maanantai 25. tammikuuta 2021

Toivepostaus: kärhöt puutarhassa

Kottikärryn kääntöpiiriltä Päivi toivoi postausta kärhöjen yhdistelystä ja sijoittelusta. Tätä voisi oikeastaan sanoa jo mieliaiheekseni, sillä rakastan kärhöjä, erityisesti niitä isokukkaisia primadonnia. Silmäkarkkia on siis luvassa. Viime talvi kuritti kärhöjäni, joten osa postauksen kuvista on toissakesältä. Onneksi vain yksi pieni alppikärhö heitti henkensä kokonaan ja koska tämä talvi vaikuttaa toistaiseksi olevan suosiollinen, uskon ensi kesästä tulevan taas normaali kärhövuosi. Esittelen tässä postauksessa, missä olen itse käyttänyt kärhöjä. Kuvissa näkyy myös niiden seuralaisia.

Kärhöjä voi yhdistää muihinkin köynnöksiin. Tässä 'Hagley Hybridin' kanssa kiipeilee vaaleanpunaisia tuoksuherneitä.
Samassa seinäkkeessä kiipeilee myös 'Multi Blue', joka kukki lähinnä seinäkkeen alaosassa 'Hagley Hybridin' täyttäessä yläosan.

Edellisten kuvien seinäke on patiopenkin päädyssä ja toimii kevyenä tilanjakajana. Tästä näkee hyvin, kuinka matalaksi 'Multi Blue' jäi viime kesänä. Mielenkiinnolla odotan tulevaa kesää.

Toissa kesänä kärhökaaripenkin kärhöt kukkivat komeasti kaariportissa. Kuvan ottamisen jälkeen porttiin on istutettu vielä kaksi kärhöä lisää.
Kärhökaaripenkin kärhöistä huomaa, kuinka eri kokoisia eri kärhölajikkeet voivat olla. Jos porttiin olisi istutettu vain mataliksi kasvavat 'Justa' (vaaleanlila yläkuvassa oikealla) ja 'Piilu' (vaaleanpuna-valkoinen portin vasemmalla puolella), kukintaa olisi puolesta metristä 1,5 metrin korkeudelle. Vastaavasti pelkkä 'Jan Pawel II' (valkoinen ylhäällä) ja 'The President' (tummanvioletti) jättäisivät portin alaosan paljaaksi. Portin etuosassa kasvavat nyt lisäksi 'Prinsess Kate', joka täyttää portin oikean puolen aivan ylös saakka sekä 'Comtesse Bouchaud'na' istutettu 'Hagley Hybrid', joka tuo vasemmalle puolelle keskikorkeaa kukintaa. Kokeilen ehkä ensi kesänä ohjata 'Justan' ja 'Piilun' versoja enemmän hajalleen, jotta alaosaan tulisi kukintaa laajemmalle alalle. Laitoin tuohon "ehkä" siksi, että kärhöt eivät aina noudata puutarhurin suunnitelmia ja ohjailuyrityksiä, vaan valitsevat oman tiensä.
'The President' edessä ja 'Jan Pawel II' takana.
Kärhöjä voi käyttää myös maanpeitekasveina. Minulla on kasvanut aurinkopenkissä muutaman vuoden tiukukärhö 'Arabella' maata myöten. Se sopiikin erityisen hyvin maanpeitekasviksi, sillä se ei osaa itse kiivetä tukeen eikä näin ollen ole koko ajan kietoutumassa naapureihinsa.
'Arabellan' kavereina kasvaa etualalla korkeita maksaruohoja, oikeassa reunassa siperiankurjenmiekkaa, aidan edessä tarhakeijunkukka 'Hans' ja aidalla loistokärhö 'Elsa Späth'. Belliksiä pilkottaa vähän joka puolella.
'Arabella' sopii minusta todella kauniisti komeamaksaruoho 'Herbstfreuden vaaleanvihreisiin nuppuihin ja kiven tummanharmaaseen sävyyn.
Aidalla kiipeilevä 'Elsa Späth' on yksi suosikkilajikkeistani.
'Elsa Späth' aidan toiselta puolelta. Olen ohjaillut versoja tukikeppien avulla aitaa kohti ja pujotellut niitä sitten aidan rakosista.
Kärhöjen ohjailu paksumpiin tukiin, kuten ylläolevan kuvan aitaan tai alapuolella lampunjalkaan ei ole ihan helpoin mahdollinen homma. Kärhöt osaavat kietoa lehtiruotinsa hienosti halkaisijaltaan alle 1,5cm tukiin, mutta tarvitsevat apua siitä paksumpien tukien kanssa. Yleensä olen tökkinyt risuja kärhön tyvialueen lähistölle ja ohjaillut versoja kiipeilemään niitä myöten oikeaan suuntaan. Joskus olen myös kiinnittänyt tuen yläpäähän narun, jonka toisen pään olen sitonut kivenmurikkaan kärhön juurelle. Lieriöksi kiepautettu kanaverkkokin toimisi hyvin, mutta se taas näkyisi minusta liikaa ennen kuin kärhö peittää sen. Risut ovat huomaamattomampia. Mutta ihan eniten vaivaa aiheuttaa tuuli, sillä se heittää varsinkin aitaa vasten kasvavan Elsan versot hujan hajan keijunkukkien sekaan. Voi kun olisikin tyyntä juuri silloin kun kärhöt ovat vasta saamaisillaan otteen tuestaan!
Mantsuriankärhö kukki toissa kesänä näin kauniisti. Viime kesän se vietti maan alla, joten vähän jännittää, onko se heittänyt henkensä kokonaan vai nouseeko iloisesti keväällä.
Kärhöjä voi kasvattaa myös ruukussa. 'Hagley Hybrid' kiipeilee tuoksuvatukan oksista punotussa kartiossa. En löytänyt kuvaa, jossa näkyisi ruukkukin, mutta voitte itse kuvitella kuvan alapuolelle sellaisen.
Erityisesti loistokärhöt sopivat myös pensaiden oksille kiipeilemään. Viini- ja tarhaviinikärhöistäkin löytyy hyviä lajikkeita, jotka eivät hukuta heti pensasta alleen. Kiipeilytueksi kannattaa valita melko jäykkäoksainen pensas, joka ei leviä holtittomasti juurivesoilla. Esimerkiksi syyshortensia sopii minusta hyvin kärhön kaveriksi ja toistaalta angervoita en itse ainakaan yhdistäisi kärhöihin. Ruusut ja kärhöt sopivat upeasti yhteen, mutta kannattaa valita sellainen ruusu, joka ei valtaa koko kukkapenkkiä. Alppikärhöjä ja vastaavia aikaa myöten hyvin kookkaiksi kasvavia kärhöjä voi kokeilla kasvattaa puiden rungoilla.
'Voluceau' on toistaiseksi kiipeillyt risutornissa, mutta tänä kesänä sen takana olevan syyshortensian pitäisi olla jo tarpeeksi suuri kiipeilytueksi.
Kellarissa on nyt talvehtimassa neljä kärhöä, joille on suunnitteilla sopivat kasvupaikat ja tuet. Toivottavasti pääsen kesällä esittelemään niiden lisäksi myös viime kesänä istutettujen alppikärhöjen kukintaa. Enkä panisi pahakseni, jos tästä vuodesta tulisi ennen näkemättömän loistokas kärhöjen kukintavuosi.

22 kommenttia:

  1. Ovat ne ihania, jotkut hieman oikukkaita. Minullakin joku on pitänyt välivuoden ja noussut kuitenkin seuraavana vuonna ;) Ensi kesänä ajattelin hieman istuttaa lisää kärhöjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ei ole toistaiseksi yksikään muu kärhö pitänyt välivuosia kuin tuo mantsuriankärhö. Toivottavasti viime talvi ei ollut sille liikaa, sillä se olisi ollut juuri sopiva tuohon kohtaan. Tuoksuikin ihanalle. Onhan noilla kärhöillä omat oikkunsa, mutta se niille suotakoon.

      Poista
  2. Oi, mitä herkkukuvia! Varsinki nua ensimmääset, mikä yhyristelmä! Eiköhän tua kärhökaariki ens kesänä kukoosta. Laitoot siihe nii monta uuttaki, että väkisinki jokku kukkii kunnolla, vaikka joillaki oliski huanompi vuasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Hagley Hybrid' ja 'Multi Blue' ovat yhdessä aika kauniit ja vielä kun siinä on tuoksuherneitä lisänä, niin hempeä kukkarunsaus on taattu. Pakostakin tosiaan joku kärhöistä kukkii kärhökaaressa.

      Poista
  3. Kiitos, että vastasit toiveeseeni! Tässä oli hyvä nähdä konkreettisesti, millaisia kasvukorkeuksia eri kärhöillä on. Ja erilaisista sijoittelusta tuli hyviä vinkkejä. Kauniita ovat!

    VastaaPoista
  4. Upeita kärhöjä ja kauniita yhdistelmiä! Kaariportissa on todella hyvin onnistunut erimittaisten kärhöjen yhdistäminen.
    Minulla on tiukukärhö 'Arabella' kasvanut tuettuna bambukeppeihin ja loppukesästä rakennelma alkaa olla kookas ja painava, sekä ukkosmyrskyissä helposti kaatuileva. Maanmyötäinen kasvutapa olisi todella helpompi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kaariportin kärhöjen pituudet sattuivat vähän vahingossa osumaan hauskasti yhteen. 'Piilun' tiesin jäävän suht matalaksi ja 'The Presidentin' kasvavan korkeammaksi, mutta muiden pituuksia en ennen istuttamista edes ajatellut. 'Arabellalle' tulee helposti niin paljon pituutta ja runsaan kukinnan myötä tuuheutta, että se tarvitsee varmasti napakan tuen pystyssä pysymiseen. Versotkaan kun eivät takerru sen enempää tukeen kuin toisiinsa, niin eivät yhtään vahvista tukirakennelmaa.

      Poista
  5. Kärhöjä ei voi koskaan olla liikaa, ja aina johonkin paikkaan voi lisätä vaikka kokeeksi uuden kärhön. Hienosti kuvasit erilaisia paikkoja ja mahdollisuuksia, joissa kärhöä voi kasvattaa. Tuo kärhöjen kasvukorkeus ja erilainen tapa ottaa tukea ympäriltään ovat asioita, joita ei aloitteleva kärhökasvattaja tule ehkä ajatelleeksi. Hyvä, kun mainitsit ja havainnollitsit tilanteita kuvilla! Toivotaan loistokasta kärhövuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aivan samaa mieltä! Kärhöjen taimilapuissa on joskus mainittu niiden korkeus, mutta enpä muista koskaan nähneeni tietoa siitä, kuinka ne tarttuvat tukeen. Peukut pystyssä suosiollisen lopputalven, kevään ja kesän puolesta, jotta kärhöt saisivat tilaisuuden kasvaa oikein komeiksi.

      Poista
  6. Voi, miten ihania ja kesäisiä kärhökuvia ja upeita väriyhdistelmiä.
    Kärhöjä ei tosiaan voi olla liikaa! Aina niille joku paikka löytyy, jos ei muuten, niin rakennetaan uusi kiipeilyteline :)
    Ne myös kasvattavat kärsivällisyyttä, voivat tosiaan pitää välivuoden ja muutenkin vaativat muutaman vuoden, ennen kuin alkavat näyttää joltakin. Lumikärhö ja mantsuriankärhö kasvavat meillä ihan uskomattomiin mittoihin kesän aikana, vaikka lähes joka kevät tuskailen, kun versoja ei ala näkyä maan pinnalla! Tarhaviinikärhö 'Purpurea Plena Elegans' on myös tosi mahtava ja varma kukkkija.
    Toivotaan oikein suotuisaa tulevaa kärhökesää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiito! Kärsivällisyyttä nämä tosiaan vaativat, kuten monet muutkin kasvit. Kaikki kärhöni ovat olleet alle viisi vuotta maahan istutettuina ja vasta viime kesänä ensimmäiset alkoivat olla oikeasti näyttävän kokoisia ja näköisiä. Ja varsinkin keväällä kärhöt koettelevat kärsivällisyyttä, kun saattavat odotella maan alla juhannukseenkin saakka ennen kuin heräilevät. Onneksi sitten kasvavat vauhdikkaasti. Suotuisaa kesää sinunkin kärhöillesi!

      Poista
  7. Niin kauniita kärhöjä ja niiden onnistuneita yhdistelmiä. 'Arabella' onkin hankala tuettava, joten mainio ajatus istuttaa se isoa kiveä kaunistamaan. Toivotaan, että kärhöt selviytyvät hyvin talvesta ja ilahduttavat meitä taas kesällä kukinnallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Uskoisin, että kärhöt selviävät tästä talvesta paremmin kuin edellisestä, vaikka mikään ei tietysti ole varmaa.

      Poista
  8. Oi että, ihania ovat.
    Minulla on varsin kompleksinen suhde kärhöihin, ne mököttävät hoiviini joutuessaan ja heittävät henkensä kyllästyttyään kurjuuteen. Viime kesänä istutin kuitenkin alppikärhöjä ja kiipeilemään terijoensalavaien runkoja, toivottavasti kiipeävät keväälläkin!
    Hienoja ideoita sinulla, en tajunnutkaan että tiukukärhö sopisi maanpeitekasviksikin.'Kiitos tästä postauksesta, tähän palaan uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kärhöt vaativat hyvän kasvualustan ja sopivasti kosteutta, jotta jaksavat kasvaa hyvin. Toivottavasti sinullekin löytyy kärhöjä, jotka teillä viihtyvät. Kannattaa kokeilla ainakin tuota 'Arabellaa'. Pidetään peukkuja kärhöillesi!

      Poista
  9. Kiva postaus. Minulla ei ole vielä kärhöjä mutta tulee jossain vaiheessa kun paikat järjestyy niille. Hienoja yhdistelmiä olet keksinyt ja sinulla on monta ihanaa väriä.

    VastaaPoista
  10. Ihanat kärhöt sinulla. Omani ovat kaikki niin pikkuruisia kun en ole toistaiseksi saanut kovin hyvin viihtymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä ne sinunkin kärhösi siitä kasvavat, eivät nämä minunkaan kärhöni ole mitään jättiläisiä ensimmäisinä vuosina olleet.

      Poista
  11. Ihania ovat! Ajatellut itsekin hankkia kärhöjä, jos löytyisi sellaisia, jotka menestyy 5-vyöhykkellä. Sellaisiakin varmaankin löytyisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sinnekin löytyy sopivia kärhöjä. Jossain 5-vyöhykkeellä sijaitsevassa blogissa olen nähnyt komeasti kukkivia loistokärhöjäkin. Voit aloittaa kokeilut vaikka alppikärhöistä ja tarhaviinikärhöistä :)

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!