perjantai 29. marraskuuta 2019

Kasvinjalostusta

Talvi palasi meille toissapäivänä, jolloin satoi taas monta senttiä lunta. Kiertelin eilisaamuna kameran kanssa ja huomasin, että oli syntynyt uusia kasvilajikkeita. Esittelen teille niistä muutaman. Lopussa myös pari muuta kuvaa. Ensimmäisessä risteymässä vanhempina ovat jaloangervo 'Brautschleier' ja lumi.
Syntynyt jaloangervoristeymä kantaa lajikenimeä 'Schneeschleier' (Braut=morsian, Schleier=huntu, Schnee=lumi).
Etupihan pensasryhmässä syyshortensiasta ja mustilanhortensiasta on syntynyt jotain aivan muuta:
Lumipallohortensioita.
Sivupihallakin on tapahtunut juttuja.
Lumi + koira = lumihepuli, josta en saanut kuin yhden tarpeeksi tarkan kuvan. Taustalla ilmiselvästi "nietospensaita".
Lumihepuli kesti tällä kertaa vain lyhyen hetken. Liian vähän lunta kai.
Olohuoneen ikkunanäkymät paranivat hetkellisesti lumen myötä. Valosarjan valkoinen johtoin hävisi täydellisesti lumiseen maisemaan.

Illalla valot loistavat kauniisti lumisten oksien seasta ja valaisevat suuren osan takapihasta.
Köynnösportti ja siihen jättämäni tuoksuherneen ja tuoksuköynnöskuusaman varret saivat kevyen lumikuorrutuksen ylleen. Lumi paljasti myös rusakoiden kulkureitin takapihalle. Kuvassa ihan tuoreet jäljet toissaillalta.
Eilen aamupäivällä alkanut räntäsade ja reilu plussakeli saivat pääni ilmeisesti sekoamaan työmatkalla, sillä poikkesin hetken mielijohteesta puutarhamyymälässä. Räntäsateessa ja kymmenen sentin kuraloskassa ajaminen alkoi potuttaa ja oli pakko saada tauko, kun kerta aikaakin oli reilusti. Ajattelin vain hakea ideoita jouluasetelmiin, mutta ostinkin reilussa alennuksessa olleita kukkasipuleita. En tiedä, mitä ihmettä oikein ajattelin, sillä vasta iltamyöhällä kotona tajusin, että yksi pusseista ei todellakaan ollut sitä, mitä minun piti ostaa!
Hollanninkurjenmiekat ja valkoiset scillat olivat sitä mitä pitikin, mutta miksi ihmeessä ostin pussillisen sinisiä kevättähtiä, joita minulla on jo ennestään? Vannon, että kädessäni oli vielä kaupassa hyllyn ainoa pussi valkoisia kevättähtiä! Toisena vaihtoehtona oli 'Flore Pleno' -lumikellot.
Sinisillekin kevättähdille löytyy paikka puutarhasta, mutta mieluummin olisin ottanut ne valkoisina, sillä niitä minulla ei vielä ennestään ollut. Lumikellon sipuleista osa vaikutti kuivahtaneilta, joten en tiedä olisiko niistä ollut muuta kuin halvalla ostamisen ilo. No, marraskuusta ja univelasta kärsivästä päästä kärsii koko puutarha. Istutan sipulit tänään ruukkuihin, jotka vien ulkovarastoon siihen asti, että sää kääntyy pakkasen puolelle. Lopun talvesta ne viettävät kellarissa ja toivon mukaan ilahduttavat edes jonkinlaisella kukinnalla ensi keväänä. Onneksi marraskuuta on jäljellä enää kaksi päivää. Sitten on jäljellä enää muutama viikko, minkä jälkeen päivät alkavat pidentyä ja kevät lähestyä. Hyvää viikonloppua!

22 kommenttia:

  1. Ihanaa positiivisuutta. Sipuleita marraskuussa, vaikka sitten ruukkuun, lumi peitti maan.
    Pari lumipallohortensiaa ottaisin meillekin. Ehkä niitä tulee, kunhan vesisade muuttuu lumisateeksi.
    Sinne vain lumihepulin kanssa hankeen möyrimään. Ihan selvästi katse on kutsuva.
    Mukavaa viikonloppua sinulle. Toivottavasti saat nukuttua univelkaasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En enää tähän aikaan vuodesta istuttaisi kukkasipuleita täällä maahan, vaikka se olisikin sula. Onneksi on kellari. Karo olisi varmasti ollut mielissään möyrimiskaverista tai edes lentävistä lumipalloista. En usko, että vielä ensi yönäkään täällä nukutaan, mutta aina voi toivoa. Kiitos, mukavaa viikonloppua!

      Poista
  2. Olipas sinne tullut hauskoja uusia kasveja! :D

    Täälläkin sataa jotain valkoista, joten elättelen toiveita, että viikonloppuna saisi vaihteeksi jotain ulkokuviakin otettua. Kummasti lumi heti kirkastaa maisemaa, ihan erilainen fiilis on ulos katsoessa nyt kuin muutama tunti sitten! Mukavaa viikonloppua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvivalikoima laajenee näin talven tullessa, nämä jalosteet eivät vain ole keväänkestäviä :D Lumen valaiseva vaikutus on ihmeellisen voimakas, varsinkin silloin kun myös puut ovat lumisia. Täällä on vielä maa valkoinen, mutta päivän vesisateet hävittivät puiden oksilta viimeisetkin lumet, joten takapihallakin on hyvin tumma ja pimeä kuusikko. Toivottavasti teilläkin nähdään lunta pian :) Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  3. Noita lumikuningattaria ja prinsessoja olisi kiva saada eli LUNTA! Kauniisti kuvattu valosarjakasvit! Eihän sinistä tai valkoista voi olla liikaa, joten nyt vaan odottelemaan. Mitä kevät tuokaan tullessaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä noille sipuleille hyvät paikat puutarhasta löytyy, vaikka kevättähdet olivatkin tällä kertaa väärän värisiä. Pidän noista sinisistäkin. Joka päivä on kevät ja sen kukkivat kaunottaret pikkuisen lähempänä. Toivottavasti teillekin sataa pian lunta.

      Poista
  4. Mukava saada puutarhaan uusia kasveja jopa marraskuussa, vaikkei ihan tyypillisin istutusaika olekaan. Kukkasipulit tähän aikaan ostettuna kertovat tosiaan urhoollisesta mielestä, kun puhutaan teidän leveysasteista. No, ruukussa toivottavasti ilahduttavat keväällä! Terveiset hepulin saaneelle suloiselle kaverille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi on tuo kellari, niin voi antaa periksi hetken mielijohteelle halpojen sipulien edessä! Muutama sipuli oli aika kuivahtaneen oloisia, mutta jospa edes puolet lähtisi kasvuun, niin siitähän ne sitten aikaa myöten lisääntyvät. Välitän terveiset Karolle :)

      Poista
  5. Ihania uusia lajikkeita, on meillä loistavat vuodenajat, kun tekevät puutarhasta niin monimuotoisen! Lumihepulit ovat tervetulleita, itsekin kirmaisin mielelläni tuossa vastasataneessa lumessa! Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvi tuo tullessaan vaikka mitä kivaa puutarhaan. Meille tuli yön aikana lisää lunta ja lämpötilakin oli kääntynyt pakkaselle, joten ehkäpä se talvi tästä alkaa oikeasti. Kiitos, mukavaa viikonloppua myös sinulle!

      Poista
  6. meillekkin satoi viime yönä hento lummipeite, aamu valkeni kauniina, aurinkokin pilkistää pilvien raosta pitkästä aikaa saas nähdä millaisen hepulin pikku kisumme saavat, kun tutustuvat ekaa kertaa lumeen!
    heräteostoksia ei voi välttää, jos piipahtaa puutarhamyymälään oli vuodenaika sitten mikä tahansa;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei ole aurinkoa näkynyt, kiva tietää, että se kuitenkin on edelleen olemassa :) Lumessa on varmasti kissanpennuilla alkuun ihmettelemistä! Minä pystyn kyllä käymään puutarhamyymälässä ilman heräteostoksia, mutta jos reilusti alennettuun hintaan löytyy jotain, mitä olen ajatellut joskus hankkia, niin mukaanhan se todennäköisesti lähtee.

      Poista
  7. Ihania lumikuvia ja näen silmissäni nuo hepulit. Ihana koiruli.

    VastaaPoista
  8. Viime yönä täällä meilläkin oli satanut viimein lunta ja aurinkokin paistoi heti aamusta.
    Suloinen hepuloija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt taitaa ollakin lunta melkein koko Suomessa, paikoin enemmän, paikoin vähemmän. Meille asti ei aurinko kiireiltään ehtinyt, mutta jospa se lähipäivinä. Suloinen hepuloija nukkuu nyt sohvannurkassa :)

      Poista
  9. Nuo valaistut puut ovat kyllä ihanan näköisiä! Ja hepulikoira <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ovat! Juuri sen vuoksi istutin luumupuut tuohon olohuoneen ikkunan eteen, että saan viriteltyä niihin valosarjat. Niistä on ollut jo valtavasti iloa! Hepulikoira vetelee puolet vuorokaudesta sikeitä sohvannurkassa :D

      Poista
  10. Älä sure täällä on sulle kohtalotoveri😊 Minä hain turveharkkoja viimeisenä sadepäivänä ja yön aikana tuli talvi. Ei kun harkkoja asettelemaan heti kun sain jäätyneen takakontin auki ja edellisenä päivänä ostamani harkot ulos autosta. Sipuleitakin olisin varmaan ostanut mutta olivat minusta vielä niin kalliita. Varmaan sitten menevät lopulta roskikseen😕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auts, turveharkkojen asettelu lumen seassa ei varmasti ollut herkkua. Minä pääsin helpommalla kun oli jo sipuleita ostaessa tarkoitus ruukuttaa ne kellariin. Viime vuonna sipulit olivat jo loka-marraskuun vaihteessa saman hintaisia kuin tänä vuonna kuukausi myöhemmin. Huomasin saman ilmiön monessa liikkeessä, joten eipä kovin kummoisia heräteostoksia tullut tänä vuonna tehtyä.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!