa. 'Voluceau' on yksi suosikkikärhöistäni sen elinvoiman, sametinpunaisen värin ja runsaan kukinnan ansiosta. Kärhön historiaa tutkiessani löysin sellaisen tiedon, että loistokärhö 'Rouge Cardinal' olisi 'Voluceaun' täyssisarus; samat vanhemmat, mutta pari vuotta aiemmin jalostettu. Minulla on kaksi ruukkukärhöä, joista toinen oli varmuudella 'Rouge Cardinal' ja toinen todennäköisesti samaa. Varma tapaus kukki jo alkukesällä ja toinenkin teki yhden kukan aiemmin kesällä varmistuen samalla Cardinaliksi. 'Voluceau' ei kuitenkaan kukkinut samaan aikaan. Nyt se alunperin epävarmempi tapaus on alkanut kukkia uudelleen ja juuri sopivasti yhtä aikaa 'Voluceaun' kanssa.
Loistokärhö 'Rouge Cardinal' kylpee aamuauringossa, joten väri on vieläkin punaisempi kuin luonnossa.
Hyvin paljon noissa sisaruksissa onkin samaa mutta sävyltään 'Voluceau' on hitusen enemmän violettiin taittava, kun Cardinal on enemmän punaiseen päin kallellaan. Selvin ero on heteissä: 'Voluceaulla' ne ovat kirkkaan keltaiset, 'Rouge Cardinalilla' vaaleat, beigeen päin taittavat. Kukan koko on 'Voluceaulla' paljon suurempi, mutta eipä pieneltä ruukussa kasvavalta kärhöltä mitään mahtisuorituksia voi odottaakaan. Kunhan saan molemmat Cardinalit istutettua maahan ja ne pääsivät kunnolla pistämään parastaan, päästään vertailemaan paremmin kukkien ja kärhöjen lopullista kasvukorkeutta.
Tarhaviinikärhö 'Krakowiak' jaksaa juuri ja juuri pitää pienet kukkansa asennossa, vaikka sadepisarat paljon painavatkin.
Siirrytään kärhöistä muihin kukkiin. Kaukasiankirahvinkukkaa on kehuttu hyväksi pörriäiskasviksi ja sitä se todella on. Ei ole harvinaista nähdä kolme tai jopa neljä kimalaista yhtä aikaa sen kukalla ja joka kukassa on aina vähintään yksi pörriäinen. Välillä sillä näkee myös kovakuoriaisia ja kukkakärpäsiä. Perhosia en muista tänä kesänä nähneeni kirahvinkukalla mutta perhosia on meillä nyt todella vähän muutenkin. Juuri tällä hetkellä kirahvinkukassani ei ole yhtään kukkaa auki mutta viime viikolla otetusta kuvasta saa vähän osviittaa sen houkutustehosta.
Kaukasiankirahvinkukassa käy aina vilske.
Kimalaisia vähemmän toivottuja puutarhan pörriäisiä ovat ampiaiset. Niitä tuntuu taas tänä vuonna olevan aika paljon. Lasten leikkipaikan viereen liiterin räystään sisälle pesänsä rakentanut yhdyskunta myrkytettiin varmuuden vuoksi. Kasvimaan puolella autotallin kattotiilien alle pesineet saavat jäädä. Vaikka lentoliikenne pesään alkaa olla jo melkoinen, ampparit liikkuvat enimmäkseen katon puolelta eikä räystään alla kasvimaalla puuhaillessa ole toistaiseksi tarvinnut olla varovainen. Sen sijaan melko ongelmallinen pesäpaikka on puutarhakompostorissa. Isäntä kävi jo yhden kerran suihkimassa pesään myrkkyä, mutta lentoliikenne väheni vain hetkellisesti. Ovelat otukset menevät pesäänsä kahden puutarhakompostorin välistä maanrajasta ja itse pesä on Biolanin puutarhakompostorin reunan alla tai sisäpuolella sen verran syvemmällä, ettei myrkkyä saa suihkittua pesään saakka.
Kuvituskuvana litukan nimetön lilja, jolle ehkä pitäisi etsiä vähän parempi paikka.
Tähän saakka puutarhajätettä on saanut viedä suht huolettomasti mutta nyt ampiaiset ovat alkaneet tulla vastaan tarkistamaan, millä asioilla ihan pesän vieressä liikutaan. Taisivat suuttua ensimmäisestä myrkytysyrityksestä tai sitten väkeä riittää ravinnonhankinnan lisäksi myös vartiointiin. Enää ei viedä kottikärryllistä kitkentäjätettä kerrallaan tai varsinkaan aleta mylläämään kompostissa. Kerran osuin vahingossa kottikärryllä kompostorin kulmaan ja sitten pitikin lähteä jo kiireesti karkuun odottelemaan ampiaisten rauhoittumista. Niinpä olen alkanut viedä puutarhajätteet sylissä, viskaan ne vain läjän päälle ja häivyn samantien, jotta vierailut pesän lähellä jäävät mahdollisimman lyhyiksi.
Majapenkissä kukkivat jaloangervot ja niiden sekaan uhkaavasti hautautuva kuutamohortensia.
Pensasryhmän mustilanhortensia on nyt komeimmassa kukassa.
Karsin mustilanhortensiasta keväällä alaoksia, jotta pensaan alle tulisi paremmin valoa. Puolukka onkin alkanut levitä hitusen paremmin hortensian alle eivätkä valkoiset pikkusydämet ole nääntyneet kuivuuteen ja valon puutteeseen. Ruohonleikkuukin on ollut helpompaa, kun ei ole tarvinnut väistellä hortensian oksia. Loistosalvia todennäköisesti lähtee aikanaan pois ja tekee tilaa puolukalle mutta sen vuoro väistää on sitten joskus. Parempi toki olisi, jos se ymmärtäisi omatoimisesti heittää henkensä jonain talvena... Voi olla, että toivon samaa kohtaloa myös pikkusydämelle sitten kun puolukat tarvitsevat lisää tilaa. Aika kamalaa toivoa jonkun kasvin kuolemaa, eikö? Joskus ei vain jaksa naputella myynti- tai lahjoitetaan -ilmoituksia eikä luonto anna periksi viskata kaikkea kompostiinkaan.
Tarhaviinikärhö 'Justa' pääsi vuorostaan päivän kärhöksi.
Itseltäni loppui kesäloma tänä vuonna samaan aikaan kuin jälkikasvulla alkoivat koulut. Arki on siis palannut taas meidän perheeseen ja hetken aikaa olo on kuin postauksen aloituskuvien kärhöillä: lomailuun tottunut pää väsähtää kaiken tietotulvan ja aikataulusekamelskan kaatosateessa. Onneksi omat opinnot alkavat vasta syyskuussa. Jospa siihen mennessä saisi edes muut arkirutiinien rattaat pyörimään sujuvasti. Juuri postausta viimeistellessä alkoi sataa ihan kaatamalla, mistä tulikin mieleen aiheeseen sopiva menovinkki Kuopiossa liikkujille. Käykääpä vilkaisemassa Aarneenpuistoa (Kuopionlahdenkadun ja Haapaniemenkadun kiertoliittymän välissä, ette voi olla huomaamatta). Siellä on viime (tai toissa?) kesänä tehty laajan nurmialueen tilalle kunnon hulevesipuutarha. Bussipysäkki on ihan puiston vieressä ja jos omalla autolla liikkuu, niin senkin saa kätevästi parkkiin kadun toiselle puolelle Musiikkikeskuksen parkkialueelle. Vanhat Aarneenpuiston havuistutukset on säästetty ja ne toimivat hienona taustana hieman villimmille perennojen, pensaiden ja luonnonkasvien täyttämille altaille ja niiden reunamille.
Maistiaisiksi ensimmäinen hulevesialtaista.
Toki kasvillisuus ei ole vielä ehtinyt joka kohdassa ihan täyttämään alueitaan ja varmaan talvikin on tehnyt paikoitellen tuhojaan, mutta minusta siellä on paljon kivoja ideoita mm. perennojen ja luonnonkasvien yhdistelystä ja erilaisista kosteikkokasveista. Jätän loput kuvat puistosta odottamaan syksyn ja talven pimeitä kuukausia, mutta ne, jotka pääsevät, niin ehtivät vielä tutkimaan puistoa ihan omin silmin. Käykää ihmeessä ja kiertäkää samalla ne vanhat alueet!

9 kommenttia:

  1. Onpa rättikukkia tosiaan. Onneksi sinulla on kauniimpiakin kukkakuvia! Täällä tuhoja tekee puolestaan tuuli, kun harvemmin sataa kaatamalla. Kuistin kulman lempikärhö 'Hågelby White' oli kasvattanut pitkän varren kohti kattoa, en ollut huomannut sitä sitoa, mutta nyt varsi on kaksinkerroin alemman kasvuston seassa. Harmillista ja pitäisi tajuta ajoissa!
    Kiva tuo hulevesipuisto, mukavaa, että noita alkaa olla. Toivottavasti kaatosade loppui jo.
    Tsemppiä arkitodellisuuteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuulestakin voi olla paljon riesaa. Täällä ei ole ollut kovin tuulinen kesä minusta.
      Kiitos! Arkitodellisuuteen paluu on aina yhtä haastavaa mutta joka kerta siitä on selvitty.

      Poista
  2. Rättikukatkin ovat ihania ja ihmeesti ilme muuttuu kun tuuli ja aurinko tekevät tehtävänsä! Meilläkin vettä on tullut riittävästi, ihan uskomattomia kuuroja, onneksi ei ukkosta kuitenkaan paitsi kaukaisena kumuna! Juuri mietin tuota ampiaisasiaa! Meillä kodinhoitohuoneen ikkunan pellin alla on pesä ja sitä olemme yrittäneet myrkyttää, mitä käytitte asian hoitoon? Mulla myös yhden kasvijätekompostin sisällä on pesä, sieltä pari kaveria on pistänytkin jo minua. Pihasi on todella kaunis!
    Arki on alkanut ja illat ovat alkaneet hämärtymään, toivottavasti saamme vielä lämpimiä säitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta. Suurin osa kasveista nostaa sievästi kukkansa ylös kunhan enimmät vedet kuivuvat.
      Isäntä myrkytti ampiaisia Neudorffin tuholaisspraylla, jossa oli pitkä piikki sitä varten, että suihkeen saisi paremmin tähdättyä pesään. Edellisen kerran kun tarvitsi myrkyttää ampiaispesää, meillä oli sellaista vaahtomaista ainetta, joka suihkutettiin pesän suulle. Siitä se sitten kulkeutui ampiaisten mukana pesään. Se oli oikeastaan tuota suihketta parempi ja meni varmasti kaikki aine tarkasti kohteeseensa. Suihke kulkeutuu helposti ilmavirran mukana muuallekin kuin pesään. Vaahtoa ei vain tainnut olla saatavilla, niin piti ottaa sitä mitä oli. Muistakaahan sitten kunnon suojavarusteet! Ampiaiset eivät liiemmin arvosta pesän lähelle tulijoita.
      Kiitos! Ainakin tälle viikolle on vielä jokunen kesäisen lämmin päivä tulossa. Harmi, että ne menevät suureksi osaksi töissä.

      Poista
  3. Minustakin sadekuvat kukista ovat kauniita. Kaikki ei puutarhassa ole aina ihan täydellistä, eikä tarvitsekaan olla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on! Pieni epätäydellisyys tekee asioista mielenkiintoisia.

      Poista
  4. Sateita saatiin tännekin ihan liikaa. Monena päivänä peräkkäin ja vettä tuli oikein kunnolla kohtalaisten rajujen tuulenpuuskien saattelemana. Onneksi kukat ja kasvit palautuvat nopeasti litimärästä olotilastaan.

    VastaaPoista
  5. Vastaukset
    1. Teillä on sitten varmaan tullut vielä enemmän vettä kuin meillä. Harmi, jos sitä tulee kerralla ihan tulvaksi asti.
      Kiitos tsempeistä!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!