torstai 17. tammikuuta 2019

Kukkia, talvehtijoita ja piippoja

Orkidea, joka kukki minulla yli pari vuotta yhteen menoon, piti loppusyksyllä kolmisen kuukautta taukoa ja teki pari lehteä lisää. Sitten se alkoi työntää uusia nuppuja ja samaan aikaan kokonaan uuden kukkavanan. Tauko on hänen mielestään nyt pidetty ja kukinta voi jatkua. Mielenkiinnolla odotan, kuinka kauan tämä kukinta kestää.
Uusi kukkavarsi ilmestyi vaivihkaa lehtien välistä. En edes huomannut sitä ennen kuin sen kärki ilmestyi lehden takaa esiin.
Eteisessä asusteleva jouluruusuni näyttää nyt tältä. Kukat eivät ole missään vaiheessa auenneet tämän isommiksi. Mikähän minilajike lie...
Pääasia, että viihtyy kevääseen asti ja kotiutuu hyvin kukkapenkkiin.
Minusta tuntuu, että olen nyt keksinyt jotain olennaista rosmariinin talvettamisesta. Olen sumuttanut parin päivän välein vettä diy-minikasvariin, jossa rosmariini, muratti ja jouluasetelman pikkuhavu oleskelevat ja minun mielestäni rosmariini on selvästi pirteämpi kuin joulukuun lopussa.
Lehdet eivät ole enää niin kippurassa eikä uusia lehden kärkiä ole mustunut. Mittasin ilmankosteuden sekä muovin sisästä että eteisestä: muutama tunti sumuttamisen jälkeen suhteellinen kosteus oli 70%, kun muuten eteisessä on 50%. Vertailun vuoksi: huoneilma talvella on yleensä n.30%. Ilmeisesti rosmariinille ei riittänyt eteisen ilmankosteus.
Mustuneet lehdenkärjet tulivat ennen kuin aloitin sumuttelun. Eikös näytäkin muuten aika hyvältä?
Käväisin myös kellarissa vilkaisemassa talvehtijoita. Sinne piti laittaa pari viikkoa sitten lämmitys päälle, sillä lämpötila meinasi pudota liian lähelle nollaa. Edellinen asukas oli asentanut sinne lämmittimen, joka nostaa lämpötilan välillä liian korkeaksi kasvien talvehtimisen kannalta, joten olen käynyt hieman useammin tarkistamassa kellarin tilanteen ja ottanut lauhemmalla säällä lämmityksen pois. Tokihan sinne voisi laittaa sellaisen lämpömittarin, jonka johto kulkisi kellarin luukun raosta varaston puolelle, ettei tarvitsisi kömpiä kellariin asti tarkistamaan lämpötilaa, mutta nyt saan hyvän syyn käydä kurkkimassa kasvejani useammin. Lämpötila kellarissa oli 4,3 astetta ja ilmankosteus 58%. Kasvit pärjäilivät hyvin ja myös kasvunsa aloittaneet kärhöt olivat toistaiseksi pysyneet maltillisen kokoisina.  Vaikka luonto ja osa kellarin asukeista nukkuu vielä talviunta, kukkasipulit eivät laiskottele. Kolmisen viikkoa sitten hyasinteista kaksi oli puskenut piipot esille, nyt oli noussut kolmaskin. Lisäksi yhdestä tasettiruukusta pilkisti jo ensimmäinen piippo ja yksi yllättäjäkin löytyi.
Mielestäni istutin hyasintit kauemmas toisistaan. Kai piipotkin kaipaavat seuraa kellarin pimeydessä...
Tasetti 'Minnow'.
Yksi iksian sipuleista (vai mukuloitako nämä ovat?) oli päättänyt aloittaa kasvukauden ja puski päättäväisesti pussin reiästä ulos.
Maatiaiskanasen elämää -blogin Hillevin liikkeelle laittama siemenkirje odotti tänään postilaatikossa. Voin kertoa, että sitä oli todella hauska penkoa. Esikoinen halusi välttämättä olla mukana ja valitsi sieltä vaikka mitä. Minulla oli alun perinkin tarkoitus kokeilla tänä vuonna kasvimaalla kaikkea uutta, sillä perunan kasvatus jätetään tulevana kesänä ammattilaisille. Katsotaan kuinka käy, kun kokeillaan mm. vesikrassin, violettien papujen ja paprikan kasvatusta.
Kuka malttaisi pitää sormensa irti kirjeestä, joka sisältää tällaisen kasan siemeniä? Ei ainakaan meillä kauaa ehtinyt keittiön pöydällä lojua ennen aukaisua.
Ja kuinkas kävikään tämän postauksen alussa esittelemälleni orkidealle? Kun hetkeksi silmä välttää, kiipeää kuopus tuolille ja...
... äiti saa leikkokukan. Tämä oli se lehtien välistä pujotellut kukkavarsi.
Näitähän aina sattuu lapsiperheessä. Onneksi ehdin pari tuntia aiemmin kuvata orkidean ehjänä. Viime aikoina olen saanut monta uutta lukijaa. Tervetuloa Niina, Karoliina, Päden paja, Päivi ja Virpi! Iloista loppuviikkoa sekä uusille että vanhoille lukijoilleni!

22 kommenttia:

 1. Niinhän se juuri on, lasten ja eläinten kanssa sattuu. Mielenkiintoisia piippoja näkyy mullasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Pikkuisen harmitti, mutta itsepähän mokasin. Pitää alkaa etsiä kukille turvallisempaa paikkaa, kun lasten kädet kasvavat varmaan viisi senttiä pidemmiksi joka päivä :D

   Poista
 2. Ihanan värinen orkidea ja ahkera kukkija. Pienokaiset ovat usein hyvin ehtiväisiä. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kaikista orkideoistani minulle mieleisin. Pienokaiset myös kasvavat pituutta nopeammin, mitä ajattelisi...

   Poista
 3. Rosmariinissa onkin paras tuoksu, mitä maustekasveissa löytyy! Kasvattanut en ole, ostanut kyllä ja pakastanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä pidän timjamista enemmän kuin rosmariinista, mutta tulee rosmariiniakin silloin tällöin ruuanlaitossa käytettyä. Se on niin kallista ostaa kaupasta, että olen sen vuoksi aina keväällä istuttanut sen ruukkuun ja yrittänyt saada viihtymään mahdollisimman pitkään. Keväästä syksyyn menee yleensä hyvin, mutta talven tullen tulee ongelmia. Jospa nyt onnistuisi :)

   Poista
 4. Onnistuin viime kesänä kasvattaman pari rosmasriinina, kovin isoiksi eivät ehtineet kasvaa ja talvettaminen epäonnistui, kuivat rangat ovat jäljellä. Orkideat tekevät pitkäikäisiä kukkia ja ovat yllättävän helppoja, perhosorkideat siis. Siellä hyasintteja puskee, ihanaa odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen aina ostanut kevättalvella marketin hevi-osastolta mahdollisimman hyvännäköisen rosmariinin ja istuttanut sen isompaan ruukkuun. Aina ovat kasvaneet ihan kivasti, mutta kuolleet talvetuksen aikana. Nyt olen aika innoissani kun rosmariini on selvästi virkistynyt muovihupun ja sumuttelun ansiosta. Ehkä sittenkin saan rosmariinin pidettyä hengissä kevääseen asti. Kiitos, odotan innoissani kaikkien piipottajien kukintaa :)

   Poista
 5. Voi miten kadehdittavan hienoa, jatkuvaa kukoistusta orkidealla! Minä en saa niitä millään säilymään. Siemenvalikoima on todella houkutteleva!
  Minä ostan nykyisin hevitiskin rosmariinin keväällä ja istutan sen ulos ruukkuun. Talvettamiseen kyllästyin - ei koskaan onnistunut! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo yksilö on ihanan innokas kukkimaan. Ei minulla muut orkideat tuolla lailla kuki, säilyvät toki hengissä. Hevitiskin rosmariinin minäkin joka kevättalvi ostan ja ruukutan. Minäkin ajattelin lopettaa talvettamisyritykset, jos ei tänäkään vuonna onnistu.

   Poista
 6. Ihana orkidea kuitenkin ja ihanaa että olet ylipäätään saanut sen uudestaan kukkimaan. Minulla rosmariini on talvehtinut mökillä kolme talvea ihan hyvin. Se on siellä viikolla +5-+10 asteessa. Se on jopa kukkinut yhden kerran. Aiemmin kun kokeilin ja ei onnistunut kastelin niukasti talvella, mutta nyt olen tätä kastellut tosi reilusti joka viikko että vettä tulee asialle asti .Sumuttanut en ole koskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on mökillä sitten paremmat olosuhteet kuin meillä eteisessä tai sitten sinun rosmariinisi on paremmin talvehtivaa kantaa. Lämpötila on meilläkin 5-10 asteen välillä, mutta oven aukaisusta tulee toki aina pakkasilmaa ja vetoa, eikä valoakaan liiaksi ole pimeimpään aikaan. Voi olla, että niiden yhdistelmä on rosmariinille liikaa. Hienoa, että olet saanut talvetettua oman rosmariinisi jo kolmen talven yli :)

   Poista
 7. Ompas sun orkkireea ahkera kukkija. Son kyllä hianon färine. Onneksi siihe jäi viälä kukkavana. Toivottavasti onnistut rosmariinin kans. Ny ainaki näyttää hyvältä.
  Ai vitsi! Sulla jo piipottaa. Mullon vasta menos purkkihi :D (se kuuluusa unohrus)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En pane yhtään pahakseni tuon orkidean kukkimisintoa. Sen väri on tosiaan hieno. Olisivatpa kaikki noista yhtä innokkaita. En tiedä, miten paljon olisi harmittanut, jos olisi ainut kukkavana katkennut. Minä laitoin silloin marraskuussa nuo alennusmyyntisipulit ruukkuihin, jotta saan eteiseen kukintaa kevättalven iloksi. Varmaan pitäisi nyt laittaa nuo iksiatkin multiin, kun ainakin yksi niistä tahtoisi jo aloittaa kasvamisen :D Laitahan äkkiä sinäkin sipulit ruukkuihin, niin pääset sinäkin pian ihastelemaan piipottajia ;)

   Poista
 8. Hienosti olet saanut orkideasi uudestaan kukkimaan, minä en ole noiden kanssa onnistunut. Harmi, että meni leikkokukaksi, mutta kestäähän se sellaisenakin pitkän aikaa. Jouluruusukin näyttää tosi hyvältä, ostin yhden jouluksi, mutta roskiinhan se jo meni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minullakaan muut orkideat järin upeasti kukoista. Säännöllinen kastelu tekisi varmasti terää. Tämä yksi on onneksi innokas kukkija. Jouluruusu viihtyy hyvin eteisessä. En ole tuonut sitä sisälle ollenkaan, jotta se pysyisi hengissä kevääseen. Pidempiaikainen ilo siitä kuitenkin on ulkokasvina.

   Poista
 9. Ihania piippoja kellarissa, näyttää lupaavalta! Hauska siemenkirje, se on hyvä mahdollisuus tutustua sellaisiin kasveihin ja lajikkeisiin, mitä ei itse ehkä muuten valitsisi.
  Sain muuten vihdoin vastattua kompostointihaasteeseesi :)
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenkirje on todella hyvä myös silloin kun haluaa kokeilla uusia kasveja. Minä en ainakaan raskisi ostaa koko pussillista siemeniä, jos haluan kylvää siitä kokeeksi vain pari siementä. Toki noista aina tulee aivan uusiakin tuttavuuksia, jotka saattavat jäädä muuten kokonaan kokeilemattakin. Pitääpä käydä jossain välissä lukemassa postauksesi :) Kiitos, mukavaa viikonloppua!

   Poista
 10. Vau, ihana orkidea! Omani kuolivat kaikki menneen kesän aikana, mutta hankin nyt yhden uuden. Toivottavasti saan sen joskus vielä kukkimaan yhtä kauniisti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minusta tuo on kaunein omista orkideoistani. Eikä vähiten juuri kukkimisinnon vuoksi :D Joku sanoi joskus, että pienikukkaiset perhosorkideat kukkivat innokkaammin kuin isokukkaiset ja sellainenhan tuo on, vaikka kuvassa näyttää normaalikokoiselta. Kukkimisintoa sinun orkideallesi!

   Poista
 11. Mun orkideat on yleensä kukkineet ihan ok, vaikka ei noin hyvin kuin tuo sinun. Mutta taisivat saada jonkun taudin tai mitä lie loppuvuodesta, heitin pari pois. Jouluksi ostamani uusi kukkii sentään edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla muut orkideat kukkivat muutamalla kukalla ehkä kerran vuoteen. Onneksi orkideojen kukat kestävät pitkään, joten eivät ole vain hetken ilo.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!