keskiviikko 5. helmikuuta 2020

Kaikenkirjavat kukkaset, osa 2

Värisarjan uusintakierroksen päätösosan olen kerännyt ne kukat, joissa on selvästi vähintään kahta eri väriä. Kummasti niitäkin vain on kertynyt koko ajan lisää. Tuttuun tapaan tämänkin postaus etenee keväästä syksyä kohti. Ensimmäisiin kuviin on enää vajaa kolme kuukautta (etelässä vieläkin vähemmän), sillä posliinihyasintit ja lehtoimikkä aloittivat täällä kukinnan huhtikuun loppupuolella.
Kevään ensimmäisiin kukkasiin kuuluu posliinihyasintti, jolla on tavattoman suloiset siniset raidat kukissaan.
Lehtoimikän yksittäinen kukka on melko tasaisen värinen, mutta kun kukat vaihtelevat vaaleansinisen ja -punaisen eri sävyissä, niin syntyy hauskasti kirjava vaikutelma.
Kevättalven iloksi ostamani esikko pääsi kesällä kärhökaaripenkkiin ja kukki syksymmällä sielläkin vaatimattomasti. Tässä kuitenkin näyttävämpi kevätkukinta ruukkukukkana. Toivottavasti talvehtisi hyvin.
Narsissi 'Delnashaugh'. Vaikken niin oranssista välitäkään, niin tällainen pehmeä sävy valkoisen kaverina on aika hieno. Oranssi vielä vaaleni kukinnan edetessä hennon persikkaiseksi, joten tämä ei ole todellakaan saamassa lähtöpasseja puutarhastani.
Niittyrinteeseen ilmestynyt oikein tummanpuna-keltainen esikko.
Narsissi 'Sir Winston Churchill' tuoksui ihanasti. Kannatti istuttaa ne heti ulko-oven lähelle, niin niitä oli helppo käydä aina ohikulkiessa nuuhkaisemassa.
Helmililjasekoituksesta ilmestyi hauskoja kolmivärisiä helmililjoja. Taustalla äitini ystävältä lähtöisin olevia esikoita.
Kerrassaan erikoinen (=melkoisen kamala) mysteeritulppaani ilmestyi viime keväänä kärhökaaripenkkiin. Tähän kohtaan olen istuttanut ainoastaan kuvassa näkyviä 'Queen of Night' sekä ''Exotic Emperor' -lajikkeita. Puoliksi kauhuissani odotan, mitä tänä keväänä löytyy...
Ihanat 'Sorbet'-tulppaanit ilahduttivat luumutarhassa ja sointuivat niin kauniisti taustalla lainehtivaan lemmikkimereen.
Puistoatsalea 'Illusia' unohtui ensimmäisestä osasta ja meinasi unohtua myös tästäkin postauksesta. Tuskin olisin muistanut sitä ensi vuonnakaan, joten lisäsin sen tähän jälkikäteen.
Melkein koko kesän kukkiva silmäkatana/ sinikatana 'Alba' oli rusakoiden suurta herkkua. Nuput hävisivät saman tien, jos unohti suojata ne verkolla tai maustaa valkosipulijauheella.
Tuoksuköynnöskuusama kukki loppukesällä ensimmäistä kertaa. Kerrassaan hurmaava kukinto ja miten ihana tuoksu!
Puuliljan 'Friso' ensimmäinen kukka oli jo edellisessä kirjavien kukkien postauksessa, mutta siinä kukka ei ollut kunnolla auki ja muutenkin se oli niin kärsineen näköinen, että halusin siitä paremman kuvan. Hieno tuoksu on tässäkin.
Syksyn viimeisimpänä ilahduttavat loistosädekukat. Kukkien värit muuttuvat kukinnan edetessä keltaisesta punaiseen. Vanhan kukan tiilenpunainen sävy on suosikkini.
Jatkoa värisarjalle on varmasti luvassa taas tulevan kasvukauden päätteeksi. Syksy- ja talvi-iltoina on ihana selailla edellisen kesän kukkaloistoa ja järjestellä kasveja vaikka miten päin.

20 kommenttia:

  1. Kukista löytyy mitä jännittävämpiä väriyhdistelmiä. Onpa kiva kuulla, että sinikatana kukkii miltei koko kesän. Jälleen yksi syy lisää haaveilla niistä. Jokohan tänä vuonna toteuttaisin haaveeni..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinikatanan kukkimisinto oli oikein ihana yllätys. Toivottavasti kaikki talvehtisivat hyvin ja rusakot häviäisivät mystisesti tältä alueelta kokonaan. Toteuta ihmeessä haaveesi!

      Poista
  2. Oi oi, ei mene enää kauaa, kun ensimmäiset ihanuudet poksahtavat maan pinnalle. Tuskin maltan odottaa! 'Sir Winston Churchill' on aivan ihana <3 Minullakin kasvaa niitä ja pidän niistä valtavasti. Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
  3. Olipa kauniita kirjavakukkaisia kevään nälkään. 😊😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitähän kaivelisin seuraavaksi kevään odottelun ajankuluksi, kun tämä värisarja päättyi?

      Poista
  4. Hauska idea kerätä näistä kirjavakukkaisistakin oma postauksensa. Kohta jo imikät ja esikot kukkivat. Ehkä jopa yllättävän aikaisin tänä keväänä, kun ei noita pakkasiakaan ole näkynyt. Tai tänään taisi pari astetta olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän sitä millään voinut osaa puutarhan kukkasista jättää sarjan ulkopuolelle. Teillä varmaan kukkii jo heti huomenna vaikka mitä :D Veikkaan, että meillä ei kovin paljoa poiketa normaalista kevään aikataulusta. Eipähän näitä etukäteen mistään tiedä.

      Poista
  5. Kauniit kirjavakukkaiset onkin siulla kuvissa. Nuo sädekukat on kyllä hohtavat väreissään!

    VastaaPoista
  6. Vastaukset
    1. Totta! Keväällä on paljon värikkäitä kukkijoita. Niiden väri-iloitteluun ei olekaan enää pitkä aika.

      Poista
  7. Tosi kauniita nuo Sorbet-tulppaanit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne kuuluvat mielestäni ehdottomasti puutarhani kauneimpiin tulppaaneihin. Punaisen sävy niissä on aika täydellinen.

      Poista
  8. puutarhassa saa olla väriä! Meillä on niin lyhyt kesä, että minun silmissäni värikäs kesä tuntuu iloisen ihanalta:) Kaupasta ostettu esikko olisi kyllä upea, kun lähtisi kunnon kukintaan. Tuoksuköynnöskuusaman kukkiessa on kuin olisi jossakin parfyymiliikkeessä! Olet niin ahkera postailija, että laitoin sinulle haasteen, vaikka eipä sinulta kyllä aiheeet lopu:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Kesään mahtuu väriä koko vuoden edestä. En voisi kuvitella, että itselläni olisi pelkästään valkoisia kukkia sisältävä puutarha, havupihasta puhumattakaan. Jokohan ensi kesänä tuoksuköynnöskuusamassa olisi useampia kukintoja? Kiitos haasteesta! Jutunjuuret meinaavat ollakin jo vähissä tässä vaiheessa talvea :)

      Poista
  9. Mukavan kevään läikähdyksen tunsin rinnassa kun katselin näitä kuvia. Kiitos sinulle.

    VastaaPoista
  10. Yllättävän paljon näyttää olevan kukkia, joissa on kahta tai jopa useita värejä. Kaikki ovat omalla tavallaan kauniita tai ainakin jännittäviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä on todella paljon, kun alkaa tarkemmin miettiä. Jotkut, kuten posliinihyasintin ja 'Sir Winston C.'-narsissin olisin voinut laittaa valkoisten kukkien postaukseen, mutta mihinkäs muualle kuin kirjaviin kukkiin esim. tuoksuköynnöskuusaman tai 'Sorbet'-tulppaanit olisi laittanut? Joskus kukkienkin väriyhdistelmät ovat melkoisen erikoisia.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!