torstai 21. maaliskuuta 2024

Eteisessä kukkii

Ensimmäinen krookus ja tuholaistarkastaja työssään.
Nyt on sen verran harmaa, räntäsateinen päivä, että kuvat aurinkoisilta päiviltä tulevat tarpeen. Haluan myös vähän hehkuttaa kellarin löydöksiä, nimittäin siellä käynti oli totisesti kannattava reissu. Sieltähän löytyi nimittäin nupullinen sinisahrami (?) 'Blue Pearl', joka valoisaan eteiseen päästyään aukaisi parissa päivässä kukkansa apposen auki. Sen lajitoverit eivät olleet vielä niin pitkällä kasvussaan, joten hetki menee runsaampaan kukintaan. Ehkäpä saan niistä pääsiäiskukat. Istutin syksyllä tuon kukkivan krookuksen kanssa samaan ruukkuun narsisseja, mutta niistä ei näy vielä piiponkärkeäkään. Toisessa, vielä kellariin jääneessä narsissiruukussakaan ei näkynyt mitään heräämisen merkkejä. Toivottavasti narsissit ovat vain hitaampia heräämään. Toisaalta onkin hyvä, ettivät kaikki kuki yhtä aikaa, joten odotellaan vielä kaikessa rauhassa.

Yksinäinen 'Blue Pearl' odottelee vielä kukkakavereita. Viereisissä pienemmissä ruukuissa onkin jo lupaavaa viherrystä.
Eteisen ikkunalla kukkivat pikkuiset 'Polychroma'-tulppaanit, 'Blue Pearl' lähinnä ikkunaa. Hyasinteissa (oikealla) on jo pulleat piipot.
Kellarissa käydessäni tarkistin myös talvehtijoiden tilanteen. Verenpisarat ja syyssyrikkä olivat vielä lepotilassa mutta muissa puuvartisissa silmut olivat alkaneet jo pikkuisen pullistella. Erityisesti minua ilahduttivat mustaluumun leiskuvanpunaiset silmut. Hengissä ollaan ja tukevasti! Toivottavasti runsas silmumäärä lupailee komeaa kukintaa. Koska lämpötila oli ulkona plussalla, kannoin kellarissa talvehtineet pelargonit ulkoeteiseen. Pelargonit eivät olleet viihtyneet tänä talvena niin hyvin kellarissa. Luulen, että siellä oli niille liian pitkään liian kylmää. Normaalitalvena lumi on hidastanut kellarinkin jäähtymistä mutta nyt tuli pitkä ja kova pakkanen paljaaseen maahan eikä senkään jälkeen ollut kovin lämmintä. Senpä vuoksi kellarissakin lämpötila tippui sen vuoksi reilusti normaalia aikaisemmin kolmeen asteeseen. Kärhöille ja puuvartisille se oli oikein hyvä mutta pelargonien rungoista suuri osa oli pehmentynyt ja osa alkanut homehtua. Onneksi suurin osa pelakuista talvehti eteisessä.
Mustaluumun toiveikkaita silmuja vähän huonosti kuvattuna. Saa niistä kuitenkin selvän.
Kasvun iloa on keittiön ikkunallakin. Kaupan salaatin- ja rucolanjämät ovat lähteneet hyvin kasvuun ja saaneet seurakseen erilaisia versoja. Herneenversoja on saatu jo napsia lautaselle, sinapit, punajuuret, salaatit ja vihanneskrassi ovat vielä kasvuvaiheessa. Sinappia ja krassia pääsee maistelemaan ihan parin päivän sisällä, muita vielä odotellaan. Samalla tuli testattua vanhojen punajuurten ja salaatinsiementen itämiskykyä. Sen verran hyvin itivät kumpikin, ettei tarvitse hankkia uusia siemeniä kasvimaakylvöjä varten.
Keittiön salaattibuffet.
Muut taimet kasvavat oikein hyvin ja osan voisi kouliakin, mutta siihen ei ole ollut oikein aikaa. Säästän homman viikonlopulle. Selvästi huomasi sen, että aurinkoinen sää vauhdittaa taimien kasvua. Onneksi meillä olikin monta päivää aurinkoista. Sen verran hyvin hanki taas muutamana päivänä kantoi, että kävin vähän kiertelemässä Karon kanssa puutarhassa. Linnunpönttöjä putsatessa huomasin, että puutarhakompostorin takaosasta olivat lumet sulaneet pois niin, että kompostorin tummaa kylkeä näkyi melkein puoliväliin saakka. Eipä tarvinnut kovin montaa sekuntia miettiä kannen päällä lötköttävän 40-senttisen lumikinoksen pienentämistä. Pari napakkaa potkua ja johan lähti hanki murenemaan. Käsillä viimeistelin irtolumet pois ja jätin viimeisen kanteen jäätyneen lumen ja jään auringon ja tulevien plussakelien sulatettavaksi. Kunhan ne sulavat, pääsee aurinko lämmittämään tummaa kantta ja aloittamaan puutarhakompostin sulattamisen.
Kompostoria otettu esille sen minkä helposti sai. Inspiraation iskiessä voisi lapion kanssa madaltaa etupuoleltakin kinoksia.
Vaikka lunta on vielä hyvinkin runsaasti, sulamista on tapahtunut aika paljon. Pari viikkoa sitten otetussa kuvassa (löytyy Koska kukkii? -haasteen aloituspostauksesta, osallistukaa, jos ette ole vielä sitä tehneet) Karon tassut olivat aidankärkiä korkeammalla. Nyt Karo joutuisi tekemään pienen hypyn aidan yli päästäkseen. Mutta vain pienen, sillä aita ei ole kuin vähän Karon maavaraa enemmän esillä. Jokainen hävinnyt lumisentti on kuitenkin askel eteenpäin kevättä kohti. Ja kadun päästä sitä lunta vasta hupenikin, sillä aiemmin tällä viikolla traktorit kävivät hakemassa jättiläiskokoiset lumivuoret pois. Kunhan nämä viime yön aikana sataneet lumet häviävät ja katu paljastuu uudelleen, se sulattaa lunta ympäriltään aurinkoisina päivinä niin, että sihinä vaan käy. Pian kivikkorinnekin alkaa paljastua.
Kadun päässä oli aikamoisen kookkaat lumivuoret, kuten kuvasta näkyy. Kinokset olivat tuolla sulan alueen rajalla saakka.
Parikymmentä hävinnyttä lumisenttiä ei äkkiseltään tunnu paljolta, jos lunta on ollut 90cm, mutta puutarhassa kävellessä eron huomaa selvästi. Talventörröttäjiä ja pensaiden latvoja on alkanut ilmestyä näkyviin. Löysin myös aurinkopenkin ja pensasryhmän 'Illusia'-puistoatsaleojen suojaverkkojen yläreunat. Pensasmustikoiden ympärillä kiertävä jänisverkko on taas enemmän esillä, joten jänöt tuskin pääsevät enää hyppäämään saman verkon keskellä olevan 'Sinikka'-luumun kimppuun. En kuitenkaan viitsinyt kurotella joulukuusenjämiä luumun ympäriltä pois. Olkoon siellä vielä jonkun aikaa, jos joku yritteliäämpi pitkäkorva sattuisi jotenkin kömpimään verkon yli. Takapihan luumupuiden pitäisi olla vielä varmemmin turvassa. Muovipussinauhat olivat pitäneet jänikset kaukana verkoista, sen huomasi jo jäljistä. Pienellä varauksella voin siis suositella konstia siinä vaiheessa, jos on tiedossa lyhytaikainen tarve lisäsuojaukselle. Jos korkeat hanget olisivat kestäneet viikon-pari pidempään ja jäniksillä olisi hirmuinen nälkä, ne olisivat saattaneet alkaa lähestyä rapisevia pussinsuikaleita ja todenneet ne harmittomiksi. Tällainen yhtäkkinen tuulessa heiluvien ja rapisevien nauhojen ilmestyminen toimi kuitekin hyvin.
Hieman aidommanoloinen revanssikuva alppiruusujen päällä kävelystä (kts. edellinen postaus). Rhodostakin näkyy jo paljon enemmän latvoja.
Ja jotta elämä ei kävisi tylsäksi, lapset ovat olleet taas flunssaisia ja pyykkikone sanoi sopimuksensa irti. Eniten ärsyttää pyykkikoneen hajoaminen. Vika on osassa, jonka vaihtaminen huoltoliikkeessä maksaisi yksisarvisen kyynelillä kasvatettuja mansikoita, joten isäntä päätti ottaa masiinasta projektin itselleen. Varaosaan menee reilu satanen ja isäntä saa tarvittaessa hieman konsultaatioapua kokeneemmilta tekijöiltä (homman ei kuulemma pitäisi olla vaikeaa, jos tietää mitä tekee). Niinpä otin huojentuneena vastaan tällaisen tee-se-itse-projektin, vaikka kodinhoitohuone onkin tällä hetkellä kaikkea muuta kuin käyttökelpoisessa kunnossa. Toivottavasti osan saapumiseen ei mene viikkotolkulla aikaa, se piti nimittäin tilata ulkomailta. Sen vaan sanon, että kyllä minusta laadukkaan, keskihintaista (n.500€) selvästi kalliimman pyykinpesukoneen soisi kestävän normaalikäytössä kauemmin kuin kuusi vuotta. Sillä siihen laitettiinkin rahaa jonkun verran enemmän mitä silloisessa vauva-/taaperotaloudessa olisi muuten haluttu törsätä, että kone sitten olisi oikeasti kestävä.
Onneksi suihkuun pääsee toista kautta, sillä kodinhoitohuoneen läpi sinne ei mahdu kulkemaan.
Vaan nyt tietokone kiinni ja töihin lähtöön valmistautumaan. Tiedossa autoilua kuraloskaisilla teillä sekä pitkä ja ajoittain sangen hektinenkin päivä.

22 kommenttia:

  1. Kyllä niin mieltä ilahduttavaa on avautuva krookuksen nuppu ja kaikki muu vihertävä, kun ulkona lunta on vielä aika paljon! Mutta keväällä on ihmeellinen voima, hanki - vaikka kuinka mahdottomalta se vaikuttaisi - häviää niin tuulen, sateen ja auringon yhteispelillä!
    Harmi että pesukone siellä tiellä riettuilee, jotenkin tuntuu, että kaikkien koneiden - vaikka millaisella käytöllä - käyttöikä on lyhentynyt ja jos huollon tilaat niin ennenkuin huoltomies on pultin pulttia avannut niin kympeissä ja satanen vilahtaa reipasta tahtia! Hienoa, että miehelläsi on teknistä osaamista, se on iso säästö!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kellarissa talvetetut sipulikukat tuovat varaslähdön kevääseen. Täällä kevät kestää suunnilleen päivän, joten sitä on pakko pidentää vähän ja nimenomaan tästä talvipäästä eikä kesästä.
      Kaukana ovat ne ajat, jolloin kodinkoneet tehtiin kestämään vuosikymmeniä. Halvalla kun yritetään tehdä ja tehtailla mahdollisimman paljon voittoa, niin hyvää ei tule. Lisäksi joka laitteessa pitää olla ties mitä elektronista sälää ja bluetoothia sun muuta, mitkä ovat myös hajoamisherkkiä. Täällä ei edes ole lähellä kodinkoneiden huoltofirmaa, joten jo pelkkiin matkakuluihin olisi mennyt samanlainen summa mitä nyt menee tuohon varaosaan. Eikä koneen kuskaaminen itse omalla autolla huoltoon ole sekään ihan vaivaton urakka. Ei isäntäkään ole ennen pesukonetta korjannut mutta uteliaisuutta riittää ja jonkinlaista pohjatietoa on ensiavuksi. Jospa niillä saadaan kone kuntoon.

      Poista
  2. Paljonpa on vielä lunta teillä. Toivottavasti ilmat lämpenevät ja lumet alkavat sulaa. Harmituksen harmitus on aina jonkun kodinkoneen hajoaminen. Ja varaosien odottelukaan ei ole hauskaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tuota mutta aikanaan ne sulavat. Toivottavasti varaosa tulisi nopeasti.

      Poista
  3. Voi harmi, toivottavasti pesukonekone tokenee. Taidankin laittaa nyt heti herneenversoja tulemaan. Jäänyt tekemättä vielä muiden kiireiden takia. Pikaista paranemista lapsille.

    VastaaPoista
  4. Toivottavasti kone tulee kuntoon, lapsiperheessä pyykkikasa kasvaa vuoreksi yllättävän nopeasti. Kiva salaattibuffet ja parasta kun saa katsella vihreää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoinkin jo lapsille heti koneen hajottua, että nyt ei sitten sotketa vaatteita yhtään. Toistaiseksi ovat uskoneet aika hyvin. Päästään onneksi pyykkäämään vanhempieni pesukoneella, jos alkaa vaatekaapeista loppua puhtaat vaatteet ennen kuin oma kone on kunnossa ja pienen määrän voi pesaista käsinkin tarvittaessa.
      Vihreä keittiön ikkunalla tulee tarpeeseen niin mielenterveyden kuin vitamiinienkin suhteen. Pitää laittaa uutta kylvöstä jo tulemaan, niin on sitten syötävää kun nuo loppuvat.

      Poista
  5. Siellähän on keväistä kukintoo mukavasti. Poikamme perhe ol käymässä ja lasten kanssa kylyvettiin hernettä ja rairuohoa. Herneet kasvaa hyvin. Toivotaan pikaista paranemista lapsille. Pyykkikone rikko tautiaikana on harmi. Toivotaan onnea koneen korjaukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herneitä on mukava kylvää pientenkin lasten kanssa, ovat helppoja käsitellä ja lähtevät nopeasti itämään. Kiitos! Pesukoneen hajoaminen ei ole milloinkaan mukavaa mutta tautiaikana vielä astetta ikävämpi juttu.

      Poista
  6. Saat tosiaan iloa pääsiäiseen noista kukkivista sipulikukista ja salaattibuffet näyttää herkulliselta.
    Karilla ei ole suurta ongelmaa aidan ylittämisessä, jos haluaisi näin toimia.
    Harmillinen takaisku tuo pesukoneen hajoaminen, toivottavasti osa tulee pian ja saatte koneen korjattua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpahan edes jotain iloa, kun ei vielä puutarhassa näy ensimmäistäkään pälvipaikkaa. Minäkin toivon, ettei osa viivy matkalla viikkokausia.

      Poista
  7. Upeita piippoja ja kukintaa . Harmillista kun kaikki ei talvehtinut hyvin kellarissa . Meillä se pysyy noin 5 asteessa . Valot olisi sinne myös hyvä saada mutta kaikki aikanaan . Fikkarin kanssa nyt siellä tiiraillaan ja viimeksi käydessä kaikki hyvin .
    Onneksi teillä ei ole peuria ja kauriita ne kävelisivät aidan yli puutarhaan .
    Nykyään katsotaan varmaan että kuusi vuotta on jo pitkä aika koneille .
    Harmittaa kun se on yksi käytetyimmistä kodin koneista . Ajattele miten ne ennen tuli toimeen .
    Teininä minäkin muistan kun kattilasssa lämmitettiin vesi ja pestiin pesuvadeissa pyykit ja muut . .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin olisi voinut laittaa kellariin patterin päälle mutta halusin kärhöjen ja puuvartisten pysyvän pidempään unten mailla. Siksipä siellä oli pelakuille vähän turhan viileää ja ehkä kosteaakin. Pitää nyt odotella jonkun aikaa, jos vaikka joku niistä heräisi henkiin.
      Helposti kävelisivät peurat puutarhaan mutta eipä täällä vielä mitään syötävää ole niille näkyvillä. Kesällä on sitten tilanne toinen. Onneksi ei ole moisia otuksia vielä meillä.
      Jossain artikkelissa taisikin lukea, että keskihintaisen pyykinpesukoneen käyttöikä on 5-7 vuotta. Tuo meidän kone oli vähän kalliimpi (vaikkei kallein mahdollinen), joten olisi saanut kestää pidempään. Ja muutenkin on typerää tässä maailmantilanteessa edes rakentaa koneita, jotka eivät kestä muutamaa vuotta kauempaa. Enpä itse taitaisi tykätä tuosta kattila-pesuvati-pyykinpesusta :D

      Poista
  8. Nuo salaatit ihastuttavat, täytyy itsekin reipastua kun on jo enemmän valoa. Itse kasvatetut pääsiäiskukat ovat suuri ilo. Minäkin löysin maakellarista ruukullisen narsisseja ja toisen krookuksia. Niissä on vasta piipot, mutta sisälle tuotuna kasvavat kovaa vauhtia.
    Harmittaa tuo koneiden lyhyt käyttöikä, tuntuu, että kaikki on tehty kestämään vain hetken, jotta saadaan tavaraa kaupaksi. Mitä tuhlausta. Onneksi teillä on kätevä isäntä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huoneenlämmössä sipulikukat lähtevätkin vauhdikkaasti kasvuun. Meillä on ulkoeteisessä sen verran viileää, että kasvu edistyy maltilla. Niinpä myös kukkia saa ihastella pitkään.
      Voisin mielelläni maksaa pikkuisen enemmän kodinkoneesta, joka oikeasti on pitkäikäinen hankinta. Nykyinen kertakäyttökulttuuri ei ole hyvä sen enempää tekstiileissä kuin kodinkoneissakaan.

      Poista
  9. Ihania löytöjä kellaristasi!
    Ja kyllä ne lumet onneksi sulavat pikkuhiljaa, vaikkakin meillä on tänään tullut koko päivän lunta lisää....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta! Meilläkin oli viime yön aikana muuttunut maa valkoiseksi ja vähän sitä satoi lisääkin päivän mittaan. Piti käydä ihan kolaamassa piha. Märkä räntälumi toivon mukaan sulattaa hankia altaan vähemmäksi.

      Poista
  10. Teillä ei todellakaan vielä ulkoa löydy kevätpiippoja, mutta onneksi sisällä kasvaa ja kukkii kivasti! Kellari on oivallinen talvetuspaikka. Teidän mustaluumulle ainakin! Omat pelakuuni viettävät talven kellarissa ja ovat nyt olleet muutaman viikon sisätiloissa aloittelemassa uutta kasvua. Pesukone on lapsiperheessä ihan välttämätön kapistus, toivottavasti tulee pian kuntoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eteisen kukkaset tuovat paljon iloa lumien sulamista odotellessa. Nyt näyttää taas ihan täydeltä talvelta, kun on satanut pari päivää lunta. Kellarissa tuntuvat viihtyvän talven yli melkein kaikki kasvit. Pelakuilla nyt ei tänä vuonna ollut tuuria, mutta yleensä nekin ovat talvehtineet kohtuullisesti siellä. Vielä ei ole tullut pesukoneeseen uutta osaa, mutta jospa se pian tulisi.

      Poista
  11. Ihana krookus ja ihana Karo :)
    Joo, minäkin olen sitä mieltä että kuusi vuotta on liian lyhyt käyttöikä pyykkikoneelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kumpikin söpöjä. Ei taida kuusi vuotta olla sopiva käyttöikä kodinkoneelle muiden kuin niiden valmistajien mielestä. Kauppa käy kun pitää aina ostaa uusi. Paitsi että meille ei vielä uutta konetta hankita, jos isäntä vain onnistuu projektissaan.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!