perjantai 21. kesäkuuta 2024

Pikapihakierros reissun jälkeen

Tarha-alppikärhö 'Pink Dream'.
Tällä viikolla tuli pidettyä muutaman päivä blogilomaa, sillä kävimme reissaamassa vähän etelämpänä ja tulimme vasta eilisiltana aika myöhään takaisin kotiin. Lähdimme sunnuntaina perhejuhlille Keski-Suomeen ja sieltä sitten maanantaina Tampereen suunnalle. Tampereella kävimme mm. poliisimuseossa, Vehoniemen automuseossa, Särkänniemessä sekä Hatanpään arboretumissa. Lienee selvää, kuka valitsi minkäkin matkakohteen. Miniväkikin oli mukana, vaikkakin he joutuivat ihmettelemään suurimman osan ajasta maisemia laukusta käsin. Poliisimuseon lastenosasto Pokelassa vastaan tuli niin sopivan kokoinen menopeli, että oli ihan pakko päästää pariskunta pienelle koeajolle.
Minni ei valitettavasti pysynyt turvallisesti poliisimopedin kyydissä ja saattaisipa poliisilla olla sanomista myös Nestorin ja Inkerin matkanteon turvallisuudesta.
Eilen aamupäivästä lähdimme ajelemaan muutaman pysähdyksen taktiikalla kotiin. Ensimmäinen pysähdys oli Hatanpään arboretumissa. Sää oli valitettavasti niin tuulinen ja kylmä, ettemme kiertäneet edes koko puistoa, vaan teimme pikavilkaisun Kartanopuiston alueelle ja jätimme tuuliset ranta-alueet kiertämättä. Eniten aikaa vietimme suojaisammalla perenna-alueella ja sen ympäristössä. Jonkun verran sain otettua kuvia, joista ajattelin koostaa postauksen syksyn tai talven iloksi. Toinen pysähdys oli pikaiset päiväkahvit sukulaisilla ja pisin paussi pidettiin Leivonmäellä Tommolan tilalla. En ollut ennen käynyt siellä ja kuulemani perusteella odotin visiitiltä paljon. Ja olihan siellä melkoisesti nähtävää, joten ei tarvinnut pettyä. Erityisesti kurjenmiekkoja oli kukassa niin paljon, että teen niistä oman juttunsa myöhemmin. Varmaan jää talven iloksi sekin. Ja kun siellä asti reissattiin, niin pitihän sitä matkamuistojakin hankkia.
Myyntipöydillä oli varaa valita. Ja tässä oli ehkä vain kolmasosa pöydistä.
Ostoskassiin hyppäsivät kuitenkin vain etelänruusuruoho 'Red Cherries', alppiasteri 'Sabine' sekä tähtilevisia 'Little Raspberry'.
Etelänruusuruoho kasvoi perennatarhassa valtavan kokoisena pehkona.
Luonnonvarainen ruusuruoho olisi kiva saada jommalle kummalle ketoalueelle tai kadun pään joutoniitylle mutta etelänruusuruohokin on hyvin kaunis ja korkeana sopii hyvin aurinkopenkin keskivaiheille. Sinne sitä yritin viime kesänä siemenistä kasvattaa mutta ainokainen taimi menehtyi talven aikana. Ruusuruoho täyttää myös aurinkopenkin alkupäässä olevaa kukinta-aukkoa kesäkuun puolivälistä heinäkuun alkuun ja tuo sinne korkeutta ennen kuin kärhöt kasvavat.
'Little Raspberry' on selvästi tummempi kuin minulla jo ennestään monta vuotta viihtynyt 'Little Plum'.
Tähtilevisia 'Little Plum' on ollut niin kestävä, että uskaltauduin ostamaan upean värisen 'Little Raspberryn'. Se on taas juuri sitä väriä, jota kamera ei osaa toistaa oikein. En vielä tiedä, pääseekö "pikku vattu" ihan "luumujen" viereen mutta todennäköisesti aika lähelle, kun paikka näyttää olevan levisioille mieluisa. Sitten onkin jännä seurata, risteytyvätkö ne keskenään. Matkan aikana levisiatkin olivat ehtineet melkein jo lopettaa kukintansa, vaikka kyllähän ne yksittäisiä kukkia tekevät pitkin kesää.
Tommolan perennatarhassa oli myös näin kaunis levisia mutta sitä en huomannut myynnissä.
Alppiasteri 'Sabine' kukki runsaasti Tommolassa.
Ihan rehellisiä jos ollaan, niin enpä olisi alppiasteri 'Sabinea' ostanut, jos en olisi nähnyt sitä näytetarhassa. Myyntipöydän kaksi tainta olivat paljon vaatimattomamman näköisiä ja ohikukkineitakin, joten ne eivät kiinnittäneet huomiota. Perennapellolla sen sijaan se oli täydessä kukassa ja näytti kerrannaisine kukkineen niin suloiselta, että sen osasi helposti kuvitella omallakin pihalla.
Omalla pihalla Navettapiialta saatu siperiankurjenmiekka oli jo melkein ohikukkinut.
Vähän harmittelin sitä, että kerrankin kun siperiankurjenmiekassa olisi ollut useampia kukkavarsia, olen reissussa juuri silloin kun se kukkisi komeimmillaan. Viimeiset kukat olivat kuitenkin vielä auki kotiin palatessamme. Harmitusta ei kestänyt kovin kauaa, sillä huomasin myös taivaansinisessä siemenkirjeen kurjenmiekassa useamman nupun. Se onkin kukkinut jo parina vuonna pienesti. Eläköön! Vanhat valkoiset taidan hiljalleen hävittää pois nyt kun on löytynyt helpommin kukkivia lajitovereita tilalle. Navettapiian hennosti sinertävä on oikeastaan kauniimpikin kuin se puhtaanvalkoinen nirsoilija ja sinisen kanssa niistä tulee oikein kaunis keskikesän parivaljakko.
Tarhavaleunikkokin oli jo ehtinyt aloittaa. Tässä on nuppuja jäljellä vaikka miten monta.
Hävitettävistä kasveista puheenollen: pikkujasmike taitaa olla seuraavana sillä listalla. Pensasryhmästä kuoli viime talvena lopullisesti toinen eikä se kolmaskaan ole kovin hyvässä hapessa. Ensimmäinenhän heitti henkensä jo vuosi sitten. Tarhavaleunikon taustalla vasemmalla oleva jasmike kuivattaa joka vuosi yli puolet oksistaan mutta on kuitenkin vielä suunnilleen pensaan näköinen. Pitäisi vain siistiä kuivat risut pois. Samalta näyttää luumutarhan jasmike. Joko se on mainettaan haastavampi pensas tai sitten pikkujasmike on meillä vain kestävyytensä äärirajoilla.
Luumutarhan jasmikkeen pitäisi näkyä noiden kahden seinäkkeen välissä alueen keskivaiheilla kivestä metri takavasemmalle.
Luumutarhassa riittää siistimistä. Lemmikit ovat melkein kukkineet ja luumupuistakin taitaisi jo saada kuivia oksia karsittua. Aika rangoiksi jäävät, mutta ei noita ainakaan vielä tänä vuonna kaadeta pois. Kokeilen taivuttaa uusia versoja täyttämään pahimpia aukkopaikkoja ja toivon, että ensi talvena yksikään oksa tai silmu ei kuivu. 'Sinikkaan' vartetut oksanpätkät eivät ole vielä lähteneet kasvuun mutta seuraillaan niitäkin. Iloinen yllätys oli sen sijaan se, että toinen nietospensaista on lähtenyt versomaan juuresta. Myös kaksi kärhöä on herännyt vihdoin. Enää on seitsemän unten mailla.
Ensimmäiset pioninkukat alkavat aueta aurinkoisemmilla paikoilla. Pioneita ei onneksi talvi kurittanut.
Tänään pitää siis olla varovainen ja kulkea vaikka pyykkipoika nokassa pionien lähettyvillä. Miksi? Käypä kurkkaamassa vanhaa juhannustaika-juttua, niin ei tule vahingossa mokattua. Löytyypä sieltä myös muita puutarhurille hyödyllisiä juhannuksen ajanvietteitä. 
Päivän kärhönä ruukussa talvehtinut SAMARITAN JO ('Evipo075').
Hyvää juhannusta!

18 kommenttia:

  1. Tommolan tilalla on minullekin tuttu ja mökkilomalle mennessä on sielä pari kertaa tullut pistäydyttyä ja hankittua muutamia taimia.
    Alppiasteri 'Sabine' näyttää tosi kauniilta. Onnea sen kasvatukseen. 'Samaritan Jo' ..... en voi kuin huokailla ihastuksesta.
    Oikein hyvää juhannusta sinne teille.

    VastaaPoista
  2. Ihana Samaritan Jo. Kuulostaa olleen mukava matka yhdistäen myös puutarhaharrastusta. Olisi kyllä mahdoton ajatus lähteä isompaan kaupunkiin kesäaikaan ilman vierailua jollain taimitarhalla. Sievä alppiasteri Sabine, onneksi maassa kasvaessaan kiinnitti huomion kun ei tuo ruukkutaimi tosiaan erityisen houkuttelevaa vaikutusta äkkiseltään itseenkään olisi tehnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matka oli oikein mukava ja jokaiselle löytyi jotain mieluista tekemistä. Olisin tosin itse sisällyttänyt mieluusti vielä jokusen puiston ja taimiston lisää mutta lasten kanssa reissatessa ohjelmaa oli näinkin ihan riittävästi. Tommolan perennatarha antoi kasvien kasvutavasta ja koosta paljon todenmukaisemman kuvan kuin myyntipöydillä olevat taimiruukut, vaikkakin jotkut kasveista (kuten etelänruusuruoho) olivat rehevässä maassa kasvaneet ihan valtavan suuriksi. Jokaisella taimistolla olisi hyödyllistä olla vastaava näytepuutarha, niin taimien ostamisesta tulisi paljon hauskempaa ja helpompaa.

      Poista
  3. Kiva, että jokainen sai reissulla nähdä omia toiveita. Olen monta kertaa melkein käynyt Tommolan taimitarhalla, mutta ehkä vielä onnistuu ihan oikeasti. Kivat ostokset ja menestystä näiden kasvuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perhelomalla on itse kunkin tehtävä myönnytyksiä. Tommolassa oli kyllä kaikkea mielenkiintoista tarjolla, kannattaa ehdottomasti käydä joskus.

      Poista
  4. Teillä on ollut kiva reissu - jokaiselle jotakin! Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
  5. Pikkujasmikkeet ovat meilläkin olleet ongelmallisia: toistakymmentä niitä on ripoteltu pitkin tonttia ja jatkuvasti löytyy tyystin hengettömiä tai ainakin suurimman osan oksistaan kuivattaneita. Viitisen vuotta ovat olleet, eikä yksikään ole viihtynyt erityisen hyvin, muutama sentään joten kuten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kuulla, että pikkujasmike on tempukas muillakin. Suunnilleen samanikäisiä ovat omatkin pensaani. Pitänee vain korvata ne jollain kestävämmällä lajilla.

      Poista
  6. Tuollaisesta perennamerestä on vaikea lähteä "vain" kolmen taimen kanssa. Hyvät valinnat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pari kasvia oli hyvin vahvasti ehdolla lähteä mukaan mutta maltoin mieleni. Täyttelin aika monta aukkopaikkaa kevään perennakylvösten taimilla, joten tilaa ei ihan mahdottomasti ollut uusille hankinnoille.

      Poista
  7. Varmasti antoisa reissu vaikka vähän tuuli haittasikin 😊 Itse en ole kummassakaan vielä vieraillut. Ja kivoja kasveja löysit matkaan 🤭
    Pikkujasmike taitaa olla hieman vaativa paikan suhteen 🤔 olen sitä pohtinut tänä keväänä. Minun pikkujasmikkeeni asusti pari vuotta tyytyväisenä aiemman asuntomme pihassa, sieltä siirsin sen tänne ja se kukki kertaalleen runsaasti kunnes se alkoikin kuolemaan joka vuosi vähintään puoleen. Nyt se sitten kuoli lopullisesti. Se varmaan tykkää enemmän suojaisasta paikasta, mihin ei tuuli ota. Lisäksi epäilen, että runsasmultainen maa olisi hyvä. Mitä muuta se tarvitsee, on sitten vielä arvoitus 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa joskus käydä. Teiltä ei olisi Tommolan tilalle ihan kohtuuton ajomatkakaan.
      Luulin, että itselläni olisi ollut pikkujasmikkeelle mieluisia paikkoja mutta eipä ollutkaan. Oli multavampaa ja kevyempää maata, aurinkoa ja puolivarjoa, kaikissa muita kasveja ympärillä eikä pahasti tuulien riepoteltavana. Eivät viihtyneet missään muutamaa vuotta kauempaa. Luulen, että kasvuvyöhyke on väärä.

      Poista
  8. Tommolan tilalla olen käynyt muutaman kerran, on näkemisen arvoinen paikka. Löytyy monta sellaista kasvia joita ei tahdo saada mistään muualta. Hatanpäässä en ole koskaan käynyt, ehkä vielä joskus pääsen. Iirisjuttua odotan innolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, Tommolassa näkyi useita erikoisuuksia, joita en ole muualla nähnyt. Tuo alppiasterikin oli sellainen.

      Poista
  9. Olipa teillä kiva reissu, jossa sinä pääsit Tommolan tilalla melkoisen buffetpöydän antimia katselemaan. Tommolan tila on oikea aarreaitta. En ole koskaan siellä käynyt, mutta aiempina vuosina he osallistuivat Helsingin kevätmessuille. Sieltä tuli joitakin taimia ostettua. Sittemmin olen tilannut Tommolalta muutamia kasveja Matkahuollon kautta. Hyvin toimii sekin, mutta perennaluetteloa netissä kahlaamalla ei kaikkia herkkuja osaa edes hakea.
    Nestori ja Inkeri saavat tuskin sakkoja turvattomasta ajelusta. Ovathan he siellä poliisien valvovien silmien huomassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luetteloita tutkimallakin voi löytää mieluisia kasveja mutta paikan päällä nähtynä kaikki on hauskempaa ja mukaan voi lähteä jotain sellaista, jota ei olisi välttämättä pelkästään luettelosta osannut valita.
      Ei tullut pikkuväelle sakkoja pienestä kruisailusta.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!