keskiviikko 16. lokakuuta 2019

Euron arkajalat ja muuta syksyistä

Eilisen aurinkoinen sää houkutteli ulkoilemaan. Meillä tuuli on jo pudottanut puista ja pensaista paljon lehtiä ja luonnon värikylläisyys on pian taakse jäänyttä aikaa. On aika kiertää tallentamassa viimeiset väripilkut mieleen, jotta pärjää loppuvuoden pimeydessä ja harmaudessa.
Pensasmustikka 'Alvar' oikein hehkuu auringonpaisteessa rönsyakankaaleja vasten.
Ärhäkkä flunssa pitää minua edelleen otteessaan, joten annos puutarhalääkkeitä tuli tarpeeseen. Huomasin hankkijan puutarhan facebook-sivuilta, että loput pensaat ovat euron kappaleelta ja perennat euron/kassillinen, joten pakkasin lapset autoon ja hurautin shoppailemaan. Eipä siellä enää juuri mitään kiinnostavaa ollut jäljellä, perennoistakin vain maahumalaa ja väriminttua. Pensaissa olisi ollut ruusuja, tyrnejä ja hanhikkeja, mutta nekään eivät houkutelleet. Sen sijaan iskin silmäni nietospensaisiin. Euro on hinta, jonka raskin maksaa näinkin talvenarasta kasvista, joten pistin ranttaliksi ja otin niitä peräti kaksi (suurin osa pensaista oli aika kärsineen näköisiä, joten otin vain kaksi parasta).
Aikamoisia vänkyröitä ovat, mutta parempi sekin kuin katkeilleet oksat.
Toivottavasti jonain keväänä näky on tämä.
Nappasin myös pussillisen 'Finola'-tulppaaneita kevään iloksi, jos nietospensaat eivät selviäkään talvesta.
Kuten kaikki lääkkeet, niin eivät nämäkään auta, jos ne jäävät ostoskassiin lojumaan. Aurinko paistoi, joten istutin nietospensaat, vaikka vointini oli kaikkea muuta kuin istutuskuntoinen. Buranaa naamaan, kumpparit jalkaan ja lapio kouraan. Ensimmäinen 'Yuki Snowflake' löysi itsensä pensasryhmästä puistoatsalea 'Illusian' viereltä ja toinen kolmiopenkistä syyshortensian ja hunajamarjan välistä. Tulppaanit jäivät vielä istuttamatta, sillä niiden istuttamiseen en oikeasti enää kyennyt. Taisi tulla jo jonkinlainen lääkkeiden yliannostus, sillä istutin nietospensaiden jälkeen myös äidiltäni saamani muratin maahan talvehtimaan ja peittelin näitä vastaistutettuja arkajalkoja puunlehdillä. Pientä sadonkorjuutakin tein, siis ihan kirjaimellisestikin pientä.
Ainut itänyt salaattifenkoli ehti harsojen alla vietetyn kesän ja syksyn aikana tämän kokoiseksi. Nyt se pääsi jääkaappiin odottamaan kokkausinspiraatiota. Taustalla mansikan lehtiä.
Kerroin joskus, että kasvimaan uusintakylvöt eivät oikein onnistuneet. Päivitän tietoa sen verran, että onnistuivat ne sittenkin. Ne vain itivät niin tuskastuttavan hitaasti, että luulin niiden epäonnistuneen. Vuonankaalit ovat hyvällä taimella ja toistaiseksi kaikki tuholaisetkin ovat jättäneet ne rauhaan. Ehkä kuukauden päästä niistä saa muutaman lehden maistiaisiksi. Myös retiisit itivät hyvin. Niiden riesaksi tulivat etanat, joten oli pakko nostaa isoimmat pois, pienimmistä ei vielä ole edes maistiaisiksi. Nostamatta jäivät vielä ainokainen mustajuuri, palsternakat sekä maa-artisokat ja millään niistä ei ole vielä mitään kiirettä. Annan niille vielä viimeisen mahdollisuuden pulskistua.
Näillä retiiseillä ei nälkä lähtenyt, vaikka kaverina oli viimeiset porkkanat: pieni kourallinen 5-senttisiä pätkiä. Nostin myös ison mansikan kokoisiksi ehtineet punajuuret, sillä rusakko oli käynyt parturoimassa niistä loputkin lehdet.
Ja tietysti kävin kamerakieroksella talveen valmistautuvassa puutarhassa.
Pensashanhikki 'Goldfinger' loisti auringonpaisteessa.
Yksi ritarinkannuksista oli innostunut tekemään vielä viimeisen kukkavarren syksyn iloksi.
Luumutarhassa neidonkurjenpolvi on saanut upeaa ruskaväriä. Yksi nuppukin löytyi.
Jos ei näillä lääkkeillä ala olo kohenemaan ja flunssapöpöt häippäisemään, niin otan kovat tropit käyttöön ja istutan ne tulppaanit. Olo kyllä tuntuu tänään huomattavasti paremmalta kuin melkein kahteen viikkoon, joten ehkä eilisen lääkeannostus oli juuri sopiva. Sitä paitsi tänään on pilvistä, kylmää ja märkää ja ajatuskin tulppaanien lykkimisestä maahan tuolla kelillä puistattaa. Ehkä jätän ne huomiseen. Tai ensi viikkoon. Tai kaivan maahan rautakangen avulla marraskuussa...

26 kommenttia:

 1. Onnittelut nietospensaista! Itse olen niihin kovin mieltynyt, viime talvi meni suotuisasti, toivottavasti pärjäävät jatkossakin. Kyllä flunssasi on sitkeää sorttia, toivon sinulle pikaista paranemista! Ei kannata riehua ulkona tuon enempää, että saat taudin taltutettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä olen ihastellut nietospensaita blogeissa ja näin niitä alkukesällä täällä taimistollakin, mutta en ole uskaltanut hankkia talvenarkuuden takia. Noin halvalla kun olivat myynnissä, niin ei harmita vaikka eivät talvehtisikaan. Täällä on onneksi yleensä hyvin lumisuojaa ja nyt saivat kunnolla pihlajanlehtiä suojakseen. Tänään pidin taukoa puutarhatöistä kun ei sääkään oikein suosinut. Kyllä tämä tauti on jo helpottamaan päin. Eilinen puutarhalääkitys auttoi :)

   Poista
 2. Hih, puutarhalääkettä! Toivottavasti et rehkinyt liikaa. Flunssa vaikuttaa olevan sitkeää laatua.
  Oi, nietospensaat ovat ihania! Mulla on niitä täällä kaksi, ja hyvin ovat talvehtineet ilman mitään suojia - ja täällähän ei aina ole lunta laisinkaan. Pensasmustikoiden mahtavaa ruskaa ihastelin juuri taimistokierroksella mantereella.
  Pikaista ja täydellistä paranemista! Jo se on kumma, jos ei tuollainen puutarhalääke ja euron aarrelöydöt paranna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En rehkinyt liikaa: flunssa on jo selvästi paranemaan päin, joten lääkitys taisi olla juuri kohdillaan. Olen yleensä sairastanut flunssat muutamassa päivässä, mutta nyt tuli tutkittua sen syvintä olemusta ihan perusteellisesti. Eikä tule ikävä, vaikkei muutamaan vuoteen tavattaisi!

   Teillä on toisaalta leudommat talvet muutenkin kuin täällä, mutta lumisuojasta on nietospensaille varmasti apua. Ja nyt saivat kunnon kerroksen pihlajanlehtiäkin suojakseen. Vielä pitää ostaa tiheäsilmäistä verkkoa, jotta saan ne suojattua myös myyriltä ja jäniksiltä. Olisihan se sääli, jos talvehtiminen muuten onnistuisi, mutta joku ahmatti kävisi ne nälkäänsä mussuttamassa!

   Poista
 3. Onneksi täällä on vielä tänä syksynä flunssalta vältytty, kop,kop. Toivotaan parempia oloja myös sinne. Nietospensas on uusi tuttavuus täytyypä käydä netistä kurkkaamassa. Nyt voi vielä hyvin istutella jos vain sää sallii. Viikonloppuna pitäisi täälläkin laittaa kukkasipuleita maahan.
  -Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ärhäkkää ja pitkäkestoista flunssaa on kuulemma nyt paljon liikkeellä. Onneksi olet säästynyt, toivottavasti et saakaan mistään tartuntaa. Meillä muu perhe sairasti lyhyemmän kaavan mukaan, mutta tällä kertaa minä sain koko jättipotin. Jospa minäkin saisin jo viikonloppuna ne tulppaanit maahan. Mukavampi ne on sulaan maahan kuitenkin lykkiä kuin rautakangella jäiseen maahan. Aurinkoisia kukkasipulien istutuskelejä!

   Poista
 4. Minäkin ihailin eilen pensasmustikoiden ja kurjenpolvien hienoa ruskaa. Tuo sinun Alvar oikein hehkuu! Toivottavasti paranet pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensasmustikoiden ruska ei yleensä petä. Kiitos, flunssa on jo paranemaan päin. Oli tehokkaat lääkeet eilen :)

   Poista
 5. Välillä on kiva kokeilla arkajakoja, varsinkin kun hinta ei ole paha ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hinta ei tällä kertaa kyllä ollut esteenä. Kivahan se olisi, jos menestyisivät, mutta noin halpojen kasvien kohdalla ei kovin paljoa harmita, vaikkeivät talvehtisikaan täällä.

   Poista
 6. Nietospensas oli hyvä löytö. Minulla se on selvinnyt hengissä jo muutaman vuoden mutta ei ole koskaan kukkinut, tosin taimikin oli kymmensenttinen nysä kun istutin sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat vähän isompia :D Loistohintaan ne kuitenkin löysin.

   Poista
 7. En ole ennen kuullutkaan nietospensaista, näyttää olevan nätit pienet kukat. Toivotaan, että lähtee hyvin kasvuun. Kannattaa tuolla hinnalla kokeilla!

  VastaaPoista
 8. Mahtavat flunssatropit euron hintaan! Kuulostaa suorastaan influenssarokotteelta. Harmi, että meiltä on niin pitkä matka lähimpään Hankkijaan. Toivottavasti flunssa vihdoin jättää sinut. Kauan se on kestänytkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin olisi pitänyt olla aiemmin liikkeellä. Ties mitä löytöjä siellä olisi ollut! Flunssa on kestänyt poikkeuksellisen kauan ja ollut harvinaisen ärhäkkä. Nyt on onneksi jo selvästi paranemaan päin.

   Poista
 9. Kylläpä flunssa kiusaakin sinua nyt pitkään, tosi kurjaa. Toivottavasti se nyt alkaa hellittää, kun on lääkkeetkin hankittu :) Hienoja hankintoja. Pikaista paranemista sinulle, muista levätä! Kyllä ne tulppaanit vielä malttavat odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Harvinaisen pitkään olen tällä kertaa flunssaa sairastanut. Puutarhalääkkeet auttoivat selvästi, sillä nyt on olo jo paljon parempi. Tulppaanit ehtii kyllä istuttaa vielä silloin marraskuun alussakin. Viime vuonna istuttelin viimeisiä silloin rautakangen avulla jäiseen maahan ja hienosti kaikki kukkivat keväällä.

   Poista
 10. Oli sulla hyvät tropit, oikiaa täsmähoitua :) Jo on kumma, jos et parane. Euron hintaaset taimet = ilimaasia. Mullon punavalakoone niatospensas. Oon sen suajannu talavisin milloo milläki. Kasvanu ei oikiastansa oo, päivastoon, muutama oksa kuivanu, mutta kukkinu kylläki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lääkitys puri oikein mainiosti: olo alkaa olla hiljalleen jo ihmismäinen :) Vähän harmitti, etten ehtinyt hankkijalle aikaisemmin, ties mitä ihanuuksia siellä olisi silloin ollut. Hyvä, että sinulla on nietospensas kukkinut, toivottavasti se ensi kesänä innostuisi kasvamaankin.

   Poista
 11. Toivottavasti nietospensaat lähtevät hyvään kasvuun.
  Pikaista paranemista. 🍃🍁🍂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin toivon, mutta tuolla hinnalla tuskin itku pääsee, vaikkeivät talvehtisikaan. Kiitos! Olo on jo paljon parempi.

   Poista
 12. Juuri eilen pohdin, kuinka ikävää, että pian on aika, jolloin ei enää värikkäät lehdet olekaan puissa. Maassa ne ovat jo isona mattona ja se syksyn kaunein terä alkaa olla ohi. Vettä sataa liki joka päivä tai ainakin on superkostea sää. Ihan paras aika istutella kasveja ja kukkasipuleita kun maa ei ole jäässä. Tulppaanit ovat jo mullan alla ja odotetaan uutta kevättä.

  Tähän samaan hengenvetoon ISO KIITOS!
  Valkoinen kukkasiemenpaketti on tullut perille. Uudessa kodossa ne löytävät paikkansa ja toivottavasti ensi keväänä pukkaa uutta vihreää ja valkoista :)

  Mukavaa loppuviikkoa! Meidän seudulla se kuluu sateisessa säässä, mutta ei hätää - keli on vain pukeutumisasia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä alkoi viime yönä tuulla navakasti. Aamulla ikkunasta ei näkynyt enää värejä, vaan ruskeita ja harmaita oksia. Joissakin tuulensuojaisimmissa kohdissa on vielä jokunen lehti pensaissa jäljellä. Vuoden ankein aika on alkanut. Minun ehkä pitää tänään istutella ne tulppaanit, sillä lähipäiville on luvattu vettä, räntää ja lunta.

   Hyvä, että siemenet löysivät perille :) Toivottavasti itävät hyvin ja kasvavat reippaasti. Mukavaa loppuviikkoa sinnekin!

   Poista
 13. Ei flunssaisena kannata kovasti puutarhassa rehkiä! Onhan sinulla siellä vielä nähtävillä jotain muistoja kesästä, vaikka harmaata lokakuuta jo elellään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pientä puuhastelua vain, ei mitään rehkimistä :) Flunssa alkaa onneksi vihdoin olla jo parantunut. Harmaa lokakuu muuttui taas yön aikana valkovoittoiseksi ja taas on puista ja pensaista karissut lehtiä. Niitä ei enää ole juurikaan jäljellä.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!