perjantai 27. marraskuuta 2020

Marraskuu vetelee viimeisiään

Marraskuun viimeisiä päiviä viedään. Loppukuun sää on ollut kovin ailahtelevaista: välillä näyttää jo talviselta ja heti seuraavana päivänä sataa kaatamalla vettä. Tämän viikon aikana kuitenkin puutarha on muuttunut koko ajan valkeammaksi, mikä ilahduttaa minua paljon. Iltaisinkin on paljon valoisampaa kun kaupungin valot heijastuvat taivaalta putoilevista lumihiutaleista. Nyt on ollut paljon postauksia ikivihreistä kasveista, jotka tuovat iloa talvisin. Myönnän niiden ilahduttavan täälläkin lumettomaan aikaan, mutta siinä vaiheessa kun lunta on edes viisi senttiä, on aivan sama, onko maanpeitekasvi talvella musta vai vihreä. Polvenkorkuiset kasvit näkyvät aika pitkään hangen päältä, mutta normaalivuonna nekin hautautuvat syvälle nietoksen. Onneksi takapihaa rajaa kuusikko, niin ei tarvitse hankkia suuria ikivihreitä kasveja tuomaan vihreyttä talveen. Vaikka havut ovat kauniita, en oikein välitä niistä niin paljoa, että haluaisin korvata jonkun perennapuskan havukasvilla. Postauksen alkupään kuvat on otettu 24.11.2020.

Jouluruusu ilahduttaa vielä hetken sen jälkeen kun lemmikit sen juurella ovat peittyneet lumeen.

Ei kaiken tarvitse olla vihreää. Pensashanhikit näyttävät hauskoilta, kun niiden kuihtuneet kukat saavat lumihatut päälleen.
Silloin kun lunta on vain pikkuisen, kivipolut tulevat kauniisti esille. Pidän tästä näkymästä paljon.
Leikkasin alkukuusta polun vierustan tuivioita, jotta ne eivät peittäisi polkua.
Isorikot pilkottavat ohuen lumihunnun seasta.
Sivupihan maisemaan kaipaa pientä vihreää lisäystä, mutta sekin on jo työn alla, sillä puutarhakompostin eteen istutettu alppiruusu kasvaa vuosi vuodelta kookkaammaksi. Toki tälläkin puolella pihaa on kuusia ja mäntyjä, mutta aivan tontin reunassa on enemmän lehtipuita ja muuta risukkoa.
26.11.2020 aamulla patiolla näytti tältä. Sää oli reilusti plussan puolella, joten piti ottaa kuva ennen kuin lumet mahdollisesti häviäisivät kokonaan.
Pelko oli turha, sillä yön aikana lunta satoi pikkuisen lisää ja 27.11. maisema on taas hituen valkoisempi.
Täällä näyttää siis nyt jo mukavan talviselta. Toki tilanne voi vielä muuttua moneenkin kertaan, mutta ainakin lähipäivät näyttäisivät ennusteiden mukaan olevan raikkaan valkoisia. Lumisessa maassa on toki se huono puoli, että näkee selvästi, kuinka usein jänikset puutarhassa kiertelevät. Kaikki arvokkaammat kasvit ovat kuitenkin verkkojen sisällä turvassa, joten ainoa tuho, minkä pupujussit saavat aikaan, on juuri niiden ikivihreiden kasvien pupeltaminen. Onneksi niistäkään ei kaikki pupun suuhun kelpaa. Vinkkinä muille, että karpaattienkellot, bellikset ja päivänkakkarat mussutetaan ensimmäisenä... Hauskaa viikonloppua!

22 kommenttia:

  1. Siellä on todella aivan eri näköistä kuin täällä, eri vuodenajassa mennään, tavallaan! Siellä jo talvessa, täällä vielä syksyssä. Tosin juuri nyt mittari näyttää -0,7.
    Onpa todella aivan ihanan näköiset nuo kivipolut ohuen lumihunnun kanssa! Ihanat ne olivat myös jo aiemmin syksyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Meillä lämpötila kiepsahti taas plussan puolelle; 0,4 lämmintä on nyt. Yöllä tosin oli pakkasta, joten ei nuo lumet ihan heti ala sulaa. Kiitos! Kannatti väkertää noita polkuja tuntitolkulla :)

      Poista
  2. Tällä hetkellä meilläkin maa on ihan hitusen valkoinen. Saisi olla enemmänkin. Monia vesisadepäiviä vietetty täälläkin. Kiviset polut näyttävät kauniilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti teilläkin lumi alkaisi jo pysyä pidempiä aikoja kaunistamassa maata. Kiitos!

      Poista
  3. On kyllä todella kauniita nuo kivipolut pienen lumenripaisun kanssa. Täällä ei ole yhtään lunta, pimeyttä ja märkyyttä sen sijaan riittää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kivipoluista tulee kivasti vaihtelua puutarhan syksyiseen ilmeeseen.

      Poista
  4. Kivipolun kuviointi on todella kaunis lumihunnulla kuurattuna. Teillä alkaa olla mukavan valkoista. Olisi parempi, jos maassa olisi edes hivenen lunta. Se tekisi maisemasta valoisamman ja virkistäisi mieltäkin.
    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pienikin lumikerros maassa valaisee todella paljon. Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  5. Teillähän on jo ihan talvinen maisema. Täällä meillä ei ole lunta lainkaan.
    Mukavaa viikonloppua ja joulun odotusta sinne teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talviselta näyttää :) Kiitos! Mukavaa viikonloppua ja joulun odotusta sinne teillekin!

      Poista
  6. Täällä oli tänä aamuna -11, ja luntakin, joulupukkikelit ihan.
    kyllä nuo kivet on sitten kauniita! mimäkin haalin taas muutaman lisää syksyn aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, 11 astetta pakkasta! Teillä onkin ollut kylmää. Meillä kävi -8 asteessa viikolla jonain yönä, mutta muuten on pyörinyt lähellä nollaa. Minä en kyllästy ikinä katselemaan kiviä.

      Poista
  7. Hurr, meilläkin on tänään ollut aivan ripaus tomusokeria puutarhaa kuorruttamassa❄️ Onneksi kasvihuoneessa on kuitenkin vielä lämmintä ja multa sulaa💚🌱💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumen huonoin puoli on kylmyys. Meillä pääsee puutarhahommiin seuraavan kerran vasta keväällä.

      Poista
  8. Voi, miten teillä näyttää kauniin talviselta! Meiltä sulivat kaikki lumet viime viikolla jo pois. Toki kauniin vihreä nurmikkokon on kaunis, mutta olisihan se jo kiva, kun vähän tulisi lunta. Kivipolut tulevat kivasti esille. Mukavaa alkavaa adventtiaikaa sinnepäin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lunta ei ole kovin paljoa, mutta sen verran kuitenkin, että katukin on pitänyt jo aurata. Mustaa maata on minusta katsottu marraskuun loppuun mennessä tarpeeksi, joten lunta alkaa jo kaivata. Onneksi sitä täälläpäin yleensä onkin jo tässä vaiheessa vuotta. Kiitos! Mukavaa joulun odotusta!

      Poista
  9. Aika samalta näyttää täälläkin, lunta hivenen maassa. Hyvää adventtia sinulle :)

    VastaaPoista
  10. Kivipolun kauneus korostuu hienosti lumikuorrutuksella. Täällä sateelee hissuksiin lunta ja kun on oltu pari piirua nolla nalapuolella, se varmaan pysyykin maassa edes hetken. Pihalla käydessäni totesin kevyen lumihunnun olevan oikein tervetullut valolisä tähän pimeyteen. Mukavaa adventin aikaa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö vain valostukin maisema kummasti, jos on edes ohut lumikerros maassa? Täällä kävi tänään plussan puolella, mutta nyt näyttäisi taas pakastuvan. Mukavaa joulunodotusta!

      Poista
  11. Teillä on senverran mukavasti lunta että lapset pääsevät nauttimaan talven iloista. Täällä ne eivät kohta tiedä mitään sellaisesta jos talvet jatkuu samanlaisina. Kivet ja kiveytykset on kauniita kun ovat vähän niinkuin kosteita koko ajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On täällä jo useampi sentti. Tänään on satanut sen verran lisää, että puiden oksillakin alkaa olla valkoista koristusta. Toivottavasti sinne eteläänkin saadaan lunta talven aikana.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!