tiistai 10. marraskuuta 2020

Aurinkoa ja kuuraa

En tiedä, kumpaa olen kaivannut enemmän: aurinkoa vai pientä pakkasta kuuran kera. Hyvin toivottuja ilmiöitä olivat joka tapauksessa kumpikin. Vietinkin tänään useamman tunnin ulkona puuhastelemassa sitä sun tätä. Jo pelkkään kuvaus- ja ihastelukierrokseen kului aikaa ainakin puoli tuntia.
Matalalta se aurinko tässä vaiheessa syksyä paistaa, varsinkin aamupäivästä.
Lopuillakin talvetettavilla kasveilla alkoi talviunen aika, sillä siirsin ne ulkoa ja varastosta kellarin puolelle. Tänään piti ennusteen mukaan olla pari astetta lämmintä, mutta mittari oli pakkasella koko päivän ja maanpinta mukavasti jäässä. Syyssyrikkä oli edelleen kukkapenkissä, mutta nyt sen lehdet jo nuupottivat siihen malliin, että päätin kaivaa sen talviteloille. Jos ennusteen ja todellisuuden ero pysyisi samana, olisi syrikän kaivaminen viikonloppuna huomattavasti vaikeampaa eikä varastokaan kovin pitkään pysy lämpimänä, jos ulkona paukkuu pakkanen. Parempi siis tarttua toimeen varuilta nyt, johan tässä kasvit saivat vältellä tarpeeksi pitkään kellarin pimeyttä. Syrikkää piti saksia ihan reilulla kädellä, jotta sain sen sopimaan kellariin. Hassua, kuinka mietin kasveja siirtäessäni, että tänä vuonna kellarin kasvimäärä näyttää oikein hyvältä. Ja hyvähän se olikin siihen asti, että piti saada syyssyrikkä ja isompi hortensioista sopimaan mukaan. Ilmeisesti viisi 20-30-litraista ruukkua, 13 pienempää ruukkua ja yksi pahvilaatikko on liikaa 1,5 neliömetrin lattiapinta-alaan. Onneksi lehtimassaa on murto-osa siitä mitä viime vuonna eivätkä ruukut olleet läpimärkiä, joten homehtumisvaaraa tuskin on tänä talvena. Hyvillä mielin toivottelin aarteilleni rauhallisia talviunia.

Kuura muutti patjarikot kerrassaan veikeiksi.

Mehitähdet ovat kuuraisina aina hauskan näköisiä, mutta nämä tummat kivikkomehitähdet ('Dark Beauty') pistivät astetta paremmiksi.
Vielä löytyy heleämpiäkin värejä kuin vihreää ja eri sävyisiä ruskeita. Suurimmalle osalle kasveista pakkasta on jo ollut liikaa, mutta pari sinnikästä pitää väreistään kiinni viimeiseen asti.
Kaukasiantörmäkukat nuokkuvat maata kohti. Jokohan ne vihdoin luovuttavat pakkasta vastaan taiston vai jaksavatko loput nuput vielä aueta?

Komeamaksaruoho 'Herbstfreude' on vielä punainen. Kuinkahan käy seuraavan lämpimän jakson tullessa: pysyvätkö värikkäinä vai muuttuvatko mustiksi?
Purppuraheisiangervo on näyttävän värinen pensas niin kesä- kuin syksyasussaan. Näihin lehtiin kun olisi vielä auringonvalo osunut...

Rönsyakankaalit ovat kuuran alla tummanvioletteja.
Kasvien kellariin siirtämisen lisäksi laitoin tänään havut julkisivun kukkalaatikoihin ja levittelin viimeisiä haravoituja lehtiä muutaman arkajalan talvisuojaksi. Lehtikeon saivat päälleen niin nietospensaat kuin pari tänä vuonna istutettua kärhöäkin. Samalla tuli tutkailtua tarkemmin kaikkea vihreää. Pensasryhmään istutettu 'Otson karkki' -puolukka on piilotellut koko kesän pensaiden alla ja lähtenyt vaivihkaa valloittamaan maailmaa juuri niin kuin oli tarkoituskin. Alppiruusuistakin löytyi mukavia yllätyksiä. Jos kaikki niiden nuput selviävät talven yli, on ensi kesänä tiedossa oikein loisteliasta kukintaa.

'Otson karkki' kimmelsi auringonpaisteessa. Kuvan reunoilla näkyy osa pikkuisista puolukantaimista ja lisää löytyi vaikka miten paljon. Osa oli melkein puolen metrin päässä emokasvista.
Tästä isommasta alppiruususta laskin nuppuja 17kpl, pienemmästä niitä löytyi kymmenen.
Alppiruususta jouluruusuun, joka piristää kuurasta kimmeltävällä vihreydellään kuunliljojen hieman lättänää olemusta.
Voi kunpa näistä pikkupakkasista seuraisi suoraan talvi eikä tarvitsisi enää ihmetellä vesisateita ja kurakeliä. Johan niitä on tarpeeksi tälle syksylle riittänytkin. Aurinkoista viikkoa!

18 kommenttia:

  1. Meilläki oli tänään pakkaasta, mutta jo huamenna taas plussaa, eikä lisää pakkaasia oo viälä näköpiiriskää. Vesisaret vois tältä syksyltä kyllä jo loppua, pakkaasista en ny viälä välittääsisi. Meilläki o viälä kaikis heisis leheret.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä vain kiristyy pakkanen. Nyt on jo -5,5 astetta heti seinän vieressä. Pikkuisen lämpimämpää ja vesisateita ennusteissa näytti olevan muutaman päivän päästä, mutta hyvällä tuurilla sateet tulisivatkin lumena. Minusta voisi aivan hyvin jo pysyä pikkuisen nollan alapuolella jatkuvasti, johan tässä on marraskuukin jo pitkällä.

      Poista
  2. Siellä on ollut kunnon kuura! Meillä oli aamulla vähän ohuessa kuurassa nurmi, mutta yön alin oli ollut -0,0 eli ei kovin kummoista kylmää kumminkaan. Daaliat ja gladiolukset ovat edelleen ulkona. Ihan hyvä, että tänne tulee syksy hitaasti, kun olen näin hidas talveen valmistautuja. Tosi nättiä tuo kuura kyllä on, mutta osaan sujuvasti ihailla sitä kuvistakin, itse en pakkasta kaipaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvinaista, että kunnon kuuraa on täällä ensimmäistä kertaa koko syksynä vasta näin myöhään. Meillä oli viime yönä -4,5 ja nyt asteen verran enemmän pakkasta, joten kylmä yö on tulossa.

      Poista
  3. Eilenkin (ma) oli kaunis päivä, jolloin puuhastelin pihalla. Näyttäviä auringonlaskujakin ollut poutapäivinä. Täällä sinnittelee vielä orvokit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maanantai taisi olla täälläkin kaunis päivä, mutta itse olin silloin töissä. Täällä itsekseen kylväytyneet orvokit ovat jo lopettaneet. Nyt on maa ohuen lumikerroksen peitossa.

      Poista
  4. Aurinko ja kuura kruunaavat ulkoilun. Ajattelin samaa, kun teimme Ritan kanssa parin tunnin kävelylenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se vaan paljon mukavampaa ulkoilla varsinkin koiran kanssa aurinkoisessa säässä ja pikkupakkasessa kuin vesisateessa tai loskakelissä.

      Poista
  5. Kuura koristaa kauniisti talveen valmistuvia kasveja. Sinulla kerääntyy taas valtavat talvetusarmeijat - ja sitten keväällä aarteet löytyvät! Taitavat ilmat vielä keikkua pakkasen ja plussan väliilä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin kummassa talvetettavia aina kertyy niin mahdottomasti. Osa on taas niin isokokoisia, että vievät paljon tilaa. Tänään oli mukavan valkoiset maisemat, sillä aamulla satoi pikkuisen lunta. Heti oli paljon valoisampaa. Toivottavasti plussakelit jäisivät lyhyiksi.

      Poista
  6. Kyllä marraskuullakin on hohtohetkensä, nämä kuurahuurretut aurinkopäivät kantavat monen marrasharmaan päivän yli.

    VastaaPoista
  7. Kun luin otsikosta sanan kuura, tiesin löytäväni mieleisiäni kuvia! Harmi vain, että kuurat sun muut ovat ohi ja on tihkusateiden aika ainakin meillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmaalta näyttää taas täälläkin. Eilen oli mukavan valoisaa, kun ohut lumikerros pysyi maassa koko päivän.

      Poista
  8. Meillä ei vielä ole ollut pakkasia mutta kaikki kukat ja perennat on kellarissa. Sinulla on siellä valtava määrä ja taitava olet kun olet saanut ne ahdettua noinkin pieneen tilaan 🤗😁 Muutama kukka meillä on vielä mökin lasiterassilla mutta taitavat saada nyt muuttaa sisätiloihin. Saa nähdä minkälainen ilma on viikonloppuna jos on hyvä sää teen minäkin vielä jotain pihalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saksia joutui näyttämään useammallekin kasville, jotta sai kaikki sopimaan. Aikamoinen palapeli siinä kyllä silti oli, sillä piti ottaa huomioon sekin, missä järjestyksessä ruukkuja pitää keväällä purkaa heräilemään. Siinä sitä olisikin ollut keväällä ihmettelemistä, jos ensimmäisenä sisälle tuotava purkki olisikin ollut takimmaisessa nurkassa :D Toivotaan mukavaa keliä viikonlopulle, jotta saisi vielä jotain tehtyä puutarhassa.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!